Pelastaako maajoukkuetauko Klubin?

HJK on ajautunut pahaan syöksykierteeseen. Astana-ottelun loppuhetkistä alkanut syöksykierre huipentui eilen vierastappioon sarjanousija Ilvekselle.

Klubin kannattajia on koeteltu viime aikoina rajusti. Erfan Zenelin 86. peliminuutin rankkarimaalin myötä joukkueen lohkopaikka europeleissä näytti jo varmalta, mutta niin vain kazakstanilaiset onnistuivat voittamaan ottelun kyseenalaisella lisäajan osumalla. Reilu viikko eteen päin ja Suomen Cupista tuli lähtö 1-5 lukemin IFK Mariehamnin vieraana. Viisi päivää tästä ja Krasnodar pöllytti sinivalkoisia kotikentällään Eurooppa-liigan playoff-vaiheen ensimmäisessä osaottelussa samoin lukemin.

Nyt Klubia koetteelee lähes ennennäkemätön loukkaantumissuma, kun sivussa on avauskokoonpanollisen verran avainpelaajia. Ilvestä vastaan loukkaantuivat Rasmus Schüller, Markus Heikkinen sekä Ousman Jallow. Lasaretin puolella olivat jo entuudestaan muun muassa Demba Savage, Nikolai Alho, Mac Kandji, Veli Lampi, Gideon Baah, Juhani Ojala, Sebastian Sorsa ja Daniel Örlund.

HJK pelaa totutusti elokuussa kauden tärkeimmät pelinsä. Elokuun kahdeksasta ottelustaan joukkue voitti ainoastaan yhden, kun FC Lahti kaatui Sonera Stadiumilla lukemin 1-0. Klubi johtaa vielä Veikkausliigaa, mutta kolme ottelua putkeen voittanut SJK hengittää niskaan pisteen perässä, tosin ottelun enemmän pelanneena. Helsinkiläisten seitsemäs peräkkäinen mestaruus on kaikkea muuta kuin varma.

Vajaan kahden viikon mittainen maajoukkuetauko tulikin Klubin kannalta loistavaan saumaan.

Mixu Paatelaisen ohella maajoukkueessa lopettanut Mika Lehkosuo pystyy keskittämään kaikki voimavaransa pelin parantamiseen. Lehkosuo ei ole koko kaudella onnistunut saamaan kunnolla täyttä potentiaalia irti joukkueestaan. Klubin varovainen pelitapa ei tue pelaajien parhaita ominaisuuksia. Vajaassa kahdessa viikossa ei pysty tekemään ihmeitä, varsinkin kun kausi on jo lähes loppusuoralla, mutta pieniä ja toimivia viilauksia sen sijaan pystyy ajamaan sisään. HJK:n pelaajista Suomen maajoukkueiden matkassa ovat Schüller, Matti Klinga, Roni Peiponen sekä Obed Malolo.

Klubi pelasi elokuussa kahdeksan ottelua ja reissaamista oli todella paljon. Tauko otteluista tekee hyvää ja loukkaantuneet pelaajat pystyvät rauhassa parantelemaan vammojaan ennen viimeistä puristusta. Loukkaantumisten myötä joidenkin pelaajien peliminuutit ovat olleet kohtuuttomat. Klubin pelaajista Veikkausliigassa isoimmat minuutit tahkonneet Atomu Tanaka ja Erfan Zeneli eivät ole olleet alkukauden tasollaan enää kesän lopulla. Heille ja monelle muullekin lepo tulee todella tarpeeseen.

HJK:lla on jäljellä yhdeksän ottelua Veikkausliigassa. Näistä vain kolme on kotikentälllä, jossa Klubi on ollut totutun kova eikä tappioita ole tullut yhtäkään. Kymmenestä vierasottelusta sinivalkoiset ovat sen sijaan voittaneet vain kaksi. Syyskuun lopussa joukkue kohtaa SJK:n vieraissa, mikä tulee olemaan elintärkeä kamppailu mestaruuden kannalta.

Koko kauden sarjan piikkipaikkaa hallussa pitäneelle Klubille mestaruuden menettäminen olisi täysi katastrofi. Pettymysten täyttämällä kaudella mestaruus toisi edes vähän balsamia helsinkiläisten haavoihin. Isojen vaikeuksien jälkeen seitsemäs peräkkäinen mestaruuskin maistuisi varmasti astetta paremmalta.

Veikkausliiga jatkuu maajoukkutauon jälkeen täydellä kierroksella 10.9. HJK isännöi tuolloin FC Interiä.