Palaako Rosenborg Norjan kärkeen?

Morten oli Rosenborgin tähtenä Juvetusta vastaan 1998 (Getty Images)

Morten oli Rosenborgin tähtenä Juvetusta vastaan 1998 (Getty Images)

Läpi 1990-luvun ja vielä 2000-luvun alussakin Norjassa pelattiin lähinnä sarjan kakkossijasta ja ehkä lisämielenkiintoa saattoi repiä arvailuista sen suhteen kuinka selvällä marginaalilla Rosenborg mestaruuden voittaa – tai sarjamestaruuden, Norjan mestari kun virallisesti on cupin voittaja. Rosenborg joka tapauksessa vei ykkössijan kausina 1992-2004 suvereenisti nimiinsä.

Sen jälkeenkin Rosenborg on toki leivottu mestariksi kaudella 2006 sekä kausina 2009-10, mutta takavuosien dominointia trondheimilaisseuralta ei ole nähty. Alla on nyt kolme kautta ilman mestaruutta, mutta alkavaan kauteen RBK lähtee jälleen suurimpana suosikkina. Kärkipäähän joukkuetta veikkailtiin toki jo pitkin talvea, mutta ratkaiseva askel saattoi tapahtua kuitenkin vasta pari viikkoa ennen kauden alkua.

Rosenborg vahvisti rivejään maaliskuun alkupuolella pelaajalla, josta koko Norja kohisee tällä hetkellä – Morten Gamst Pedersen palaa kotiin. Vuosikymmen sitten Trömsøsta Blackburniin siirtynyt ja englantilaisseurassa kulttipelaajan asemaan noussut laituri teki lyhyen visiitin Turkkiin, mutta palaa nyt isiensä maille – tai ainakin lähemmäs niitä.

Yli 50 A-maaottelua Norjan riveissä pelanneen 32-vuotiaan ”Gamstenin” merkitystä Rosenborgille kuvaa hyvin entisen maajoukkuehyökkääjä Steffen Iversenin arvio mestaruustaistelusta. Iversenin mukaan Rosenborg oli yksi suosikeista, nyt se on ainoa suosikki.

– Jos minulta olisi kysytty ennen Gamstenin hankintaa, olisin ollut epävarma. Tämä on kuitenkin fantastinen hankinta sekä Rosenborgille että Tippeligaenille, Iversen sanoi Verdens Gangille.

Juuret kaukana pohjoisessa

Gamsten otti oman tilansa Roversin paidassa ja piti sen loppuun asti (Getty Images)

Gamsten otti oman tilansa Roversin paidassa ja piti sen loppuun asti (Getty Images)

Jokainen englantilaista jalkapalloa viimeisen vuosikymmenen aikana seurannut tietää varmasti Gamst Pedersenin taidot. Mies on etenkin erikoistilanteissa erittäin vaarallinen vasemman jalkansa kanssa ja vahva rutiini näkyy rauhallisuutena otteissa tiukassakin tilanteessa.

Gamsten on myös hyvä esimerkki siitä, että menestyvän pelaajan ei tarvitse syntyä Maracanan kupeessa. Hän on kotoisin Vadsøsta [Vesisaari] pohjoisempaa kuin Suomen pohjoisin kohta ja paikallisen IL Norildin kasvatti alun perin. Luontaisesti oikeajalkaisena hänen isänsä – entinen liigatason pelaaja itsekin – usutti pikku-Mortenia kehittämään vasenta jalkaansa enemmän ja enemmän ja lopputuloksena syntyi nimenomaan vasen laituri.

Gamst Pederseniä ei ole Norjan A-maajoukkueessa nähty sitten vuoden 2012, mutta hän saattaisi hyvin olla edustustehtävissä jälleen tämän vuoden kesäkuussa. Ei kuitenkaan Norjan paidassa, vaan Saamen. Saamen maajoukkue on mukana kesäkuun alussa FIFA:n ulkopuolisten alueiden MM-turnauksessa Östersundissa ja molempien vanhempiensa puolelta saamelaisverta omaava Gamsten mahtuisi tähänkin joukkueeseen takuuvarmasti. Onko hän mukana, on sitten toinen asia.

Palanen ”vanhaa” Rosenborgia

Pystyykö Gamsten palauttamaan Rosenborgin entiselleen? (Getty Images)

Pystyykö Gamsten palauttamaan Rosenborgin entiselleen? (Getty Images)

Rosenborgin piti oikeastaan palata mestariksi jo viime kaudella Per Joar Hansenin tartuttua peräsimeen ja lähdettyä rakentamaan ”vanhaa” RBK:ta – joukkuetta, joka pelasi hyvin selkeää 4-3-3-taktiikkaa erittäin suoraviivaisesti ja jossa nimenomaan laitureilla oli vahva roolinsa. Yksiselitteisesti siis vahvaan juoksemiseen perustuvaa iloista hyökkäävää jalkapalloa – peliä, jolla RBK oli menestyksensä hankkinut takavuosina.

Muutosta tapahtui, mutta ei täysin paluuta menneeseen tai edes modernisoituun versioon aiemmasta. Annetaan jälleen Iversenin kertoa…

– Eivät he pelanneet siten viime kaudella. RBK pelaa nyt outoa jalkapalloa. Rosenborg silloin ennen juurillaan tarkoitti pelaamista laitojen kautta ja vahvoja juoksijoita, jotka ajavat rangaistusalueelle sisään. Ei RBK:lla ole sellaisia, Iversen sanoo samassa VG:n haastattelussa.

– Usein on mielestäni aika epäselvää mitä Per Joar Hansen hakee. Hän sanoo, että joukkue pelaa 4-3-3:lla, mutta peluuttaa myös 4-2-3-1:tä. Kyse on vain numeroista, mutta 80-vuotias mummokin pystyy sanomaan ettei joukkue pelaa kuten silloin ennen. Strømsgodset pelasi niin viime kaudella, Iversen viittaa mestaruuden RBK:n edestä napanneeseen seuraan.

Ja Gamsten sitten tähän kuvioon? Sopii kuin nenä naamaan. RBK ei hankkinut kokenutta pelaajaa mitään muuta varten kuin johtavaksi pelaajaksi ja mies kaukaa pohjoisesta sopii loistavasti perinteiseen Rosenborgin peliin yhtenä viimeisistä perinteisistä laitureista. Hän tuo vasemmalle laidalle ratkaisun ja jos Hansen löytää vastaavan oikealle laidalle, Rosenborg voi jälleen pelata kuin ennen ja voittaa – palauttaa menestyksen vuodet Lerkendalille.