”Aasian David Beckham” Hidetoshi Nakata oli oman aikakautensa palvotuimpia jalkapalloilijoita maailmassa

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä! https://www.betsafe.com/fi/mobile-weekends?gtmbannerid=BS-170710-SB-MobileWeekends-RET-INF-ReadMore-DSBL

Monelle nykyajan nuorelle Hidetoshi Nakatan nimi ei sano yhtään mitään. Aasian David Beckhamiksi nimetty keskikenttäpelaaja oli kuitenkin 2000-luvun alun seuratuimpia ja palvotuimpia urheilijoita maailmassa ja moni pitää häntä yhä kaikkien aikojen parhaimpana aasialaisjalkapalloilijana. Millainen pelimies Nakata oikein oli?

Japaniin kehittyi orastava futisbuumi 1990-luvun loppupuolella

Jalkapallo on nouseva laji Aasiassa, mutta se hakee vielä nytkin paikkaansa maanosan urheilutarjonnassa. Asia oli vielä huomattavasti erilianen 25 vuotta sitten, kun nuori Hidetoshi Nakata aloitteli urheilijan uraansa. Suurimmat lahjakkuudet suuntautuivat perinteisesti baseballin kaltaisiin lajeihin, mutta pallon perässä juokseminen oli jotain, mikä sai nuoren Nakatan aina onnelliseksi. Pikku hiljaa myös Aasiassa alettiin ymmärtämään Nakatan lahjakkuus ja hän tekikin debyyttinsä maansa pääsarjassa vasta 18-vuotiaana kesällä 1995.

Vuosi 1996 oli iso vuosi japanilaiselle jalkapallolle. Maalle myönnettiin yhdessä Etelä-Korean kanssa järjestelyvastuu vuoden 2002 MM-kisoista ja Japani myös esiintyi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin merkittävän jalkapalloturnauksen loppukilpailussa. Toki Olympialaiset eivät ole maailman jalkapallohierarkian huipulla, mutta kisapaikka oli iso asia Japanin jalkapallolle. Vielä isompi asia oli Japanin sensaatiomainen voitto jalkapallon suurmaa Brasiliasta. Ronaldon, Rivaldon, Bebeton ja Roberto Carlosin tähdittämä maa oli kisojen ennakkosuosikki ja tuskin kukaan osasi odottaa, että piskuinen Japani olisi maiden keskenäisessä ottelussa parempi lukemin 1 – 0.

Lopulta Japani jäi Olympiakisojen alkulohkonsa kolmanneksi, joten jatkopaikka jäi hienoista otteista huolimatta haaveeksi. Maassa oli kuitenkin syttynyt valtava jalkapallobuumi, jonka keskiössä oli muuan 175-senttinen satumaisen taitava keskikenttäpelaaja. Hidetoshi Nakata oli Japanin paras pelaaja Olympialaisissa ja hän oli myös maansa tärkein pelaaja vuoden 1998 MM-karsinnoissa. Nakata teki viisi maalia ja syötti toisen mokoman kun Japani selvisi maansa historian ensimmäistä kertaa maailman suurimman urheilutapahtuman loppukilpailuun. Lopulta itse kisoissa tuloksena oli kolme tappiota alkulohkovaiheessa ja 31. sija, mutta Japani oli kuitenkin tullut ryminällä jalkapallomaailman huipulle.

Nakatasta tuli Aasian ensimmäinen todellinen futistähti

Samaan aikaan Japanissa alkoi liki ennennäkemätön massahysteria joukkueen suurimman tähden ympärillä. Aasialaista kulttuuria tuntevat tietävän hyvin sen, miten intohimoisia paikalliset parhaimmillaan ovat. MM-kisoissa ja Olympialaisissa häikäissyt Nakata oli Aasian ensimmäinen todellinen jalkapallon supertähti, joka voitti suosiossa jopa paikalliset pop-tähdet. Nakatan hiustyyliä seurattiin ja kopioitiin ja nuoresta miehestä tuli hetkessä todellinen kulttuuri-ikoni, joka oli vakiovieras tv-ohjelmissa ja naistenlehdissä.

Samaan aikaan heräsi myös kansainvälisten seurojen kiinnostus Nakataa kohtaan. 1990-luvun loppupuolella japanilainen jalkapalloammattilainen Euroopassa oli suoranainen harvinaisuus ja Nakatasta tulikin maansa ensimmäinen merkittävässä eurooppalaisessa pääsarjassa pelannut pelaaja, kun hän siirtyi vuoden 1998 MM-kisojen jälkeen neljän miljoonan euron siirtosummalla Serie A:n piskuiseen Perugiaan. Moni piti hankintaa puhtaana PR-temppuna, mutta Nakata osoitti heti debyyttikaudellaan olevansa aidosti hyvä jalkapalloilija. Lopputuloksena oli 10 tehtyä sarjamaalia ja pääsy ehdokkaaksi FIFA:n vuoden jalkapalloilija-titteliin.

Nakata oli Perugialle iso pelaaja, mutta hänen vaikutuksensa oli valtava myös pelikenttien ulkopuolella. Perugian seurapomot tuskin uskoivat edes villeimmissä unelmissaan siihen, miten iso taloudellinen voitto Nakatan hankinta lopulta oli. Perugian kauden ensimmäiseen kotiotteluun matkusti yli 5000 japanilaista ja paikalliset matkafirmat alkoivat organisoimaan pakettimatkoja pieneen vähän reilun 150 000 asukkaan umbrialaiskaupunkiin. Italialaislähteiden mukaan Nakatan ensimmäisen kauden otteluita seurasi paikanpäällä keskimäärin 3000 japanilaista ja hänen pelipaidastaan tuli ylivoimaisesti koko sarjan myydyin. Pelkästään ensimmäisen muutaman kuukauden aikana Perugia myi liki 100 000 pelipaitaa Nakatan painatuksella, mikä tarkoitti valtavia tulomääriä taloudellisesti rajallisin resurssein operoivan seuran kassaan.

Nakata tunnetaan myös kansainvälisenä muoti-ikonina. (Valerio Pennicino/Getty Images for Golden Foot)

Ikuisessa kaupungissa Nakata juhli Italian mestaruutta

Isot rahat toi myös seuraavana tammikuuna nähty jättisiirto suurseura AS Roman riveihin. Öljypohatta Franco Sensin johtama Roma metsästi seurahistoriansa kolmatta Italian mestaruutta epätoivoisella vimmalla. Joukkuetta vahvistettiin taloudenkin kustannuksella ja Nakatasta tuli liki 30 miljoonan euron siirtosumman myötä yksi Italian pääkaupungin ylpeyden historian kalliimmista hankinnoista.

AS Roma ei ole globaali superseura, mutta kokoluokaltaan kuitenkin aivan eri luokkaa Perugian kanssa. Samalla Nakatan maine vain levisi ja hänestä tuli David Beckhamin ohella maailman suurin kansainvälinen jalkapallotähti. Nakata oli myös yksi ensimmäisistä oman globaalin brändiarvonsa ymmärtäneistä pelaajista. Tähtikulttinsa huipulla hän kieltäytyi kollektiivisesti haastatteluista ja kommunikoi faniensa ja median kanssa vain oman nettisivunsa kautta. Nakata.net olikin 2000-luvun vaihteessa yksi maailman eniten vierailluista internetsivuista yli kymmenen miljoonan viikoittaisella kävijämäärällä.

Pelikentällä Nakata juhli Roman kanssa Italian mestaruutta, mutta hän jäi auttamatta muuan Francesco Tottin varjoon. Vielä tuolloin perinteisellä kymppipaikalla pelannut Totti oli sarjan paras pelaaja ja Nakata joutui tyytymään lähinnä vaihtopelaajan rooliin. Rooli oli kuitenkin tärkeä, vaikka japanilaistaituri pelasi Roman mestaruuskaudella vain 15 ottelussa. Nakatasta tuli ensimmäinen aasialainen Serie A:n voittanut pelaaja, mutta keskikenttämies ei ollut tyytyväinen ennakoitua pienempään peliaikaansa, varsinkin kun edessä siinsi MM-kotikisat. Nakatan aika Italian pääkaupungissa jäikin puoleentoista kauteen, sillä edessä oli toinen jättisiirto vielä silloin Euroopan jalkapallohuipulla olleeseen Parmaan. Parman riveissä Nakata pelasi ehkä uransa parasta jalkapalloa. Hän oli yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista, kun Parma juhli seurahistoriansa kolmatta Italian Cupin voittoa.

Nakatan ura loppui täysin yllättäen vuonna 2006

Nakatan nousu jalkapallomaailman huipulle kävi nopeasti, mutta samaa voidaan sanoa hänen uransa loppumisesta. Nakatan viimeinen kausi Parmassa meni täysin pipariksi jatkuvien vammojen vuoksi ja sama tahti jatkui myös epäonnistuneella Valioliiga-visiitillä Boltonin riveissä. Yksi vuoden 2006 MM-kisojen ikimuistoisimmista hetkistä oli viimeisen lohkovaiheottelun jälkeen lohduttomasti kentällä itkenyt Nakata. Moni ihmetteli, miksi Japanin maajoukkueen ykköstähti reagoi niin voimakkaasti yksittäiseen 4 – 1 tappioon päättyneeseen panoksettomaan otteluun, mutta liki heti kisojen päätyttyä Nakata ilmoitti, luonnollisesti omalla kotisivullaan, lopettavansa jalkapallon kokonaan, vasta 29 vuoden iässä.

Jalkapallo oli antanut Nakatalle paljon, mutta se oli myös vienyt häneltä paljon. Nakata totesi kotisivuillaan, että jatkuvat vammat olivat vieneet parhaan terän hänen pelaamisestaan, eikä jalkapallo enää ollut hänelle yhtä iso ja tärkeä asia kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Hän myös valitteli kyllästyneensä kaikkeen huippujalkapallon ympärillä olevaan hässäkkään ja hänen mukaansa jalkapallo oli menettämässä sieluaan. Nakata totesi haluavansa keskittyä muotimaailmaan ja viimeisen kymmenen vuoden aikana häneltä onkin ilmestynyt useita hänen itse suunnittelemiaan, melko menestyneitä ja arvostettuja vaatemallistoja.

Nakata oli parhaimmillaan aidosti hyvä keskikentän pelinrakentaja

Nakatan aika huipulla oli lopulta melko lyhyt, mutta hänen merkityksensä modernille jalkapallolle oli mittava. Nakatan ansiosta Aasiaan nousi valtava jalkapallobuumi, jonka vaikutuksia voimme tälläkin hetkellä nähdä esimerkiksi Kiinan liigan jätti-investoinneista. Ehkä tärkeämpää oli kuitenkin se, että Nakatan esimerkki rohkaisi monia aasialaisjalkapalloilijoita uskomaan siihen, että myös kyseisen mantereen pelaajat voivat nousta jalkapallomaailman absoluuttiselle huipulle. Ei lienekään sattumaa, että Nakatan läpimurron jälkeen nähtiin suoranainen aasialaispelaajien invaasio Euroopan sarjoihin ja nykyään Shinji Kagawan, Keisuke Hondan, Ji-Sun Parkin ja Son Heung-Minin tapaiset pelaajat ovat tuttu näky Euroopan huippusarjoissa.

Nakataa harvoin mainitaan 2000-luvun alkupuolen huippujalkapalloilijoita listattaessa, mutta Italiassa ja erityisesti Aasiassa hän on yhä hyvin muistettu pelaaja. Nakata oli parhaimmillaan aidosti maailman huippupelaaja, jonka tekniikkaa ja peliälyä kyllä kelpasi ihailla illasta toiseen. Hän oli myös omaa aikaansa edellä rakentaessaan itsensä ympärille valtavan tuottoisan bisnesimperiumin, jonka avulla hän elättää yhä itsensä yli 10 vuotta aktiiviuran loppumisen jälkeen. Hidetoshi Nakataa voidaankin hyvällä omalla tunnolla nimittää oman aikakautensa kulttijalkapalloilijaksi, jonka laista jalkapallomaailma ei ole sen koomin nähnyt.

Kansikuva: Claudio Villa/Getty Images