Naiset jatkavat MM-karsintoja Unkarissa ja 10.4. Helsingissä

Tinni Korpela on paljon vartijana, mutta nollapeliä odotetaan (All over press)

Tinni Korpela on paljon vartijana, mutta nollapeliä odotetaan (All over press)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa Unkarin MM-karsintaottelussa Györissa lauantaina. Kamppailu pelataan samalla areenalla, missä Huuhkajat peittosi isäntämaan vain kuukausi sitten.

Naiset ovat avanneet Kanadan lopputurnaukseen tähtäävät karsintansa kolmella voitolla kolmesta ottelusta. Kazakstan on kaadettu kahdesti ja Itävalta kertaalleen. Peli ei ole silmiä hivellyt, mutta vain voitot lasketaan.

Unkari puolestaan on ottanut kolme pistettä Kazakstanilta ja Bulgarialta. Itävalta haki selkeän 3-0-voiton Unkarista.

Suomen päävalmentaja Andrée Jeglertz lähtenee lauantain otteluun seuraavanlaisilla pelaajavalinnoilla.

Maalia vartioi varmuudella torstaina kapteeniksi nimetty kokenut Tinja-Riikka Korpela. Ilman ”Tinniä” Suomi olisi todennäköisesti kärsinyt pistemenetyksen Itävaltaa vastaan, mutta nilkka romunakin Korpela teki tarvittavat pelastukset ja pysäytti vieraiden rynnistyksen.

Puolustusta johtaa joukkueen muuhun pelaajistoon nähden kokenut kaksikko Anna WesterlundTuija Hyyrynen. Hyyrynen saattaa pitää myös oman paikkansa laidalla, mutta Jeglertz tuskin heittää vasta 19-vuotiasta Katariina Naumasta avaukseen. Kata on yksi lupaavimmista suomalaisnaispelaajista tällä hetkellä, mutta lauantaina tarvitaan kokemusta.

Suomen puolustus on kokonaisuudessaan varsin kokenut. Laidoilla aloittavat Katri Nokso-Koivisto (84 A-maaottelua) ja Susanna Lehtinen (77 A-maaottelua).

Onnistuuko hyökkääminen?

Nora Heroumilla on vielä paljon näytettävää (All over press)

Nora Heroumilla on vielä paljon näytettävää (All over press)

Unkarin vahvuus on hyökkäyspelaamisessa. Suomen kannalta olennaisinta lienee kuitenkin omien maalipaikkojen luonti. Jos palloa ei saada kontrolloidusti kuin muutaman kerran vastustajan 16-alueelle, on maaleista turha haaveilla. Näin kävi viimeksi Kypros Cupissa maaliskuussa ja sitä ennen kesän 2013 EM-kisoissa.

Unkari on kuitenkin todellisuuden nimissä Suomea heikompi joukkue. Lisäksi huomioitavaa on, että Suomen naiset ovat yleensä tällaiset pelit voittaneet. Edellisissä EM-karsinnoissa Sanna Talonen iski vähistäkin paikoista tarvittavat maalit.

Suomen keskikentällä ja kärjessä on useita mielenkiintoisia nimiä. Kymppipaikalla peliä johtaa Emmi Alanen, jolta on lupa tulevalla kaudella odottaa todellista läpimurtoa Ruotsin pääsarjassa. Hänen alapuolella aloittanee Nora Heroum, joka on ulosmitannut Naisten Liigassa vasta osan potentiaalistaan.

Kärjessä Talosen parina nähdään todennäköisesti huippunopea vasta 19-vuotias Adelina Engman. Suomi pelasi vielä viime kesänä yhdellä kärjellä, mutta penkin alle menneet kisat saivat päävalmentajan etsimään muutoksia. Kahden kärjen hyväksikäyttöä maksimaalisella tavalla haetaan vielä.

Suomen MM-karsintalohkon ehdoton ennakkosuosikki Ranska on voittanut kaikki neljä pelaamaansa ottelua maalierolla 31 tehtyä ja 1 päästetty. Mikäli Suomi aikoo Ranskan takaa selvitä kisoihin, tulee joukkueen sijoittua seitsemän lohkon neljän parhaan lohkokakkosen joukkoon. Se tarkoittaa sitä, ettei tappiota saa tulla.

Lauantaina tappiota ei myöskään tule. Suomi saa jalkeille parhaan ryhmittymänsä, kun pois lasketaan polvivammojaan kuntouttavat Maija Saari ja Linda Sällström.

Suomi kohtaa Unkarin Györissa lauantaina Suomen aikaa klo 16. Joukkueet kohtaavat toistamiseen jo ensi torstaina 10.4. Helsingissä.

Päivitys 5.4.2014 klo 19:54: Naiset veivät upeasti Unkaria kotonaan 0-4 lukemin, Sanna Talonen iski hattutempun.