Top 10: Kesän siirtoikkunan eriskummallisimmat siirrot

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Kesän siirtomarkkinat olivat monella tapaa poikkeukselliset ja välillä jopa tuntui, että raha menetti arvonsa. Tämä listaus ei kuitenkaan pui ikkunan parhaita kiinnityksiä vaan omituisimpia. Kesäisin nimittäin nähdään kiinnityksiä, jotka herättävät kummastusta, eikä tämäkään ikkuna tehnyt poikkeusta. Ihmeellisiksi siirroiksi nousi etenkin kauppoja, joissa huumoripelaaja päätyi huippuseuraan tai tunnettu huippu erikoiseen osoitteeseen. Tässä ovat kesän Top 10 mitä ihmettä -siirrot.

10. Fabio Borini, AC Milan

AC Milan mylläsi kesän aikana lähes puolet joukkueestaan uusiksi ja nimekkäitä hankintoja tuli ovista ja ikkunoista. Rossonerilla on kuitenkin ollut tapana tehdä vähintään yksi aivopieru kesää kohti ja tänä kesänä se oli Fabio Borinin hankinta Sunderlandista. 26-vuotias hyökkääjä on tämän kauden lainalla, mutta kauppa vakinaistuu ensi kesänä kuuden miljoonan euron korvausta vastaan. Summa ei tietenkään ole kova, mutta on erikoista, että huipulle pyrkivä Milan naaraa keskivertopelaajan Valioliigasta pudonneesta joukkueesta. Ei Borini missään nimessä huono jalkapalloilija ole, mutta jos hän ei pystynyt sen kummemmin auttamaan Mustia kissoja, on vaikea nähdä työteliään italialaisen olevan iloksi Milanille.

9. Jose Baxter, Everton

Goodison Parkille palannut Jose Baxter on edelleen Valioliigahistorian nuorin avauskokoonpanossa esiintynyt pelaaja. Vuodet eivät kuitenkaan ole kohdelleet 16-vuotiaana Everton-paidassa debytoinutta keskikenttäpelaajaa hyvin. Tätä nykyä 25-vuotias Baxter näytti jo saavan uraansa raiteilleen Ykkösliigassa, mutta viime kesänä tullut – uran toinen – kokaiinikäry toi Baxterille vuoden pelikiellon. Näin ollen on sangen erikoista, että Everton nappasi viisi vuotta sitten ulostetun kasvattinsa takaisin. Lähtökohtaisesti Baxter pelaa kauden reservijoukkueessa, eikä Evertonin Valioliigamiehistön kovalle keskikentälle pitäisi olla asiaa.

8. Kylian Hazard, Chelsea

Chelseassa on jälleen kaksi Hazardia, kun Edenin, 26, keskimmäinen pikkuveli Kylian, 22, siirtyi seuran riveihin. Mönchengladbachissa pelaava Thorgan, 24, viihtyi myös pari kautta Länsi-Lontoossa. Veljessarjan kolmas painos on Edenin tavoin Lillen kasvatti, mutta on sittemmin pyörinyt ilman sen mainittavaa menestystä kotimaansa sarjoissa ja kaksi viimeistä kautta unkarilaisessa Ujpestissä. Kuten edellä mainittu Baxter, tulee myös Kylian Hazard todennäköisesti pelaamaan tulevan kauden reservijoukkueessa. Edenin tavoin vasempana wingerinä viihtyvä Kylian on erikoinen hankinta Chelsealta, sillä nuori mies tuskin tulee Sinisten edustusmiehistössä koskaan esiintymään. Unkarin liigassa Hazard pelasi 42 ottelua, joihin syntyi neljä maalia ja viisi syöttöä. Ehkäpä Chelsea hankki Kylian Hazardin Real Madridiin linkitetyn veljensä kaveriksi?

Budapestiläisseura Ujpestissa taiteillut Kylian Hazard (kesk.) on tätä nykyä Chelsean mies. (AOP)

7. Grzegorz Krychowiak, West Bromwich Albion

Pariisissa flopannut Grzegorz Krychowiak ja WBA avasivat yhteistyönsä pienehköllä twitter-hassuttelulla. On ylipäätään erikoista, että Krychowiakin tasoinen pelaaja päätyi lainapestillä The Hawthornsille, jossa Tony Pulis ei suosi missään määrin modernia jalkapalloa. Renato Sanchesin erikoiselta tuntuvassa Swansea-lainassa selittävänä linkkinä oli Swans-manageri Paul Clement, mutta Krychowiakilla ei tiettävästi ole mitään kytköksiä West Bromwichiin. Sevillassa huipulle noussut puolalainen on parhaimmillaan maailmanluokan keskikenttäpelaaja, jonka voisi hyvin kuvitella esimerkiksi Arsenalin tai Manchester Cityn keskikentälle. 27-vuotias pelaaja on luultavasti varman peliajan perässä, sillä kuten todettua oli debyyttikausi PSG:ssä todella vaikea. Joka tapauksessa Krychowiak on erittäin mielenkiintoinen näky Baggiesin keskikentällä.

6. Jonathan Biabiany, Sparta Praha

Tšekeissä todentotta panostetaan futikseen, sillä perinteikäs Sparta Praha on tehnyt kovia kiinnityksiä. Nimekkäin oli Interistä lainattu Jonathan Biabiany, joka ei varsinaisesti ole mikään Serie A -tähti, mutta kelpo jalkapalloilija. Sen takia olikin erikoista, että laidalla viihtyvä ranskalainen päätyi 29 vuoden iässä lainalla Tšekin liigaan. Biabiany ei suinkaan ole ainoa Spartan nimekäs kiinnitys, sillä kesän aikana seuraan on rantautunut Turkin maajoukkuetoppari Semih Kaya, Lillessä, Villarrealissa ja Ranskan maajoukkueessa pelannut Rio Mavuba sekä edellisten EM-karsintojen maalipyssy ja pitkän uran tehnyt itävaltalaiskärki Marc Janko. Kaiken kaikkiaan Sparta Praha on siis tehnyt todella kovia ja yhtä aikaa hämmentäviä hankintoja.

Jonathan Biabiany (oik.) Inter Milanista Sparta Prahaan. (AOP)

5. Keisuke Honda, CF Pachuca

Blondatusta tukasta ja komeista vapaapotkumaaleista muistettava Keisuke Honda lienee maailman ainoita epäsympaattisia japanilaisfutaajia. Hondan lähes kymmenen vuotta kestänyt seikkailu Euroopassa tuli tänä kesänä päätökseen, mutta Aasian sijaan 31-vuotias laitahyökkääjä suuntasi Meksikoon. Ottaen huomioon, että nousevan auringon maan futis on hyvässä nosteessa – muun muassa Lukas Podolski vaihtoi J-liigaan – ja Kiinan Superliigan ulkomaalaiskiintiössä on varattu yksi paikka aasialaispelaajille, olisi Hondan voinut kuvitella palaavan Kaukoitään. Uudeksi seuraksi valikoitui kuitenkin CF Pachuca, joka on Meksikon pääsarjassa tällä hetkellä sijalla 10.

4. Danny, Slavia Praha

37 Portugalin A-maaottelua ja kolme Venäjän mestaruutta voittanut Danny on varmasti tuttu nimi suurimmalle osalle futiksen ystäviä. Vuodesta 2008 aina viime kesään saakka Zenitiä edustanut hyökkäävä keskikenttämies tuli tunnetuksi pietarilaisten johtotähtenä ja yhtenä Venäjän liigan parhaista pelaajista. Ikää Dannylla on jo 34 vuotta, joten hän alkaa olla uransa ehtoopuolella, mutta portugalilaisen ratkaisu vaihtaa Slavia Prahaan oli silti kummallinen. Paikalliskilpailija Spartan tavoin myös Slavia teki kovia kiinnityksiä tänä kesänä. Tšekin pääkaupungin toiseen suurseuraan matkasi Ukrainan maajoukkuemies Ruslan Rotan, kokenut Saksan turkkilainen Halil Altintop sekä Fenerbahcesta saapunut Slovakian maajoukkuepelaaja Miroslav Stoch. Näin ollen Prahassa on tänä kesänä harrastettu ennennäkemätöntä kilpavarustelua.

3. Ruben Neves, Wolverhampton

Jos joku siirto tuli puskista, niin futismaailman lahjakkaimpiin keskikentän ankkureihin kuuluvan Ruben Nevesin miltei 20 miljoonan euron kauppa Wolverhamptoniin, tai Jorge Mendes FC:hen kuten briteissä tätä nykyä pilkataan. Vuonna 1997 syntynyt Neves on ehtinyt jo kipparoimaan kasvattajaseuraansa FC Portoa Mestarien liigassa ja Daniele De Rossiin vertaillun keskikenttäpelaajan olisi voinut kuvitella siirtyvän johonkin maanosan huippuseuraan, eikä Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Kiinalaisomistukseen siirtyneellä Wolvesilla on kova projekti päällä ja Molineuxilla on nähty todellinen lusitaani-invaasio. Susia luotsaa Portosta tuttu Nuno Espirito Santo, joka on saanut valmennukseensa peräti kuusi joko portugalilaista tai maassa pelannutta futaajaa. Yksi heistä oli Atletico Madridista lainattu Diogo Jota, joka oli niin ikään loistava, mutta mystinen kiinnitys.

Ruben Neves haalittiin Wolverhamptonin kunnianhimoisen projektin keulahahmoksi. (Nathan Stirk/Getty Images)

2. Paulinho, FC Barcelona

FC Barcelonan tiedettiin etsivän vahvistusta viime kaudella sakanneelle keskikentälle. Alkukesästä oli puhetta Marco Verrattista, mutta loppuviimein Blaugrana päätyi polttamaan 40 miljoonaa euroa huumoripelaajana tunnettuun Paulinhoon. Kiinassa ja Brasilian maajoukkueessa keskikenttäpelaaja on dominoinut, mutta mies äänestettiin hiljattain Tottenhamin seurahistorian huonoimmaksi pelaajaksi. Eikä Paulinho ole enää nuori poika, sillä keskikenttämiehellä on ikää jo 29 vuotta. Voi toki olla, että Barcan johdossa tiedetään jotain mitä missään muualla ei, mutta siirtyminen Guangzhou Evergrandesta Camp Noulle on jättimäinen loikka. Yleisesti ottaen kauppaa voi pitää yhtenä mahtiseuran historian erikoisimmista.

1. Ravel Morrison, Atlas Guadalajara

Manchester United -kasvatti Ravel Morrison on erinomainen esimerkki siitä, ettei pelkällä lahjakkuudella nousta huipulle jos pää ei ole mukana. Itse Sir Alex Ferguson kehui Morrisonia lahjakkaimmaksi keskikenttäpelaajaksi mitä on ikinä nähnyt. Jo alaikäisenä äitinsä ja tyttöystävänsä pahoinpitelystä syytteet saanut kuumakalle ei kuitenkaan ole noussut lahjojen edellyttämälle tasolle. Morrison yritti käynnistää uraansa West Hamissa, QPR:ssä ja viimeisimpänä Laziossa, mutta laihoin tuloksin. Siirtorajan kynnyksellä englantilainen teki vähintäänkin erikoisen liikkeen lähtiessään lainalle meksikolaisseura Atlakseen. Britit harvemmin lähtevät sumujen saarilta, saatikka menisivät toisella mantereelle. Morrison Meksikoon on kesän eriskummallisin siirto, mitä varmasti kukaan ei osannut odottaa.

Muista Betsafen Faneille.comin Fantasiavalioliigan yhteydessä järjestettävä kerroinkisa, jossa joka viikon paras osuma voittaa sata euroa pelirahaa!

Kansikuva: All Over Press