Taloudellisten epäselvyyksien keskellä painiva AC Milan lähtee ennakkosuosikkina viikonlopun Milanon derbyyn

Viaplay LogoKatso kaikki Serie A:n ottelut Viaplayn kautta!

AC Milanin viime kesä oli kovien muutosten aikaa. Seura pisti käytännössä lähes koko ykkösjoukkueen uuteen uskoon uuden kiinalaisomistaja Yoghong Lin johdolla. Liki 200 miljoonan euron kulutusorgioiden jälkeen Milanin piti olla valmis palaamaan takaisin Italian ja Euroopan jalkapallohuipulle. Uskaliaimmat puhuivat jopa scudettosta, mutta todellisuus oli tarua ihmeempää. Nyt tuttu mies menneisyydestä on kääntämässä koko seuran kurssia. Onko Gennaro Gattuso oikea mies viemään Milanin takaisin sinne, minne se eittämättä kuuluu?

Milan pisti viime kesänä haisemaan oikein kunnolla

195 miljoonaa euroa ja toistakymmentä uutta pelaajaa, siinä AC Milanin viime kesä summattuna muutamaan keskeisimpään lukuun. Viime kesänä AC Milan palasi ainakin taloudellisesti takaisin jättiläisten joukkoon. Legendaarisen Silvio Berlusconin aikakaudella Milan osoitti taloudellisia muskeleitaan hankkimalla maailman parhaita jalkapalloilijoita riveihinsä. Viime vuosina jo yli kahdeksankymppisen setä-Silvion into ja suurin palo jalkapalloharrastukseensa tuntui kuitenkin loppuneen, sillä Milan operoi siirtomarkkinoilla varsin pienin panoksin. Niin ikään legendaarinen siirtoguru Adriano Galliani teki kyllä kaikkensa, mutta muutamalla miljoonalla eurolla ei tehdä ihmeitä nykymarkkinoiden hinnoilla.

Ei ollutkaan suuri ihme, että Milanin kannattajat ottivat uuden omistajuuden vastaan innolla, vaikka vaihdoksen ympärillä pyörikin suuria kysymysmerkkejä. Uudet kiinalaiset pomot kuitenkin hiljensivät kriitikot ainakin hetkeksi törssäämällä valtavia summia ykkösjoukkueen vahvistamiseksi. Selitysten aika oli ohi, sillä yhtäkkiä Milanilla olikin varsin nimivahva ja potentiaalinen joukkue. Leonardo Bonucci, Ricardo Rodriquez, Mateo Musacchio ja Hakan Calhanoglu olivat huippusarjoissa meritoituneita pelaajia parhaissa iässä, jotka kiinnostivat monia muitakin Euroopan huippuseuroja. Milan sai kuitenkin vietyä hankinnat maaliin ja odotukset kaupungin punamustalla puolella olivat kovat ennen kauden alkamista.

Vincenzo Montella joutui kovaan paikkaan uudistuneen joukkueen päävalmentajana

Toista kauttaan Milanin päävalmentajana aloittanut Vincenzo Montella joutui kovaan paikkaan. Kovat taloudelliset panostukset tarkoittivat sitä, että seuran tulevaisuuden kannalta olisi ensisijaisen tärkeää selvitä sarjassa neljän joukkoon ja Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Paineet olivat kovat ja Montellan valmistautumisjakso uuteen kauteen jäi melko lyhyeksi, sillä valtaosa Milanin hankinnoista suoritettiin vain muutama viikko ennen kauden alkua. Ilmassa oli suuria kysymysmerkkejä, mutta silti valtaosa italomedioista sijoitti Milanin etukäteisspekulaatioissa kolmanneksi heti Napolin ja Juventuksen jälkeen.

Milanin kausi alkoikin varsin vahvasti, sillä seura voitti neljä ensimmäisestä viidestä kamppailustaan. Tämän jälkeen tapahtui kuitenkin jotain, sillä seuraavasta kymmenestä ottelusta Milan voitti vain kaksi ja optimisisimmatkin seuran kannattajat saivat unohtaa haaveet mestaruuskamppailuun nousemisesta. Heikot otteet aikaansaivat myös puheet Montellan tulevaisuudesta. Entinen Italian maajoukkuehyökkääjä ei oikein missään vaiheessa tuntunut täysin pääsevän sisään Milanin uudistuneeseen kokoopanoon. Montella vaihtoi miehitystä käytännössä jokaiseen otteluun ja juuri kukaan ei tuntunut tietävän, mikä joukkueen optimiavauskokoonpano oikein oli.

Gennaro Gattuso oli suurpelaaja, mutta onko hänestä nousemaan myös suureksi valmentajaksi?

Ei ollutkaan suuri ihme, kun Milan tiedoitti antaneensa päävalmentajalleen potkut marraskuun 27. päivänä maalittomaan tasapeliin päättyneen Torino-ottelun jälkeen. Yksi syy Milanin viime vuosien ahdingolle on pitkäjänteisyyden puute, mikä näkyy erityisesti outoina päävalmentajaratkaisuina. Viime vuosina Milanin penkki on ollut tuulinen paikka, sillä Massimiliano Allegrin lähdön jälkeen Milania on valmentanut neljän vuoden aikana seitsemän eri valmentajaa.

Moni olikin sitä mieltä, että Milan toisti taas kerran vanhat virheensä nimittäessään entisen suurpelaajan Gennaro Gattuson Montellan korvaajaksi. Gattuso oli seuran lähihistorian kolmas varsin pienillä meriiteillä operoiva päävalmentaja eikä Filippo Inzaghin tai Clarence Seedorfin valmennusjaksot juuri jättäneet jälkipolville kerrottavaa. Gattuso voitti pelaajana kaiken, mutta valmentajana hänen CV:nsä on vielä melko ohut. Hän teki varsin kelvollista työtä nostaen Pisan Serie B:hen, mutta tämänkaltaisilla meriiteillä harvoin noustaan maineikkaan Milanin peräsimeen.

Gennaro Gattuso on tehnyt loistavaa työtä AC Milanin peräsimessä. (Claudio Villa/Getty Images)

Gattuson alku Milanin päävalmentajana on sujunut loistavasti

Kritiikki Gattuson nimityksen ympärillä oli siis syystä kovaa, mutta viime viikkoina Rino on näyttänyt kriitikoilleen pitkää nenää johdattamalla Milanin yhdeksi koko sarjan kovavireisimmistä joukkueista. Yhtäkkiä myös haaveet neljän joukkoon selviämisestä ovat taas hengissä, sillä kahdeksan ottelun tappiottoman putken myötä neljäntenä majaileva rakas paikallisvastustaja Inter on enää seitsemän pisteen päässä. Panokset ennen kauden toista Derby della Madonninaa ovatkin hurjat, sillä kotijoukkue Milanin voitto tarkoittaisi UCL-taiston todellista henkiin heräämistä. Interin voiton myötä Milan saisi hylätä haaveet neljän joukkoon selviämisestä lopullisesti, sillä yhdentoista pisteen kurominen reilussa kymmenessä ottelussa on liki mahdoton urakka.

Milanin peli on kehittynyt hurjasti Gattuson lyhyehkön valmennuspestin aikana. Montellan suosima pimputtelu ja pamputtelu on historiaa ja nyt Milan on tiiviisti puolustava ja suoraviivainen joukkue. Erityisesti Milanin puolustuspeli on ihastuttanut, sillä joukkue ei ole päästänyt maalin maalia kuuteen edelliseen otteluun. Leonardo Bonuccin alkukausi oli vaikea, mutta viime viikkoina ex-juventino on ollut mainio ja hän on löytänyt erinomaisesti yhteisen sävelen toppariparinsa Alessio Romagnolin kanssa.

Gattuson haluama pelitapa muistuttaa hyvin paljon miehen omaa pelaajaprofiilia. Vielä Montellan valmennuksessa Milan esiintyi virkamiesmäisesti, mutta tulisieluinen Gattuso on saanut luotua uutta intohimoa koko pelaajistoon. Gattuso on selkeän pelitavan lisäksi myös löytänyt nopeasti hänen ajatuksiinsa sopivan pelaajiston. Hyökkäyspäässä nuori oma kasvatti Patrick Cutrone tuntuu ottaneen ykköshyökkääjän paikan alisuorittavilta Nikola Kalinicilta ja Andre Silvalta. Parikymppinen Cutrone on esiintynyt edukseen ja Italiassa häntä on alettu jo kutsumaan seuraavaksi Pippo Inzaghiksi, kiitos hyökkääjien samankaltaisen pelityylin. Cutrone ei ole ainoa edukseen esiintynyt nuori pelaaja, sillä myös parikymppinen laitapuolustaja Davide Calabria näyttää vihdoin lunastavan häneen jo pitkään kohdistuneita kovia odotuksia. Moni alkukaudella alisuorittanut pelaaja on nostanut tasoaan Gattuson aikana. Lucas Biglia näyttää aivan eri pelaajalta ja myös Riccardo Montolivo on herännyt kuolleista nousten luotettavaksi rotaatiopelaajaksi.

Gattuso on kuitenkin ennen kaikkea yhdistänyt Milanin pukukopin. Montellan aikakaudella Milanin joukkuehenki vaikutti kaikkea muuta kuin hyvältä ja hänen lähtönsä jälkeen moni pelaaja on kritisoinut yllättävän kovasanaisesti vanhaa päävalmentajaansa. Gattuso on kuitenkin kerännyt ylistäviä kommentteja pelaajiltaan ja suorasanainen valmentaja tulee hyvin toimeen myös Italian pahamaineisen jalkapallomedian kanssa. Gattuso on antanut lehdistötilaisuuksissa varsin värikkäitä lausuntoja ja muutkin kuin Milanin kannattajat tuntuvat rakastavan rehellistä ja täysillä otteluihin eläytyvää vuoden 2006 maailmanmestaria.

Milanin taloustilanne on herättänyt paljon keskustelua

Milanin pelillistä petrausta varjostaa kuitenkin seuran sekava taloustilanne. Italiassa on pitkään liikkunut monenlaisia huhuja seuran uudesta omistajasta Yonghong Lista. Yleisesti on tiedossa, että Milanin viime kesän hankinnat tehtiin riskillä ja osittain pankkilainan avulla, mutta viime aikoina entistä useampi lähde on uutisoinut Li:n olevan todellisuudessa lähes rahaton. Moni kyseenalaisti hämäristä taustoista ponnistavan Lin jo ennen omistajuuden siirtymistä hänelle, sillä esimerkiksi pitkään Kiinassa vaikuttanut mestarivalmetnaja Marcelo Lippi ei ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä liikemiehestä.

Milanolaisen Corriere della Seran lehden tutkivien journalistien raportin mukaan Li joutui rahoittamaan Milanin ostamisen pääasiallisesti lainarahalla. Hän maksoi omasta pussistaan vain 100 miljoonaa, kun Milanin kauppasumma kokonaisuudessaan oli liki 800 miljoonaa euroa. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että raporttien mukaan suurimman osan lainasta antoi pahamaineinen sijoittajafirma Elliot Group. Elliot Groupin nokkamies Paul Singeriä pidetään yleisesti koko maailman pelätyimpänä sijoittajana, sillä hänen toimintatapoihinsa kuuluu ongelmissa olevien firmojen löytäminen ja niiden kimppuun hyökkääminen. Elliot Group ei anna armoa, sillä se haluaa saada tilanteessa kuin tilanteessa kaikki sijoittamansa rahat takaisin korkojen kera. Corriera della Seran pitkän ja kattavan raportin mukaan Li ei ole pystynyt käytännössä lainkaan lyhentämään saamaansa lainaa ja lisäksi muutama muukin finanssialan firma olisi haastanut kiinalaisen oikeuteen maksamattomien laskujen ja lainojen vuoksi.

Useiden raporttien jälkeen Milanin pääomistaja Li joutui itse avaamaan sanaisen arkkunsa omasta taloustilanteestaan. Milanin Twitter-tili julkaisi kiinalaisena uutenavuotena pitkän videon, jossa Li kumosi kovasanaisesti kaikki väitteet hänen rahattomuudestaan ja Milanin ympärillä pyörivistä taloudellisista epäselvyyksistä. Videosta huolimatta kaikki eivät vieläkään ole vakuuttuneita siitä, että Milanin talous olisi terveellä pohjalla. Osa huhuista on tuomassa Silvio Berlusconia takaisin seuran pääomistajaksi, mutta ainakin toistaiseksi seura säilynee kiinalaisomistuksessa. Totuutta taloustilanteesta tuskin tietää kuin muutama Milanin nokkamies, mutta näin vahvoja ja useita huhuja harvoin liikkuu ilman jonkinasteista todellisuuspohjaa. Taloudelliset epäselvyydet korostavat entisestään tarvetta päästä mahdollisimman nopeasti takaisin Mestarien liigaan, josta seuralla on mahdollisuus saada kymmenien miljoonien eurojen lisätulot. Pääsy Mestarien liigaan vaatisi voiton rakkaasta paikallisvastustajasta. Pelaajaurallaan Gennaro Gattuso oli voittamassa useita derbyjä, mutta pystyykö hän samaan myös päävalmentajana?

Kansikuva: Paolo Bruno/Getty Images