Pahat takaiskut Suomen murheena: ”Juuri mikään ei puhu Huuhkajien voiton puolesta”

Huuhkajien MM-karsinta jatkuu tänään Ukrainassa. Suomi metsästää edelleen avausvoittoa Hans Backen alaisuudessa, mutta tilannetta ei helpota lukuisat loukkaantumiset. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen ja Eemeli Kosonen perkaavat läpi lähtökohdat illan otteluun.

Suomi on aloittanut karsinnat tasapelillä Kosovoa vastaan sekä tappioilla Kroatialle ja Islannille. Mitä positiivisia asioita Huuhkajien pitäisi ottaa näistä peleistä jatkoon?

JT: Yksi piste kertoo, ettei otteluissa olla kovinkaan hyvin onnistuttu. Jos jotain positiivista Huuhkajien avauksesta kaivaa, voi puolustuspelaamisen väittää olleen pääsääntöisesti laadukasta. Esimerkiksi Islantia vastaan Suomi nukahteli erikoistilanteissa, mutta puolustus pelitilanteissa on ollut pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Tämä toki on myös oletusarvo, jos avauskokoonpanon kymmenestä kenttäpelaajasta vähintään kuusi on ensisijaisesti puolustavia pelaajia.

RL: Yksi piste on tosiaan surkea suoritus kolmen pelin jälkeen. Kosovo-ottelu oli pelillisesti ja tuloksellisesti pohjanoteeraus, mutta edellinen maaottelutauko oli nollasta pisteestä huolimatta parempi. Islantia vastaan nähtiin hyvä ja taisteleva Suomi, joka lopulta mureni osin oman lepsuilun ja osin norjalaisen tuomarin takia. Kroatiaa vastaan ei hyökkäyspeliä juuri nähty, mutta toisaalta yksi jalkapallon huippumaista pysyi myös hyvin pois maalipaikoilta. Surkeiden tuloksien takana oli mielestäni paljon hyviä asioita, joista ammentaa tuleviin koitoksiin.

EK: Kosovo-pelistä ei tarvitse ottaa yhtään mitään jatkoon. Islantia vastaan sen sijaan kentällä nähtiin sisukas ja taisteleva Suomi. Huuhkajissa oli pitkästä aikaa kunnolla asennetta ja luonnetta, mikä on aiemmin loistanut poissaolollaan. Tätä pitäisi mielestäni nähdä jatkossakin enemmän vastustajasta ja ottelun lähtökohdista riippumatta. Ottelu Islantia vastaan oli toki pelillisesti muutenkin kohtalaisen hyvä, vaikka lopputulos oli surullisen kuuluisa.

Minkälaiset mahdollisuudet Huuhkajilla on venyä tasapeliin tai jopa voittaa Ukraina?

JT: Hyvin marginaaliset. Ukraina on kuitenkin ollut kova kotijoukkue, sillä viidestä viimeisestä kotipelistään Ukraina on voittanut neljä ja pelannut yhden tasapelin. Tietenkään Ukraina ei ole Kroatian tasoinen huippumaa, mutta siltikin selvästi Suomea laadukkaampi nippu. Yhteiskunnalliset levottomuudet voivat kuitenkin hiertää keltapaitoja, sillä esimerkiksi kesän EM-kisat menivät täysin vihkoon eikä Ukraina onnistunut tekemään Ranskassa maalin maalia. Itseään siinä huiputtaa jos väittää, että Suomi tulee täyden pistepotin kanssa Odessasta kotimaahan.

RL: Karsintojen avauksessa Islanti haki Ukrainan vieraana tasapelipisteen. Kosovo puolestaan otti 3–0 takkiin. Huuhkajien mahdollisuudet piilevät siinä pelaavatko he kuten Islantia vai kuten Kosovoa vastaan. Ukraina on selkeä ennakkosuosikki ottelun voittajaksi eikä juuri mikään puhu Huuhkajien voiton puolesta. Kaikki on mahdollista ja tasapeliin venymistä nyt ei tarvitsisi pitää edes minään älyttömänä pommina.

EK: Tuskin kovin moni odotti tasapeliä Gijonistakaan. Saumat on totta kai olemassa, mutta lähtökohtaisesti Ukrainasta ei ole hirveästi tuliaisia odotettavissa. Huuhkajat lähtee otteluun todella haastavista lähtökohdista, mikä voi parhaassa tapauksessa kääntyä myös eduksi. Samanalainen taistelu päälle kuin Islannissa, niin pienet saumat on olemassa.

Suomelta ovat sivussa muun muassa Roman Eremenko, Perparim Hetemaj, Tim Sparv ja Niklas Moisander. Miten pahoja takaiskuja lukuisat poissaolot ovat?

JT: Äärimmäisen pahoja. Etenkin Hetemajn poissaolo on todella kova kolaus Huuhkajille, Suomella kun ei ole pätevistä konehuoneen pelaajista ylitarjontaa. Kyseinen nelikko on muutenkin toiminut koko 2010-luvun Huuhkajien ydinrunkona. Lisäksi Moisander ja Sparv muodostavat Suomen kapteeniston, joten menetykset ovat isoja myös henkisellä puolella. Pisteitä raapiakseen Suomen täytyy tietysti onnistua kollektiivisella tasolla, mutta kokeneiden pelaajien poissaolot heikentävät tätä mahdollisuutta reippaasti.

RL: Kyllähän poissaolot vievät käytännössä koko joukkueen kovimmat miehet keskikentän keskeltä. Sparv, Hetemaj ja Eremenko muodostaisivat oikein pätevän keskustan, mutta nyt heistä kukaan ei ole käytettävissä. Moisander on esiintynyt melko heikosti maaotteluissa ja hänen tilallaan näen mielelläni välillä muitakin vaihtoehtoja. Joka tapauksessa poissaolijoiden lista on lohduton.

EK: Loukkaantuneiden lista on lohduton Huuhkajien kannalta. Yllä mainitun nelikon lisäksi sivussa ovat ainakin Joel Pohjanpalo ja Jere Uronen, joten valtaosa normaalista avauskokoonpanosta on ulkona. Maailmassa ei varmasti ole joukkuetta, johon näin rajut poissaolot ei vaikuttaisi. Etenkin kun poissaolot osuivat juuri tärkeimpiin avainpelaajiin.

Ketkä Huuhkajien pelaajista ovat erityisen tärkeässä roolissa?

JT: Luonnollisesti Lukas Hradecky, joka saa seisoa päällään mikäli Suomi haluaa pisteitä mukaansa saada. Tärkeimmäksi pelaajaksi nostan kuitenkin Robin Lodin. Suomen tämän hetken ehkä paras pelaaja on kriittisessä roolissa hyökkäämisen kannalta. Suomi tulee luultavasti parkkeeraamaan bussin, mutta juuri Islantia vastaan maalanneen Lodin täytyy olla se linkki, jonka kautta vastahyökkäykset etenevät.

RL: Nostan esiin Teemu Pukin, jolla on suuri vastuu, mikäli Huuhkajat aikovat Ukrainan verkkoa heiluttaa. Bröndbyn paidassa Pukki on tällä hetkellä kiinni Tanskan pääsarjan maalipörssin voitossa ja 26-vuotias selkeästi nauttii pelaamisesta. Maajoukkueessa pelaaminen on ollut vaikean näköistä, eikä maaleja ole syntynyt lainkaa odotetulla tavalla. Hans Backe kantaa vastuun siitä, että pelitapa on Pukille suosiollinen ja maalipaikkoja syntyy, Pukin tehtäväksi jää käyttää vähäisetkin mahdollisuudet tehokkaasti.

EK: Ottelu tulee olemaan Suomelta tiukkaa puolustustaistelua, joten katseet kohdistuu Paulus Arajuureen. Lech Poznanin mies on noussut näissä karsinnoissa Huuhkajien puolustuksen johtajaksi ja Ukrainaa vastaan linja on jälleen ison koitoksen edessä. Virheisiin ei ole tälläkään kertaa varaa.

Ukraina on aloittanut karsinnat voitolla ja kahdella tasapelillä. Minkälaisen joukkueen Huuhkajat kohtaa?

JT: Mielenkiintoisen. Ukraina on Andri Ševtšenkon johdolla tehnyt pientä nuorennusleikkausta ja kokoonpanosta löytyykin monia parikymppisiä pelureita. Esimerkiksi Manchester Cityn kesällä ostama ja PSV Eindhovenissa lainalla pelaava Oleksandr Zinchenko on yksi keltapaitojen uuden sukupolven helmistä. Ukrainan tukipilarit ovat kuitenkin edelleen laidoilla pelaavat Andri Jarmolenko ja Jevhen Konopljanka sekä keskikentän pohjapelaaja Taras Stepanenko. Ukrainan epäonneksi Schalkea edustava Konopljanka saattaa kuitenkin missata tulevan ottelun, joka syö merkittävästi Ukrainan iskukykyä.

RL: Jaakon mainitsemat Jarmolenko ja Konopljanka ovat Ukrainan pelin sielu. Kaksikko miehittää joukkueen molemmat laidat ja luovat sieltä alati uhkaa vastustajiensa maalille. Joukkueelta puuttuu maailmanluokan kliininen maalinsylkijä hyökkäyksen kärjestä, joka paukuttelisi laitureiden tarjoluista palloa verkkoon. Usein Jarmolenko ja Konopljanka kantavat suuren vastuun myös viimeistelystä. Huuhkajien kannalta on ehdottoman hyvä uutinen mikäli Konoplyanka ei ole pelikuntoinen. Ukraina tykkää pitää pelivälineen itsellään, joten Huuhkajilla on tiedossa paljon pallotonta työntekoa.

EK: Ukrainan rutiini on todella kova ja pelaajarunko nuorennusleikkauksesta huolimatta laadukas. Valtaosa pelaajista tulee tuttuun tapaan maan oman pääsarjan joukkueista. Suomi saa olla tarkkana myös Artem Kravetsin kanssa, joka on ollut maajoukkueessa tehokas viimeisteltyään kuusi maalia 15 ottelussa. Ukrainan nuorennusleikkaus ja tätä kautta avauskokoonpanon kokemattomuus voi tosin avata myös joitain tilanteita Huuhkajille.

Miten uskot pelissä käyvän?

JT: Ukraina vie ja Suomi puolustaa. Odotan siis hyvin samankaltaista käsikirjoitusta kuin lokakuun Islanti- ja Kroatia-otteluissa. Tasaisessa lohkossa Ukraina janoaa tärkeitä pisteitä ja Suomi kotona on peli, johon on ehdottomasti budjetoitu kolme pistettä. Näin ollen uskonkin, että Ukraina tulee olemaan aloitteellinen. Siipirikolle Suomelle nuoruuden innolla jylläävät isännät ovat kuitenkin liian kova pala ja pisteet jäävät Kiovaan lukemin 2–0.

RL: Huuhkajat yllättävät Pukin maalilla Ukrainan ensimmäisen jakson aikana ja sen jälkeen alkaa väsytystaistelu. Loppua kohti Suomi joutuu vetäytymään oman rangaistusalueen sisään ja isännät rokottavat kerran. Toinen maali ehtii leijua ilmassa, mutta kello pelastaa ja pisteet jaetaan 1–1-tuloksella.

EK: Huuhkajien poissaolojen myötä kyseessä on todellinen Daavid vastaan Goljat, vaikka aivan maanosan kärkijoukkueisiin Ukraina ei kuulukaan. Asetelma on poikkeuksellisen selkeä: Suomi puolustuaa niin hyvin kuin pystyy ja kotijoukkue pyrkii löytämään aukot sinivalkoisten puolustuksesta. Hradeckyn myötä Huuhkajilla on saumat yllätykseen jokaisessa ottelussa, mutta en usko Backen avausvoiton irtoavan vieläkään. Keskikentän poissaolot ovat Suomelle liikaa ja Ukraina voittaa maalein 2-0.

Ukraina-Suomi alkaa kello 21.45. Voit seurata ottelua tuttuun tapaan YLE TV2:n ja YLE Areenan kautta.

Kansikuva: All Over Press