Inter isännöi uuden omistajan saanutta AC Milania lauantai-päivän Derby Della Madonninassa

Pääsiäis-lauantain kokonaisen Serie A-kierroksen ehdottomasta herkkupalasta on turha edes väitellä. Milanon kaksi jättiläistä, AC Milan ja Inter Milano kohtaavat kauden toisessa Derby Della Madonninassa, joka pelataan poikkeuksellisesti jo suomen aikaa klo 13.30.

Milanon derby on Italian kuumimpia paikalliskamppailuita

Milanon derby on yksi koko jalkapallomaailman vanhimmista ja useiten pelatuista paikallisotteluista. Inter ja Milan ovat kumpainenkin perinteikkäitä jalkapalloseuroja ja historian ensimmäinen Milanon paikalliskamppailu pelattiin jo vuonna 1909. Tuolloin Milan oli parempi lukemin 3 – 2. Joukkueet ovat kohdanneet ennen lauantain kamppailua yhteensä peräti 217 kertaa ja tilastot ovat hämmentävän tasaiset. Inter on historiallisesti ollut hieman parempi joukkue 77 voitollaan, mutta Milan hengittää vahvasti niskaan 75 voitolla. Seurojen voimasuhteiden tasaisuudesta kertoo paljon se, että Inter on onnistunut derbyhistoriassa maalinteossa yhteensä 294 kertaa ja vastaavasti Milanin maalimäärä on hämmentävää kyllä vain kaksi maalia vähäisempi.

Derby Della Madonnina on Euroopan ainoa paikalliskamppailu, jossa vastakkain pelaa kaksi Mestareiden liigan voittanutta joukkuetta. Milanilla Euroopan suurimman ja kauneimman seurajoukkueturnauksen voittoja on yhteensä seitsemän, kun taas Inter on päässyt nostelemaan 75 senttistä voittopokaalia historiansa aikana kolmeen otteeseen.

Seurojen historiat liittyvätkin kiinteästi toisiinsa. Milan on nimensä mukaisesti englantilaisten merimiesten vuonna 1899 perustama seura, joka keskittyi historiansa alkuvuosina lähinnä kriketin ja jalkapallon pelaamiseen. Seuran säännöt olivat kuitenkin tiukat, sillä perustajajäsenet Alfred Edwards ja Herbert Kiplin halusivat kehittää italialaista jalkapalloa, joten Milanin paidan sai pukea ylleen vain Italiassa syntyneet herrasmiehet. Osa seuran jäsenistä suivaantui tästä ja päätti perustaa Milanoon kilpailevan seuran. Vuonna 1908 syntyi Internazionale Milan, joka nimeään kunnioittaen toivotti tervetulleeksi riveihinsä myös ulkomaalaisia pelaajia.

Kummankin joukkueen palkintokaapissa on ahdasta

Inter ja Milan ovat kumpikin Italian jalkapallohistorian menestyksekkäimpiä seuroja. Interin kulta-aika ajoittui 1960-luvulle, jolloin legendaarisen Helenio Herreran valmentamaa suurjoukkuetta alettiin kutsumaan vaatimattomalla Grande Inter lempinimellä. Arvostukseen oli toki erityisen hyvät perusteet, sillä Herreron valtakaudella Inter oli koko Euroopan paras jalkapalloseura. Inter voitti valmentajavelhon alaisuudessa lopulta kolme Italian mestaruutta ja kaksi Mestareiden liigaa edeltävää Euroopan Cupia.

Herreran aikakauden jälkeen Inter oli pitkään Italiassa ja Euroopassa kroonisen alisuorittajan maineessa, vaikka se voitti muutaman Italian mestaruuden. Menestys Mestareiden liigassa kuitenkin karttoi Morattin suvun omistamaa seuraa kaukaa ennen Jose Mourinhon tuloa kaupunkiin. Roberto Mancinin aikakaudella Inter dominoi Serie A:ta, mutta ei onnistunut tuomaan seurapomo Massimo Morattin kauan himoitsemaa UCL-pystiä takaisin kaupunkiin yli 40 vuoden tauon jälkeen. Special Onen nimitys kuitenkin muutti kaiken ja Inter juhlikin kauden 2009-2010 päätteeksi triplaa kukistamalla Diego Militon kahdella maalilla Madridissa pelatussa Mestareiden liigan finaalissa Bayern Munchenin lukemin 2 – 0.

Milan on menestynyt ehkä hieman rakasta paikallisvastustajaansa tasaisemmin, mutta sen kultavuodet ajoittuvat 1990-luvun vaihteeseen, jolloin se kylvi kauhia kotimaassaan ja Euroopassa Arrigo Sacchin ja Fabio Capellon valmennuksessa. Milan oli tuolloin selkeästi koko Euroopan paras joukkue ja Paolo Maldinin, Franco Baresin, Ruud Gullitin ja Marco Van Bastenin tähdittämää tähtisikermää pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapallojoukkueista. Milan juhli vielä Euroopassa kahteen otteeseen Carlo Ancelottin alaisuudessa, mutta viime vuodet ovat olleet hiljaisempia taustojen sekoilun johdosta. Nyt Milan sai vihdoin uudet omistajat, kun Silvio Berlusconin ja kiinalaisliikemiesten ikuisuuden kestäneet neuvottelut tulivat päätökseen. Milanilla onkin pitkästä aikaa paljon rahaa käytettävinään ja seuran kannattajat suhtautuvat tulevaisuuteen varovaisen optimistisesti.

Derby on nimetty kaupungin ykkösnähtävyyden mukaan

Milanon derby on saanut nimensä kaupungin kuuluisan duomon huipulla olevasta pienestä Neitsyt Mariaa esittävästä patsaasta. Patsas symboloikin koko Milanon kaupunkia ja se innoitti legendaarista lauluntekijää Giovanni D´Anzia säveltämään O mia bella Madonnina-nimisen kappaleen, joka on noussut koko kaupungin epäviralliseksi tunnuskappaleeksi. Laulu kuullaankin jokaisessa Derbyssä kummankin kannattajapäädyn laulamana. Derbyn panoksena onkin patsaan symboolinen omistajuus, voittajat kun yleensä puhuvat siitä, että patsas on heidän väreissään aina seuraavaan paikalliskamppailuun asti.

Kuten niin monessa muussakin tapauksessa, on politiikka läsnä tässäkin ottelussa. Milanossa Inter on perinteisesti nähty hieman paremman väen seurana, kun taas Milan on kerännyt kannattajiaan kaupungin duunarien keskuudesta. Nykyisin asetelma on toki muuttunut, sillä kummankin seuran kannattajat koostuvat kaikista mahdollisista yhteiskuntaluokista eikä mitään suurta jakaumaa yleisesti enää ole.

Suuremmilta hulinoilta on vältytty kannattajien solmiman sopimuksen jälkeen

Kummankin joukkueen kannattajapäädyt ovat tunnettuja komeista katsomokoreografioistaan ja Madonnina onkin Genovan derbyn ohella graafisesti Italian näyttävin jalkapallo-ottelu. San Siron eteläpäädyssä majaansa pitävät Milanin kannattajat olivat pitkään harvinaisuus Italiassa, sillä Fosse Dei Leoni nimellä tunnettu kannattajaaporukka oli avoimen vasemmistolainen. Tämä aiheutti hieman hämmennystä, sillä Milanin seurapomo Silvio Berlusconi on tunnettu varsin äärioikeistolaisista mielipiteistään. Fosse Dei Leoni hajosi vuonna 2008 ja nykyään Milanin curva nähdään entistä enemmän äärioikeistoin päin kumartavana. Sama pätee myös Interin kannattajapäätyyn, joka oli pitkään yksi Italian äärioikeistolaisimmista kannattajaryhmittymistä. Viime vuosina Interin kannattajat ovat kuitenkin hieman rauhoittuneet ja poliittisesti seurojen kannattajat edustavat tätä nykyä likipitäen samoja arvoja.

Milanon derby on tätä nykyä varsin turvallinen ottelu kannattajille, sillä suuria hulinoita ei enää vuosiin ole nähty. Tästä kiitos kuuluu kummankin seuran kannattajaporukoiden johtajille, jotka sopivat 1990-luvun alussa pelisäännöistä seurojen kannattajien välille. Vielä 1980-luvulla otteluiden alla oli jatkuvia väkivaltaisuuksia, jotka huipentuivat vuonna 1989, jolloin Milanin kannattajat surmasivat nyrkein ja potkuin Inter-kannattaja Antonio De Falchin. Nykyisten sääntöjen mukaan väkivalta peleissä ja ottelutapahtumien ympärillä on ehdottomasti kiellettyä ja seurojen kannattajat mittailevatkin nykyään paremmuuttaan lähinnä verbaalisissa taistoissa toista seuraa pilkkaavin banderollein ja lauluin.

Vaikka vastakkainasettelu kaupungissa on kovaa, on seurojen välillä nähty yllättävän useita seurasiirtoja. Andrea Pirlon, Ronaldon, Cristian Vierin, Clarence Seedorfin, Zlatan Ibrahimovicin ja Mario Balotellin tapaiset supertähdet ovat ilman suurempia protesteja vaihtaneet joukkuetta Milanon sisällä. Viime vuosina siirrot joukkueiden välillä ovat kuitenkin vähenemään päin ja esimerkiksi vuonna 2012 Milanin Interiin lennosta vaihtanut Antonio Cassano ei koskaan saanut siirtoaan anteeksi Milanin kannattajilta.

Milanin kannattajat kunnioittivat seurapomo Silvio Berlusconia kauden ensimmäisessä derbyssä. (Valerio Pennicino/Getty Images)

Milanon seurat eivät ole enää entisessä loistossaan

Milanon derby on perinteisesti ollut kahden suurseuran välinen kamppailu. Viime vuosina ottelun status on ollut tasaisessa laskussa, sillä seurat ovat olleet pelillisesti kaukana omasta huipputasostaan ja suurimmat otsikot on nähty pelin ulkopuolisista sekoiluista. Tälläkään kaudella Madonninassa panoksena ei ole mestaruus tai edes paikka Mestareiden liigassa, sillä milanolaisseurat miehittävät tällä hetkellä sarjataulukossa sijoija 6 ja 7 ja seurojen loppukauden tavoitteena on varmistaa paikka ensi vuoden Eurooppa liigassa.

Ottelun alla voimasuhteet ovat jälleen kerran huomattavan tasaiset. Jälleen vireensä löytänyt Milan lienee pienoinen ennakkosuosikki, sillä Inter on taas kerran onnistunut saamaan aikaan pelillisen kriisin täysin tyhjistä. Jo kahteen otteeseen valmentajaa vaihtaneet sinimustapaidat näyttivöt nousevan Stefano Piolin johdolla vahvasti mukaan taisteluun top-3 sijoista, mutta viime aikoina joukkueen vire on ollut laskemaan päin ja viime viikonloppuna se hävisi hieman nolosti vieraskentällä sarjan huonoimpiin joukkueisiin kuuluvalle Crotonelle.

Milanin tämän kauden menestystä ovat heikentäneet jatkuvat loukkaantumiset eikä päävalmentaja Vicenzo Montella ole oikein missään vaiheessa kautta päässyt peluuttamaan optimiavauskokoonpanoaan yhdessä. Tälläkin hetkellä Milanilla on useita tärkeitä pelaajia sairastuvalla, sillä Riccardo Montolivon, Ignacio Abaten ja Giacomo Bonaventuran tapaiset kokeneet pelaajat nousevat Derbyn kaltaisissa isoissa otteluissa arvoon arvaamattomaan. Inter vastaavasti saanee jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanonsa, sillä tammikuussa Atalantasta siirtynyt keskikenttäpelaaja Roberto Gagliardini toipunee pelikuntoon juuri sopivasti loppukauden tärkeimpään otteluun.

Vaikka sarjataulukolliset panokset eivät viime vuosien tapaan päätä huimaa, on ottelusta silti odotettavissa kiihkeää, sillä kaupungin herruus pelastaisi sentään vähän kummankin joukkueen pettymyksien täyttämää kautta. Ot

telun alkamisaika on herättänyt paljon suukopua Italiassa, sillä Serie A tähtää kovasti Aasian markkinoille ja klo 12.30 alkavan ottelun uskotaan saavan useita satoja miljoonia aasialaisia television ääreen. Seuran kannattajat eivät luonnollisesti ole olleet alkamisajasta tyytyväisiä ja ottelussa voidaankin nähdä monenlaisia seurajohtoon ja sarjan johtajiin kohdistuvia protesteja. Näillä näkymin kummankin joukkueen kannattajapäädyt kuitenkin saapuvat paikalle otteluun, joten tunnelman pitäisi olla alkamisajankohdasta huolimatta kohdillaan.

Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images