Serie A:n viimeisillä kierroksilla riittää panosta – miten käy kahdelle suomalaisjoukkueelle?

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

UNELMAKISA: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Serie A:ta on jäljellä vielä kaksi kierrosta. Vaikka mestaruus on jo käytännössä ratkennut, riittää loppukauden otteluissa panosta kummassakin päässä sarjataulukkoa. Erityisesti putoamistaistossa eletään mielenkiintoisia hetkiä, sillä peräti viisi joukkuetta on kahden pisteen sisällä ennen kauden loppuhuipentumaa.

Eurosijat

Napoli juhli muutaman viikon takaista Juventus-voittoa kun mestaruutta. Voiton myötä ero sarjakärjessä olleeseen vanhaan rouvaan kaventui pisteeseen ja moni toivoi ja kuvitteli mestaruuskamppailun heränneen tosissaan henkiin. Valitettavasti Napoli onnistui keräämään kahdessa seuraavassa ottelussa vain yhden pisteen, jonka myötä Juventus on käytännössä varmistanut seitsemännen peräkkäisen Italian mestaruuden. Vanhalle rouvalle riittää yksi piste kauden lopuista otteluista, mutta käytännössä myös kaksi tappiota riittäisi mestaruuteen, sillä seuran maaliero on huomattavasti Napolia parempi.

Kahden kärkijoukkueen takana käydäänkin sitten astetta mielenkiintoisempi otatus viimeisistä Mestarien liigaan oikeuttavista sijoista. Ennen kahta viimeistä kierrosta asetelmat ovat herkulliset, sillä Roma, Lazio ja Inter ovat neljän pisteen päässä toisistaan. Paras tilanne on Romalla, jolle riittää yksi piste kauden viimeisistä otteluista varmistamaan paikan neljän joukkoon. Hyvävireinen Roma isännöi seuraavalla kierroksella Stadio Olimpicolla Juventusta ja moni italialaislehti on spekuloinut, nähdäänkö sunnuntaina molempia osapuolia tyydyttävä tasapeli. Italiassa ei ole tavatonta, että loppukaudella joukkueet sopivat pelaavansa molemmille sopivan tuloksen. Tässä tapauksessa kabinettiyhteistyö lienee kuitenkin melko epätodennäköistä, sillä Roman ja Juventuksen välit ovat melko viileät ja joukkueet haluavat varmasti ratkoa paremmuutensa rehdisti kentän puolella.

Inter näytti pitkään pupeltavan itsensä ulos neljän joukosta, mutta myös Lazio on pelannut viime viikkoina tuloksellisesti hieman heikommin. Kauden viimeisellä kierroksella onkin tiedossa yksi koko kauden herkullisimmista otteluista, sillä Lazio isännöi Interiä kauden loppuhuipennuksessa. Tällä hetkellä joukkueita erottaa sarjataulukossa kaksi pistettä, joten viimeinen UCL-paikka saattaa hyvinkin ratketa joukkueiden keskenäisessä kamppailussa. Vaikka ottelu on Interin vieraspeli, voidaan milanolaisia jopa pitää pienoisena ennakkosuosikkina. Kapealla materiaalilla läpi koko kauden pelannut Lazio on kovassa loukkaantumissumassa ja Simone Inzaghin valmentama poppoo joutunee pelaamaan koko loppukauden ilman tärkeitä avainmiehiä Marco Paroloa, Ciro Immobilea ja Luis Albertoa.

Myös viimeisistä Eurooppa-liiga paikoista käydään kovaa kamppailua kolmen joukkueen välillä. Heikon kauden pelanneella AC Milanilla oli mahdollisuus varmistaa europaikka viime keskiviikkona pelatussa Coppa Italian finaalissa, mutta tuloksena oli nöyryyttävä 4 – 0 tappio Juventukselle. Täten myös Serie A:n seitsemänneksi sijoittunut joukkue selviää europeleihin, sillä Coppan voittanut Juventus menee mestaruutensa myötä ensi vuoden Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Sunnuntaina pelataan eurotaiston kannalta erittäin mielenkiintoinen ottelu Atalantan ja Milanin välillä. Joukkueet ovat sarjataulukossa pisteen toistensa perässä sijoilla kuusi ja seitsemän ja voitolla kumpikin joukkue käytännössä varmistaisi paikan ensi vuoden europeleihin. Kolmas Eurooppa-liigaan halajava joukkue on Fiorentina, joka on tällä hetkellä kolme pistettä Milanin perässä. Myös kauden viimeinen ottelu Milanin ja Violan välillä saattaa nousta arvoon arvaamattomaan, sillä Fiorentinalla voi hyvinkin olla mahdollisuus nousta Milanin ohi vierasvoitolla. Kokonaan eurosijojen ulkopuolelle jääminen olisi todellinen katastrofi valtavia satsauksia tehneelle Milanille, joka pelaa kauden loput ottelut valtavat paineet niskassaan.

Perparim Hetemajlla saattaa olla kesällä edessään seuran vaihto. Kuva: AOP

Putoamistaisto

Kauden putoamistaisto tarjoaa myös jännitettävää viimeisille kierroksille asti. Suomalaisittain tilanne on ekstramielenkiintoinen, sillä Sauli Väisäsen SPAL ja Perparim Hetemajn Chievo Verona ovat kaikkea muuta kuin varmistaneet paikkansa ensi kauden Serie A:han. Ennen kahta viimeistä kierrosta sarjapaikan uusimisesta kamppailee käytännössä viisi joukkuetta. Sarjanousijat Benevento ja Hellas Verona ovat jo ulkona, mutta kolmannen putoajan tilanne on vielä täysin auki.

Tällä hetkellä 18. sijaa miehittää Sardinian ylpeys Cagliari, joka on yksi kauden suurimmista pettymyksistä. Joukkue sijoittui viime vuonna Serie A:n 12. ja myös tällä kaudella melko nimivahvaa joukkuetta povailtiin turvalliseen keskikastiin. Erityisesti viime viikot ovat olleet vaikeita, sillä sardinialaiset ovat keränneet kahdeksasta edellisestä ottelustaan vaivaiset neljä pistettä. Cagliarin loppuohjelma on vaikea, sillä joukkue kohtaa Fiorentinan ja Atalantan, joilla on paljon pelissä loppukauden otteluissa. Sarjapaikan säilyttäminen vaatisi voittoa, mikä nykyvire huomioiden näyttää varsin epätodennäköiseltä.

Piste Calgiarin edessä putoamisviivan yläpuolella kuuluu Udineselle, joka on Serie A:n tämän hetken virallinen kriisijoukkue. Friulilaiset ovat pelanneet jo peräti 14 peräkkäistä ottelua ilman voittoa ja edellisen 4 – 0 kotitappioon kärsityn tappion jälkeen kotikannattajat osoittivat kovasanaisesti mieltään seurapomo Giampaolo Pozzoa vastaan. Udinesen alkukausi oli mainio ja seura kamppaili hetkellisesti jopa eurosijoista. Nyt putoaminen on kuitenkin aito uhka, joskin helpohko loppuohjelma antaa toivoa seuran kannattajille. Seuraavaksi vastaan asettuu jo putoamisensa varmistanut Hellas Verona ja viimeisen kierroksen kotiottelussa Udinese isännöi ilman panosta pelaavaa Bolognaa.

Piskuinen Crotone on toistamassa viime vuoden temppuaan nousemalla loppukaudella kuiville putoamisviivan yläpuolelle. Vuosi sitten Crotone tuomittiin tammikuussa varmaksi putoajaksi, mutta loisto-otteet kauden viimeisillä kierroksilla riittivät ihmeeseen. Seuran kannatajat toivovat saman toistuvan myös tänä vuonna. Juuri nyt calabrialaiset ovat putoamisviivan yläpuolella pisteen Cagliarin edellä. Crotonen vire ei ole aivan viime kauden luokkaa, mutta toissaviikolla napattu iso 4 – 1 kotivoitto Sassuolosta antoi uskoa parempaan. Crotonen loppukauden ohjelma on murhaavan vaikea, sillä se kohtaa vielä Lazion ja Napolin. Seuran pistepotti ei siis todennäköisesti enää kasva, joten Crotonen kannattajien ei auta kuin toivoa myös muiden joukkueiden jäävän pisteittä loppukauden otteluissa.

Putoamistaistossa on mukana myös kaksi suomalaisjoukkuetta, Chievo ja SPAL. Perparim Hetemajn Chievo onnistui viime viikonloppuna katkaisemaan kuuden ottelun voitottoman putken todella ison Crotone-kotivoiton myötä. Hieman Udinesen tapaan myös Chievo on paininut todellisen kriisin keskellä, sillä ennen Crotone-ottelua seuran vihaiset ultra-kannattajat pyrkivät joukkueen pelaajien juttusille. Chievon joukkueenjohtaja Marco Pacione esti ultrien tulon pelaajien joukkoon ja tilanne äipyi käsirysyksi, jossa joukkueenjohtaja vastaanotti muutaman iskun. Crotone-voitto saattoi pelastaa Chievon kauden, sillä nyt joukkue saa lähteä melko vapaasti kauden loppurutistukseen. Ohjelma on helpohko, sillä vastaan asettuu ilman panoksia pelaavat Bologna ja Benevento.

Aivan yhtä helppo ei ole Ferrarasta ponnistavan nousijajoukkue SPAL:n loppuohjelma, mutta putoaminen sarjaporrasta alemmas vaatisi pienoisen ihmeen. SPAL aloitti kautensa kelvollisesti, mutta keskikauden heikko vire sysäsi joukkueen sarjataulukon alapäähän. Nyt kurssi tuntuu kääntyneen juuri oikealla hetkellä, sillä kaksi peräkkäistä voittoa ovat nostaneet seuran kaksi pistettä putoamisviivan yläpuolelle. SPAL:n maaliero on useita kilpailijoita parempi, joten sarjapaikka voi hyvinkin säilyä jo nykyisellä pistesaaliilla. Voitto varmistaisi sarjapaikan, mutta Torino ja Sampdoria ovat ikäviä vastuksia, joilta pisteitä ei helposti irtoa.

Kansikuva: Dino Panato/Getty Images