Perparim Hetemaj harkitsi seurasiirtoa, mutta solmi pitkän jatkosopimuksen Chievon kanssa: ”Ei tässä mestaruudesta lähdetä kamppailemaan”

Ruutu LogoUusi Serie A -kausi pyörähtää käyntiin 18.8. Näe Cristiano Ronaldo ja kumppanit Ruutu+ -palvelussa.

Maajoukkueuransa edellisiin karsintoihin päättänyt Perparim Hetemaj aloittaa uransa yhdeksännen Serie A -kauden lauantaina, kun Cristiano Ronaldon kesällä hankkinut Italian mahtiseura Juventus matkaa Chievon vieraaksi Stadio Bentegodille. Hetemaj’n sopimus oli katkolle viime kesänä ja siirto toiseen seuraan oli todella lähellä. Lopulta ”Perpa” päätyi solmimaan Chievon kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen, joten seuran elävä legenda päättänee ulkomaan uransa Veronan kakkosseuran riveissä.

Perparim Hetemaj on viime vuosien vakiohuhu jokaisessa siirtoikkunassa. Italolehdet ovat yhdistäneet kovaotteista keskikenttäpelaajaa monen seuran riveihin, mutta siirtohuhut eivät koskaan realisoituneet miksikään konkreettiseksi. Monen mielestä Hetemaj on liian hyvä pelaaja Chievon tasoiseen alemman keskikastin joukkueeseen ja viimeistään viime kesänä ilmaissiirrolla piti tapahtua uran huippusiirto astetta Chievoa kovemman joukkueen vahvuuteen. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Perpa päätyi solmimaan monivuotisen jatkosopimuksen nykyisen seuransa kanssa. Miehen itsensä mukaan jääminen Veronaan oli lopulta helppo päätös.

– Viihdyn hyvin Veronassa ja tunnen oloni kotoisaksi täällä. Moni muukin asia, esimerkiksi seuran loistavat fysiot vaikuttivat päätökseen solmia jatkosopimus ja tämän kokonaisuuden vuoksi jääminen Chievoon tuntui parhaalta mahdolliselta ratkaisulta, Hetemaj kertoi Faneille.comin haastattelussa.

Kesällä Hetemaj olisi voinut vaihtaa seuraa ilman siirtokorvausta, sillä miehen edellinen sopimus Chievon kanssa loppui. Ilman siirtosummaa siirtyvät pelaajat saavat yleensä hieman tavallista suurempia palkkatarjouksia ja Perpaakin yhdistettiin huhuissa muun muassa Parmaan ja Genoaan. Hetemaj myöntää neuvotelleensa muidenkin seurojen kanssa ja maisemanvaihto näytti jossain vaiheessa varmalta.

– Tietenkin kesällä tuli puhuttua monen muunkin seuran kanssa, mutta keskusteluyhteys Chievon kanssa säilyi koko ajan. Halusin nauttia pelaamisesta ja kauden jälkeen halusin lomailla rauhassa, enkä miettiä mahdollisia sopimuskuvioita. Jossain vaiheessa näytti siltä, että seurani vaihtuu, mutta lopulta päätin kuitenkin jatkaa täällä (Veronassa).

Chievo on Italian mittakaavalla todellinen pikkuseura. Se tulee pienestä 4500 asukkaan lähiöstä ja kaupungissaan se on ehdoton kakkoseura, sillä perinteikkäämpi ja menestyksekkäämpi Hellas kerää kaudesta toiseen Chievoa suurempia yleisömääriä. Chievoa povataan ennen jokaista kautta putoamistaistoon, mutta kun ihmeen kaupalla ”lentävät aasit” ovat säilyneet Serie A:ssa jo kymmenen vuotta putkeen. Myös Hetemaj tiedostaa sen, etteivät mestaruudet tai europelit ole realismia Chievon kanssa alkavallakaan kaudella.

– Koskaan ei ole mestaruudesta lähetty kamppailemaan ja tilanne ei tässä suhteessa ole muuttunut täksikään kaudeksi. Yleensä ollaan pyritty keskikastiin ja melkein aina ollaan siellä myös oltu kauden päätyttyä. Alkavalla kaudella lähdemme uusimaan sarjapaikkaamme. Henkilökohtaisesti haluan pysyä terveenä ja nauttia pelaamisesta ilman loukkaantumisia tai kipuja.

Kovana raastajana tunnettu Hetemaj on pelannut Italian pääsarjassa yli 200 ottelua. (AOP)

Hetemaj on Chievon elävä legenda, sillä keskikenttäpelaaja aloittaa jo kahdeksannen kautensa veronalaisseuran riveissä. Hetemaj onkin seurannut läheltä Chievon ja Serie A:n kehittymistä ja yksi jatkosopimuksen kirjoittamisen pääsyistä oli Chievon viime vuoden taloudelliset satsaukset infrastruktuuriin.

– Chievo on mennyt seurana valtavasti eteenpäin kuluneiden vuosien aikana. Mun seurassaoloaikana on tullut uusi oma treenikeskus hotelleineen, ravintoloineen ja harjoituskenttineen. Seuraava kehityssteppi olisi oman stadionin rakentaminen, mutta se ei taida nykytilanteessa olla realismia. Tässä jäädään selkeästi jälkeen esim. englantilais- tai saksalaisseuroille.

Chievo antaa tasoitusta myös siirtomarkkinoilla, sillä pikkuseura ei juuri siirtosummia pelaajista maksele. Viime vuosina kovaa jälkeä tehneen Atalantan tapaan Chievossa on päätetty satsata kovia summia seuran oman junioriakatemian kehittyämiseen. Tulosta on myös tullut, sillä Chievo on noussut yhdeksi Italian A-juniorisarjan kestomenestyjistä. Hiljalleen tarkoituksena olisi myös ajaa akatemian kirkkaimpia lupauksia sisään seuran edustusjoukkueen toimintaan. Seuran kannattajien tapaan Perparim Hetemaj odottaa innolla uuden sukupolven nousua parrasvaloihin.

– Meillä on erinomainen akatemia ja seura on panostanut ja tulee jatkossakin panostamaan isoja summia sen toimintaan. Muutama kaveri sieltä on jo noussut edustusjoukkueeseen ja esim. Italian U-21 maajoukkuepelaaja Fabio Depaoli pelasi monta matsia Serie A:ta viime kaudella. Depaolin lisäksi ainakin vuonna 2001 syntynyt hyökkääjä Musa Juwara ja vuotta vanhempi jo Serie A:ssa viime kaudella debytoinut laituri Emanuel Vignato ovat mielenkiintoisia pelaajia tulevaisuutta ajatellen.

Koko Serie A on Hetemajn aikana muuttunut paljon. Vielä 1990-luvulla Italia oli maailman kovin jalkapallosarja ja 2000-luvun alkupuolella Juventus, Inter ja Milan olivat tuttuja näkyjä euroturnausten finaaleissa. Viime vuosina Serie A -joukkueiden euromenestys on ollut puhtaasti Juventuksen varassa, sillä Inter, Milan ja Roma ovat tehneet liikaa huonoja päätöksiä. Hetemajn mukaan Serie A:n taso on ollut tasaisessa nousussa viime vuosien aikana

– Cristiano Ronaldon saapuminen nosti varmasti sarjan mielenkiintoa. Itse näen, että sarja on koko ajan kehittynyt ja muokkautunut erilaiseksi siitä päivästä lähtien, kun pelasin urani ensimmäisen Serie A -ottelun. Sarjan taso on todella kova ja haastava. Rankingissa Serie A nousi Saksan ohi ja uskon, että taso tulee jatkossa nousemaan entisestään, Hetemaj päättää.

Hetemaj ja Chievo pääsevät todelliseen testiin jo heti avausviikonloppuna, kun tähtiä vilisevä Juventus matkaa Veronaan lauantai-iltana pelattavaan otteluun. Tämän ja kaikki muutkin Serie A:n ottelut näet alkavalla kaudella Ruudun kautta.

Kansikuva: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images