Uudeksi Thierry Henryksi tituleerattu Monacon Kylian Mbappé on futismaailman kuumin nuorukainen

Yksi meneillään olevan kauden tarinoista on ollut Mestarien liigan puolivälieriin tiensä selvittänyt Monaco, joka johtaa Ranskan liigaa. Ruhtinaskunnan ylpeyden komeetta numero yksi on joulukuussa 18 vuotta täyttänyt Kylian Mbappé, joka on koko Euroopan kuumin hyökkääjälupaus. Uudeksi Thierry Henryksi tituleeratun teinisensaation ura on noussut räjähdysmäisesti, sillä Mbappé pukee viikonloppuna päälleen Ranskan A-maajoukkueen peliasun.

Thierry Henryn kanssa yhtenevät urapolut ja pelityylit

Bondyn pikkukaupungissa lähellä Pariisia joulukuussa 1998 syntynyttä Kylian Mbappéa ei turhaan vertailla Arsenal-legenda Thierry Henryyn. Arsene Wengerin viime kesänä tavoittelema superlupaus on Henryn tavoin jalostettu Clairefontainen jalkapalloakatemiassa, joka on yksi 12 Ranskan jalkapalloliiton perustamasta eliittiakatemiasta. Pariisin kaakkoisosissa sijaitsevan akatemian kasvatteihin kuuluu muun muassa Nicolas AnelkanWilliam Gallasin ja Blaise Matuidin kaltaisia nimiä.

Clairefontainesta Mbappén ura jatkui Henryn tavoin Monacoon, jonne nuorukainen siirtyi jo vuonna 2013, ollessaan vain 14-vuotias. Ruhtinaskunnan junioripolun läpikäynyt lahjakkuus debytoi ykkösjoukkueessa toissa syksynä ollessaan 16-vuotias. Mbappen todellinen läpimurto ollaan kuitenkin nähty tällä kaudella.

Monacoa luotsaavan Leonardo Jardimin hyökkäävässä 4–4–2-ryhmityksessä Mbappe on syrjäyttänyt Valere Germainin ja ottanut paikkansa toisena avauksen kärkenä vanhaan loistoonsa palanneen Radamel Falcaon rinnalla.

Vaikka Mbappé on näyttävä pelaaja, pelaa nuorukainen huippukautta myös tehojen valossa. Ligue 1 -kentillä hyökkääjä on paukuttanut 12 maalia ja kaikki kilpailut mukaan lukien 19 osumaa. Myös syöttöjä superlupaus on kirjauttanut hyökkääjälle kiitettävän määrän 11 kappaletta.

Mbappé ei siis ole pelkkä maalinsylkijä, vaan 18-vuoden nuoresta iästään kokonaisvaltainen kärkipelaaja, aivan kuten Thierry Henry konsanaan. Yhtenevien urapolkujen ohella Mbappé vetää vertailuja Henryyn myös pelityylinsä ansiosta. Arsenal-ikonin tavoin ranskalainen on äärimmäisen räjähtävä ja jättää puolustajan kuin puolustajan katselemaan perävalojaan nopeissa rytminvaihdoksissa.

Mbappé on muodostanut huippuvaarallisen kärkiparin yhdessä Radamel Falcaon kanssa. (Stu Forster/Getty Images)

Juuri nopeuteen Mbappé pitkälti peliään pohjaa ja oikeajalkainen nuorukainen haastaa mielellään. Henryn tavoin Mbappe hakeutuu usein vasemmalle sivustalle ja leikkaa keskustaan pyrkien joko itse maalipaikkaan tai hakien kanssapelaajiaan rangaistusalueelta. Monaco-tähden entinen valmentaja Clairefontainesta kuvaili nuorukaisen kykyä viimeistellä henrymäiseksi, mutta tapa jolla Mbappé ohittaa vastustajat muistuttaa brassitähti Neymaria.

Ei siis ole ihme, että koko Eurooppa on polvillaan hiljattain maajoukkuekutsun saaneen nuorukaisen edessä. On poikkeuksellista, että vasta 18-vuotias hyökkääjä kykenee niin kokonaisvaltaiseen peliin, mitä Mbappé on tällä kaudella esittänyt. Eikä nuorukaisen loistokkuus ole jäänyt pelkkiin Ligue 1 -matseihin, vaan hyökkääjä tempaisi maalit kummassakin Mestarien liigan jatkopelissä Manchester Cityn reppuun.

Suurseurat kintereillä

Suurseurojen kosiskeluista Mbappélla tuskin on kiire jättää Monacoa. Ranskan liigaa johtava Ruhtinaskunnan ylpeys on lastattu täyteen nuorta talenttia, joka tekee seurasta ihanteellisen kasvualustan Mbappén kaltaiselle superlupaukselle. Tällä kaudella ei ole kulunut yhtäkään viikkoa, ettei jotakin Monacon lukuisista huippulahjakkuuksista olisi yhdistetty johonkin eurooppalaiseen suurseuraan. FabinhoBernardo SilvaBenjamin MendyTiemeué Bakayoko ja Thomas Lemar ovat kaikki jo sen tason pelimiehiä, ettei kukaan liikahda alle 30 miljoonan euron korvausta vastaan.

Vahvimmin Mbappéa on linkitetty Arsenaliin ja Arsene Wenger on myöntänyt Tykkimiesten epäonnistuneen yrityksessä hankkia huipputalenttia viime kesänä. Itse pelaajaa Wenger kuvaili brittilehti Mirrorin haastattelussa ”mahdollisesti uudeksi Henryksi”. Ranskalaismanagerin mukaan Mbappé ei ole aivan samanlainen kuin vanha suojattinsa Henry, mutta nuorukainen omaa samanlaisia kykyjä ja ennen kaikkea Tykkimiesten kaikkien aikojen maalintekijällekin aikanaan ominaisen halun ja päättäväisyyden menestyä.

Tällä hetkellä Mbappén hintalappu huitelee luultavasti lähempänä 100 miljoonaa euroa, joten halvalla Stade Louis II ei tule taakse jäämään. Hiljattain saatu maajoukkue kutsu Gallian kukon paitaan ei ainakaan pudota superlahjakkuuden hintalappua.

BeinSportin haastattelema maajoukkueluotsi Didier Deschamps kehui Mbappén loistavien ominaisuuksien lisäksi nuorukaisen kykyä pysyä aina rauhallisena ja keskittyneenä, joka on Deschampsin mukaan harvinaista niin nuorelle pelaajalle.

Viimeisimpänä Mbappén kintereille on ilmottaunut Manchester United. Punaisten paholaisten huhuttiin tehneen yli 70 miljoonan euron tarjouksen josta Monaco olisi huhujen mukaan kieltäytynyt. Viime päivien villeimmät huhut kertovat ManU:n tehneen nuorukaisesta maailmanennätystarjouksen. Myös Real Madridin kerrotaan olevan kiinnostunut Mbappésta.

Toki siirtospekulaatioita arvioidessa kannattaa ottaa huomioon nykymarkkinat ja media, joka uutisoi jonkun suurseuran olevan kiinnostunut ainakun uusi tähti syntyy. Joka tapauksessa Monacon uuteen tähteen yhdistetyt seurat ja poskettomat hintalaput kertovat kaiken olenaisen ranskalaislupauksen potentiaalista.

Tulipa siirto tulevana kesänä tai parin vuoden päästä, ei ole missään nimessä liioittelua povata Kylian Mbappésta tulevaa Ballon d’Or -voittajaa.

Kansikuva: Stu Forster/Getty Images