Ronaldo kantaa Portugalia reppuselässään – ”Menestyäkseen täytyy olla sääntöjä”

Portugali johtaa omaa karsintalohkoaan ja on kovaa vauhtia matkalla kohti Ranskassa järjestettäviä EM-kisoja. Karsintamenestyksestä käy kiittäminen joukkueen supertähteä Cristiano Ronaldoa.

Maanosan eniten maaleja päättyneellä kaudella tehnyt laituri oli jälleen avainasemassa Portugalin voitossa, kun joukkue haki kolme pistettä Armeniasta maalein 3-2. Ronaldo viimeisteli joukkueensa kaikki maalit, joista erityisen upea oli noin 25 metristä lähtenyt kaukolaukaus ylänurkkaan. Kyseessä oli Ronaldon kolmas hattutemppu viimeiseen kolmeen otteluun.

Portugali johtaa I-lohkoa viiden ottelun jälkeen ja eroa toisena olevaan Tanskaan on kaksi pistettä. Lusitaanit ovat napanneet karsinnoissa neljä voittoa ja Ronaldo on ollut tärkeässä roolissa lähes jokaisessa ottelussa.

Lauantaisen ottelun lisäksi CR7 viimeisteli joukkueensa osumat syksyllä sekä Tanskaa että Armeniaa vastaan, kun Portugali nappasi molemmisa voitot maalein 1-0. Portugali on tehnyt karsinnoissa seitsemän maalia, joista Ronaldo on viimeistellyt viisi. Hän missassi karsintojen avausottelun ja joukkue hävisikin sen kotikentällään Albanialle.

Portugali kohtaa tiistaina harjoitusottelussa Italian ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten joukkue pärjää ilman supertähteään, kun Ronaldo sai luvan jättää pelin väliin ja aloittaa kesäloman hieman etuajassa. FIFA:n rankingin seitsemäntenä majaileva Portugali on varsin nimetön nippu ilman kapteeniaan.

Armeniaa vastaan kokoonpanoon nimetyt muut 23 pelaajaa ovat tehneet maajoukkueessa yhteensä 56 maalia, kun taas Ronaldo on yksinään osunut maajoukkueen paidassa 55 kertaa.

Maajoukkueen pelaajista peräti 11 pelaa Portugalin pääsarjassa. Todellisissa huippujoukkueissa ei pelaa Ronaldon lisäksi kuin Real Madridia edustava joukkuekaveri Fabio Coentrao sekä paikallisvastustaja Atléticon Tiago Mendes.

Pitkälle on tultu kultaisen sukupolven ajoilta, kun Portugali nappasi kotikisoistaan EM-hopeaa vuonna 2004 ja sijoittui neljänneksi vuoden 2006 MM-kisoissa. Tuolloin joukkueessa pelasi nuoren Ronaldon lisäksi muun muassa Luis Figo, Deco, Pauleta, Paulo Ferreira ja Rui Costa, jotka olivat isoissa rooleissa isoissa huippujoukkueissa.

”Elämä on kuin palapeli”

Portugali on todella hyvä tuottamaan nuoria lahjakkaita pelaajia ja maan nuorisoakatemiat kuuluvat maailman eliittiin. Siltikään viimeisten vuosien aikana maasta ei ole juurikaan noussut aivan kansainvälisen tason tähtiä. Ronaldolla onkin selkeitä ohjeita nuorille pelaajille.

– Haluan olla pelin paras. Jos emme ajattele näin, emme saavuta mitään kunniaa. Meidän täytyy ajatella niitä alueita joissa olemme parhaimpia. Tärkeintä on omistautua työskentelemään kovaa. Uusia haasteita tulee joka päivä. Ei väliä miten lahjakas on, sillä jos ei ole itsekuria, niin se on hyödytöntä, Ronaldo kertoi ESPN:n haastattelussa

Ronaldo on kertonut aikovansa jatkaa pelaamista huipputasolla vielä 5-7 vuoden ajan. Mies on tunnettu armottoman kovasta motivaatiosta harjoittelun suhteen.

– Et pääse mihinkään ilman kovaa työtä. Omistautuminen ja kova työ ovat tärkeimpiä asioita minulle. Elämä on kuin palapeli ja joka päivä siihen voi laittaa uuden palan. Menestyäkseen täytyy olla sääntöjä ja omistautunut. Jos ei ole sitoutumista tai omistautumista, niin ei ole väliä kuinka lahjakas olet, mutta ei tule ikinä voittamaan.

On mielenkiintoista nähdä, miten Portugali pystyy aikanaan täyttämään Ronaldon jättämät valtavat saappaat. Yksittäisen supertähden avulla on kuitenkin erittäin vaikeaa voittaa mestaruuksia. Toivottavasti Portugalista tulee vielä lähivuosina uusi kultainen sukupolvi, niin lusitaanit pääsevät jälleen taistelemaan kultamitaleista.