Valioliigaraati: Depay, Southampton ja tammikuun parhaat siirrot

Faneille.comin Valioliigatiimi kerääntyi puimaan Valioliigan päivän polttavia aiheita. Suurennuslasin alle jäivät West Ham, Memphis Depay, Southampton ja Norwich. Lisäksi kartoitimme tammikuun siirtoikkunan parhaita onnistumisia ja kurkistimme ensi kauden savuverhon taakse Manchester Cityn ja Pep Guardiolan yhteistön osalta.

West Ham pelaa erinomaista kautta. Mistä hyvä vire johtuu ja onko sen mahdollista kantaa kauden loppuun saakka?

Janne Kainulainen: Paljon Hammersin kohdalla puhutaan Dimitri Payetista eikä se ole aivan tuulesta temmattua. Ranskalainen on tuonut lontoolaisten hyökkäyspelaamiseen aivan uuden ulottuvuuden, jonka ansiosta joukkue kykenee luomaan jokaisessa ottelussa aiempia vuosia enemmän maalintekotilanteita. Vaikka joukkueelta puuttuukin kliininen viimeistelijä – Payet on joukkueen paras maalintekijä kuudella osumalla –, on Hammersin hyökkäyspelin rakenne tällä hetkellä sarjan ylempää keskikastia.

Lisäksi manageri Slaven Bilic on saanut joukkueen pelaamaan hyvää kollektiivista puolustuspeliä, jossa alempien keskikenttäpelaajien rooli korostuu. Varsinkin senegalilainen 6-paikan pelaaja Cheikhou Kouyaté on pelannut fantastisen kauden puolustuspäähän, ja tämän lisäksi iskenyt Hammersille jo neljä maalia.

Keskikasti on tällä hetkellä todella tiivis, mutta ei olisi ihme, vaikka lontoolaiset sijoittuisivat seitsemän parhaan joukkoon.

Jaakko Tiira: Jannen mietteisiin on helppo yhtyä. Nostankin siis taustalta esiin hyvän alakerran mistä ei olla juurikaan puhuttu. Aaron Cresswell on sarjan parhaita pelipaikallaan, Winston Reid pärjäisi kovemmassakin joukkueessa ja maalivahti Adrian on torjujana hyvää Valioliigatasoa. Toisin sanoen Hammersin alakerta on luonut hyvän pohjan minkä päälle Bilic on pystynyt taktiikoitaan rakentamaan.

Roope Liimatainen: Olette asian ytimessä. Hammersilla on melko laadukas joukkue ja kesällä hankitut Bilic ja Payet ovat auttaneet joukkuetta ottamaan pienen harppauksen eteenpäin. Täytyy ihailla kylmäpäisyyttä millä lontoolaiset lähtevät haastamaan isoja kaloja, tuloksethan kärkijoukkueita vastaan ovat olleet erinomaisia. Pienet lipsahdukset häntäpään joukkueita vastaan olisi hyvä jatkossa jättää pois. West Hamille on ollut ominaista sulaa keväällä ja pudottaa sarjasijoitustaan jonkin verran. Tämä kausi voi tehdä poikkeuksen tuohon, ainakin eväät siihen on olemassa.

Tammikuun siirtoikkuna oli melko hiljainen. Nousiko joku siirto ylitse muiden?

RL: Stoke teki mielenkiintoisen siirron hankkiessaan keskikentän pohjalla viihtyvän Giannelli Imbulan Portosta. Bournemouth vaikuttaisi tehneen onnistuneen hankinnan Benik Afoben muodossa, sillä 22-vuotias kärkipelaaja on osunut viidessä ottelussa jo kolmesti. Kaikesta huolimatta valintani on Southamptonin riveihin siirtynyt Charlie Austin. Viime kauden päätteeksi pudonneen QPR:n riveissä Austin paukutti peräti 18 täyosumaa Valioliigassa, joten taso on jo kerran todistettu.

Charlie Austin maalasi heti debyytissään, vieläpä Old Traffordilla. Kuva: Getty

Charlie Austin maalasi heti debyytissään, vieläpä Old Traffordilla. Kuva: Getty

JK: Vähemmän yllättäen tammikuun siirtoikkuna oli hiljainen. Newcastlen muukalaislegioona hommasi lisää keikkatyöläisiä ja nähtäväksi jää, miten esimerkiksi Romassa pahasti epäonnistunut Seydou Doumbia sopeutuu Valioliigavauhtiin. Austinin siirto oli ajankysymys ja So’tonin kannalta hankinta oli nappikauppa. Bournemouth osui selvästi kultasuoneen, kun ex-Arsenal Afobe tuli paikkaamaan Callum Wilsonin jättämää vajetta hyökkäyspäässä. Afobe on osoittanut vaarallisuuden ja englantilainen saattaa pelastaa Cherriesin putoamiselta, joten nostan Afoben tammikuun ykköshankinnaksi.

JT: Henkilökohtaisesti pidän Roopen tavoin Austinin siirtoa ikkunan kovimpana. Myöskään se fakta, että ikkuna oli hiljainen ei tullut ainakaan itselleni yllätyksenä. Edellä mainittujen lisäksi nostaisin framille pari nimeä. Ensinnäkin, Jonjo Shelvey, joka vaihtoi rämpivän joutsenlauman rämpivään harakkalaumaan. Joka tapauksessa Shelvey tuo aimo annoksen lisävoimaa Newcastlen keskikentälle ja voi nousta todella tärkeäksi palaseksi. Luulisin, että combo Shelvey–Jack Colback pitäisi olla hyvää valuuttaa keskikentän pohjalla.

Toinen nostoistani on juurikin Shelveyä paikkaamaan hankittu Leroy Fer, joka pelaa loppukauden Joutsenissa lainalla. Ferin palkintokaapista löytyy muun muassa MM-pronssia toissa kesältä ja elegantti box-to-box -pelaaja on lähtökohtaisesti selkeä vahvistus walesilaisille. Odotan myös suurella mielenkiinnolla mitä syksyn ilman sopimusta ollut Emmanuel Adebayor saa Crystal Palacessa aikaiseksi.

Memphis Depay dominoi viime kaudella Hollannin pääsarjaa, mutta Valioliigassa otteet ovat olleet surkeita ja peliaikaa ei heru. Mistä nuorukaisen surkea startti johtuu?

JT: Depay on äärimmäisen nopea, tekninen ja hyvä haastamaan laidalla, tästä syystä ManU:n etanan vauhtia etenevä hyökkäys on syönyt nuorukaisen parhaat aseet pois. Depay ei yksinkertaisesti pääse tilanteisiin, jossa pääsisi käyttämään nopeuttaan ja leikkaamaan vasemmalta sisään, koska vastustaja on ehtinyt ryhmittäytymään rankkarialueen eteen.

Toisaalta voidaan myös kysyä: olivatko odotukset liian kovat? Vaikka Depay dominoi viime kaudella Hollanin liigaa, niin hyppy Valioliigaan ja vieläpä suureen ja mahtavaan Manchester Unitediin on todella iso, varsinkin kun on kyse 21-vuotiaasta pelaajasta. Vaikka Depay on flopannut debyyttikaudellaan, en tuomitsisi häntä lopullisesti. Jos ja kun United vaihtaa manageria, saa hollantilainen uuden alun ja silloin Depayn täytyy näyttää osaamisensa, jota ainakin ominaisuuksien perusteella pitäisi löytyä.

JK: Samoilla linjoilla manchesterissa asuvan herrasmiehen kanssa. Ihme on, jos Depay ei lyö itseään läpi vuoden parin sisään. Miehellä on loistavat ominaisuudet ja tämä kausi olisi voinut olla aivan erilainen, jos hän olisi onnistunut alkukaudesta. Otteet eivät olleet niin huonoja, mitä kirjoitetaan, vaan mies oli alati vaarallinen aina pallon saadessaan. Pari maalia ja miehestä olisi kirjoitettu erilaisia otsikoita, nyt vaan paineet ovat ilmeisesti latistaneet nuorukaista liikaa.

RL: Depayn potentiaali on kiistaton ja hänellä on kaikki avaimet kehittyä huippupelaajaksi. Vikkelä, taitava ja maalintekoon kykenevä laitahyökkääjä on paperilla erinomainen vahvistus joukkueelle kun joukkueelle. Valitettavasti Depayn ensimmäinen kausi Valioliigassa on ollut luokaton ja hän on ehdolla yhdeksi viimekesän suurimmaksi floppihankinnaksi. ManU:n pelitapa selittää osan tarinasta, mitta myös hollantilaisnuorukaisella on peiliin katsottavaa. Siviilipuolella on mennyt turhan vauhdikkaasti ja hienot autot ovat alkaneet kiinnostaa suuresti. Kenties nuorukaisen megasiirto vei keskittymistä pois liiaksi itse asiasta, jalkapallosta. Kaikesta huolimatta Depaysta on edelleen helppo ennustaa kovan luokan pelimiestä.

Southampton on päässyt ykkösvahti Fraser Forsterin palattua loistavaan vireeseen. Forster on pelannut loukkaantunmisensa jälkeen viisi ottelua, eikä ole päästänyt maaliakaan niissä. Kuinka korkealle Pyhimykset voivat vielä Forsterin kanssa yltää?

RL: Juuri puolustuspään pitävyys oli So’tonin vahvuus viime kaudella, kun joukkue jyräsi Valioliigan seitsemänneksi. Meneillään oleva kausi alkoi pahassa loukkaantumissumassa, mutta nyt joukkue on päässyt vihdoin pelaamaan about ykkösnyrkillään. Tulosta on syntynyt ihailtavalla tavalla ja sijoitus sarjassa on kohonnut jo seitsemänneksi. Pyhimykset taistelevat kauden loppuun saakka juurikin sijoista kuusi ja seitsemän.

Saints ei ole päästänyt maaliakaan Forsterin paluun jälkeen. Kuva: Getty

Saints ei ole päästänyt maaliakaan Forsterin paluun jälkeen. Kuva: Getty

JT: Järkälemäinen torjuja näyttää olevan korvaamaton palanen Southamptonille. Forsterin loukkaannuttua viime kaudella voittivat Pyhimykset kahdeksasta ilman ykkösmolariaan pelaamastaan ottelusta ainoastaan kaksi. Mutta mitä tulee Pyhimysten mahdolliseen loppusijoitukseen niin tämän hetkistä 7. sijaa alemmas joukkue tuskin tulee putoamaan. Eroa edellä olevaan West Hamiin on kaksi pistettä ja nykyformilla neljän pisteen päässä oleva ManU:kin on tavoitettavissa. Jos ja kun Charlien Austin pääsee täyteen pelikuntoon ja sopeutuu Koemanin palettiin voi So’ton nousta jopa sijalle 5.

JK: Itse odotin So’tonilta hieman enemmän, mitä tähän mennessä on nähty. Keskikastin tasaisuus on pitänyt kuitenkin joukkueen taistelussa sijoista 5.-7., joille joukkue tulee päätymään. Alakertaa rasitti Toby Alderweireldin ja Nathaniel Clynen lähdöt, mutta nyt joukkue alkaa olemaan taas viime kauden lennossa. Tästä iso kiitos tietysti Forsterille.

Norwich pelasi pitkään pirteästi, mutta on ajautunut nyt pitkään tappioputkeen ja valahtanut putoamisviivan alapuolelle. Onko joukkueella aseita keskeyttää syöksy kohti putoamista?

JK: Kyllä Norwich oli omissa papereissani tuomittu putoamaan jo kauden alussa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, ettei joukkueesta löydy tarpeeksi laadukkaita pelaajia verrattuna muihin samoista sijoista kamppaileviin joukkueisiin. Ellei Norwich tee leicesterejä, tippuvat kanarianlinnut takaisin sarjatasoa alemmaksi.

RL: Kanarianlintujen pelitapa on joukkueen tasoon nähden turhan riskipitoinen ja se on nyt alkanut kostautumaan pahemman kerran. Joukkueen olisi kenties syytä alkaa pelaamaan hieman ”varovaisemmin” ja koittaa napsia pisteitä ilman maalitalkoita molempiin päihin. Tilanne näyttää tällä hetkellä heikolta ja itsekin epäilen sarjatason vaihtuvan kauden päätteeksi.

JT: Väittäisin, että Norwich pääsi tulemaan hiukan puskista alkukaudesta, koska sen kokematon manageri ja heikko materiaali eivät paljoa lupailleet. Mika Nurmelaa lainatakseni: en minä näe mitään perusteita sille miksi Kanarianlinnut säilyisivät Valioliigassa. Norwichin nykyformi ja materiaali ovat Valioliigan heikoimmat, joten ihmeitä saa tapahtua, mikäli juna kääntyy.

Manchester Cityn ensi kauden valmentajakuviot selvisivät ja Manuel Pellegrinin tilalle tulee Pep Guardiola. Tekeekö Pep Citysta Valioliigan parhaan joukkueen?

JK: Guardiolan kaappaus on todella mielenkiintoinen sarjan seuraajien kannalta. Ensi kaudella nähdään todella mielenkiintoisia kamppailuja myös managereiden väleillä. Manuel Pellegrini on tehnyt loistavaa duunia Manchesterissa, mutta Guardiolan hankinta ei ollut yllätys ex-Barcelonan jalkapallotoiminnan johtaja Txiki Begiristainilta, joka toimii nyt neljättä vuotta Cityn pääjehuna. Todennäköisesti Begiristainin tavoitteena on ollut alusta saakka saada Guardiola Cityn peräsimeen ja nyt hän tässä onnistui.

Guardiola (vas.) nappaa kesällä Cityn hotseatin Pellegriniltä. Kuva: Getty

Guardiola (vas.) nappaa kesällä Cityn hotseatin Pellegriniltä. Kuva: Getty

Pep saanee Cityn massiiviset öljyrahat käyttöön, joten tämä tekee Citystä ensi kaudella Valioliigan parhaan joukkueen, koska espanjalainen ei tunnetusti jätä pelaajiston suhteen mitään epäselvyyksiä, mistä joukkueesta hänen valmentamassaan sarjassa löytyy ylivoimaiset pelaajat.

RL: Samoilla linjoilla, joskin Pellegrini ei saa minulta aivan yhtä vuolaita kehuja. Hyvin toki chileläinen on työnsä hoitanut, mutta Mestarien liigan puolella on City alisuorittanut jatkuvasti. Vielä on toki tämä kausi aikaa loistaa.

Guardiola on todella mielenkiintoinen hankinta ja tuo varmasti lisää väriä koko Valioliigaan. Eikä vähiten jos huhut Jose Mourinhon siirtymisestä Manchesterin toiselle laidalle pitävät paikkansa. Guardiolan City vastaan Mourinhon United, ai että miten herkullinen asetelma. Vielä ei toki ole syytä mennä asioiden edelle. Guardiolalla on kovat odotukset niskassaan ja hänen pitäisi kyetä nostamaan Manchesterin siniset myös Euroopan kermakentillä kohti mainetta ja kunniaa.

JT: Odotan suurella mielenkiinnolla minkälaista jalkapalloa City tulee Guardiolan alaisuudessa pelaamaan. Pääideologiasta, eli pallonhallinnasta ja korkeasta prässistä katalaani tuskin luopuu. Toisaalta barcelonamaiseen tiki-takaan ei Cityn nykymateriaali taivu. Todennäköisesti ensikauden City tulee hallitsemaan jokaisessa pelissä palloa, mutta hyökkää suoraviivaisemmin, kuin esimerkiksi Barcelona tai FC Bayern. Kuten ManU on osoittanut, hidas pallonhierominen ei välttämättä toimi Valioliigassa.

Joka tapauksessa Guardiola on fantastinen kiinnitys Cityltä ja miehen vetovoiman ansiosta luulen, että City voi kiinnittää melkeinpä kenet tahansa. Paikallinen lehdistö arvioi, että siirtokassaa uudelle luotsille siunaantuisi noin 150 miljoonaa puntaa, tällä rahalla Guardiolan luulisi pystyvän muovaamaan Citystä Valioliigan parhaan joukkueen, ellei se ole sitä jo.

Faneille.comin Valioliigaraati koostuu sivuston Valioliigatoimittajista ja ilmestyy noin 2 kertaa kuussa. Raadin syynissä on niin Englannin kentillä pinnalla olevat aiheet kuin toimittajien itse esiin nostamat asiat.

Kansikuva: Getty