Kommentti: Nollan hankinnan Juventus oli siirtoikkunan suurin voittaja Italiassa

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n huippuottelut Viaplayn kautta!

 10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Tammikuun siirtoikkuna sulkeutui viime viikon keskiviikkona. Siinä missä esimerkiksi Valioliigassa nähtiin useita rahakkaita ja nimekkäitä pelaajasiirtoja, vietettiin Italiassa hiljaiseloa. Moni seura halusi vahvistaa rivejään, mutta syystä tai toisesta hankinnat jäivät kuitenkin tekemättä. Siirtoikkunan suurin voittaja onkin Juventus, joka ei tehnyt yhtään pelaajahankintaa. Sen pahimmat kilpakumppanit eivät onnistuneet hankkimaan kovasti kaipaamiaan vahvistuksiaan, joten laajan ja laadukkaan pelaajamateriaalin omaava Juventus nousi Serie A:n suurimmaksi ennakkosuosikiksi, jälleen kerran.

AS Roma on vetänyt jo pitkään siirtomarkkinoilla vihkoon

AS Roman viime kesä meni sekavissa tunnelmissa. Seura vaihtoi urheilutoimenjohtajaa, kun Sevillassa puolijumalan asemaan noussut Monchi päätti tulla nostamaan ikuisen kaupungin ylpeyden takaisin Euroopan huipulle. Valitettavasti homma ei kuitenkaan ollut aivan niin yksinkertaista, sillä Roma oli todellisessa lirissä UEFA:n uusien financian fair play-sääntöjen kanssa. Entinen urheilutoimenjohtaja Walter Sabatini oli tehnyt tukun huonoja diilejä ja erityisesti boonuspohjaisten osamaksusopimusten myötä Romalle lankesi viime kesällä iso pino rästejä maksettavaksi lukuisille eri seuroille.

Epäjohdonmukaisen taloussuunnittelun myötä olikin selvää, että Roma joutuisi jälleen kerran myymään ainakin yhden avainpelaajansa muualle. Asia on toki tullut Roman kannattajille tutuksi jo lähihistoriassa, sillä seura on joutunut luopumaan Mehdi Benatian, Erik Lamelan ja Miralem Pjanicin tapaisista pelimiehistä osittain taloudellisista syistä. Roma mietti viime kesänä pitkään vaihtoehtojaan ja päätti lopulta luopua loistavan kauden pelanneesta Mohamed Salahista, joka on tällä kaudella jatkanut dominointiaan Valioliigan Liverpoolissa. Roma ei syystä tai toisesta hankkinut Salahille suoraa korvaajaa vaan päätyi sijoittamaan liki koko egyptiläisestä saamansa siirtosumman hyökkääjä Patrick Schickiin, joka on tällä kaudella pelannut vain vähän yli 300 minuuttia Serie A-jalkapalloa.

Roman peli on ollut viime viikkojen ajan täysin sekaisin ja moni odotti seuran vahvistavan aggressiivisesti rivejään tammikuun siirtoikkunassa. Seuran tarpeet olivat selvät, oikea laita ja keskikenttä vaativat selkeää vahvistusta. Romalla ei käytännössä ole Salahin lähdön jälkeen yhtään puhdasta oikeaa laitahyökkääjää ja kyseisen pelipaikan pelaajien puute on näkynyt auttamatta Roman peliesityksissä. Erinäiset huhut liikkuivat, mutta lopulta Roman siirtoikkunan suurin tapahtuma oli vasemman laitapuolustaja Emerson Palmierin myynti Chesleaan reilulla 20 miljoonalla. Hänen korvaajakseen Monchi päätti hankkia polvivamman vuoksi vielä muutaman viikon sivussa olevan melko tuntemattoman Jonathan Silvan, joten Roman kannattajat olivatkin melko ymmärrettävistä syistä melko vihaisia siirtoikkunan sulkeuduttua. Sokea kanakin näki vahvistusten tarpeen, mutta kovasti hehkutettu urheilutoimenjohto ei onnistunut viemään yhtäkään neuvottelua loppuun asti ja juuri nyt näyttää vahvasti siltä, että Roma tulee jäämään ensi vuoden Mestarien liigan ulkopuolelle.

Napoli ei saanut kovasti kaipaamansa leveyttä hyökkäyspäähän

Samat sanat vahvistusten tarpeesta koskevat myös Napolia, joka kamppailee tällä kaudella aidosti Serie A:n mestaruudesta. Maurizio Sarri on tehnyt loistavaa työtä rajallisella materiaalilla eikä Napolilla ollut suurta tarvetta hankkia kovan profiilin nimeä suoraan avauskokoonpanoon. Napolin pelaajamateriaali on kuitenkin äärimmäisen kapea, erityisesti hyökkäysosastolla. Arek Milik palailee pikku hiljaa pelikentille oman polvivammansa jälkeen, mutta ennen puolalaisen paluuta Sarrilla ei käytännössä ole yhtään luonnollista hyökkäyspään vaihtoehtoa vaihtopenkillä. Juuri kilpailun puutteen vuoksi kärkikolmikko Jose Callejon-Dries Mertens-Lorenzo Insigne onkin joutunut pelaamaan järjettömän isoja minuutteja ja yhdenkin kyseisen kolmikon loukkaantuminen olisi suoranainen katastrofi Napolille. Pakon sanelemana Sarri on tuonut usein  vaihdosta sisään puolalaisen Piotr Zielinskin, joka on kuitenkin koulutukseltaan keskikenttäpelaaja eikä hänen vahvuutensa pääse täysin oikeuksiinsa laiturin roolissa.

Vaikutti siltä, että Napoli oli tiedostanut hankintojen tarpeen. Tammikuun puolessa välissä uutisoitiin, että seura olisi päässyt Ajaxin kanssa sopuun Saksan maajoukkueeseen nousseen laiturin Amin Younesin kanssa. Kaiken piti olla kunnossa, mutta jostain mystisestä syystä siirto ei lopulta toteutunutkaan vielä ainakaan tammikuussa saksalaisen matkustettua kotimaahansa setvimään henkilökohtaisia asioitaan. Younesin siirron kariuduttua Napoli käänsi katseensa Sassuolon Matteo Politanoon. Suoraviivainen oikea laitahyökkääjä olisi ollut juuri oikean profiilin hankinta, mutta Sassuolo ei halunnut missään tapauksessa luopua avainpelaajastaan halvalla. Neuvottelut kestivät kauan ja lopulta huhujen mukaan Napoli oli valmis maksamaan Sassuolon haluamat 30 miljoonaa, mutta siirron yksityiskohtia ei ehditty viemään maaliin ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Juventus on onnistunut erinomaisesti joukkueenrakennuksessa

Napolin siirtoikkunan epäonnistumisella voi hyvinkin olla kauaskantoiset seuraukset, sillä juuri nyt Juventus tuntuu jälleen nousevan Serie A:n mestarisuosikki numero yhdeksi. Napolin avauskokoonpano kyllä kestää vertailut vanhaan rouvaan, mutta seurojen ero on siinä, että Juventuksella on vaihtopenkilläkin puolentusinaa ehdotonta huippupelaajaa ja Massimiliani Allegri voi huoletta pyörittää rotaatiota ennakkoon helpompia vastustajia vastaan. Juventuksen avainpelaajien pelimäärät ovat huomattavasti Napolin vastaavia pienempiä, mikä saattaa näkyä loppukauden tiukoissa otteluissa ekstraterävytenä

Juventus on rakentanut viime vuosina joukkuettaan fiksusti, sillä Torinossa asioita tunnutaan ajattelevan pitkäkestoisesti, mistä kertoo esim. jo käytännnössä varma Emre Canin kesäinen ilmaissiirto Liverpoolista. Can ei ole suinkaan ainoa huippupelaaja, jonka Juventus on hankkinut pienellä siirtokorvauksella. Esimerkiksi keskikenttäpelaaja Samir Khedira siirtyi Torinoon vapaana agenttina ja myös Carlos Tevezin, Paul Pogban ja Andrea Barzaglin siirtosummat olivat nykymarkkinoiden hinnoilla poikkeuksellisen pienet. Napolilla onkin vielä paljon opittavaa, erityisesti kokonaiskuvan hahmottamisessa ja siirtomarkinoilla operoinnista ja toivottavasti oppirahat on nyt tammikuun pettymyksen myötä maksettu. Serie A kaipaa aitoa mestaruuskamppailua ja Napolilla tuntuu olevan aidot mahdollisuudet haastaa Juventus myös tulevina kausina.

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images