Maailman sympaattisimmasta pelaajasta tuli kotimaansa vihatuin – Miksi kroatialaiset ovat kääntyneet Luka Modricia vastaan?

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan.

Huuhkajien kanssa samassa MM-karsintalohkossa pelaavasta Kroatiasta kuului tällä viikolla kummia. Maan supertähti Luka Modric nousi kertaheitolla maan jalkapallokansan hampaisiin ja ympäri maata nähtiin raivokkaita viestejä keskikentän maestroa vastaan. Mistä koko tapauksessa on ylipäänsä kysymys?

Kaiken järjen mukaan yksi futisviheriöiden tyylikkäimmistä pelaajista pitäisi olla kansallissankari kotimaassaan. Varsinkin, kun Luka Modric on maansa selkeästi paras jalkapalloilija ja kuuluu koko planeetankin tasolla mitattuna aivan absoluuttiselle huipulle. Arvatenkaan syyt eivät liity jalkapallokentälle.

Tapaus juontaa juurensa Dinamo Zagrebia ja sittemmin Kroatian jalkapalloliittoa johtamaan siirtyneeseen Zdravko Mamiciin, joka on äärimmäisen halveksittu hahmo Kroatiassa. Modric on yksi avaintodistajista futispomoa vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä.

Kaiken olennaisen Mamicin kokemasta inhosta kertoo viime kesän EM-kisoissa nähty episodi, kun kroaattikannattajat heittelivät Kroatian ja Tšekin välisen ottelun aikana soihtuja kentälle tarkoituksenaan saada maa diskattua EM-turnauksesta. Tarkemmin viime kesän tapahtumista voit lukea toimittajamme Kalle Tammisen kirjoittamasta jutusta.

Tietämättömien mielestä temppu oli kannattajilta idioottimainen, mutta laajemman kuvion hahmottavat ymmärtävät miksi kroaatti-fanit ryhtyivät niin äärimmäiseen tempaukseen. Mamic on johtanut Kroatian jalkapalloa diktaattorin ottein, eikä todellakaan päivänvaloa kestävin keinoin, mistä meneillään oikeudenkäynti on osoitus.

Yleisesti ottaen närää on herättänyt paitsi Mamicin lähes brutaali suhtautuminen toimittajiin, myös vehkeily maajoukkueen kulisseissa. Suurseura Dinamon entinen pomo on halunnut ajaa maajoukkueeseen vanhan seuransa pelaajia näiden arvon nostamiseksi. Pyrkimysten taustalla on miehen halu netota pelaajien myynneillä, kuten esimerkiksi myöhemmin jutussa käsiteltävässä Mordicin tapauksessa. Kroatian A-maajoukkueen peräsimeen varsin heiveröisillä näytöillä kohonnutta Ante Cacia pidetään yleisesti Mamicin sätkynukkena, joka on myös saanut maan jalkapalloväen raivon partaalle.

Miten Luka Modric liittyy tähän kuvioon?

Brittilehti Independent julkaisi keskiviikkona jutun, jossa selvitettiin kuviota Modricin saaman viharyöpyn ja Mamicin oikeudenkäynnin taustalla. Jutussa kerrotaan Modricin olleen tiistaina todistajana Mamicin oikeudenkäynnissä ja hänen pyytäneen lukemaan aiemman todistuksensa uudestaan. Syyttäjän luettua keskikenttätähden aiemman lausunnon, ryhtyi Modric vaikeana kumoamaan lausuntoaan. Hänen mukaan lausuntoon oli lisätty kohtia, eikä hän muista kaikkia tapahtumia.

Ilmiselvästi Modric pyrki suojelemaan Mamicia, jonka lähipiiriin kuulumisen vuoksi mies ei ole koskaan noussut kotimaassaan kansansuosikin asemaan. Tiistaina pidetyn oikeudenkäynnin lausunnot tekivät kuitenkin Modricista kertaheitolla Kroatian jalkapallon toiseksi suurimman konnan.

Independentin artikkelin mukaan Modric on avaintodistaja Mamicia vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä, jossa futispomoa syytetään veronkierron ja petoksen lisäksi merkittävän summan haalimisesta koskien Modricin siirtoa Dinamosta Tottenhamiin vuonna 2008.

Jutun mukaan Modric sai uransa alussa taloudellista tukea Mamicilta, joka ei vielä tuolloin ollut Dinamon toimitusjohtaja. Miesten välisen sopimuksen taustalla oli se, että Mamic tulisi nettoamaan osan Modricin uran aikana saatavista tuloista. Tästä syystä 31-vuotiasta keskikenttäpelaaja on pilkattu Kroatiassa lisänimellä ”Mamicin rahantekokone”. Eikä Modric suinkaan ole ainoa ”Mamicin pelaajista”. Myös entinen Arsenal-hyökkääjä Eduardo Da Silva sekä Liverpool-toppari Dejan Lovren, joka on myös oikeudenkäynnin todistaja, kuuluvat vihatun futispomon lähipiiriin.

Kroaatti-fanien viime kesäinen törttöily St. Etiennessä oli suora protesti Mamicille. (Julian Finney/Getty Images)

Modricin siirryttyä Tottenhamiin 21 miljoonalla eurolla vuonna 2008, nettosi tähti itse tasan puolet siirtosummasta. Myöhemmin tutkinta ja Modricin todistus osoitti keskikenttäpelaajan menneen pankkiin, nostaneen suuren summan käteistä ja antaneen ison kasan rahoista Mamicin pojalle. Loppuen lopuksi Modric sai pitää rahoista ”vain” noin kaksi miljoonaa euroa ja loput menivät Mamicille.

Sinällään tilanne ei ole poikkeuksellinen, nettosihan kulttiagentti Mino Raiolakin Paul Pogban viime kesäisestä megasiirrosta arviolta 25 miljoonaa euroa. Mamicin ja Modricin tilanteessa ongelmaksi nousi kuitenkin se, ettei Mamic ollut virallinen, saatikka rekisteröity pelaaja-agentti.

Vielä isompi ongelma ja syy oikeustaisteluun on se, että Mamicin tultua seuran peräsimeen ja hänen neuvoteltua Modricin myynnin, oli rahojen jakamis -pykälä lisätty vasta kaupan jälkeen. Tiistaina Modric sanoi hämmentyneensä aiemmassa todistuksessaan ja luulleen sen käsitelleen vain hänen ja Mamicin välistä järjestelyä. Real Madridin keskikenttätähden viimeisimmän todistuksen uskottavuutta söi myös, se ettei hän esimerkiksi muistanut minä vuonna oli maajoukkueessa debytoinut.

Näin ollen Modricista tuli yhden todistajalausunnon myötä yksi Kroatian vihatuimmista henkilöistä. Mamic on punainen vaate kroatialaiselle jalkapallokansalle, kuten viime kesän EM-kisat osoittivat. Dinamon ja jalkapalloliiton johdossa Mamic tuli tunnetuksi ahneena futispomona, joka pyrki maan jalkapallon kustannuksella kasvattamaan omaa varallisuuttaan.

Sittemmin Mamic on siirretty sivuun luottamustoimistaan, mutta jotain miehen vaikutusvallasta maassa kertoo se, että oikeudenkäynti piti siirtää pääkaupunki Zagrebista Osijekiin, koska Mamicin lähipiiriin kuuluu niin monia pääkaupungissa toimivia tuomareita.

Independentin jutun lopussa kerrotaan Mamicin aiheuttaneen keskiviikkoaamuna jatkuneessa oikeudenkäynnissä kohtauksen erottamalla lakimiehensä ja ilmoittaen edustavansa itseään, jonka jälkeen tuomari lykkäsi tapauksen käsittelyä.

Tapauksen suurin häviäjä on luonnollisesti Luka Modric, joka sai kansakunnan vihat niskaansa, mutta myös Kroatian maajoukkue joutuu ikävään tilanteeseen. Ivan RakiticinMario Mandzukicin ja Ivan Perisicin tähdittämällä joukkueella olisi kaikkien aikojen sauma saavuttaa jotain suurta. On kuitenkin selvää, ettei joukkueen suurimman tähden ja kenties koko planeetan parhaan keskikenttämiehen sekä kannattajien välisen suhteen tulehtuminen voi olla vaikuttamatta koko joukkueeseen.

Voiko tähän enää muuta todeta kuin, voi Luka Modric, voi.

Lähde: The Independent

Kansikuva: Clive Rose/Getty Images