Serie A-ennakko osa 2/3: viimeisistä europaikoista käydään tuima taisto monen joukkueen kesken

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

Italian pääsarja Serie A alkaa tänä vuonna hieman tavallista myöhemmin, elokuun 19. päivänä. Totuttuun tapaan 20 joukkueen sarjassa pelataan 38 kierrosta ja Italian mestari on selvillä toukokuun 20. päivänä pelattavan viimeisen kierroksen jälkeen. Serie A loppuu tällä kertaa tavallista aikaisemmin, sillä Italian maajoukkueen päävalmentaja Gianpiero Ventura toivoi saavansa reilusti valmistautumisaikaa ennen ensi kesänä pelattavaa MM-lopputurnausta.

Alkavasta kaudesta on lupa odottaa aikaisempia tasaisempaa. Faneille.com sijoitti kaikki Serie A-joukkueet rankingiin ja kolmeen osaan jaetussa ennakossa pyritään tiivistetysti avaamaan jokaisen joukkueen asetelmat ennen alkavaa kautta. Tällä kertaa vuorossa on ylemmän keskikastin seurat. Viimeiselle europaikalle on tunkua, sillä käytännössä neljä joukkuetta lähtee kauteen melkein rinta rinnan.

6) Lazio

Lazion viime kausi oli lähtökohtiin peilaten lähestulkoon nappionnistuminen. Seura oli vuosi sitten pahan kriisin partaalla, kun seuraavaksi päävalmentajaksi povattu Marcelo Bielsa päätti lopulta irtisanoutua vain muutaman päivä palkkauksensa jälkeen, koska Lazio ei lupauksistaan huolimatta suostunut hankkimaan Bielsalle luvattuja pelaajia. Lazion kannattajat olivat täysin kyllästyneitä omistaja Claudio Lotitoon, joka päätti palkata Simone Inzaghin taivaansinisten uudeksi päävalmentajaksi. Lopulta Lotito saa olla tyytyväinen päätökseensä, sillä Lazio pelasi erinomaisen kauden sijoittuen Serie A:ssa komeasti viidenneksi. Kausi oli myös vähällä saada komean huipennuksen, mutta lopulta Juventus oli parempi Coppa Italian finaalissa lukemin 2 – 0.

Lazio on ajatunut viime vuosina hieman ikävään välikäteen, sillä seuralla on ollut suuria vaikeuksia pitää parhaita pelaajiaan riveissään useamman kauden ajan. Kesällä se joutui luopumaan kapteenistaan, kun Argentiinan maajoukkuemies Lucas Biglia siirtyi 20 miljoonan euron siirtosummalla AC Milanin riveihin. Isoimmat otsikot on aikaansaanut Keita Balde, joka on julkisessti haikaillut Laziota suurempiin ympyröihin. Mikään seura ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole tehnyt Senegalin maajoukkuelaiturista Laziota miellyttävää tarjousta, joten mies saattaa hyvinkin pelata vielä ainakin alkavan kauden Ikuisessa Kaupungissa.

Toistaiseksi Lazio on ollut varsin maltillinen siirtomarkkinoilla. Lucas Leiva oli oiva hankinta keskikentälle, mutta hän on täysin erityylinen pelaaja kuin Biglia, joten Brassi ei missäännimessä ole suora korvaaja poissiirtyneelle argentiinalaiselle. Lazio on esiintynyt harjoituskaudella varsin pirteästi ja Inzaghin koittama kolmen miehen puolustuslinja tuntuu sopivan käytössä olevalle pelaajamateriaalille varsin hyvin. Ailahteleva Felipe Anderson on pelannut hyvin Ciro Immobilen kärkiparina ja täysin unohduksissa ollut Luis Alberto on esiintynyt erinomaisesti keskikentän pohjapelaajan registan roolissa.

Ota seurantaan: Alessandro Murgia

Lazion pelaaja-akatemia on yksi Italian parhaista ja seura on onnistunut nostamaan viime vuosina paljon omia kasvatteja ykkösjoukkueen mukaan. Simone Inzaghi toimi pitkään Lazion juniorivalmentajana ja hän tuntee seuran nuoret pelaajat erinomaisesti. Nuori parikymppinen Alessandro Muriga nousi jo viime kaudella Lazion pelaavaan kokoonpanoon ja kesän harjoituskaudella keskikenttämies on esiintynyt edukseen ja hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta jopa joukkueen avauskokoonpanoon kauden alkaessa.

Arvio:

Lazio on pienoinen kysymysmerkki, sillä joukkue ei ole ainakaan vahvistunut viime kaudesta. Simone Inzaghi on kuitenkin loistava valmentaja, joka saa varmasti ulosmitattua joukkueesta kaiken potentiaalin. Joukkueen pelaajamateriaali ei kuitenkaan aivan riitä viiden suuren haastamiseen, mutta edessä on silti kelvollinen kausi ja Lazio lähtee ennakkosuosikkina tavoittelemaan viimeistä europaikkaa.

7) Torino

Torinon viime kautta leimasi tietynlainen ailahtelevaisuus, sillä parhaimmillaan Härät olivat erinomaisia, mutta vastaavasti joukkue tiputteli aivan liikaa pisteitä ennakkoon heikompia joukkueita vastaan. Torino on noussut kuin varkain Serie A:n ylempään keskikastiin erinomaisten hankintojen myötä. Intohimoinen päävalmentaja Sinisa Mihajlovic on oikeassa ympäristössä ja viime kauden perusteella hän saa Torinon pelaamaan parhaimmillaan varsin nautittavaa jalkapalloa.

Torinon omistaja Urbano Cairo on upposrikas miljönääri, joka tuntuu sitoutuneen projektiinsa täysin rinnoin. Viime kauden ehdoton kohupelaaja oli hyökkääjä Andrea Belotti, joka nousi loistavilla otteillaan Italian maajoukkueen ykköskärjeksi ja kesän siirtoikkunan mielenkiintoisimmaksi pelaajaksi. Torino on saanut useita varsin rahakkaita tarjouksia nuoresta hyökkääjätähdestään, mutta ainakin toistaiseksi seura on pitänyt tiukasti kiinno suurimmasta timantistaan. Edes Milanin tarjoamat yli 70 miljoonaa eivät riittäneet ja tällä hetkellä näyttää varsin todennäköiseltä, että Albinoleffen kasvatti jatkaa Torinossa ainakin vuoden verran. Sen sijaan Fiorentinaan siirtynyt Marco Benassi jättää keskikentälle isot saappaat täytettäväksi ja Torinon päätös myydä nuorukainen yhteen kovimmista kilpakumppaneista vaivaisella 10 miljoonalla on herättänyt Italiassa isoja kysymyksiä. Rakkaasta paikallisvastustajasta Juventuksesta lainasopimuksella siirtynyt Tomas Rincon on kuitenkin mainio korvaaja Benassille.

Torino on tehnyt kesän siirtoikkunassa muutaman varsin mielenkiintoisen hankinnan. Erittäin kiinnostava tapaus on seitsemällä miljoonalla Sao Paolosta siirtynyt parikymppinen toppari Lyanco, joka kuuluu Brasilian nuorisomaajoukkueiden avainpelaajien joukkoon. Hyvä hankinta on myös jo pitkään Ranskan liigan eliittipuolustajien joukkoon kuulunut Nicolas Nkolou, joka muodostaa ainakin paperilla varsin toimivan toppariparin nuoren Lyancon kanssa. Hyökkäyksessä Torino jatkaa viime kaudelta tutulla kolmikolla ja Adem Ljajicilta, Belottilta ja Iaqo Falquelta odotetaan jälleen kerran kovia tehoja.

Ota seurantaan: Antonio Barreca

Belotti vei viime kaudella isoimmat otsikot, mutta hänen taustallaan myös toinen nuori italialaispelaaja pelasi vahvan läpimurtokauden. 22-vuotias Torinon itse kasvattama Barreca nousi viime kaudeksi Härkien avauskokoopanoon ja ehjä ja hieno kausi herätti mm. AS Roman kiinnostuksen. Vahvasti hyökkäyksien tueksi nouseva Barreca nousi myös Italian maajoukkuerinkiin ja hän tehnee debyyttinsä aikuisten maajoukkuetasolla vielä tämän vuoden aikana.

Arvio:

Torino saattaa hyvinkin olla alkavan kauden yllättäjäjoukkue. Pelaajamateriaali on vahvistunut viime kaudesta ja jos joukkue pelaa hieman tasaisemman kauden, voi se nousta taistelemaan tosissaan jopa europaikoista.

Stefano Piolin missiona on luotsata Fiorentina takaisin eurokentille. (Emilio Andreoli/Getty Images )

8) Fiorentina

Fiorentina tuntuu kadottaneen punaisen langan toiminnastaan. Vielä muutama vuosi sitten näytti vahvasti siltä, että Viola on matkalla haastamaan Italian perinteisiä mahtiseuroja, mutta pari edellistä kautta ovat olleet rajuja pettymyksiä, eikä lähtökohdat tälläkään kertaa lupaa kovin hyvää. Seurapomo Diego Della Vallella on kyllä rahaa, mistä kertoo miehen liki kahden miljardin omaisuus, mutta hän ei tunnu olevan kovin halukas sijoittamaan omia pennosiaan Violan kokoonpanon vahvistamiseksi. Yksi osaselitys asialle saattaa olla Violan uusi stadionprojekti, joka vie varmasti ison osan joukkueen budjetista tulevina vuosina.

Kaikesta huolimatta kesän siirtoikkuna on ollut varsin murheellinen Fiorentinan kannattajille. Ensin lähti rakastettu kapteeni Gonzalo Rodriguez, jolle ei jostain kumman syystä edes tarjottu uutta sopimusta. Kovaotteinen toppari oli viimeisen viiden kauden ajan Violan ehdoton avainpelaaja ja kannattajien rakastaman pelimiehen päästäminen pois ilmaiseksi vaikuttaa täysin idioottimaiselta päätökseltä. Pahalta tuntui myös oman kasvatin Federico Bernardeschin myyminen ykkösvihollisen Juventuksen riveihin. Kun myös Borja Valero, Matias Vecino, Josip Ilicic ja Ciprian Tatrasanu siirtyivät muualle, voidaan Fiorentinan sanoa uudistaneen melkein täysin oman avauskokoonpanosa.

Kannattajat odottivat, että paljon rahaa pelaajamyynneillä tehnyt Fiorentina sijoittaisi saamansa rahat joukkueen vahvistamiseen, mutta ainakin vielä toistaiseksi seura on tehnyt varsin halpoja ja nimettömiä vahvistuksia. Fiorentinan kokoonpano näyttääkin heikommalta kuin vuosiin, mutta seuran kannattajien kannalta hienoa on se, että siirtoikkunaa on vielä rutkasti jäljellä ja seuralla on hyvää aikaa tehdä lisähankintoja. Torinosta kaapattu nuori ja lupaava Marco Benassi oli hyvä alku ja osoitus siitä, ettei Viola tyydy alkavalla kaudella keskikastin sijoituksiin ilman taistelua. Fiorentina vaihtoi kokoonpanonsa lisäksi kesällä myös valmentajaa, kun Stefano Pioli korvasti kannattajien hampaisiin joutuneen Paulo Sousan. Piolin lähtökohdat ennen alkavaa kautta ovat kaikkea muuta kuin helpot, sillä kannattajat odottavat paluuta top-6 sijoituksiin, vaikka pelaajamateriaali ei välttämättä sitä mahdollista.

Ota seurantaan: Federico Chiesa

Monen avainpelaajan myynnin jälkeen uusien miesten on aika astua parrasvaloihin. Yksi potentiaalinen ehdokas on vuosi sitten läpimurtokautensa pelannut Federico Chiesa, joka saattaa hyvinkin olla Federico Bernardeschin pitkäaikaiskorvaaja Fiorentinan hyökkäyspelin sieluna. Federicon isä Enrico pelasi komealla urallaan yli 20 maaottelua ja paukutteli reippaasti toistasataa Serie A-maalia, joten nuoren laiturin geenit ovat ainakin kohdillaan. Federico on nuorella urallaan pelannut monella eri pelipaikalla, mutta parhaimmillaan hän lienee vasempana laitahyökkääjänä, jossa hän pystyy parhaiten hyödyntämään kaikkia vahvuuksiaan.

Arvio:

Fiorentina jatkaa tylsää taivaltaan keskikastissa. Joukkueen kokoonpano on nimettömämpi kuin vuosiin, joten päävalmentaja Pioli saa tehdä taikojaan, mikäli Viola meinaa selvitä europeleihin ensi kaudeksi. Lazion ja Torinon haastaminen on mahdollista, mikäli seura onnistuu tekemään vielä siirtoikkunan aikana 1-2 täsmähankintaa, mutta nykyisellä kokoonpanolla jopa viime kauden sijoituksen uusiminen tekee tiukkaa.

9) Atalanta

Viime kauden puhutuin yksittäinen Serie A-joukkue oli ehdottomasti Atalanta. Gian Piero Gasparinin valmentamaa joukkuetta pidettiin yleisesti alemman keskikastin porukkana, mutta kaikkien yllätykseksi perinteinen bergamolaisseura pelasi ylivoimaisesti lähihistorian parhaan kautensa taistellen pitkään jopa paikasta Mestareiden liigaan. Loppusijoitus oli komeasti neljäs ja Atalantasta tuli historian ensimmäistä kertaa Lombardian maakunnan ykkösseura, ohi Milanon suurien. Sympaattinen Atalanta hurmasi kaikki ennakkoluulottomalla pelaamisellaan. Joukkueen selkärankana toimi nuoret pelaajat, joista iso osa nousi ykkösjoukkueeseen seuran omista nuorisojoukkueista.

Loistavan kauden jälkeen moni pelkästi Atalantan kokoonpanon tyhjenevän täysin. Moni suurseura soittelikin avainpelaajien perään, mutta seura sai pidettyä viime kauden runkonsa varsin kelvollisesti kasassa. Italian maajoukkueeseen noussut oikea laitapuolustaja Andrea Conti lähti pitkien neuvottelujen jälkeen Milanoon isolla, yli 25 miljoonan euron siirtosummalla ja samanlaisen summan seura nettoaa myös superlupaavasta keskikenttäpelaajasta Franck Kessiestä. Tärkeää oli modernin seuralegendan Alejandro ”Papu” Gomezin jääminen Bergamoon. Pikkuruinen hyökkäyspään monitoimimies on eräänlainen nyky-Atalantan ilmentymä ja selkeä pelillinen johtaja. Iso asia on myös Marten de Roonin paluu Bergamoon vuoden tauon jälkeen. Monipuolinen keskikenttäpelaaja oli yksi harvoista onnistujista viime kauden Middlesbroughissa ja hollantilainen on liki täydellinen korvaaja Kessielle.

Atalantan kokoonpano näyttää varsin vahvalta ennen alkavaa kautta. Puolutuksessa Italian maajoukkuerinkiin noussut Mattia Caldara johtaa joukkoja. Contin korvaajaksi Genkistä hankittu lupaava Timothy Castagne on paperilla loistava hankinta uudeksi oikeaksi laitapuolustajaksi ja Belgian tuleva maajoukkuepelaaja siirtyneekin muutaman vuoden sisällä isolla siirtosummalla Atalantaa isompiin ympyröihin. Keskikentällä Fiorentinasta siirtynyt monipuolinen Josip Ilicic on mainio hankinta ja Milanista siirtynyt nuori parikymppinen Matteo Pessina taas on potentiaalinen ensi kauden läpimurtopelaaja. Hyökkäyspäässä Tanskan maajoukkuemies Andreas Cornelius on varsin mielenkiintoinen kaveri. Härkämäinen jässikkä on ollut jo pitkään yksi Tanskan sarjojen parhaista pelaajista ja nyt hän lähtee yrittämään läpimurtoa myös kansainvälisille pelikentillä.

Ota seurantaan: Bryan Cristante

Viitisen vuotta sitten Bryan Cristante oli yksi Italian kohutuimmista nuorista pelaajista. Nuori mies debytoi 18-vuotiaana Serie A:ssa ja hänestä povattiin Milanin tulevaisuuden ehdotonta avainpelaajaa. Nuoren keskikenttämiehen kehitys ei kuitenkaan kulkenut odotettuja teitä ja Milanissa vastuu jäi vähäiseksi. Seurasi hajanaiset vuodet ja nyt 22-vuotias pelimies hakee aikuisuransa ensimmäistä ehjää kautta Atalantan riveissä. Harjoituskaudella entinen Italian U-21 maajoukkuepelaaja on esiintynyt edukseen ja Cristantella on kaikki mahdollisuudet murtautua Atalantan avauskokoonpanoon kauden aikana. Taitava keskikenttämies pystyy pelaamaan monella pelipaikalla, mutta parhaimmillaan hän on pyörittäessään joukkueensa peliä pirlomaisessa roolissa keskikentän pohjalla.

Arvio:

Monen mielestä Atalanta romahtaa unelmakautensa jälkeen, mutta joukkueen vaihtuvuus on ollut odotettua pienempi ja kokoonpano näyttää varsin vahvalta. Europelit tuovat oman haasteensa melko kapeaan kokoonpanoon, mutta mitään suurta romahdusta alkavalla kaudella ei tulla näkemään. Kaiken mennessä nappiin Atalanta pystyy jopa nousemaan eurosijakamppailuun, mutta sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon lienee kuitenkin realistisin tavoite bergamolaisseuralle.

10) Sampdoria

Melko sekasortoisen toissakauden jälkeen Sampdorian viime kautta voisi luonnehtia onnistuneeksi. Ilman surkeaa loppukautta joukkue olisi voinut jopa sijoittua muutamaa sijaa nähtyä korkeammalle, mutta 11. paikka sarjataulukossa oli kuitenkin ehdoton onnistuminen genovalaisseuralle. Sampdorian suurimmat ongelmat viime kaudella olivat hyökkäyspäässä, sillä joukkue teki vain 49 maalia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin kovimmilla kilpakumppaneilla. Hyökkäyspäästä löytyi kuitenkin viime kauden positiivisin yllättäjä, sillä nuori Tsekin maajoukkuekärki Patrick Schick teki pääasiallisena vaihtopelaajana peräti 11 liigamaalia. Schick oli myös lähellä siirtymistä Juventuksen riveihin 30 miljoonan euron siirtosummalla, mutta hän ei läpäissyt torinolaisseuran lääkärintarkastusta ja nuori mies on ainakin vielä juttua kirjoittaessa Sampdorian mies.

Doria teki vuosi sitten periaatepäätöksen koskien joukkueenrakennusta. Seura päätti unohtaa nimimiehet ja keskittyä nuoriin lupaaviin pelaajiin. Päävalmentaja Marco Giampaolo antoikin viime kaudella rohkeasti vastuuta usealle nuorelle pelimiehelle. Erityisesti keskikentällä Lucas Torreiran ja Karol Linettyn tapaiset nuoret miehet kiittivät saamastaan vastuusta pelaamalla erinomaista jalkapalloa. Monen yllätykseksi Sampdoria sai myös pidettyä miehet riveissään, sillä erityisesti terrierimäistä Torreiraa huhuiltiin AS Roman tapaisiin suurseuroihin.

Sampdoria nettosi siirtomarkkinoilla liki 50 miljoonaa euroa Luis Murielin ja Milan Skiniarin myynneillä. Murielin korvaajaksi seura hankki vahvan viime kauden Pescarassa pelanneen Gianluca Caprarin. AS Roman kasvatti ei ole aivan samantyylinen pelaaja kuin Muriel, mutta hänelle on tarjolla isoa roolia Sampdorian hyökkäyspelaamisen talismaanina. Mielenkiintoinen nimi on myös Gaston Ramirez, joka palaa viiden vuoden tauon jälkeen Serie A-kentille. Ramirez oli aikoinaan Bolognan paidassa yksi Serie A:n lupaavimmista pelaajista, mutta Englannissa mies ei oikein päässyt pelaamaan omien vahvuuksiensa kautta. Nyt yli 40 maaottelua Uruguayn paidassa pelanneella miehellä on mahdollisuus pistää ura takaisin oikeille raitelle tutussa ja turvallisessa sarjassa.

Ota seurantaan: Leonardo Capezzi

Sampdoria on viime vuosina antanut laajasti vastuuta nuorille pelimiehille ja seuraava läpimurron tekevä pelaaja saattaa hyvinkin olla parikymppinen keskikenttäpelaaja Leonardo Capezzi. Capezzi pelasi viime kauden lainalla Crotonessa ja nuori mies osoitti jo nyt pärjäävänsä pääsarjakentillä. Sampdoriassa keskikentälle on tunkua ja Capezzi lieneekin lähtökohtaisesti vaihtomies, mutta pitkän kauden aikana hän saa varmasti näyttöpaikkoja myös avauskokoonpanosta.

Arvio:

Sampdoria jatkaa omalla linjallaan, mikä alkaa pikku hiljaa tuottamaan hyvää tulosta. Nuoriin pelaajiin satsaaminen kannattaa, sillä vekkuli seurapomo Massimo Ferrero tulee tekemään tulevina vuosina hurjat voitot pelaajamyynneistä. Nuoret pelaajat ovat vuotta kokeneempia ja jos joukkue saa hieman lisää terävyyttä hyökkäyspelaamiseensa, parantuu viime kauden sijoitus hieman.

Kansikuva: Marco Rosi/gettyimages