Perjantaina pelattava Derby d´Italia on Italian suurin yksittäinen jalkapallo-ottelu

Perjantai-iltana Serie A:ssa pelataan Italian suurin yksittäinen ottelu, kun kaksi Italian suurinta ja kannatetuinta seuraa Juventus ja Inter kohtaavat Derby D´Italiassa, eli Italian derbyssä. Tämän kertaisessa kohtaamisessa on astetta kovemmat panokset, sillä voitolla kotijoukkue Juventus karkaisi sarjataulukossa tavoittamattomiin pahimmista kilpakumppaneistaan.

Juventus ja Inter ovat kaksi perinteistä suurseuraa

Inter ja Juventus kohtasivat ensimmäistä kertaa toisensa virallisessa ottelussa vuonna 1909, jolloin Juventus oli parempi luvuin 2-0. Ensimmäinen nykymuotoinen yhtenäinen Serie A kausi pelattiin vuonna 1929, jolloin Inter ja Juventus kamppailivat kovasti historian ensimmäisestä scudettosta eli Italian mestaruudesta. Tuolloin Inter vei pidemmän korren ja näiden kahden seuran välisen kilpailun voitiin sanoa alkaneen. Derby D´Italia nimeä käytettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1967 legendaarisen italialaisen urheilutoimittaja Gianni Breran nimetessä kahden maan suurseuran välisen kamppailun koko Italian derbyksi.

Milano ja Torino ovat kaksi Pohjois-Italian suurinta ja vaurainta kaupunkia. Inter ja Juventus ovat näiden kahden kaupungin kaksi kannatetuinta seuraa, joten vihasuhteen syntyminen näiden kahden seeuran välille oli lähtökohtiin nähden melko luonnollista. Inter hallitsi Eurooppalaista jalkapalloa 1960-luvulla legendaarisen valmentajansa Helenio Herreran osaavassa valmennuksessa voittaen muutaman vuoden sisällä kolme Italian mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan voittoa. Menestyksekkään 1960-luvun jälkeen Interin trendi laski kuitenkin jyrkästi ja Milanon sinimustista tuli pitkään alisuorittamisen symboli Italiassa, sillä seuraavan 20 vuoden aikana Inter juhli Italian mestaruutta vain kahdesti.

Juventuksen ja Interin välillä on paljon katkeruutta

1960-luku on ajanjakso, jolloin Interin ja Juventuksen välinen vihanpito sai kunnolla alkunsa. Huhtikuussa 1961 sarjataulukossa toisena ollut kovavireinen Inter matkasi sarjakärjessä olleen Juventuksen vieraaksi. Katsomot olivat aivan täynnä ja raporttien mukaan ottelua seurasi tuhansittain enemmän ihmisiä, kun stadionille olisi sääntöjen mukaan mahtunut. Tunnelma oli kiivas ja ensimmäisen puoliajan puolessa välissä Juventuksen kannattajat ryntäsivät kentälle, jolloin ottelun päätuomari päätti keskeyttää ottelun.

Serie A:n sääntöjen mukaan Inter olisi pitänyt tuomita voittamaan ottelu, mutta Juventuksen valitusten jälkeen Italian palloliitto päätti määrätä sen omien sääntöjen vastaisesti ottelun pelattavaksi uudestaan. Monen mielestä päätös oli puhdas vitsi, erityisesti siitä syystä että Italian palloliiton puheenjohtajana toimi Umberto Agnelli ,joka oli myös Juventuksen pääomistaja. Päätöksen jälkeen Inter protestoi kokemaansa vääryyttä peluuttamalla uusintaottelussa seuran A-juniorijoukkuetta. Juventus nappasi 9 – 1 murskavoiton ja yksi maailman kiihkeimmistä vastakkainasetteluista sai alkunsa.

Interin heikon menestyksen myötä myös Derby D´Italiasta katsosi hetkellisesti sen kovin buusti. 1990-luvun loppupuolella Inter kuitenkin kasasi itselleen kovan ja nimivahvan joukkueen, jonka myötä se nousi kamppailemaan kauden 1997-1998 Italian mestaruudesta. Inter ja Juventus kohtasivat toisensa Juventuksen legendaarisella, nyt jo puretulla kotistadionilla Delle Alpilla. Ottelun ensimmäisellä puoliajalla Juventuksen luottopuolustaja Mark Iuliano rikkoi kaikkien muiden paitsi tuomarin mielestä täysin Interin supertähteä Ronaldoa Juventuksen rangaistusalueella.

Jostain täysin kaikille tuntemattomasta syystä ottelun päätuomari Pietro Ceccarini päätti olla antamatta vierasjoukkue Interille rangaistuspotkua. Lopulta Juventus voitti ottelun lukemin 1-0 ja juhli kauden päätteeksi Italian mestaruutta. Asia eteni aina Italian parlamenttiin asti, jossa poliitikot väittelivät kiivassanaisesti maan jalkapallosarjojen puolueettomuudesta. Interin kannattajat ovat vieläkin lähes 20 vuoden jälkeen erittäin katkeria kyseisen ottelun tapahtumista ja yhdestä viheltämättä jääneestä rangaistuspotkusta on tullut Juventuksen suosimisen symboli.

Interin kapteenilta Mauro Icardilta odotetaan onnistumisia perjantain huippuottelussa (Getty)

Calciopoli-skandaali pudotti Juventuksen hetkellisesti Serie B:hen

Vuonna 2006 Italiaa vavisutti calciopoliksi nimetty skandaali. Calciopoli-tutkimusten mukaan useat seurat olivat pyrkineet kulisseissa saamaan omiin otteluihinsa haluamiaan tuomareita. Calciopoli-skandaalin suurin kärsijä oli Juventus, joka pudotettiin seurahistorian ensimmäistä kertaa Italian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Tämän lisäksi joukkueelta vietiin kaksi kentällä voitettua scudettoa, jotka annettiin virallisesti sarjassa toiseksi sijoittuneelle Interille.

Inter ja Roma olivat ainoat suurseurat, jotka todettiin tutkimuksessa syyttömiksi. Vielä tänäkään päivänä kukaan ei pysty varmasti sanomaan mistä calciopolissa oikeasti oli kyse ja spekulaatio skandaalin ympärillä on jatkunut kiivaana aina näihin päiviin asti. Juventus on taistellut viime vuosina oikeusteitse saamiaan rangaistuksia vastaan, ja jälkikäteen onkin selvinnyt, että Juventusta kohdeltiin huomattavasti kovemmin, kuin todisteiden mukaan olisi kuulunut. Juventus haluaisi voittamansa mestaruudet virallisesti takaisin, mutta ainakin toistaiseksi ne kuuluvat Interille.

Calciopoli myös heikensi huomattavasti jo valmiiksi heikkoja välejä Juventuksen ja Interin välillä, sillä Juventus hyökkäsi julkisesti jo edesmenneen Inter-legenda Giacinto Facchettin kimppuun syyttäen häntä osalliseksi tuomareiden fiksailuun. Facchettia ei koskaan todettu syylliseksi, vaikka häntä kohtaan esitettiin melko vahvoja syytöksiä, joille myös löytyi todisteita.

Calciopolin myötä Italian jalkapallon voimasuhteet kokivat suuria muutoksia. Juventus menetti useamman avainpelaajansa Serie B-vuoden myötä ja joukkueen nousua takaisin omalle totutulle tasolleen jouduttiin käytännössä odottelemaan aina Antonio Conten aikakauteen asti. Inter hallitsi seuraavat vuodet Serie A:ta mielin määrin voittamalla viisi peräkkäistä Italian mestaruutta. Viime vuodet taas ovat olleet erittäin rankkoja Inter-kannattajille, sillä Milanon sinimustat ovat alisuorittaneet ja samaan aikaan Juventus on dominoinut Serie A-kenttiä mielin määrin. Askel kohti vanhoja hyviä askeliä nähtiin viime keväänä, kun Inter nousi kauden viimeisessä ottelussa Serie A:n sarjataulukon neljänneksi. Tämä tarkoitti samalla paluuta Mestarien liigaan peräti kuuden vuoden pitkän mustan aikakauden jälkeen.

Inter ja Juventus olivat pitkään kaksi ainoaa aina Serie A:ssa pelannutta seuraa. Calciopolin myötä Juventus matkasi historiansa ensimmäistä kertaa Serie B:hen ja Interistä tuli Serie A:n historian ainoa seura, joka ei kertaakaan ole pudonnut sarjaporrasta alemmas. Juventuksen kabinettiputoaminen oli iso juttu kummankin seuran kannattajille ja Interin kannattajat jaksvat kuittailla Juventuksen kolleegoilleen omasta historiallisesta asemastaan seurojen jokaisessa kohtaamisessa.

Juventus on jälleen kerran matkalla kohti suvereenia mestaruutta

Historian 224. Italian derby pelataan Juventuksen kotistadionilla Torinossa. Ottelun lähtökohdat ovat melko selkeät. Jos Inter halajaa millään tapaa haastaa Juventusta tämän kauden Serie A:ssa, tulee joukkueen hakea perjantaina täysi pistepotti. Helppoa se ei tule olemaan, sillä Juventus lienee tällä hetkellä yksi koko Euroopan parhaista joukkueista. Vanha Rouva on voittanut 13 pelaamastaan 14 ottelusta, eikä torinolaisille tunnu löytyvän tälläkään kaudella pysäyttäjää.

Luciano Spallettin valmentama Inter on Serie A:n sarjataulukossa kolmantena, mutta etumatka Juventukseen on venynyt jo yhteentoista pisteeseen. Inter lähti kauteen kovin odotuksin, sillä kesällä se sai vahvistettua juuri suurimpia kipupisteitään muutamalla täsmähankinnalla. Kesän profiilihankinnat vaikuttavat tällä hetkellä varsin onnistuneilta yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Radja Nainggolanin piti olla se pelaaja, joka nostaa Interin seuraavalle tasolle, mutta loukkaantumiset tuntuvat jättäneen jälkensä periksiantamattomaan Belgian maajoukkuemieheen. Nainggolan on ollut kaukana omasta huipputasostaan ja juuri nyt näyttää siltä, ettei Inter tule saamaan käytämälleen liki 40 miljoonalle eurolle juurikaan vastinetta.

Hieman kärjistäen perjantai-iltana Torinossa vastakkain on Serie A:n paras puolustus ja paras hyökkäys. Juventus on päästänyt tällä kaudella vain kahdeksan osumaa ja Leonardo Bonuccin ja Giorgio Chiellinin johtama kokenut puolustuslinja on nollannut useita huippuhyökkäyksiä. Nyt haaste tulee olemaan entistä kovempi, sillä vastaan astelee Serie A:n paras hyökkääjä Mauro Icardi, joka on aina pelannut hyvin Juventusta vastaan. Icardin alkukausi oli vaikea, mutta viime viikkoina argentiinalainen on ollut oma tehokas itsensä. Interin kapteeni on tehnyt urallaan peräti kahdeksan maalia Juventuksen verkkoon ja perjantaina Inter kaipaa huippuotteita tärkeimmältä yksittäiseltä pelaajaltaan kipeämmin kuin kertaakaan tällä kaudella.

Kansikuva: Emilio Andreoli/Getty Images