UCL-Raati: ”Juventus vaikuttaa isossa kuvassa melkeinpä voittamattomalta”

Viaplay LogoReal vai Atletico, Juve vai Monaco? Näe Mestarien liigan jokainen sekunti Viaplay-palvelussa.

Eurooppalaisen seurajalkapalloilukauden suurin ja kaunein lähenee kohti vääjäämätöntä loppuhuipennustaan. Kyseessä on tietysti Mestarien liiga, jonka voitosta kilpailee enää neljä joukkuetta. UCL-raadissamme istuneet Kalle TamminenAtte Ruuttila ja Jaakko Tiira arvioivat madridilaisten voimasuhteita ja Monacon mahdollisuuksia yllättää Juventus.

Real Madrid – Atletico Madrid

Atletico Madridista on kasvanut Diego Simeonen alaisuudessa Euroopan top5-joukkue. Siitäkin huolimatta ”isoveli” Real on ollut sille lähes ylitsepääsemätön este. Mistä tämä johtuu?

KT: Real Madrid on ollut tässä parissa vahvempi isoissa otteluissa, mutta muuten Madridin Derbyt ovat viime vuosina olleet varsin tasaisia otteluita. En pidä tätä mitenkään poikkeuksellisena asiana, sillä joukkueet ovat keskimäärin isommissa ongelmissa parempia vastustajia vastaan ja Euroopasta ei löydy montaa Real Madridia parempaa joukkuetta. Rutinoitunut Real Madrid kaiken voittaneine pelaajineen on pystynyt venymään kovan paikan tullen parhaimpaansa, kun taas Atletico ei ole esimerkiksi parissa seurojen välisessä UCL-finaalissa päässyt aivan parhaalle mahdolliselle tasolleen.

AR: Atleticon ratkaisurintama on suppeampi kuin verivihollisellaan. Vaikka Tico luottaa jopa orjalliseen kollektiiviin, ovat Realin pelastautumiset tapahtuneet yksittäisten pelaajien sankarimaisilla suorituksilla. Atletico kaipaisikin vielä yhden kovanluokan maairuiskun. Ikinuori Fernando Torres ja Kevin Gameiro eivät ole päässeet sellaisiin suorituksiin kuin mihin pitäisi. Realilta taas löytyy huikea arsenaali ratkaisuvoimaa, mistä oivana osoituksena toissa La Liga -kierroksen Deportivon kustannuksella tapahtunut ryöpytys.

JT: Atletista puhuttaessa täytyy muistaa, ettei siitä ole hirveän montaa vuotta, kun joukkue oli vielä ikuisen epäonnistujan maineessa. Nouseminen ”Pedron tarinasta” uskottavaksi huippujoukkueeksi on yksi 2010-luvun hienoimpia kasvutarinoita. Paikallispeleihin liittyy kuitenkin vahvaa tunnelatausta ja uskon Patjantekijöiden kärsineen pikkuveli-leimasta, sillä muita Euroopan huippujoukkueita se on kyennyt isoissa peleissä horjuttamaan.

Hallitseva Real on ollut viime aikoina yllättävissä vaikeuksissa.

KT: Kyllä, kauden tärkeimmät ottelut lähestyvät ja Real on La Ligan kuntopuntarissa vasta sijalla viisi. Erityisesti itseäni huolettaa joukkueen puolustuspelaaminen, sillä 11 päästettyä maalia viimeiseen kuuteen otteluun on melkoisen kova määrä. Vastaavasti Real Madridin hyökkäyspelaaminen on ollut tehokasta, vaikka ykköskärki Karim Benzema vaelteleekin yhä varjojen mailla. Pepen loukkaantuminen oli paha isku Madridin valkopaidoille, varsinkin kun myös Raphael Varane oli samanaikaisesti poissa pelikentiltä oman vammansa vuoksi. Nyt Varane on mitä ilmeisemmin toipunut avauskokoonpanokuntoon. Pepen lisäksi ainoastaan Gareth Bale ei ole Zinedine Zidanen käytettävissä ensimmäisessä osassa.

AR: Realin matalan blokin pelaamisessa on ollut yllättäviä hankaluuksia. Pelaamisen monipuolistaminen on ehdottomasti hyvä ratkaisu, mutta ehkä tässä paistaa Zizoun kokemattomuus päävalmentajana. Matalalla puolustaminen ei ole tarpeeksi täsmällistä ja roolitus sekä yhtenäinen liike eivät ole tarpeeksi hyvällä tasolla. Ja juuri tuon hyökkäyksen tehokkuuden takia puolustukselliset virheet ovat erottuneet vieläkin räikeämmin. Tätä kuilua on syventänyt entisestään Tammisen mainitsemat puolustuksen loukkaantumiset.

JT: Johtava La Liga -seppo A.Ruuttila tarjoilikin jo pelillisen ruumiinavauksen, joten lähden itse liikkeelle seuran sisäisen priorisoinnin kautta. Real on voittanut 2010-luvulla vain yhden liigamestaruuden, mutta nostellut UCL-pokaalia kahdesti. Mitään liigamestaruuden voittamista vastaan Realilla tuskin on, mutta esimerkiksi viikonloppuna nähty kokoonpano paljasti, että Madridin Kuninkaallisten pelimerkit on suunnattu jälleen kerran Mestarien liigan voittamiseen.

Minkälainen avausosa on odotettavissa?

KT: Tasainen, vähämaalinen ja kuuma ottelu. Atletico pyrkii pitämään oman maalinsa puhtaana, antaa pallon Real Madridille ja kyttää pallonriistoista paikkoja iskeä nopeita vastaiskuja. Diego Simeone koitti alkukaudella kehittää Atleticon peliä pelaavampaan suuntaan, mutta kokeilu oli epäonnistunut ja viime kuukausina Tico on ollut oma tunnettu rakkikoiramainen itsensä. En usko, että näemme tiistaina pelillisesti suuria yllätyksiä, sillä joukkueet valmentajineen tuntevat toisensa todella hyvin.

AR: Se on juurikin näin. Toinen mahdollinen tapahtumaketju on, että Real antaakin otteluiden aikana pitkiä aikoja pallon Atleticolle ja luottaa aiemmin kritisoimaani 4–4–2 puolustusmuottiin, ja koittaa tätä kautta tunkea Ticoa epämukavuusalueelle. Toisaalta, Patjantekijät ovat osoittaneet viime kierroksilla kykenevänsä murtamaan mataliakin puolustuksia. Villarreal-kamppailussa paikat eivät konkretisoituneet maaleiksi.

JT: Uskoakseni avausosaa isännöivä Real tulee olemaan aktiivisempi joukkue. Dani Carvajal sanoi lehdistötilaisuudessa voiton olevan tärkeä, koska se pakottaisi Patjantekijät avaamaan omaa peliään toisessa osassa. Ensimmäisen osan kotijoukkueella on kuitenkin enemmän hävittävää kuin voitettavaa, joten Zizoun poppoo tuskin lähtee pellit auki jylläämään. Maaliton tasapeli ei olisi missään nimessä yllättävä.

Monaco – Juventus

18-vuotias Kylian Mbappe on osunut jokaisessa neljässä pudotuspelissä. Osuuko teinisensaatio myös Juven verkkoon? (Michael Steele/Getty Images)

Hyökkäyspelillään hurmannut Monaco saa vastaansa nolla maalia jatkopeleissä päästäneen Juventuksen. Minkälaisena näet ruhtinaskuntalaisten mahdollisuudet?

KT: Paperilla Juventus on valtaisa ennakkosuosikki, mutta nuorekas ja valtoimenaan hyökkäävä Monaco on osoittanut olevansa vaikea vastus mille tahansa eurooppalaiselle huippujoukkueelle. Juventuksen puolustus on huippuiskussa, mutta nyt vastaan asettuu Falcaon ja Kylian Mbappen myötä kaksi nälkäistä, voittamisenhaluista ja kovassa tikissä olevaa hyökkääjää. Monacon toiveet lepäävät tässä kotiottelussa, sillä Juventuksen kotistadionilla se ottelua ei tule voittamaan. Finaalipaikka vaatisi melkeinpä kahden maalin kotivoittoa ja Juventuksen pitämistä nollille. Se on toki mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, sillä rutinoitunut ja kokenut Juventus on juuri nyt ehkä koko maailman vaikeasti voitettava joukkue.

AR: Juventus vaikuttaa isossa kuvassa melkeinpä voittamattomalta. Se on niin laadukas ryhmä, joka kykenee oikeisiin ratkaisuihin pelin jokaisella osa-alueella. Mario Mandžukić on tämän ruumiillistuma ja hänestä onkin paljastunut yllättävä roolipelaaja laidalle. Monacon on pystyttävä etsimään Juven pelistä harvoja heikkouksia ja käyttämään ne paikat täydellisesti hyväkseen. Yksi tällainen voisi olla Juven korkean prässin nopea murtaminen, jolloin Monaco saisi ainakin hetkellisesti käyttöönsä isompia tiloja. Korkea prässi taitaa olla muutoinkin ainoa hetki italialaisten pelissä, jolloin he ovat hiukan etäämmällä toisistaan ja epätasapainossa. Epätasapainossa siis silloin, jos Monaco pystyy onnistuneesti pelaamaan paineen alta pois.

JT: Vaikka Monaco on kaatanut kovia joukkueita välieriin päästäkseen, on sillä mielestäni käynyt hyvä arpaonni, sillä Cityn ja Dortmundin kaltaisten hyökkäävien joukkueiden kanssa ruhtinaskuntalaiset pääsevät maalintekokisoihin, joissa he selkeästi ovat omimmillaan. Juvea vastaan tällaista ei kuitenkaan ole luvassa. En kuitenkaan usko, että Leonardo Jardim lähtee juurikaan tinkimään ihastusta herättäneestä pelitavasta, vaikka toisessa Dortmund-pelissä Monaco osoitti kykenevänsä myös jossain määrin uskottavaan puolustuspelaamiseen. Saumat ovat ohuet, mutta ne ovat kollektiivisella huippuonnistumisella olemassa.

Max Allegri ja Juve ovat osoittaneet taktista monipuolisuuttaan tällä kaudella. Lähtevätkö italialaiset tähän ottelupariin ensisijaisesti puolustamaan vai nähdäänkö maalintekokilpailu?

KT: Uskoisin, että Juventus pelaa hyvin pitkälti samalla pelisapluunalla kuin Barcelonaa vastaan. Se lähtee toki otteluun puolustus mielessään, mutta tilaisuuden tullen se uskaltaa ja pystyy hyökkäämään monipuolisesti useamman pelaajan voimin. Nostaisin Juventuksesta kaksi pelaajaa erityisesti esille. Keskikentällä Barcelonaa vastaan loistaneen Miralem Pjanicin pitää pystyä jatkamaan dominoivia otteitaan, sillä Juventus tarvii hengähdysaikaa ja Pjanic voi sitä tarjota omalla syöttövarmuudellaan ja pelin rytmittämisellä. Vastaavasti hyökkäyksessä pelaavan Gonzalo Higuainin pitää petrata rutkasti. Barcelonaa vastaan ruuti oli märkää, mutta tässä otteluparissa usein isoissa peleissä flopanneen Higuainin pitää pystyä pistämään pallo maaliin tilaisuuden tullen.

AR: Eiköhän Allegri vedä työkalupakistaan 4–2–3–1-muodostelman ja haluaa näin ollen pitää vaaralliset pelimerkit hyökkäyssuuntaan. Barcaa vastaan nähtiin ajoittain hyvin hyökkäysvoittoista pelaamista aina prässi- ja etenemispelaamisesta lähtien. Paljon samaa tullaan varmasti todistamaan myös Monacoa vastaan. Uskon, että Juventus on totutun reagoiva ja loistavan tilanteentunnistamisen ansiosta, erittäin tehokas nopeissa, pystysuuntaisissa hyökkäyksissä.

JT: Catenaccio tuskin on luvassa. Vaikka kolmen linja on toiminut Serie A:ssa, puoltaa Juven viime vuosien euromenestys neljän alakertaa, joten komppaan Attea ryhmityksen valinnassa. Juventuksen pelissä olen ennen kaikkea ihastellut jo Aten mainitsemaa reagointia ja mielestäni Vanha Rouva edustaa taktisessa mielessä modernia huippujoukkuetta. Juve hyökkää sekä puolustaa koko joukkueen voimin ja laadukkaasti. Se myös pystyy vaihtamaan ryhmitystä lennosta ja joukkue on kaikkinensa loistavasti roolitettu. Juve ei siis tule hyökkäämään tai puolustamaan, vaan tekee molempia.

Minkälaista avausosaa odotat?

KT: Monaco tulee alussa herhiläisen tavoin päälle ja Juventuksen pitää olla valmiina avausminuutista alkaen. Monaco tiedostaa, että sen pitää voittaa oma kotiottelunsa, joten mitä pidemmälle matsi säilyy tasatilanteessa, sitä paremmin Juventuksen pullat ovat uunissa. Olisin hyvin yllättynyt, mikäli ottelusta tulee runsasmaalinen. Monaco toki hyökkää laadukkaasti, mutta Juventuksella ei ole tapana päästää hurjasti maaleja ja se on nollannut Monacoa parempiakin joukkueita.

AR: En yllättyisi, mikäli Juve näpäyttäisi ensimmäisessä ottelussa ja lähtisi itsekin pelaamaan korkean riskin aggressiivista futista. Se teki sitä Barcelonaakin vastaan, joten miksi ei Monacoakin. Ruhtinaskuntalaiset on erittäin hyvin valmennettu joukkue, missä pelitovereiden alueita osataan täyttää. Jokaisen pelaajan liike on systemaattista ja itseluottamus korkealla, joukkue näyttää harvoin hätääntyneeltä tai siitä kärsivältä. Juve on se, joka rytmittää omaa peliään Monacon lyödessä suurimman osan ajasta tahtia.

JT: Uskoisin Monacon hölläävän hyökkäysintoaan hitusen. Tämä ilmenee etenkin siinä, ettei joukkue ajaudu aiemmissa peleissä nähtyihin tilanteisiin, joissa tilanteenvaihdon jälkeen kaksi tai kolme pelaajaa on ottamassa vastaan vastahyökkäystä. Kotijoukkueella on enemmän hävittävää kuin voitettavaa avausosassa, joten tyhmänrohkea Monacon ei kannata olla. Välierien avausosissa nähtiin vuosi sitten yksi maali, joten tuskin Stade Louis II:n lehtereille saapuvatkaan tulevat ilotulitusta näkemään.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images