Veikkausliigaviikon puheenaiheet – Miten paha menetys Mika Ojala on Interille?

Veikkausliigassa on riittänyt jälleen värikkäitä käänteitä. Faneille.comin jalkapallotoimitus otti kiinni viikon mielenkiintoisimpiin puheenaiheisiin.

Petteri Forsell palaa loukkaantumisen jälkeen takaisin joukkueen vahvuuteen. Miten tärkeä pelaaja Forsell on joukkueelleen?

Kalle Tamminen: Petteri Forsell on yksi Veikkausliigan parhaista pelaajista, joten hänen paluunsa parantaa varmasti ainakin IFK Marianhaminan hyökkäyspelaamista. Jokainen Veikkausliigan ystävä kuitenkin tietää Forsellin pelaajatyypin niin hyvässä kuin pahassa, joten on mielenkiintoista nähdä miten hyvin yhteen pelannut ja positiivisesti kautensa avannut MIFK muuttuu hyökkäyspään talismaaninsa palatessa kentille. MIFK on tehnyt 16 ottelussa vain 17 maalia ja Forsell tuo palatessaan rutkasti lisää hyökkäyspään osaamista saarelaisjoukkueen kokoonpanoon.

Eemeli Kosonen: Forsellin paluu on erinomainen asia koko Veikkausliigalle. Sarjan väriläiskiin lukeutuva väkkärä tuo tietysti uuden ulottuvuuden IFK Mariehamnin peliin. Joukkue on saanut puolustuksen kuntoon, mutta hyökkäyspäästä on puuttunut tehoja. Viimeisestä seitsemästä pelistä on irronnut vain yksi voitto ja Forsellin tehtävänä onkin kääntää tiukat pelit maarianhaminalaisten eduksi.

Jaakko Tiira: Forsell loukkaantui kauden alussa ja joukkueen peli on kulkenut ilmankin häntä, joten Forsellin arvo joukkueelle nähdään toden teolla vasta kun mies on pelannut muutaman pelin. Joka tapauksessa Forsellin pitäisi tuoda juonikkuutta MIFK:n hyökkäyspeliin ja mukaan tulon myötä joukkueen erikoistilanteet ovat varmasti pykälän vaarallisempia.

Olli Huttunen sai kenkää Vaasasta. Uskotko VPS:n piristyvän potkujen myötä?

KT: Vastustan lähtökohtaisesti valmentajien irtisanomisia kesken kauden, mutta VPS:n kohdalla oli pakko tehdä jotain, niin mollivoittoiselta joukkueen suorittaminen vaikutti. Pelaajistoa ei pysty vaihtamaan, joten valmentaja on helpoin syyllinen, sillä hän on lopullisesti vastuussa oman joukkueensa pelaamisesta. Olli Huttunen on elävä Veikkausliigalegenda, joka ei missäännimessä ole niin huono valmentaja, kun VPS:n tämän kauden pistesarakkeen perusteella voisi kuvitella. VPS:n peli on ollut kuitenkin katastrofaalisen heikolla tasolla, eikä Oka ole saanut kehitettyä perinteisten raitapaitojen peliä, vaikka tuloksellisesti Vaasan ylpeys onkin hieman petrannut. VPS nuorensi tarkoituksella joukkuettaan täksi kaudeksi ja kokemattomat pelaajat eivät ole pystyneet avaamaan tappiokierteiden tuomaa henkistä lukkoa.

EK: Huttunen ei ole huono valmentaja, mutta VPS:n oli tehtävä jotain. Ilmapiiri varmasti piristyy ja uudet valmentajat tuovat pieniä uusia juttuja harjoituksiiin ja pelitapaan, joten ainakin aluksi on oletettavissa, että vaasalaisten otteisiin tulee piristysruiske. Aika näyttää, oliko valmentajan vaihtaminen oikea ratkaisu pitkässä mittakaavassa, mutta ainakin hetkellisesti uskoisin otteiden paranevan.

JT: Mielestäni Vepsulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa Huttuselle kenkää. Uusi valmentaja yleensä piristää aina joukkueen peliä, ainakin alussa. Saa nähdä kuinka pitkälle tämä piristys kantaa. Vepsun peli on ollut niin tukossa ettei valmentajanvaihdoksella voi huonompaan suuntaan mennä.

Olli Huttunen aika Vaasassa tuli päätökseen. Kuva: AOP

Olli Huttusen  aika Vaasassa tuli päätökseen maanantaina. Kuva: AOP

Mika Ojala pelasi toistaiseksi viimeisen ottelunsa Interin paidassa. Miten paha menetys Ojala on Interille?

KT: Mika Ojalan pelilliset rajoitteet ovat ilmiselvät, mutta hän on Veikkausliigan kestotähti, joka keikkuu vuodesta toiseen sarjan tehopörssin kärkipaikkojen tuntumassa. Ojalan tämän kauden otteista on ehkä puuttunut se parhaiden päivien loisto, mutta mies on pelkästään erikoistilanneosaamisensakin vuoksi elintärkeä pelaaja hyvää kautta pelaavalle Interille. Inter kärsii juuri nyt melko kovista loukkaantumishuolista eikä kokoonpanosta oikein löydy suoraa korvaajaa vapaahkossa roolissa oikealla laidalla pelanneelle Ojalalle. On mielenkiintoista nähdä hankkiiko Inter Serge N´Galin lisäksi vielä uusia pelaajia vai kasvaako esimerkiksi heikosti alkukaudella esiintyneen Diogo Da Costan vastuu jatkossa kovasti. Interillä on täydet mahdollisuudet palata tällä kaudella mitalikantaan, joten Stefan Håkans on varmasti valmis avaamaan rahahanojaan yhden pelaajan hankkimiseksi, mikäli päävalmentaja Job Dragtsma sen vain näkee aiheelliseksi.

EK: Kaikki tietää Ojalan taidot ja varsinkin erikoistilannepelaamisessa hänen panoksensa on lähes korvaamaton. Kuluva kausi ei ole kuitenkaan ollut Ojalalta kovinkaan tasainen, vaan yksittäisiä loistavia otteluita lukuun ottamatta otteissa on ollut parantamisen varaa. Inter on kärsinyt paljon loukkaantumisista, mikä korostaa entisestään Ojalan lähtöä.

JT: Ojalan lähtö syö erityisesti Interin erikoistilanteiden vaarallisuutta. Toki Ojala on muutenkin veikkausliigatasolla huippupelaaja ja Henri Lehtosen ohella Mr. Inter, joten miestä voi pitää turkulaisille todella massiivisena menetyksenä.

RoPS ja Aleksandr Kokko on hirmuliekeissä. Haastaako RoPS tosissaan Klubin mestaruustaistossa?

KT: RoPS:n kausi on ollut juonensa puolesta kuin käsikirjoitettu, sillä alkukauden kriisitunnelmat ovat vaihtuneet ratkiriemmukkaaseen pisteputkeen. RoPS tiedettiin ennen kauden alkua yllätysvalmiiksi joukkueeksi, mutta tämän kauden loisto-otteet ovat varmasti yllättäneet oikeastaan jokaisen Veikkausliigaa seuraavan. RoPS pelaa juuri nyt loistavaa jalkapalloa, sillä koko joukkue noudattaa täydellisesti valmentajavelho Juha Malisen vaalimaa pelitapaa. Joukkueen materiaali ei kestä vertailua HJK:n enkä jaksa uskoa RoPS:n pystyvän jatkamaan nykyistä virettään kauden loppuun asti. Mitalitaistosta tulee kuietnkin mielenkiintoinen ja on täysin mahdollista, että Rovaniemellä juhlitaan kauden päätteeksi mitaleja ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen.

EK: RoPSin menoa on ollut hienoa seurata. Loistavan itseluottamuksen omaava joukkue on tällä hetkellä todella vaikea voitettava Klubillekin.  Joukkueet kohtaavat ensi viikon perjantaina, jolloin RoPS mitataan toden teolla. En kuitenkaan usko, että RoPSin vire kantaa kauden loppuun asti, vaan leveän materiaalin omaava HJK rullaa jälleen mestaruuteen.

JT: Kokon ja koko RoPS:n lento on ollut satumaista, mutta kun vertaa joukkueen materiaalia Klubiin, en usko että rovaniemeläiset pystyisivät mitenkään haastamaan Klubia loppusyksystä. Verrataillessa joukkueita, Klubilta löytyy niin laaja ja laadukas joukkue, jolla on voittamisen kulttuuria, ettei RoPS:n lento riitä millään mestaruuteen asti.

FC Lahti (vs Elfsborg), SJK (vs Hafnarfjordur) ja VPS (AIK) aloittavat Eurooppa-liiga -karsintansa torstaina. Miten uskot kolmikolle käyvän?

KT: Lahti ja VPS ovat Veikkausliigakauden kaksi suurinta alisuorittajaa, joten odotukset heidän jatkoonmenolleen eivät ole kovin katossa. Vastassa on kaksi Ruotsin Allsvenskanin huippujoukkuetta, jotka ovat paperilla reippaan askeleen suomalaiskolleegoitaan edellä. SJK:lla kävi arvonnoissa hyvä tuuri, mutta kovassa nosteessa olevan Islannin sarjakakkonen Hafnarfjodur on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu, mutta SJK:n putoaminen olisi silti kovan luokan yllätys. Realistisesti ajatellen Suomi siis saa vain yhden edustajan toiselle karsintakierrokselle, mutta toivomme kädet ristissä ylltäyksiä Lahdelta ja VPS:ltä.

EK: Vaasalaisilla ja lahtelaisilla on todella iso vuori kiivettävänään. Suomalaiset eivät ole Klubia lukuun ottamatta yllättäneet viime vuosina eurokarsinnoissa positiivisesti, mutta toivotaan parasta. SJK:lla on selvästi realistisimmat mahdollisuudet edetä jatkoon ja heidän putoamisensa jo nyt olisi jopa pienoinen pettymys. Toivottavasti Sonera Stadiumilla pelaaminen ei vaikeuta liikaa seinäjokelaisten urakkaa.

JT: SJK:lle arpa oli suotuisa ja joukkueen pitäisi edetä jatkoon. FC Lahti lähtee selkeänä altavastaajana omaan ottelupariinsa, mutta pienellä venymisellä jatkopaikka on mahdollinen. VPS:n jatkoon meno vaatisi jo ihmeen, joukkueen peli on ollut niin heikkoa ja kun vastaan asettuu vielä kotimaisen liigan joukkueita kovempi vastustaja, niin en usko että Vepsu pystyisi millään kasaamaan itseään sellaiseen lentoon että AIK olisi kaadettavissa.