Englannin kisajoukkue julki – huonolta näyttää

Roy Hodgson valitsi miehistönsä MM-kisoihin. Tiukkaa tekee (Getty)

Roy Hodgson valitsi miehistönsä MM-kisoihin. Tiukkaa tekee (Getty)

Entinen Huuhkaja-valmentaja 66 -vuotias Roy Hodgson valitsi Englannin maajoukkueen Brasilian jalkapallon MM-kisoihin. Joukkueen rakenne näyttää erittäin huolestuttavalta ja jopa alkulohkosta jatkoonpääsy tulee olemaan kiven alla. MM-karsinnoista englantilaiset etenivät jatkoon näytöstyyliin, kun joukkue ei hävinnyt kymmenestä pelaamastaan pelistä otteluakaan voittaen kuusi ja pelaten neljä tasuria. Tuttuun Hodgsonin tyyliin joukkue puolusti vastustajat nurin päästäen karsinnoissa ainoastaan neljä maalia.

Puolustuksessa kysymysmerkkejä

Englannin selvä ykkösmaalivahti kisoissa on Manchester Cityn Joe Hart. Puolustuksen johtohahmona häärii Valioliigan kauden top-3 toppari Chelsean Gary Cahill. Cahill pelasi loistavan kauden sinisten takalinjalla ja jatkaa siitä myös kisoissa. Iso kysymysmerkki on sitten se Cahillin aisapari. Tälle paikalle ovat tarjolla heikot kaudet ManUssa pelanneet Phil Jones ja Chris Smalling. Jones kärsii loukkaantumisesta ja hänen pelaamisensa kisoissa on vielä epävarmaa. Todennäköisin vaihtoehto on Cahillin pariksi on kelpo kauden Evertonissa pelannut kokenut Phil Jagielka. Paras vaihtoehto olisi ollut jo maajoukkueesta vetäytynyt John Terry, joka osoitti tällä kaudella pärjäävänsä kovissa peleissä ja muodosti Cahillin kanssa Chelsean selkärangan. Terry lopetti kuitenkin maajoukkueuransa kaksi vuotta sitten, joten häntä ei kisoissa nähdä.

Isoin kysymysmerkki puolustuksessa on laitapuolustajat. Chelsean vasen laitapuolustaja kokenut Ashley Cole korvattiin Evertonin Leighton Bainesilla ja Southamptonin nuorella Luke Shawlla. Ykkösvaihtoehto kisoissa on vasen jalkainen erikoistilannespesialisti Baines. Shawn aika tulee vielä ja hän on kisoissa haistelemassa sitä kuuluisaa tunnelmaa. Oikean laitapakin paikalle on tarjolla ailahtelevainen Liverpoolin Glen Johnson. Johnson on edustanut kolmen leijonan joukkuetta 50:n ottelun verran, joten kokemusta kaverilta löytyy. Toisaalta, kun vastaan astelee Luis Suarez ja kumppanit, tulee Johnsonille kiire. Johnsonin lisäksi joukkueesta ei löydy mitat täyttävää oikeaa pakkia. Jones ja Smalling voivat pelata kyseisellä paikalla välttävästi Valioliigassa, muttei MM-kisoissa.

Onko Gary Cahillistä puolustuksen johtohahmoksi MM-kisatasolla? (Getty)

Onko Gary Cahillistä puolustuksen johtohahmoksi MM-kisatasolla? (Getty)

Keskikentän ja hyökkäyksen rakenteet epäkunnossa

Kolmen leijonan keskikentältä löytyy sopiva määrä kokemusta ja nuoruutta. Hodgson on totutusti tykännyt peluuttaa joukkueitaan 4-4-2 taktiikalla, mutta karsinnoissa häneltä nähtiin yllättävän paljon nykyaikaista 4-2-3-1 muodostelmaa. Englannin ongelmana on, ettei joukkueesta löydy yhtään täydet mitat täyttävää vasempaa laituria. Hienon kauden Southamptonissa pelannut Adam Lallana voi pelata vasemmalla, mutta hänelle ominaisin paikka olisi kärjen takana kymppipaikalla. Muita vaihtoehtoja vasemmalle ei oikein olekaan.  Kymppipaikalle on muutenkin tunkua sillä tällä paikalla viihtyvät parhaiten myös Ross Barkley ja Jack Wilshere, lisäksi joukkueen kultakimpale Wayne Rooney on nykyään parhaimmillaan peliätekevänä hyökkääjänä kuin puhtaana piikkinä. Kolmansiin MM-kisoihin lähtevä Steven Gerrard ottaa paikkansa keskikentänpohjalta, mutta vieruskaveria hänelle ei Michael Carrickin pudottua kokoonpanosta oikein löydy. Joukkue kaipaisi Gerrardin rinnalle kipeästi puolustavaa keskikenttää ja mielestäni Carrick olisi tähän joukkueeseen mahtunut esimerkiksi Jordan Hendersonin tilalle. Henderson ja Frank Lampard pelaavat mieluiten keskikentän keskustassa, mutta enemmän hyökkäävämmässä roolissa kuin puolustavina pelaajina.

Oikealle laidalla löytyvät James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain ja Raheem Sterling. Oxlade-Chamberlain ja Wilshere ovat pelanneet heikon kauden Arsenalissa osin loukkaantumisten johdosta ja heidän valinnat joukkueeseen olivat hieman yllättäviä. Joukkueen pelatessa 4-4-2 systeemillä ainoa vaihtoehto oikealle on Milner. Hän hoitaa myös puolustustehtävänsä pyyteettömästi, toisin kuin Oxlade-Chamberlain ja Raheem Sterling. Milnerin taidot pallollisena ovat toisaalta rajalliset, joten laitapelaaminen ei Englannilla ole kovinkaan loistavassa kunnossa. 4-2-3-1 taktiikalla pelatessa Sterling ja Oxlade-Chamberlain ovat Milneriä paremmat vaihtoehdot oikean laitahyökkääjän tontille. Tosin kummallakaan ei ole kokemusta näin kovista otteluista, joten Englannin laitapelaaminen tulee olemaan suuri ongelma.

Hyökkäykseen löytyy kaksi pätevää kaveria ja ne ovat Wayne Rooney ja Liverpoolin 21 kihausta tällä kaudella iskenyt Daniel Sturridge. 4-4-2 pelitavan valitessaan nämä kaksi pelaavat kahdestaan piikissä ja 4-2-3-1 muodostelmalla Sturridge yksin piikissä ja Rooney hänen alapuolellaan. Heikon kauden ManUssa pelannut Daniel Welbeck saa istua penkillä kokeneen Southamptonin Rickie Lambertin kanssa. Lambert on pienoinen yllätysvalinta, koska hän on pelannut vain neljä maaottelua, osuen niissä tosin kaksi kertaa. Lambert pelasi vielä vuonna 2007 Englannin neljänneksi korkeimmalla tasolla, joten 32 -vuotiaan pelaajan unelma täyttyy kuukauden päästä alkavissa kisoissa. Welbeckin tilalla olisin nähnyt mielummin  jopa Andy Carrolin. Hän olisi voinut tulla vaihdosta kentälle taistelemaan pääpalloista ja johtoasemassa pitämään palloa vastustajan päädyssä, tähän ainakaan Welbeckistä ei ole, eikä hänestä ole paljoa muuhunkaan.

Daniel Sturridge voi lyödä itsensä läpi kansainvälisellä tasolla. (Getty)

Daniel Sturridge voi lyödä itsensä läpi kansainvälisellä tasolla. (Getty)

Englanti jää alkulohkoon

Valitettavasti Englannin kisat tulevat kestämään kolme ottelua, koska joukkueen materiaalissa on aivan liikaa kysymysmerkkejä. Brasilialla oli varaa jättää joukkueestaan pois mm. Kaka, Ronaldinho ja Robinho, jotka olisivat olleet Englannin nipussa tähtipelaajia. Kolmen leijonan materiaali ei kestä vertailua Italiaa ja Uruguayta vastaan. FIFA rankingissa 11. oleva joukkue tulee voittamaan maksimissaan Costa Rican ja häviämään joko Uruguaylle tai Italialle, pelaten toista vastaan tasan. Italia menee tunnetusti alkulohkosta jatkoon kaikista epäilyistä huolimatta parilla tasurilla ja yhdellä voitolla ja 2010 MM-kisojen neljäs Uruguay jatkaa matkaansa alkulohkosta Luis Suarezin ja Edinson Cavanin johdolla, joten vuoden 1966 maailmanmestari Englannin matka tyssää valitettavasti aikaisessa vaiheessa.

Englannin joukkue:

Maalivahdit:

Joe Hart (Manchester City)

Ben Foster (West Brom)

Fraser Forster (Celtic)

Puolustajat:

Leighton Baines (Everton)

Gary Cahill (Chelsea)

Phil Jagielka (Everton)

Glen Johnson (Liverpool)

Phil Jones (Manchester United)

Luke Shaw (Southampton)

Chris Smalling (Manchester United)

Keskikenttä:

Steven Gerrard (Liverpool)

Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal)

Jordan Henderson (Liverpool)

Adam Lallana (Southampton)

Raheem Sterling (Liverpool)

Ross Barkley (Everton)

James Milner (Manchester City)

Jack Wilshere (Arsenal)

Frank Lampard (Chelsea)

Hyökkäys:

Wayne Rooney (Manchester United)

Daniel Sturridge (Liverpool)

Danny Welbeck (Manchester United)

Rickie Lambert (Southampton)