Revierderby – Bundesliigan kuumin kamppailu

Bundesliigassa on sunnuntaina luvassa todellinen herkkupala, kun Borussia Dortmund ja Schalke 04 kohtaavat perinteisen Revierderbyn merkeissä. Kotijoukkue pääsee otteluun vierailijoita paremmista asetelmista.

Revierderbyn juuret juontavat peräti 90 vuoden taakse, kun joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran vuonna 1925. Tämän jälkeen kohtaamisia on kertynyt kaikkiaan 168, joista Schalke on voittanut 67, kun taas Dortmund on juhlinut voittoa 59 kertaa. Bundesliigan Revierderbyissä on ollut hieman tiukempaa, sillä Dortmund on voittanut 86 kohtaamisesta 31, kun taas Schalke ainoastaan yhden vähemmän. Gelsenkircheniläisillä olisikin sunnuntaina mahdollisuus tasata tilit.

Schalke oli niskan päällä ensimmäisissä derbyissä, sillä Die Knappen voitti 19 ensimmäisistä kohtaamisesta peräti 17. Dortmund voitti ennen toisen maailmansodan päättymistä vain yhden derbyn, mutta 50-luvulta eteenpäin voittoja alkoi tippua parempaan tahtiin. Sunnuntain kotijoukkueelle Dortmundille 2000-luku on ollut Bundesliigan derbyjen suhteen haastavaa. 16 Bundesliigassa isännöimistä derbyistä keltamustat ovat voittaneet ainoastaan kolme, kun taas Schalke on vienyt pisteet mukanaan seitsemän kertaa.

Derbyasetelmaa ei tarvitse ihmetellä, sillä Dortmundin ja Gelsenkirchenin kaupunkien välillä on ainoastaan kolmisenkymmentä kilometriä. Joukkueiden fanille Revierderbyt ovat perinteisesti kauden kohokohtia, jotka merkataan kalenterista paksulla punakynällä välittömästi sarjaohjelman julkaisujen jälkeen. Tuhansia Schalken kannattajia kokoontuikin kannustamaan joukkuetta tälläkin kertaa jo viimeistelyharjoituksiin, kuten muun muassa Twitterissä levinneistä videoista näkyy.

Dortmund hurjassa vireessä

Marco Reus on kärsinyt loukkaantumisista läpi uransa. Nyt väliin jää Revierderby. Kuva: AOP

Marco Reus on kärsinyt loukkaantumisista läpi uransa. Nyt väliin jää Revierderby. Kuva: AOP

Dortmund lähti torstain Eurooppa-liigan otteluun FK Qabalaa vastaan käytännössä parhaalla kokoonpanolla ja se kostautui. Viimeisessä kolmessa pelissä viisi maalia viimeistellyt Marco Reus loukkaantui ottelussa ja hänen paikkansa avauksessa ottanee Adnan Januzaj. Manchester Unitedista lainassa oleva Januzaj korvasi Reusin myös Qabalaa vastaan.

Dortmundin viime kauden ongelmat ovat vain synkkä muisto. Kesällä joukkueen peräsimessä aloittanut Tomas Tuchel on saanut palautettua joukkueen itseluottamuksen ja joukkue majailee Bundesliigan toisella sijalla, kun 11 ottelusta on kertynyt 26 pistettä. Kauden ainoa tappio tuli lokakuun alussa Bayern Münchenille, kun sarjakärki rökitti keltamustat peräti 5-1. Sunnuntain derbyyn Dortmund lähtee kuuden ottelun voittoputkessa. Tätä tosin edelsi viiden ottelun voitoton putki, josta Die Borussen kuitenkin nousi hienosti.

Tuchel on saanut palautettu erityisesti Dortmundin iloisen ja mielikuvituksekkaan hyökkäyspelin takaisin. Joukkue ei ole jäänyt pelaamissaan kauden 22 ottelussa vielä kertaakaan maaleitta. Dortmund onkin viimeistellyt vähintään kolme maalia peräti 13 ottelussa. Näistä tosin viisi on tullut viidessä edellisessä kamppailussa, joten joukkue pääsee erinomaisessa iskussa Schalken kimppuun.

Reusin lisäksi erityisesti Henrikh Mkhitaryan sekä Pierre-Emerick Aubameyang ovat olleet loistavassa vireessä. Armenialainen Mkhitaryan on kolmen ottelun maaliputkessa ja lisäksi antanut näissä kolme maaliin johtanutta syöttöä. Aubameyang on vastaavasti ollut yksi Euroopan kuumimmista hyökkäyspään pelaajista. 26-vuotias gabonilainen on viimeistellyt pelaamissaan kauden 14 ottelussa peräti 22 osumaa. Näistä 13 on tullut Bundesliigan otteluissa.

Schalke yrittää paluuta voittojen tielle

19-vuotias Leroy Sane on neljällä maalillaan Schalken paras maalintekijä Bundesliigassa. Kuva: AOP

19-vuotias Leroy Sane on neljällä maalillaan Schalken paras maalintekijä Bundesliigassa. Kuva: AOP

Vierailija Schalkelle sunnuntain derby on erityisen tärkeä. Joukkue majailee sarjataulukon viidennellä sijalla ja eroa toisena olevaan Dortmundiin on kuusi pistettä. Kyseessä on derbyn lisäksi legendaarinen kuuden pisteen ottelu, sillä voitolla ero kutistuisi vain kolmeen pisteeseen, kun taas tappiolla ero Dortmundiin kasvaisi yhdeksään pisteeseen.

Kesällä joukkueen peräsimessä aloittaneen André Breitenreiterin suojatit eivät lähde kovinkaan hyvistä asetelmista sunnuntain kamppailuun. Schalkella on allaan peräti viisi voitotonta ottelua, mutta näistä vain kaksi on tullut Bundesliigassa. Putkeen mahtuu muun muassa kaksi Eurooppa-liigan tasapeliä Sparta Prahaa vastaan.

Kokonaisuudessaan Schalken syksy on kuitenkin ollut varsin positiivinen. Syyskuun lopussa joukkue piti maalinsa puhtaana peräti 540 minuuttia putkeen. Sunnuntai ratkaisee paljon, jääkö syyskausi lopulla todellisesti plussan puolelle.

Schalke lähtee sunnuntain kamppailuun ilman loukkaantunutta kapteeniaan Benedikt Höwedesiä. Myös keskikenttämies Johannes Geis on pelikiellon myötä sivussa Dortmundia vastaan. Geis nappasi edellisessä Bundesliigaottelussa Mönchengladbachia vastaan punaisen kortin.

Arvio

Dortmund lähtee kamppailuun paremmista lähtökohdista, mutta Revierderby on täysin oma maailmansa ja kaikki on mahdollista. Schalke ei saa hävitä ottelua, mikä tulleekin näkymään tiiviinä puolustuspelinä vierailijoiden osalta. Dortmundin ja Schalken välisissä otteluissa on yleensä tullut paljon maaleja, sillä seitsemässä edellisessä edellisessä derbyssä on jääty vain kertaalleen alle kolmeen maaliin. Betsson tarjoaa yli 3,5 maalille kertoimen 1.95, mikä voisi olla kokeilemisen arvoinen kohde. Myös Schalken voitosta tarjottu 8.75 on houkutteleva, sillä derbyissä lähtökohdat tasottuvat huomattavasti. Turvallisempi vaihtoehto voisi olla Schalkelle kahden maalin tasoituksella tarjottu vierasvoitto kertoimella 1.95. Nämä ja 106 muuta kohdetta löydät Betssonin sivuilta.

Revierderby alkaa kello 16.30. Eurosport näyttää ottelun suorana Eurosport 2 -kanavalla sekä Eurosport playerissa.

Kansikuva: All Over Press