Juhliiko Juventus sunnuntai-iltana mestaruutta vihollisen maaperällä?

Sunnuntai-iltana ikuisessa kaupungissa jysähtää, kun kaksi tämän Serie A-kauden parasta joukkuetta, AS Roma ja Juventus kohtaavat toisensa. Vaikka kyseessä ei ole virallinen derby, on näiden kahden suurseuran kohtaaminen aina yksi koko kauden suurimmista kohokohdista ja tälläkään kertaa tunnetta tuskin tulee puuttumaan.

Roman ja Juventuksen ottelu on eräänlainen Italian jalkapallon symboli

Italiassa suurta intohimoa aiheuttavat ottelut voidaan jakaa hieman kärjistäen kahteen kategoriaan. Ensimmäisessä vihaa ja inhoa aiheuttavat maantieteelliset syyt, joko kaupungin kahden tai useamman joukkueen välinen mittely paremmuudesta tai saman maakunnan historiallisesti toisaan vihanneiden kaupunkien yhteenotot. Toisessa kategoriassa vastakkainasettelun syynä on yksittäisten otteluiden yksittäiset tapahtumat. Roman ja Juventuksen välinen ottelu on siitä mielenkiintoinen, että siinä yhdistyy näiden kahden asioiden tekijät.

Juventus ja Roma ovat kumpikin perinteikkäitä jalkapalloseuroja. Pohjois-Italian ylpeys Juventus on yksi Italian vanhimpia yhä toiminnassa olevia joukkueita, sillä torinolaisen lyseon oppilaat perustivat sen jo vuonna 1897. AS Roma on vastaavasti ”vasta” vuonna 1927 kahden roomalaisen seuran fuusiona perustettu seura. Jo Roman syntytarina valoittaa hieman näiden kahden seuran välisiä pitkää kujanjuoksua. Jo vuonna 1920 italialaista jalkapalloa hallitsi pohjois-italialaiset seurat, mikä rassasi tuolloin vallassa ollutta fasistipuoluetta. Benito Mussolinon mahtikäskystä kaksi Rooman sen hetken parasta seuraa liitettiinkin yhteen, tavoitteena synnyttää vastavoima Pohjois-Italian jalkapallohegemonialle.

Kuten moni varmasti tietää, on Italia hajanainen historiallisista kaupunkivaltioista keinotekoisesti muodostettu liittovaltio. Italiassa kansallista identieettiä on välillä hyvin vaikea löytää ja jopa Italian maajoukkue jää useisssa paikoissa paikallisen seurajoukkueen varjoon. Suurin vastakkainasettelu löytyy rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän väliltä. Koska Juventusta pidetään yleisesti Pohjois-Italian symbolina ja Romaa vastaavasti etelän, on tässä otteluparissa perinteisesti nähty suuria tunteita ja jopa vainoharhaisuuteen viitanneita syyttelyitä toista joukkuetta kohtaan.

AS Roman ja Juventuksen välit kiristyivät 1980-luvulla

Vaikka Roma ja Juventus ovat vanhoja seuroja, oli näiden kahden joukkueen kohtaaminen pitkään vain yksi iso ottelu muiden joukossa. Roma on statuksestaan ja kannatuspohjastaan huolimatta niittänyt historiansa aikana yllättävän vähän menestystä, sillä se on juhlinut seurahistoriansa aikana Italian mestaruutta vain kolmesti. Roman kulta-ajat ajoittuvat 1980-luvulle, jolloin seura nousi legendaarisen ruotsalaisvalmentaja Nils Liedholmin johdolla Euroopan mahtiseurojen joukkoon. Italian sisällä kamppailu mestaruudesta käytiin Juventuksen ja Roman välillä. Yksi vaivainen tilanne kauden 1980-1981 välisessä ottelussa tuli muuttamaan näiden kahden mahtiseuran välit ikuiseti.

Kyseisellä kaudella Roma nousi virallisesti suurseurojen joukkoon. Giallorossin edellisestä mestaruudesta oli kulunut jo liki 40 vuotta ja romanistojen keskuudessa valmistauduttiin jo vahvasti pitkästä aikaa ensimmäisiin mestaruusjuhliin. Kaikki suuren draaman ainekset oli kasassa. Pisteellä sarjakärjessä ollut Juventus isännöi kauden kolmanneksi viimeisellä kierroksella kovavireistä Romaa. Homman nimi oli selvä, vierasvoitolla Roma ottaisi vahvan kiinnityksen mestaruudesta kun taas kaikki muut lopputulokset sataisivat vahvasti Vanhan Rouvan laariin.

Tuona toukokuisena päivänä Roma oli ylivoimaisesti parempi joukkue kentällä. Se halusi voittoa huomattavasti Juventusta enemmän ja erityisesti keskikentän maestro Falcao pyöritteli vastustajia solmuun mielensä mukaan. Roma ei kuitenkaan saanut palloa huikeistakaan maalipaikoista maalitolppien väliin. Ottelun 75. minuutilla Roman laitahyökkääjä keskitti nappikeskityksen oikealta laidaltaan Juventuksen boksiin. Palloon ehti ensimmäisenä romuluinen puolustaja Maurizio Turrone. Pallon mentyä maaliin alkoi kentällä ja katsomossa villit juhlat. Pippalot saivat kuitenkin karun lopun linjatuomarin nostettua lippunsa ylös paitsion merkiksi. Kyseinen liputus lienee koko Italian jalkapallohistorian spekuloiduin yksittäinen tapaus, sillä vielä tänäkään päivänä ei voida varmuudeksi sanoa, oliko paitsio oikea vihellys vai ei. Tilannetta voidaankin hyvällä omatunnolla kutsua Italian versioksi Geoff Hurstin vuoden 1966 MM-kisojen finaalin kyseenalaisesta maalista.

Lopulta Roman ja Juventuksen välinen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin ja italolehdet julistivat lööpeissään kaikkien aikojen skandaalia. Vuosikymmenten välinen turhautuminen Juventukseen ja Pohjois-Italian suosimiseen purkautui ja Etelä-Italiassa nähtiin pohjoista vastustavia mellakoita. Asiaa ei ainakaan helpottanut se, että likipitäen sama selkkaus toistui seuraavana vuonna. Roma ja Juventus taistelivat mestaruudesta rinta rinnan. Kauden jälkimmäisessä kohtaamisessa Roma johti pitkään lukemin 2 – 1 ennen Juventuksen vahvasti paitsiolta haiskahtanutta kavennusmaalia, jonka myötä Juve marssi jälleen kerran Italian mestaruuteen. Ottelun jälkeen Juventuksen tuolloinen seurapomo Giampiero Boniperti lähetti kolleegalleen Roomaan viivoittimen, jotta roomalaiset voisivat jatkossa tarkistaa kaikki Juventuksen kiistanalaiset paitsiot jälkikäteen nauhalta.

Roomassa näitä edellämainittuja tilanteita pidetään vain yksittäistapauksena ja parhaimpina esimerkkinä Juventusta suosivasta salaliitosta. Vastaavasti Torinossa Roomaa pidetään kateellisen Etelä-Italian symbolina ja kitinät väärin voitetuista mestaruuksista kuitataan lähinnä Rooman DNA:han kuuluvana itsesäälinä. Roman ja Juventuksen välejä eivät myöskään ole parantaneet persoonalliset ja suorasanaiset valmentajat. Vahvasti omaan ideologiaansa uskova Zdenek Zeman nousi Roomassa legendaksi osittain jalkapalloilullisten asioiden vuoksi, mutta ennen kaikkea Juventusta kritisoivista lausunnoistaan.

Zdenek Zeman on Italiassa tunnettu Juventus-kriitikko. (Photo by Maurizio Lagana/Getty Images)

Ottelun ympärillä on tavallista suurempaa kuhinaa

Stadio Olimpico tulee olemaan sunnintai-illan ottelussa viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty. Juventuksella on perinteisesti ollut valtavasti kannattajia ympäri Italiaa ja vuoden 1960 Olympialaisten päänäyttämöllä tuleekin sunnuntaina olemaan useita tuhansia Juventuksen kannattajia. Vanhalla Rouvalla on mahdollisuus varmistaa kuudes peräkkäinen Italian mestaruus ja mestaruusjuhlat yhden suurimman vihollisen kotikentällä onkin asia, jota moni Juven kannattaja toivoo.

Ottelun ympärillä on myös mielenkiintoista kuhinaa kummankin joukkueen äärikannattajien keskuudessa. AS Roman ultrat boikotoivat pitkään Roman kotiotteluita kiristyneiden turvatoimien ja stadionin sisäisten rakennusratkaisujen vuoksi. Ultrien kannalta suotuisien päätösten jälkeen kannattajat palasivat muutama viikko sitten omalle tutulle paikalleen stadionin eteläpäätyyn, joskin toissaviikon Derby Della Capitalessa Roman kannattajat protestoivat Italian virkavallan toimia vastaan olemalla hiljaa koko ottelun ajan.

Hiljaa eivät olleet Lazion kannattajat, jotka juhlivat pääkaupungin herruutta monella Romaa pilkkaavalla tavalla. Viime viikkoina Italiassa onkin liikkunut vahvasti huhuja Lazion ja Juventuksen kannattajien välisestä ystävyysliitosta. Juventuksen ja Lazion kannattajat eivät historiallisesti ole olleet lämpimissä väleissä, mutta asema Roman pakkomielteisen vihan kohteena on yhdistänyt kaksi entistä vihollista. Italiassa onkin liikkunut monenlaista huhua siitä, että osa Lazion kannattajista olisi sunnuntaina stadionilla kannustamassa Juventusta. Joka tapauksessa kannattajien väliset kiristyneet välit aiheuttavat ison turvallisuusriskin ja stadionilla ja sen lähiympäristössä nähdäänkin varmasti huomattavasti tavallista enemmän mellakkapoliiseja.

Leputtaako Juventus ottelussa parhaita pelaajiaan?

Ikuinen kaupunki tulee tulevien viikkojen aikana Juventuksen pelaajille tutuksi, sillä seura kohtaa jo tulevana keskiviikkona Coppa Italian finaalissa Lazion. Edessä siintää myös kauden ehdoton kohokohta, Mestareiden liigan finaali, joten on mielenkiintoista nähdä millaisella kokoonpanolla Massimo Allegri tähän otteluun tulee lähtemään. Roma on pelillisesti Juventuksen päävastustaja ja seuraa haluaa varmasti välttää tappion tässä ottelussa, mutta Coppa Italia ja mahdollinen tripla varmasti menee Juventuksen papereissa yksittäisen ottelun edelle. Allegrin ja Juventuksen kannattajien onneksi seuran kokoonpano on juuri nyt melko laaja ja muutamankaan avainpelaajan yhtaikainen lepuuttaminen ei näy tuntuvasti joukkueen pelaamisessa.

AS Romalla on loppukaudella vielä kovat panokset, sillä seura kamppailee Napolin kanssa Serie A:n toisesta sijasta, mikä takaisi automaattisen paikan ensi vuoden Mestareiden liigan lohkovaiheeseen. Roomassa on viime viikkoina kuhistu lähestulkoon vain ja ainoastaan seuran kapteenista Francesco Tottista, jonka ura tulee hyvin todennäköisesti päättymään kauden viimeiseen kotiotteluun Genoaa vastaan. Päävalmentaja Luciano Spalletti tuntuu olevan lopeenkyllästynyt Totti-aiheisiin kysymyksiin, sillä esimerkiksi voittoon päättyneen Milan-ottelun jälkeen hän totesi katuvansa päätöstään palata Roman päävalmentajaksi. Roman kausi on ollut mainio, mutta kapteenin ja seurahistorian suurimman yksittäisen pelaajan kohtelu on jättänyt pienen loven Spallettin ja Roman loppuarvosanaan. Esimerkiksi juuri Milania vastaan koko stadion odotti Tottin kentälle tuloa, mutta Spalletti päätti kuitenkin vaihtaa hyökkääjä Edin Dzekon laitapuolustaja Bruno Peresiin. Tämä sunnuntain herkkupala on siis hyvin todennäköisesti viimeinen kerta, kun Totti kohtaa Juventuksen aktiivipelaajana. Toivottavasti Luciano Spallettilla on pelisilmää antaa katsomon suursuosikille edes hieman peliaikaa riippumatta siitä, onko ottelu ratkennut vai ei.

Kansikuva: Julian Finney/Getty Images