Analyysi: Miltä Afrikan futismaajoukkueet näyttäisivät jos eurooppalaistähdet edustaisivat toista kotimaataan?

Euroopan sarjat vetäytyivät parin viikon tauolle ja jättivät näyttämön vapaaksi maajoukkueille. Vahvasti vaihtoehtoista todellisuutta edustavassa jutussa Faneille.comin toimittaja Jaakko Tiira pureutuu futismaailman kaksoiskansalaisiin ja tarkemmin eurooppalaisia maajoukkuetta edustaviin, mutta afrikkalaistaustaa omaaviin jalkapalloilijoihin.

Maajoukkuejalkapallo on mielenkiintoinen instituutio. Yhtäältä maajoukkueet ovat kansallisvaltioihin sidottuja, mutta maailma kuitenkin muuttuu ja tätä nykyä maajoukkueissa kirmaa lukuisia kaksoiskansalaisia. Etenkin Ranksan maajoukkue on noussut siirtolaisuuden symboliksi ja entinen äärioikeistojohtaja Jean-Marie Le Pen kritisoi vuosituhannen alussa voimakassanaisesti multietnistä maajoukkuetta.

Tämä juttu luo katsauksen siitä, minkälaisia Afrikan maajoukkueet voisivat olla, jos monet eurooppalaisfutaajat olisivat valinneet toisen kotimaansa. Yleensä pelaajat edustavat synnyinmaataan, mutta jotkut siirtolaistaustaiset saattavat valita vanhempansa kotimaan. Maajoukkuetta ei kuitenkaan saa vaihtaa, jos on esiintynyt yhdessäkin virallisessa ottelussa.

Juttu on vahvasti hypoteettinen, eikä ota huomioon inhimillisiä elementtejä. Maajoukkueen valinta on henkilökohtainen päätös, johon liittyy monia seikkoja. Saksan ykköspelaajiin jo pitkään lukeutunut Mesut Özil (Arsenal) päätti edustaa Die Mannschaftia, koska koki sen tarjoavan paremmat menestysmahdollisuudet. Vastaavasti Saksassa syntynyt vaparispesialisti Hakan Calhanoglu (AC Milan) kertoi valinneensa Turkin maajoukkueen, koska on aina pitänyt sitä henkisenä kotimaanaan.

Kongon demokraattinen tasavalta olisi huippujoukkue

Kongon demokraattinen tasavalta on yksi Afrikan köyhimmistä ja nopeimmin kasvavista maista. Belgian entisestä siirtomaasta onkin virrannut siirtolaisia Eurooppaan, eikä näistä kovin moni ole halunnut edustaa vanhempiensa kotimaata. Kongon demokraattisen tasavallan tunnetuimmat futaajat ovat Everton-laituri Yannick Bolasie sekä Newcastle-puolustaja Chancel Mbemba. Kummallakaan ei olisi asiaa maajoukkueen avaukseen, mikäli eurooppalaisia maajoukkueita edustavat kongolaistaustaiset pelaajat liittyisivät maan vahvuuteen.

Siirtomaahistoriasta johtuen ennen Zairena tunnetusta maasta lähtöisin olevia maahanmuuttajia on eniten Belgiassa. Belgian koko hyökkääjäosasto on kongolaistaustaisia: Romelu Lukaku (Manchester United), Michy Batshuayi (Borussia Dortmund) sekä Christian Benteke (Crystal Palace). Näin ollen myös ManU-kärjen Laziossa laitapakkina pelaava veli Jordan Lukaku voisi edustaa Kongon demokraattista tasavaltaa. Muita Belgiaa edustavia, mutta maahan sukujuuria omaavia pelaajia ovat huippulupaava keskikenttämies Youri Tielemans (AS Monaco) sekä puolustajat Vincent Kompany (Man City), Christian Kabasele (Watford), Jason Denayer (Galatasaray) ja Dedrick Boyata (Celtic).

Kongolaistaustaisia tähtiä löytyy myös Ranskan maajoukkueesta. Heitä ovat esimerkiksi keskikenttäpelaaja Steven N’Zonzi (Sevilla), topparilupaus Presnel Kimpembe (PSG), kaksissa edellisissä arvokisoissa mukana ollut Eliaquim Mangala (Everton), maalivahti Steve Mandanda (Marseille) sekä kongolaisen äidin poika Blaise Matuidi (Juventus). Maajoukkuemiesten ohella Lyonissa läpimurtokautta pelaava Tanguy Ndombele sekä PSG:ssä vastuuta viime aikoina saanut parikymppinen Christopher Nkunku voisivat edustaa Kongon Demokraattista tasavaltaa. Kovaan joukkoon liittyy vielä Bundesliigan tämän kauden läpimurtopelaajiin kuuluva Denis Zakaria (Mönchengladbach), joka nähdään ensi kesän MM-kisoissa Sveitsin paidassa.

Niinpä Kongon demokraattinen tasavalta olisi yksi Afrikan kovimpia maajoukkueita, mutta myös sille on syynsä, miksi siirtolaisten Euroopassa syntyneet jälkeläiset eivät halua edustaa lähinnä kurjuutta ja nälänhätää tarjoavaa toista kotimaataan.

Kongon demokraattinen tasavalta voisi olla Afrikan kovin futismaajoukkue, jos esimerkiksi pääpallosta taistelevat Vincent Kompany ja Romelu Lukaku edustaisivat toista kotimaataan. (Michael Steele/Getty Images)

Hallitseva Euroopanmestari Portugali oli merkittävästi heikompi ilman afrikkalaistaustaisia pelaajiaan

Uuden ajan alussa, eli 1500- ja 1600-luvuilla maailmaa hallinnut Portguali ei ole tullut tunnetuksi Ranskan tai Iso-Britannian kaltaisista imperiumeistaan mutta sen entiset siirtomaat, Angola, Kap Verde ja Guinea-Bissau ovat tarjonneet lusitaaneille kovia vahvistuksia.

Saarivaltio Kap Verde on tullut tunnetuksi lähinnä lomakohteena, mutta se voisi saada jalkeille aidosti kilpailukykyisen maajoukkueen. Portugalin maajoukkuepelaajista Gelson Martinsin (Sporting CP), Nanin (Lazio), Ricardo Pereiran (FC Porto), Nelson Semedon (FC Barcelona) sekä Manuel Fernandesin (Lokomotiv Moskova) sukujuuret vievät Kap Verdelle. Näiden lisäksi Benfican ykkösmaalivahti Bruno Varelan vanhemmat ovat lähtöisin Kap Verdeltä. Paluun Portugalin maajoukkueeseen tehneen Manuel Fernandesin Sveitsiä edustavat serkut Edimilson Fernandes (West Ham) sekä Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt) ovat taustaltaan kapverdeläisiä. Näiden ohella hiljattain Brightoniin siirtynyt hollantilaishyökkääjä Jürgen Locadia voisi edustaa Kap Verden maajoukkuetta.

Angola saisi jalkeille niin ikään kovan ryhmän jahka eurooppalaiset olisivat maajoukkueen käytössä. Kongon demokraattisen tasavallan yhteydessä mainitun Blaise Matuidin isä on angolalainen. Portugalin maajoukkueessa angolalaistaustaisia ovat William Carvalho (Sporting CP) sekä Joao Mario (West Ham). Trion lisäksi Hollannin maajoukkueeseen kuuluva Tonny Vilhenna (Feyenoord) omaa angolalaisia sukujuuria.

Kolmas entinen Portugalin siirtomaa on piskuinen Guinea-Bissau, jota voisivat lusitaaneista edustaa Danilo (FC Porto) sekä Bruma (RB Leipzig). Kaksikon lisäksi futismaailman lupaavimpiin toppareihin kuuluva 19-vuotias ranskalainen Dayot Upamecano (RB Leipzig) sekä Stokea ja Hollannin maajoukkuetta edustava Bruno Martins Indi voisivat sukutaustansa puolesta olla länsiafrikkalaisen maan käytössä.

Pohjoisafrikkalaiset vahvistuisivat erityisesti Ranskasta

Kun puhutaan Pohjois-Afrikasta, viitataan Välimeren etelärannalla sijaitseviin arabivaltioihin, joista suurin osa on Ranskan entisiä siirtomaita. Niinpä maista on vienyt suuri siirtolaisvirta entiseen isäntämaahan. Yksi kaikkien aikojen pelaajista, Zinedine Zidane oli algerialaisten vanhempien poika, mutta Marseillessa syntynyt maestro päätti edustaa synnyinmaataan.

Pahasti karsinnoissa flopannut Algeria on tehnyt hyvää nousua afrikkalaisessa futiksessa, mutta se voisi olla vielä nykyistäkin kovempi. Ranskan maajoukkueesta hyllytetty Karim Benzema (Real Madrid) sekä hukattu lahjakkuus Samir Nasri (Antalyaspor) ovat algerialaistaustaisia. Ranskan tämän hetken yhden suurimman talentin, Lyonin Houssem Auoarin toinen kotimaa on Algeria, aivan kuten on seurakaveri Nabil Fekirin, joka on vahvasti tyrkyllä Gallian kukon MM-kisaryhmään.

Algerian naapurimaa Marokko selvisi tuleviin MM-kisoihin. Tämän hetken kovimmat marokkolaistaustaiset futaajat ovat Belgiaa edustavat Maroune Fellaini (ManU) ja Nacer Chadli (WBA), Saksan maajoukkueessa pelannut Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen) sekä Ranskaa useissa arvokisoissa edustanut Adil Rami (Marseille).

Arabimaailman ensimmäinen kansannousu nähtiin Tunisiassa, jota voisi syntyperänsä puolesta edustaa Saksan maajoukkueen ehdottomiin luottopelaajiin koko 2010-luvun kuulunut Sami Khedira (Juventus). Saksalainen voisi saada seurakseen PSG:ssä penkille juuttuneen Hatem Ben Arfan, hollantilaistoppari Karim Rekikin (Hertha) sekä ManU:n Mestarien liigasta ulos pommittaneen Wissam Ben Yedderin, joka sai hiljattain kutsun Ranskan maajoukkueeseen. Sevilla-kärjestä tulee samalla ensimmäinen Ranskan futis- ja futsal-maajoukkuetta edustanut pelaaja.

Yksi tämän hetken kuumimmista jalkapalloilijoista tulee faaraoiden kotimaasta eli Egyptistä. Mohamed Salah voisi saada seurakseen entisen seurakaveri Stephan El Shaarawyn AS Romasta sekä Valioliigan parhaisiin laitapuolustajiin kuuluvan Ryan Bertrandin (Southampton), jonka äiti on egyptiläinen.

Vaikka eurooppalaisia kotimaitaan edustavien pohjoisafrikkalaisten futaajien listalla on kovia nimiä, on osa valinnut toisin. Ranskassa syntynyt ja varttunut Riyad Mahrez (Leicester) edustaa Algeriaa, vaikkei ole koskaan maassa asunut. Myös Eredivisien parhaisiin pelaajiin kuuluva Hakim Ziyech (Ajax) on syntynyt Hollannissa ja kävi läpi De Oranjen junnumaajoukkueet, mutta matkaa tuleviin MM-kisoihin Marokon paidassa. Ziyechin maajoukkuekaveri Mehdi Benatia (Juventus) taas on syntynyt ja varttunut Ranskassa, joten täysin yksipuolisesti Euroopan maat eivät ”ryöstä” afrikkalaistaustaisia timantteja. Pohjoisafrikkalaisten ohella Gabonin supertähti Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) on syntynyt Ranskassa.

Man Unitedin Mestarien liigasta pudottanut Wissam Ben Yedder taistelee paikasta Ranskan MM-kisaryhmässä, mutta hyökkääjä voisi yhtä hyvin edustaa Tunisiaa. (Michael Regan/Getty Images)

Länsi-Afrikka on hajanaisempi

Pohjois-Afrikan tavoin myös Länsi-Afrikka, eli Saharan eteläpuolinen alue on kuulunut pitkälti Ranskan siirtomaaimperiumiin, mikä näkyy pitkälti siinä, että Gallian kukossa on vino pino länsiafrikkalaisia sukujuuria omaavia pelaajia.

Länsi-Afrikan maista etenkin Mali voisi vahvistuisi merkittävästi. Valioliigan Kauden pelaajana viime keväänä palkittu N’Golo Kante (Chelsea) olisi maan kirkkain tähti. Kaverikseen keskikentälle pallovaras saisi Tottenhamin Mousa Dembelen ja Moussa Sissokon, paluuta parrasvaloihin tekevän Lassana Diarran (PSG) sekä Valioliigan eliittiin tällä kaudella murtautuneen Abdoulaye Doucouren (Watford). Myös Malin hyökkäys vahvistuisi merkittävästi, sillä kovaa jälkeä Nicessä tehnyt Alassane Plea sekä erittäin lupaava Moussa Dembele (Celtic) omaavat sukujuuria aavikkovaltiossa. Porukan täydentää Ranskan maajoukkueen ja AS Monacon oikea pakki Djibril Sidibe.

Tämän hetken kenties kovin afrikkalaisjoukkue on MM-kisoihin selvinnyt Senegal, josta löytyy tähtiä jo nykyisellään. Maajoukkuetta voisi edustaa muun muassa Man Cityn Leroy Sane, jonka isä on alunperin Senegalista. Myös Sanen seurakaveri Benjamin Mendy on senegalilaistaustainen. Sosiaalisessa mediassa hassutteleva laitapakki saisi puolustuslinjaan seurakseen Mamadou Sakhon (Crystal Palace) sekä erittäin lupaavat Malang Sarrin (Nice) ja Issa Diopin (Toulouse). Edellä mainittujen ohella Monacon hyökkääjälupaus Adama Diakhaby sekä hiljattain Valenciaan siirtynyt keskikentän raastaja Francis Coquelin voisivat edustaa Senegalia.

Kovia vahvistuksia saisi niin ikään Venäjälle matkaava Nigeria, jota voisi sukujuuriensa puolesta edustaa Dele Alli (Tottenham), David Alaba (Bayern München) sekä erittäin lupaavat Tammy Abraham (Swansea) ja Manuel Akanji (Dortmund).

Afrikan kovimpiin maajoukkueisiin tällä vuosikymmenellä kuulunut Norsunluurannikko on ollut ehtymään päin, mutta sekin saisi kourallisen huippuvahvistuksia. Saksalaiset Jonathan Tah (Bayer Leverkusen) ja Serge Gnabry (Hoffenheim), Hollantia edustava Nathan Ake (Bournemouth) sekä ranskalaiset Tiemoue Bakayoko (Chelsea), erittäin lupaava 19-vuotias keskuspuolustaja Dan-Axel Zagadou (Dortmund) ja Bundesliigassa tällä kaudella läpilyönyt Sebastien Haller (Eintracht Frankfurt) voisivat kaikki edustaa Norsunluurannikkoa.

Tulevista karkeloista karsiutunut Ghana muistetaan Afrikan tähti -pelissä Gold Coastina ja maailmanhistoriassa brittien siirtomaana. Ghanalaistaustaisia pelaajia löytyy kuitenkin useammasta maajoukkueesta. Esimerkiksi Saksan luottomiehiin kuuluva Jerome Boateng (Bayern München) sekä lupaava Benjamin Henrichs (Leverkusenn) ovat ghanalaistaustaisia. Kauhukakara Mario Balotelli (Nice) taas on adoptoitu Ghanasta ja Arsenalia edustavan Danny Welbeckin vanhemmat ovat kumpikin alunperin Black Starsin kotimaasta. Porukan täydentävät Hollanin maajoukkuepelaajat Memphis Depay (Lyon) sekä Timothy Fosu-Mensah (Crystal Palace).

Vastaavasti hallitseva Afrikan mestari Kamerun saisi vain muutaman vahvistuksen, mutta ne olisivat sitäkin kovempia: Samuel Umtiti (FC Barcelona) sekä Kylian Mbappe (PSG). Ranskan maajoukkueduon ohella lupaavat sveitsiläishyökkääjät Breel Embolo (Schalke) ja Dimitri Oberlin (FC Basel) sekä Ranskan U21-maajoukkuemies Olivier Ntcham (Celtic) ovat kamerunilaistaustaisia.

Kamerunin tavoin muutamia vahvistuksia saisi Guinea, joka on Paul Pogban (ManU) sekä Lyonissa kovaa nousua tekevän Mouctar Diakhabyn vanhempien kotimaa. Pogban maajoukkuekaverien Corentin Tolisson (Bayern München) sekä Jordan Amavin (Marseille) sukujuuret taas vievät Togoon. Afrikan kriisipesäkkeisiin kuuluvaa Keski-Afrikan tasavaltaa taas voisivat edustaa Kurt Zouma (Stoke) sekä Geoffrey Kondogbia (Valencia). Aiemmin levottomana tunnettuun Sierra Leoneen vievät Saksan maajoukkuepuolustaja Antonio Rüdigerin (Chelsea) sekä Englannin paidassa syksyllä debytoineen Nathaniel Chalobahin (Watford) sukujuuret.

Yksittäisistä pelaajista Ousmane Dembele (FC Barcelona) voisi edustaa Mauritaniaa, Joe Gomez (Liverpool) Gambiaa, Renato Sanches (Swansea) Sao Tome ja Principeä, Divock Origi (Wolfsburg) Keniaa, maailman kuumin veskarilupaus, Toulousen 19-vuotias Alban Lafont Burkina Fasoa sekä Ruotsissa uudeksi Zlataniksi nimetty Alexander Isak (Dortmund) Eritreaa.

Paul Pogba on yksi Ranskan maajoukkueen monista afrikkalaistaustaisista futaajista. Dele Allin isä taas on nigerialainen. (Julian Finney/Getty Images)

Yhteenveto

Analyysi on ollut vahvasti hypoteettinen ja suurin osa edellä mainituista pelaajista on lyönyt maajoukkueensa lukkoon pukiessaan eurooppalaisen kotimaansa paidan päälle virallisessa maaottelussa. Oheinen analyysi on kuitenkin hyvä esimerkki, kuinka monikulttuurisia monet Euroopan valtiot ovat ja jalkapallo yleisemminkin.

Syitä maajoukkueenvalinnoille on varmasti monia. Osa laskelmoi kylmästi menestysmahdollisuuksia, kun taas osa haluaa edustaa henkistä kotimaataan, oli se sitten eurooppalainen tai afrikkalainen valtio. Huomattava osa pelaajista on kuitenkin valinnut synnyinmaansa Euroopassa, mikä kuvastaa osaltaan sitä, etteivät kulttuurit ole sidoksissa etnisyyteen tai vanhempien kotimaahan.

Yhtäältä analyysistä voi vetää johtopäätöksen siitä, kuinka paljon jotkut maat ovat siirtolaisvirroista jalkapallon kontekstissa hyötyneet. Olisiko Saksa hallitseva maailmanmestari jos Özil, Khedira tai Boateng edustaisivat synnyinmaansa sijaan vanhempiensa kotimaata. Entä ketä Ranskan maajoukkueessa pelaisi Antoine Griezmannin rinnalla, jos afrikkalaistaustaiset eivät edustaisi Gallian kukkoa?

EDIT: Doucoure ja Coquelin lisätty juttuun. 21.3.2018 klo 19.15.

Kansikuva: Clive Rose/Getty Images