Sensaatiomaisesti vuoden 2009 alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin yltäneet Pikkuhuuhkajat ovat jo kolmekymppisiä – missä kukin on nyt?

Onko kylmä? Kymmenelle nopeimmalle pipo!

Suomen jalkapallohistorian yksi merkkipaaluista on vuoden 2009 alle 21-vuotiaiden EM-kisat Ruotsissa, jonne Suomi marssi läpi kivisten karsintojen samaan alkulohkoon Englannin, Saksan ja Espanjan kanssa. Tie tyssäsi alkulohkoon, mutta pelaajien suoritus kisoissa oli miehekäs.

On aika tarkastella, mihin pelaajien urakehitys lopulta heidät kantoi, kun ikää jokaisella on tällä hetkellä noin kolmisenkymmentä. Toiset muodostavat Huuhkajien runkoa meneillä olevissa MM-karsinnoissa, kun taas osa pelaajista on jo päättänyt uransa.

Maalivahdit:

Anssi Jaakkola, 29, Reading FC

Seurajoukkuetasolla Ruotsin kisoissa ykkösvahtina pelanneen Jaakkolan tasosta kertoo viime kesänä tehty sopimus Englannin divarissa pelaavan Readingin kanssa. Englanti on Jaakkolan uran viides maa ulkomailla jalkapalloilijana. Maalivahti ei kuitenkaan ole koskaan kuulunut Huuhkajien vakiomiehistöön muutamaa hajaottelua lukuunottamatta.

Jukka Lehtovaara, 28, lopettanut

Kisojen kakkosvahti teki komean uran kotimaisessa Veikkausliigassa TPS:n ja FC Interin riveissä. Loukkaantumiset jättivät uralle kuitenkin karvaan sivumaun ja pelit päättyivät liian aikaisin. Omasi valtavan potentiaalin, jotka jäi kuitenkin lunastamatta.

Jon Masalin, 31, Fredrikstad

Isommalle yleisölle hieman tuntemattomampi nimi on pelannut lähes koko uransa Norjan viheriöillä. Koko 2010-luku on mennyt Fredrikstadin miehistössä, joskin pelejä ei parin viime kauden aikana ole juurikaan kertynyt. Joukkue kauden 2012 jälkeen divariin, jonka jälkeen se ei ole kyennyt nousemaan takaisin.

Puolustajat:

Ville Jalasto, 30, HJK

Monipuolinen puolustaja palasi kahdeksan Norjassa pelatun vuoden jälkeen viime kaudeksi Suomeen ja seuraksi valikoitui HJK. Seitsemän kautta Norjan pääsarjassa (yksi divarissa) isoilla minuuteilla koulivat Jalastosta profiilipuolustajan Veikkausliigaan. Huuhkajissa otteluita on kertynyt kahdeksan.

Jukka Raitala, 28, Columbus

Huuhkajien luottopakkeihin lukeutuva Raitala siirtyi jouluna MLS:ään Columbuksen paitaan. Nopeudestaan tunnettu laitapakki on luonut komean uran ulkomailla pelattuaan Saksassa, Espanjassa, Hollannissa, Tanskassa ja Norjassa ennen Jenkkilään siirtymistä. Uran kenties paras ottelu sattui Osasunassa Barcelonaa vastaan, jolloin hän pysäytti muuan Lionel Messin.

Jonas Portin, 30, lopettanut

Portin siirtyi kisojen jälkeen vuonna 2009 Serie B:hen, jossa hän pelasi yhteensä neljä kautta Ascolin ja Padovan paidoissa. Sen jälkeen ura loppui harmillisen aikaisin sydänvaivojen seurauksena.

Tuomo Turunen, 29, lopettanut

Lupauksena pidetty Turunen pelasi kisojen jälkeen viisi kautta Ruotsin sarjoissa, joista neljä meni pääsajassa. Tuon ajan jälkeen Turunen palasi kolmeksi vuodeksi Suomen kentille, mutta pelaamista häiritsi isosti loukkaantumiset. Ura päättyi kauteen 2015 ja jälleen voidaan puhua pelaajasta, jonka huippupotentiaali jäi käyttämättä.

Pyry Kärkkäinen, 30, FC Lahti

Kärkkäinen on luonut komean uran kotoisessa Veikkausliigassa, jossa otteluita on kertynyt yli 200. Viimeiset neljä kautta ovat menneet Mustissa kuhnureissa.

Joni Aho, 30, lopettanut

Aho ilmoitti vastikään lopettamisestaan. Pelasi 269 Veikkausliigaottelua ja saavutti Interissä ikonin aseman.

Petri Viljanen, 30, lopettanut

Viljanen lopetti aktiiviuransa jo vuonna 2011 PoPan paidassa. Tuomaroi nykyään Veikkausliigassa.

Joona Toivio, 28, Molde

Toivio kuuluu Huuhkajien vakionimiin. Suomen Top3 toppareita. Ura on mennyt pelkästään ulkomailla pelaten Hollannin, Ruotsin ja Norjan kentillä.

Keskikenttäpelaajat:

Tim Sparv, 29, Midtjylland

Sparv oli vuonna 2009 Ruotsissa kapteeni ja on noussut samaan asemaan Huuhkajissakin. Luonut komeaa uraa ulkomailla Hollannissa, Saksassa ja Tanskassa, jossa hän kuuluu sarjan parhaimpien pelaajien joukkoon.

Kasper Hämäläinen, 30, Legia

Hämäläinen kuuluu niin ikään Huuhkajien avainpelaajiin ja on luonut uraa viime vuosina Puolassa. Turkulainen siirtyi neljän Lech Poznanissa vietetyn kauden jälkeen kilpailija Legia Warsovan paitaan, jossa vastuu on ollut hieman vähäisempää.

Mehmet Hetemaj, 29, SJK

Nuorempi Hetemaj pelasi parhaimmillaan Serie B:ssä viikosta toiseen, mutta viimeisimmät kaudet ovat menneet Veikkausliigassa. Voitti Suomen mestaruuden vuonna 2015 Seinäjoella. Ei ole pystynyt murtautumaan koskaan kunnolla A-maajoukkueen rosteriin.

Perparim Hetemaj, 30, Chievo

Aivan huippupelaaja Suomen mittapuulla. Viimeiset seitsemän pelattua kautta Serie A:ssa kertovat olennaisen. Arvostettu pelaaja sekä Suomessa että seurajoukkueessaan.

Nicholas Otaru, 30, lopettanut

Oikean laidan pikakiituri on luonut uransa Suomen kentillä. Kuusi kautta Veikkausliigassa ja sittemmin ollut avittamassa Hongan uutta tulemista viimeisen parin vuoden ajan Kakkosta myöden. Otaru päätti kuitenkin uransa viime kauteen ja keskittyy jatkossa opintoihin Tampereen yliopistossa.

Ilari Äijälä, 30, Honka

Hyvin samanlainen tarina kuin Otarulla. Siirtyi kuitenkin vasta viime kaudella takaisin Honkaan jätettyään PK-35 Vantaan farssiorganisaation.

Juha Hakola, 29, VPS

Hakola kokeili siipiään vuosia ulkomailla pelaten Viron, Hollannin ja Unkarin pelikentillä. Viime vuodet ovat kuitenkin menneet Veikkausliigassa ja parin KuPS-kauden jälkeen uusi koti löytyi Vaasasta. Profiilipelaaja Veikkausliigassa.

Jussi Vasara, 29, lopettanut

Vasara loi komean uran Veikkausliigassa Hongan ja SJK:n paidassa, mutta päätti ripustaa nappikset naulaan viime kauden jälkeen. Uran kirkkain kruunu tuli vuonna 2015, kun SJK klaarasi mestaruuden. Oli avainpelaajia aikoinaan Pikkuhuuhkajissa sekä karsinnoissa että itse kisoissa.

Hyökkääjät:

Berat Sadik, 30, Krylja Sovetov

Ruotsin kisojen ykköskärki on pelannut ulkomailla Saksassa, Belgiassa, Sveitsissä ja nyt pari kautta Venäjällä, jotka ovat olleet sangen vaikeita. Kuuluu Huuhkajien rosteriin, mutta peliaika on ollut todella satunnaista. Ehkä rahtusen verran potentiaalia on jäänyt käyttämättä.

Teemu Pukki, 26, Brondby

Oli pikkupoika vielä 2009 Ruotsissa, mutta nykyisin liukas kärki on Huuhkajien ykköshyökkääjä, joka takoo maaleja Tanskassa. Pukin CV on suomalaiseksi sangen kova tänä päivänä. Löytyy Sevillaa, Schalkea ja Celticiä ulkomailta.

Aleksandr ”Boris” Kokko, 29, Newcastle Jets

Viisi kautta RoPS.ssa koulivat Kokosta Veikkausliigaan profiilihyökkääjän.  Maalikuningas. Lähti kesken viime kauden kokeilemaan siipiään Australiaan, mutta ainakin alku on ollut takkuinen eikä peliaikaa/maaleja tule.

Jarno Parikka, 30, lopettanut

Polvivammat pilasivat miehen uran. Se on kylmä fakta. Kokeili vielä ennen viime kautta, josko pelaaminen onnistuisi, mutta toisin kävi. Pelasi vajaan kymmenen kauden aikana vain reilut 100 liigapeliä. Potentiaalia mieheltä löytyi, sitä ei voi kiistää.

Kansikuva: All Over Press