Lauantaina pelattava Fiorentina-Juventus on yksi Serie A:n kuumimmista otteluista

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähti käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Fiorentinan ja Juventuksen välinen kamppailu on yksi italialaisen jalkapallon suurimmista klassikoista. Kahden pohjois-italialaisen seuran ja kannattajien välinen suuri vastakkainasettelu on siinä mielessä poikkeuksellinen, ettei se perustu minkäänlaisiin maantieteellisiin tai poliittisiin syihin. Firenze ja Torino sijaitsevat lähes 400 kilometrin päässä toisistaan, mutta tästä huolimatta lauantai-iltana pelattava huippukamppailu tarjoaa vuodesta toiseen draamaa ja suuria tunteita.

Juventuksen ja Fiorentinan ristiriidat alkoivat 1980-luvulla

Juventuksen ja Fiorentinan välisen vihasuhteen voidaan sanoa saaneen alkunsa kauden 1981/1982 viimeisellä kierroksella. Seurahistoriansa kolmatta Italian mestaruutta kovasti jahdannut La Viola jakoi Serie A:n kärkipaikan Juventuksen kanssa ennen kauden päättävää kierrosta. Cagliarin vieraaksi matkannut Fiorentina tarvitsi voittoa pitääkseen mestaruushaaveensa hengissä, mutta lopulta lopputuloksena oli turhauttava maaliton tasapeli, minkä myötä Torinon Vanha Rouva matkasi seurahistoriansa 20. Italian mestaruuteen.

Fiorentinan intohimoiset kannattajat eivät nielleet viimeisen ottelukierroksen tapahtumia, sillä kauden loppuhuipennuksen kummassakin ottelussa nähtiin useita varsin outoja ja kyseenalaisia tuomariratkaisuja. Juventus voitti oman, lopulta mestaruuden ratkaisseen ottelunsa, hyvin heppoisin perustein saadun rangaistuspotkun avulla, kun taas Juven vastustajalta Catanzarolta vietiin monien lähteiden mukaan vähintäänkin kaksi täysin selvää pilkkua ottelun aikana. Kaiken kruunuksi Violtalta hylättiin omassa ottelussaan täysin selkeä maali virheellisesti paitsioon vedoten. Kyseinen maali olisi riittänyt varmistamaan Fiorentinalle mestaruuden ja Violan paikallisten kannattajien mukaan seuran historian kolmas Scudetto ryöstettiin heiltä keskellä kirkasta päivänvaloa.

Myyttisen Roberto Baggion siirto sai aikaan väkivaltaisia mellakoita

Vuonna 1990 legendaarinen Roberto Baggio siirtyi rakastamastaan, omien sanojensa mukaan sydämensä seurasta Fiorentinasta Juventukseen silloisella maailmanennätyssummalla. Baggio oli rakastettu pelaaja Fiorentinan kannattajien keskuudessa ja hänen lähtönsä aiheutti massiivisia mellakoita Firenzen kaduille, joissa loukkaantui viranomaislähteiden mukaan yli 50 ihmistä. Baggio on useaan otteeseen todennut eri haastatteluissa, että hän olisi halunnut jäädä Fiorentinaan, mutta seuran johtoporras painosti hänet ulos suuren siirtosumman sokaisemana.

Huhtikuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1991 Fiorentina ja Juventus pelasivat vastakkain ensimmäistä kertaa Baggion siirron jälkeen. Juventukselle tuomittiin ottelussa rangaistuspotku, Fiorentinan kannattajien mukaan varsin kyseenalaisin perustein. Legendaarisen Juventuksen kymppipaidan Michel Platinilta perinyt Baggio kieltäytyi laukomasta pilkkua vanhaa seuraansa vastaan vedoten siihen, että Fiorentinan maalivahti tuntee hänen tapansa liian hyvin. Baggion sijaan pilkkua ampumaan astellut keskikenttäpelaaja Luigi De Agostini epäonnistui ja Juventus hävisi ottelun.

Baggio tuli ottelussa vaihtoon hieman ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Fiorentinan kannattajien kansoittamasta katsomosta heitettiin kentälle Fiorentinan kannatushuivi. Tunteikas Baggio poimi huivin maasta ja suuteli sitä, mikä luonnollisesti raivostutti Juventuksen intohimoiset kannattajat. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Baggio totesi hänen sydämensä olevan ikuisesti violetti, viitaten Fiorentinan liilaan tunnusväriin. Baggio pelasi lopulta Juventuksen paidassa viiden kauden verran, mutta hän ei koskaan noussut Torinossa samaan asemaan kun muualla Italiassa, osittain juuri Fiorentina-ottelun tapahtumien vuoksi.

Viime vuosina Fiorentina ja Juventus eivät ole kamppailleet samoista sijoista

1990-luvulla Fiorentina nousi takaisin Italian suurseurojen joukkoon Rui Costan ja Gabriel Batistutan kaltaisten tähtipelaajien johdolla ja samalla myös Juven ja Violan välisten kamppailujen lataus kasvoi uudelle tasolle. 2000-luvulle tultaessa Fiorentina vajosi pahoihin talousvaikeuksiin ja pahimmillaan seura romahti Italian neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle. Vaikka seurat eivät viime vuosina ole taistelleet samoista sarjasijoituksista, ei kannattajien välinen vihasuhde ole kadonnut mihinkään.

Viimeisin saaga Juventuksen ja Fiorentinan välillä nähtiin kesällä 2017. Seuran omistavat Della Vallen veljekset kiristivät kukkaron nyörejään ja Fiorentina joutui luopumaan Borja Valeron ja Matías Vecinon kaltaisista avainpelaajistaan. Käytännössä koko Fiorentinan edelliskauden avauskokoonpano vaihtoi maisemaa, mutta selkeästi eniten sattui Fiorentinaa yhdeksänvuotiaasta asti edustaneen kannattajien suursuosikin Federico Bernardeschin siirto Violan ykkösviholliseen Juventukseen.

Historia tuntui toistavan itseään, sillä Bernardeschi oli nousemassa seuran kannattajien kesken samaan asemaan kuin Roberto Baggio aikoinaan. Seuran kannattajat syyttivät monesta muusta myynnistä seuran omistajia, mutta Bernardeschin kohdalla pelaaja itse sai suurimmat vihat niskaansa. Kultapojasta tuli yhdessä yössä persona non grata ja seurojen seuraavassa kohtaamisessa vihellyskonsertti oli korviahuumaava aina ” Brunelleschin” koskiessa palloon.

Federico Bernardeschi suututti kaikki Fiorentinan kannattajat siirtymällä Juventuksen riveihin. (Michael Regan/Getty Images)

Davide Astorin traaginen kuolema lähensi seurojen välejä

Tietyt asiat ovat maallisia vihamielisyyksiä suurempia. Viime vuoden maaliskuussa Fiorentinan rakastettu kapteeni Davide Astori menehtyi keskellä yötä saamaansa sydänkohtaukseen. Traaginen onnettomuus oli valtava shokki niin Fiorentinalle kuin koko italialaiselle jalkapallolle. Suuren surun keskellä Juventus osoitti arvostettavalla tavalla tukensa suurelle pelilliselle viholliselleen.

Yksi Davide Astorin hautajaisjuhlallisuuksien koskettavimmista hetkistä nähtiinkin, kun Juventuksen seurue Gianluigi Buffonin johdolla saapui hautajaispaikalle. Juventus oli pelannut edellisenä päivänä Lontoossa Tottenhamia vastaan tärkeässä Mestarien liigan ottelussa, mutta Buffonin johdolla Juventuksen kapteenisto halusi silti osallistua kolleegansa hautajaisiin. Buffon, Giorgio Chiellini ja Andrea Barzagli saapuivat Firenzeen suoraan Lontoosta vuokraamallaan yksityiskoneella. Astorin hautajaisseremoniapaikan edessä päivystäneet kymmenet tuhannet Fiorentinan kannattajat yllättyivät Juventuksen pelaajien läsnäolosta ja palkitsivat Buffonin ja kumppanit raikuvin aploodein.

Ilman tappioita tällä kaudella oleva Juventus on ottelun ehdoton suosikki

Fiorentina ja Juventus ovat kaksi perinteistä seuraa ja joukkueet ovatkin kohdaneet historioidensa aikana peräti 178 kertaa virallisissa otteluissa. Juventus on ollut otteluparissa selkeästi vahvempi osapuoli, sillä Vanhalla Rouvalla voittoja 83. Juventus lähtee suurena suosikkina myös lauantai-illan otteluun, jopa vierasjoukkueena. Koko kauden ilman tappioita pelannut Vanha Rouva vaikuttaa marssivan konemaisella varmuudella kohti kahdeksatta peräkkäistä Italian mestaruutta eikä Napolista, Interistä tai Romasta näytä olevan tälläkään kaudella Juven pysäyttäjäksi.

Hyvin kautensa aloittanut Fiorentina on viime viikkoina kadottanut alkukauden mahtavan vireensä ja Stefano Piolin valmentama joukkue surffaakin peräti viiden ottelun mittaisessa tasapeliputkessa. Fiorentinalla on ollut suuria vaikeuksia maalinteossa, sillä joukkueen selkeä ykköskärki Giovanni Simeone on onnistunut tällä kaudella maalinteossa vain kaudesti Serie A-otteluissa. Toivoa antaa Fiorentinan hyvin pelannut puolustus, sillä superlupaavan ranskalaismaalivahdin Alban Lafontin taakse on tällä kaudella tehty vain kymmenen osumaa. Viime vuonna Juventus voitti seurojen kummatkin kohtaamiset, joten Fiorentinalla on paljon hampaankolossa ennen lauantaina klo 19.00 starttaavaa ottelua.

Kansikuva: Paolo Rattini/Getty Images