Valioliigaennakko: Liverpool kärkijoukkueiden haastajana

Valioliigaennakkoissamme ollaan ehdotty loppusuoralle, mikä tarkoittaa jäljellä olevan enää kirkkaimmille sijoille rankatut joukkueet. Nyt vuorossa on sija kuusi ja siihen sijoittamamme Liverpool. Joukkue on laittanut Jürgen Kloppin johdolla tuulemaan kesän siirtomarkkinoilla ja alkavalla kaudella se näyttää varmasti jo enemmän valmentajansa näköiseltä joukkueelta.

Viime kausi

Liverpool aloitti kauden Brendan Rodgers luotsinaan ja päätti sen Kloppin johdolla. Jo tuosta on pääteltävissä asioiden menneen jossain vaiheessa pahasti pieleen. Lokakuun alussa pelatun Merseysiden derbyn jälkimainingeissa ilmoitettiin Rodgersin saaneen potkut. Paikalliskamppailu päättyi tasapeliin ja tuon myötä Liverpool valahti kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen sarjassa sijalle 10.

Klopp pestattiin tehtäväänsä neljä päivää myöhemmin ja hänellä oli vielä 30 Valioliiga-ottelua kaudella aikaa kääntää joukkueen kurssi. Mitään radikaalia suunnanmuutosta saksalaisluotsi ei saanut ensimmäisella kaudella aikaiseksi, Poolin sijoituttua kauden päätteeksi kahdeksanneksi. Moni Rodgersin hankkima pelaaja edusti aivan eri pelaajatyyppiä, mitä Klopp on tavannut pelisysteemissään käyttää. Esimerkiksi isolla rahalla hankittu järkälemäinen Christian Benteke tuli vain muutamaa kuukautta aikaisemmin joukkueeseen, mutta on kaikkea muuta kuin Kloppin tyylinen hyökkääjä.

Eurooppa-liigassa Liverpool pelasi hienosti pudottaen Manchester Unitedin ja Borussia Dortmundin jatkosta. Kirkkain kruunu ja paikka Mestarien liigasta jäi saamatta, kun Sevilla oli loppuottelussa vahvempi ja Poolin oli tyytyminen hopeaan.

MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 21: Jurgen Klopp, manager of Liverpool applauds the supporters after his team's 4-1 win in the Barclays Premier League match between Manchester City and Liverpool at Etihad Stadium on November 21, 2015 in Manchester, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Jürgen Klopp pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaaltä pöydältä. (Getty)

Siirrot

Sisään: Sadio Mane (Southampton), Joel Matip (Schalke), Loris Karius (Mainz), Ragnar Klavan (Augsburg) Georginio Wijnaldum (Newcastle), Alex Manninger (Augsburg)

Ulos: Jordon Ibe, Martin Skrtel, Joe Allen, Jordan Rossiter, Jerome Sinclair, Joao Teixeira, Lawrence Vigouroux, Kolo Toure, Brad Smith, Danny Ward (laina), Ryan Fulton (laina), Ryan Kent (laina), Jack Dunn (laina), Jon Flanagan (laina)

Lähtökohdat

Tälle kaudelle Klopp on ehtinyt tehdä hankintoja jotka soveltuvat hänen pelitapaansa. Etenkin vikkelä Sadio Mane on juuri sitä mitä nykyisen Liverpoolin voisi kuvitellakin hankkivan. Bundesligan hyvin tunteva Klopp on tehnyt kotimaastaan ja entisestä valmennusympäristöstään jo neljä hankintaa. Kuudes ostos on sarjasta pois pudonneen Newcastlen riveistä siirtynyt Georginio Wijnaldum, joka osoitti jo viime kaudella olevansa pelimies Valioliigaan.

Pool tulee varmasti parantamaan niin pelillisesti, kuin myös tuloksellisestikin. Kokonainen kesä uuden valmentajan alaisuudessa on tehnyt varmasti hyvää ja tuoreet hankinnat tuovat lisäarvoa niille osa-alueille mihin tarvetta on ollut. Viime kaudella väläytellyt brassiduo Philippe Coutinho ja Roberto Firmino ovat imeneet saksalaisen oppeja itseensä ja kokonaisuudessaan joukkue on nyt paljon valmiimpi, kuin viime kaudella.

Joukkueella on uusien hankintojen myötä paljon leveyttä keskikentälle, sekä puolustaviin, että hyökkääviin rooleihin. Maalivahteja saapui kaksin kappalein, kuten myös toppareita. Silti puolustus herättää kysymysmerkkejä sekä leveyden, että tasokkuutensa osalta. Siirtoja ehtii vielä kesän aikana tapahtua ja moni asia voi muuttua. Ainakin lähtijöiden puolella Poolilla riittää vielä sähinää.

Avainpelaajat

Jo mainittu brassiduo on ehdottoman tärkeä Liverpoolin hyökkäyspelaamisen kannalta. Firmino oli viime kaudella joukkueen paras maalintekijä Valioliigassa kymmenellä osumallaan ja Coutinholla on usein suuri vastuu maalipaikkojen sommittelussa ja hyökkäysten rakentelussa.

Keskikentällä Emre Can on suuressa roolissa turvaamassa toppareiden edustaa. Saksalainen on esiintynyt jatkuvasti paremmin ja paremmin, varsinkin Kloppin siirrettyä maanmiehensä Canin parhaalle pelipaikalle, keskikentälle. Fyysinen Can omaa eväät nousta pelipaikkansa eliittiin maailmassa, sillä kehityksessä ole vielä päätöstä näköpiirissä.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–3–3)

pool

Uhkakuvat

Liverpoolilla riittää miehiä keskikentälle ja laidoille, mutta kärkimiehen ja puolustuksen osalta on uhkakuvia olemassa. Alakerran pelaajat eivät ole aivan kärkijoukkueiden tasolla, eikä sinne löydy valtavasti vaihtoehtojakaan. Puhtaita kärkimiehiä ei ole liiaksi, kun huomioi Daniel Sturridgen loukkaantumisherkkyyden ja Benteke tuskin kuuluu Kloppin suunnitelmiin. Toki nuori Divock Origi väläytteli viime kaudella osaamistaan, mutta 21-vuotias belgi ei ole vielä riittävän laadukas kärki pommittamaan Liverpoolia mestaruustaistoon. Näin ollen Mane ja Firmino tulevat todennäköisesti pelaamaan osan peleistä kärjessä.

Ota seurantaan

Sadio Mane. Mane on todella mielenkiintoinen pelaaja ensi kauden Liverpoolissa. Klopp selvästi halusi pelaajan joukkueeseensa ja hän siirtyikin pian jo siirtoikkunan avauduttua. Myös miehen hintalappu kertoo kaiken oleellisen Manen kyvyistä, 41 miljoonaa euroa. Southamptonissa kaksi kautta viettänyt senegalilainen on osoittanut olevansa hyvä pelaaja Valioliigaan. Epätasaisuus on vaivannut nopeaa laitahyökkääjää, mutta kenties Klopp on juuri oikea mies auttamaan häntä kohti tasaisempia otteita ja jatkuvia onnistumisia.

Arvio

Liverpool tulee parantamaan Kloppin johdolla, mutta kärkisijat jäävät vielä tämän kauden osalta haaveeksi. Peli tulee kehittymään pitkin kautta ja ensi vuoden puolella Pool voi olla todella vaikea vastustaja kaikille joukkueille. Europelien puuttuminen kalenterista antaa kilpailuedun muihin kärkipään joukkueisiin nähden ja etenkin vuodenvaihteen jälkeen on muilla kiireitä, kun taas Pool saa keskittyä täysillä Valioliigaan.

Tämä kausi on askel lähemmäksi kärkeä, mutta ei vielä askel sinne. Projekti on Kloppin johdolla nyt lähtenyt hyvin käyntiin ja tämä kausi tulee olemaan jatkumoa sille.

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

6. Liverpool

7. West Ham

8. Leicester

9. Everton

10. Southampton

11. Stoke

12. Crystal Palace

13. Swansea

14. Bournemouth

15. Middlesbrough

16. WBA

17. Watford

18. Burnley

19. Sunderland

20. Hull City

Kansikuva: Getty

Viaplay LogoLauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa