Romelu Lukaku ponnisti köyhyydestä huipulle – tuhoisaa jälkeä tekevän hyökkääjän suurin vahvuus löytyi muualta kuin ylivoimaisesta fysiikasta

VIP-reissulle ManU:n Valioliiga-avaukseen? Osallistu kilpailuun tästä!

Romelu Lukaku on noussut ryminällä pelipaikkansa parhaimmistoon maailmassa. Menestyksen taustalla on jo varhaisessa iässä tehty määrätietoinen lupaus. 

Lukakun ura on mennyt lähes täsmälleen belgialaisen suunnitelmien mukaan. Hän teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Anderlechtin kanssa heti, kun mittariin tuli 16 vuotta ja debyytti koitti 11 päivää myöhemmin. Lukaku oli tiedustellut isältään lapsena, että milloin on mahdollista tehdä ensimmäinen ammattilaissopimus. Isä vastasi että 16-vuotiaana ja Lukaku tähtäsi siihen. 

Romelu on syntynyt Belgiassa, mutta hänen vanhemmat ovat Kongosta kotoisin. Romelun isä, Roger Lukaku, pelasi ammatikseen jalkapalloa ja muutti Belgiaan pelaamaan 23-vuotiaana 1990-luvulla. Perhe asettui Belgiaan asumaan ja Romelu syntyi Antwerpissä toukokuussa 1993.

Kiinnostus jalkapalloon siirtyi myös jälkikasvuun ja Romelu aloitti jalkapallon jo 5-vuotiaana. Kävi nopeasti ilmi, että kyseessä oli täysin poikkeuksellinen lupaus. Nuorena Lukakun suurin vahvuus oli täysin poikkeuksellinen fysiikka ikätovereihin verrattuna. Selvästi muita isompi pelaaja dominoi viheriöllä miten halusi ja esimerkiksi 9-vuotiaana Lukaku viimeisteli peräti 186 maalia kaudessa, vaikka pelasi kaksi vuotta vanhempia vastaan. Poikkeuksellisen isona pelaajana Lukaku käytti harjoituksissa 5-koon palloa, kun taas muut harjoittelivat pienemmillä palloilla. 

Lukaku käytti aikuisten koossa olevia kenkiä jo 6-vuotiaasta alkaen. Perheen hankala tilanne näkyi muun muassa varusteissa: Lukaku joutui käyttämään toisinaan liian pieniä kenkiä, koska perheellä ei ollut varaa ostaa isompia. 

Lukakun perheessä rahat olivat todella tiukassa. Perheen äiti Adolphina työskenteli siivoojana ja Rogerin ura tuli päätökseen jo 33-vuotiaana, mikä asetti suuria taloudellisia haasteita. Toisinaan perheen kodista oli sähköt poikki eikä lämmintä vettäkään aina ollut saatavilla. Ruoaksi oli usein leipää ja maitoa, joka piti tosin välillä laimentaa veteen, jotta siitä olisi riittänyt koko viikoksi.

Jo 6-vuotiaana Romelu lupasikin äidilleen, että hän takaa perheelle paremman tulevaisuuden.

Romelu paiski valtavasti töitä koko nuoruuden ajan, tähtäimenään ammattilaissopimus. Iso koko herätti usein epäilyksiä vastustajien taustajoukoissa ja Romelu joutuikin kantamaan passiaan mukanaan peleissä, jotta hän pystyi todistamaan ikänsä. Nämä epäilykset kasvattivat entisestään määrätietoisen nuorukaisen näytönhaluja. 

11-vuotiaana Lukaku otti askeleita ammattimaisempaan suuntaan, kun hän siirtyi Liersen akatemiaan, jossa jälki oli tuhoisaa. Liersen edustusjoukkue putosi kuitenkin pääsarjasta vuonna 2006 ja Lukaku siirtyi yhteensä 12 muun pelaajan kanssa Anderlechtiin. Yksi heistä oli Romelun vuotta nuorempi pikkuveli Jordan, joka on kulki veljensä kanssa samoja polkuja junioriuran. Tällä hetkellä Jordan edustaa italialaista Laziota.

Romelu ja Jordan Lukaku ovat molemmat edustaneet Belgian maajoukkuetta. Tässä he juhlivat Belgian avausmaalia vuoden 2016 EM-kisoissa. Kuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Valmentajat tekivät Romelun kanssa järjestelmällistä työtä läpi junioriuran. Esimerkiksi Lukakun vasen jalka oli erinomainen, kun taas oikea oli selvästi heikompi. Tätä kehittääkseen pojan vasen kenkä otettiin toisinaan harjoituksissa pois, jotta oikea jalka kehittyisi paremmin. Tämä on selvästi toiminut, sillä Lukaku on tänäpäivänä äärimmäisen monipuolinen viimeistelijä.

Koko Anderlechtin akatemiaa on osittain muovattu Lukakun takia. Nuori lupaus herätti kiinnostusta ympäri Eurooppaa, joten Anderlechtin oli kehitettävä toimintaa, jotta saivat pidettyä Lukakun seurassa. Tämän myötä opiskelujen mahdollisuutta pelaamisen ohessa parannettiin ja Lukaku pysyi seurassa. 

Lukaku sai nuorena paljon etua fysiikasta, mutta hän ei tyytynyt vain tähän. Superlupauksen suurimmat valttikortit ikätovereihin verrattuna olivat valtava voitontahto sekä omissa ulottuvuuksissaan ollut palo ammattilaisuutta kohtaan. Lukaku oli luvannut äidilleen paremman tulevaisuuden ja hän halusi pitää tästä kiinni. Välipäiviä ei ollut, vaan Lukaku jätti kentälle aivan kaikkensa päivästä toiseen. 

Didier Drogbaa nuoruudessaan ihailleen Lukakun unelma kävi toteen, kun hän sai ammattilaissopimuksen heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Täysin ongelmitta se ei kuitenkaan tullut, sillä Lukakun peliaika oli vielä hetkeä aiemmin tiukassa jopa Anderlechtin akatemiassa. Hän oli jumittunut penkille ja löikin kauden alussa päävalmentajan kanssa vetoa, että jos saisi mahdollisuuden, niin hän tekisi 25 maalia joulukuuhun mennessä. Päävalmentaja nauroi, mutta suostui vetoon. Mikäli Lukakulla ei olisi 25 maalia kasassa joulukuuhun mennessä, niin loppukausi olisi sujunut penkillä.

Lukaku teki lopulta kauden 25. maalinsa jo marraskuussa.

Tämän jälkeen asiat etenivät nopeasti. Keväällä 16-vuotiaana Anderlechtissa debytoinut hyökkääjä sai heti seuraavalla kaudella reilusti vastuuta ja viimeisteli 15 maalia 33 ottelussa Belgian pääsarjassa. Sama tahti jatkui seuraavalla kaudella, kun 37 pelin saldona oli 16 osumaa. 

Elokuussa 2011 tapahtui odotettu liike, kun Lukaku siirtyi Chelseaan noin 15 miljoonalla eurolla. Vastuu Valioliigassa jäi kuitenkin vähäiseksi debyyttikaudella ja Lukakun sesonki sujui pääosin reservien riveissä. Belgialainen siirtyikin kaudeksi 2012-13 lainalle West Bromwich Albionin riveihin, mikä osoittautui loistavaksi siirroksi. Hyökkääjä viimeisteli peräti 17 täysosumaa ollen sarjan kuudenneksi paras maalintekijä. Lukaku teki enemmän maaleja kuin kukaan Chelsean pelaaja kyseisellä kaudella, mikä toimi näpäytyksenä lontoolaisia kohtaan.

Jose Mourinho ei kuitenkaan nähnyt belgialaiselle käyttöä seuraavallakaan kaudella, vaan Lukaku lainattiin tällä kertaa Evertoniin. Hyökkääjä kärsi kauden aikana pienistä vammoista, mutta kuului jälleen sarjan parhaimmistoon pelipaikallaan. Tuloksena 15 maalia 31 ottelussa. 

Seuraavaksi kaudeksi Chelsea hankki kesällä riveihinsä Diego Costan ja Didier Drogban. Lukakun tilanne vaikutti tukalalta, mutta lopulta hänet kaupattiin Evertoniin reilulla 30 miljoonalla eurolla. 

Ensimmäinen kausi Evertonin omana pelaajana meni vaisummin, mutta Lukakun otteet olivat nousujohteisia. Kausi kaudelta belgialainen nousi kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi ja tärkeämmäksi osaksi Evertonin joukkuetta. Kaudella 2015-16 Lukaku tykitti Toffeesille peräti 25 osumaa ja sijoittui maalipörssin toiseksi heti Harry Kanen jälkeen.

Tämä herätti viimeistään lähes kaikkien eurooppalaisten suurseurojen kiinnostuksen. Lukaku päätyi lopulta Manchester Unitediin, sillä koki Jose Mourinhon halunneen hänet kaikista eniten. Siirtosumma oli hieman yli 80 miljoonaa euroa.

Lukakun ensimmäinen kausi Manchesterissa ei ollut kuitenkaan pelkkää ruusuilla tanssimista. Varsinkin syksy oli haastavaa aikaa ja belgialainen joutui kannattajien hampaisiin, vaikka Mourinho jättihankintaansa puolustikin. Keväällä ruuti oli kuitenkin kuivempaa, mikä lepytti myös kannattajat. Hyökkääjä otti sesongin aikana myös isoja kehitysaskeleita ollen entistäkin monipuolisempi viheriöllä. 

Lukaku on linjannut tavoitteekseen olla Belgian kaikkien aikojen paras pelaaja. Hyökkääjä on ainakin kovaa vauhtia matkalla kohti tätä tavoitetta: hän on jo nyt 25-vuotiaana ylivoimaisesti maajoukkueen historian paras maalintekijä, kun 71 ottelun saldona on 40 osumaa. Kun ottaa huomioon Lukakun määrätietoisuuden ja voitonnälän, niin hän tulee varmasti joka tapauksessa jättämään erittäin vahvan jäljen belgialaiseen jalkapalloiluun.   

Sen suurimman tavoitteensa Lukaku on kuitenkin saavuttanut jo kauan aikaa sitten. Hän lupasi jo lapsena perheelleen paremman elämän ja sen Manchester Unitedissa noin 225 000 euroa viikossa tienaava pelaaja on todellakin tehnyt. 

Lähteet

Kansikuva: Julian Finney/Getty Images