Näkökulma: Brasilia olisi parempi joukkue ilman elämää suuremmaksi kasvanutta Neymaria

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Jalkapallon suurmaihin kuuluvan Brasilian osalta neljän vuoden takaiset kotikisat muistetaan välierien totaalisesta nöyryytyksestä. Kisaisäntä näytti halvaantuvan henkisesti ykköstähti Neymarin kisat päättäneen selkävamman jälkeen. Nyt tilanne on toisenlainen. Selecao saattaisi olla jopa parempi joukkue ilman supertähteään.

Tätä nykyä 26-vuotias Santos-kasvatti on jo pitkään ollut kiistanalainen pelaaja. Neymarin ajasta Brasilian pääsarjassa löytyy lukuisia upeita kikka-videoita, mutta osa epäili, miten huippulupaus pärjää Euroopassa. Alku Barcelonassa oli vaikea, mutta toisella kaudellaan Neymar puhkesi kukkaan osana pelättyä MSN-hyökkäystrioa.

Voisi jopa sanoa, että siirtyminen Lionel Messin varjoon oli parasta, mitä nuorelle diivalle pystyi tapahtumaan. Blaugranassa Neymarista kehittyi joukkuepelaaja, joka ei vältellyt puolustusvelvoitteita. Olennaista oli ennen kaikkea se, että Neymar oli osa kollektiivia.

Kaikki muuttui viime elokuussa futismaailmaa kuohuttaneen maailmanennätyssiirron jälkeen.

Pariisissa Neymar vaikutti koko ajan seuraa suuremmalta hahmolta, eikä keskustelua herättäneiltä tapauksilta vältytty. Syksyllä brassitähti aiheutti paheksuntaa kieltäydyttyään ottelun jälkeen kättelemästä Celticin 18-vuotiasta Anthony Ralstonia PSG:n murjottua skottiseuran peräti Mestarien liigan avauskierroksella. Eniten porua herättänyt tapaus nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Neymar vaati saada ampua rankkarin, vaikka Edinson Cavani oli joukkueen nimetty vetäjä.

Helmikuussa, kun Neymar täytti 26 vuotta, järjesti hän kolme päivää kestäneet syntymäpäiväjuhlat. Kekkerit huipentuivat kolmannen illan ökyjuhliin Pariisissa, jossa oli runsaasti julkkiksia ja muita silmää tekeviä.

Paria viikkoa myöhemmin Mestarien liigan neljännesvälierissä nähtiin, kuinka radikaalisti brassitähti oli muuttunut. Neymarin pelaaminen Real Madridia vastaan oli lähinnä sooloilua ja puskemista. Hän näytti unohtaneen joukkuepelin lainalaisuudet ja pyrki joko itse ratkaisemaan tai rakentamaan huippupaikkoja joukkuekavereilleen. Ranksan liigassa temput ja sooloilu vielä onnistui, mutta vertaisten joukossa ei.

Neymarin kausi PSG:ssä päättyi ennen aikojaan, kun hyökkääjä loukkaantui helmikuussa. Loukkaantuneenakin hän ehti aiheuttaa kohun, sillä häntä ei kiinnostanut tulla juhlimaan liigamestaruutta Pariisiin, kun joukkue varmisti tittelin huhtikuussa. Kuukautta myöhemmin brassi kuitenkin ilmaantui palkintogaalaan pokkaamaan Kauden pelaajan palkinnon.

Neymarilla on kaikki mahdollisuudet johdattaa Brasilia mestariksi, mutta se ei onnistu nykyisellä asenteella. (Alex Livesey/Getty Images)

Avauspelissä nähtiin peliä hidastava ja rytmiä rikkova individualisti

Brasiliassa odotettiin pelonsekaisin tuntein kuntoutuuko megatähti MM-kisoihin. Neymar kuntoutui – odotetusti.

Selecaon harmiksi avauspelissä Sveitsiä vastaan nähtiin PSG:stä tuttu kukkopoika.

Nykyisen päävalmentajan Titen aikana brassien pelaaminen ei ole ollut perinteistä sambafutista, vaan ryhmä on ollut työteliäs ja hyvin organisoitu. Hyökkäyspään huipputeknisiä tähtiä ei tietenkään ole kahlittu, mutta yleisesti ottaen Brasilia on ollut Titen aikana huomattavasti kokonaisvaltaisempi ryhmä, kuin esimerkiksi neljä vuotta aiemmin.

Yksi Titen peluuttaman jalkapallon ominaispiirteistä ovat olleet nopeat tilanteenvaihdot, joissa brassit ampaisevat riiston jälkeen nopeisiin vastahyökkäyksiin. Kisojen avauspelissä prässi toimi pääosin hyvin, mutta hyökkäykset pysähtyivät poikkeuksetta Neymariin. Sen sijaan, että numero kymppi olisi jakanut palloa nopeasti ylöspäin, pysäytti hän vauhdin, kääntyi kohti keskustaa ja pyrki tekemään jotain näyttävää.

Brittilehti Independent ei säästellyt sanojaan brassitähden esitystä kritisoidessaan. Lehden toimittaja Miguel Delaney kuvasi Neymarin esitystä koulupoikamaiseksi. Delaney näki saman minkä moni muu, Neymar otti liian monta kosketusta ja hidasti joukkueensa pelaamista ratkaisevasti.

Samoilla linjoilla oli The Guardianin kolumnistina toimiva entinen huipputoppari Marcel Desailly. Ranskan kotikisoissa kultaa juhlineen ex-huipun kolumnin otsikko oli jo hyvin kuvaava: ”Neymarin on aika alkaa pelaamaan joukkueelle, ei itselleen”.

– Neymar antoi vaikutelman, jossa hän pelasi itselleen. Aina pallon saadessaan hän hidasti peliä, riippumatta siitä, oliko se järkevää vai ei. Hän tietää pystyvänsä muuttamaan pelejä, mutta hän haluaa tehdä koko ajan jotain erityistä. Hänen täytyy ymmärtää kansainvälisen pelin olevan erilaista. Hän voi olla joukkueen paras pelaaja, mutta hänen täytyy alkaa ajattelemaan myös kollektiivia, Desailly kirjoitti Guardianissa.

Yhden pelin perusteella ei tietenkään kannata vetää liian radikaaleja johtopäätöksiä, mutta Selecaon kannalta Neymarin pelaamisessa oli huolestuttavia elementtejä. Hänen toivottiin olevan se Barcelonasta tuttu joukkuepelaaja, ei Pariisissa nähty elämää suurempi individualisti.

Neymarin tekeminen ja elekieli on näyttänyt PSG-siirron jälkeen siltä, että hänen suurin ambitionsa on loistaa huomion keskipisteenä. Moni muukin jalkapalloilija haluaa huomion kohteeksi, esimerkiksi Cristiano Ronaldo. Lusitaanin ensimmäinen ja tärkein prioriteetti on kuitenkin voittaminen. Neymarilla se näyttää olevan valokeilassa paistattelu.

Mikäli Neymarin pelaaminen ja esiintyminen jatkuu samankaltaisena, kannattaa Titen harkita vakavasti ykköstähtensä sysäämistä vaihtopenkin puolelle. Neymarin tasoisen pelaajan penkittäminen kuulostaa ajatuksena mielipuoliselta, mutta jos kollektiivin palvelu kiinnostaa häntä yhtä vähän kuin Sveitsiä vastaan, on brassien turha haaveilla maailmanmestaruudesta.

Tite voi vallan mainiosti tuoda hurjasta työmoraalistaan tunnetun Roberto Firminon kentälle, joka on viimeiseen päälle joukkuepelaaja. Yksi vaihtoehto on Philippe Coutinhon siirtäminen Neymarin paikalle ja esimerkiksi Fernandinhon tai Fredin tuominen konehuoneeseen. Näin ryhmitykseen ja pelaamiseen tulisi selkeämpää rakennetta.

Brassit hakivat maaliskuussa balsamia haavoille, voittamalla Saksan Berliinissä lukemin 1–0. Tuossa ottelussa loukkaantuneena ollut Neymar ei pelannut.

Tällä hetkellä Brasilia saattaisi olla parempi joukkue ilman pelaamisen rytmiä ja rakennetta rikkovaa supertähteä. Mikäli Neymarin kohdalla ei tapahdu pikaista henkistä kasvua, eikä Tite uskalla reagoida, ovat brassit ongelmissa.

Jalkapallo on joukkuepeli, eikä edes Neymarin kaltainen huippupelaaja vie joukkuetta yksin mestariksi. Päinvastoin, Neymar on tällä hetkellä brasseille riippakivi.

Kansikuva: Buda Mendes/Getty Images