Analyysi: Kannattaisiko Liverpoolin myydä Philippe Coutinho?

Viaplay LogoPelasipa Philippe Coutinho Liverpoolissa tai ei, voit seurata Poolin menoa Viaplay-palvelussa.

HOX HOX! Faneille.comin Fantasy Premier League kimppa on avattu. Tsekkaa ohjeet tästä linkistä ja tule mukaan voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Liverpoolin brasilialaistähti Philippe Coutinhoa ollaan viety Barcelonaan jo pidemmän aikaa. Maajoukkuekaveri Neymarin lähtö jätti massiivisen aukon Blaugranan hyökkäykseen, joka tarkoitti yli vuoden Coutinhon ympärillä pyörineen huhumyllyn kiihtymistä. Pool-tähti on siirtopyynnön muodossa ilmaissut halunsa siirtyä, mutta kannattaako Liverpoolin häntä myydä? Tämä artikkeli pureutuu juuri tuohon kysymykseen.

Eri lähteiden mukaan Barcelona valmistelee tällä hetkellä kolmatta, noin sadan miljoonan punnan tarjousta. Kaksi aiempaa, arvoilta 72 ja 90 miljoonaa puntaa Valioliigaseura on hylännyt. Liverpool on systemaattisesti tiedottanut, ettei tähtipelaaja ole myynnissä. Coutinhoa ei kuitenkaan Poolin sarja-avauksessa Watfordia vastaan, eikä tiistain UCL-karsintaottelussa Hoffenheimia vastaan. Liverpoolin mukaan Coutinho kärsii selkävammasta, eikä häntä nähdä kehissä myöskään Poolin kotiavauksessa.

Myös Pool-manageri Jürgen Klopp avasi sanaista arkkuaan liittyen Coutinhon tilanteeseen. Saksalainen haluaa luonnollisesti pitää tähtensä Englannissa, mutta Kloppon mukaan päätöksen tekee Liverpoolin omistama amerikkalainen FSG (Fenway Sports Group), joka omistaa myös MLB-seura Boston Red Soxin. Klopp on sanonut tähtipelaajien myynnin kaksi viikkoa ennen ikkunan sulkeutumista mutkistavan hänen suunnitelmiaan merkittävästi.

Mikään pakko Liverpoolilla ei ole Coutinhoa kuitenkaan myydä. Tammikuussa 2013 milanolaisesta Interistä Anfieldille saapunut hyökkäävä keskikenttämies laittoi tammikuussa nimensä viiden vuoden jatkosopimukseen, joka teki hänestä joukkueen parhaiten palkatun pelaajan. Julkistamisen yhteydessä Coutinho puhui aikeistaan pysyä seurassa vielä ainakin muutaman vuoden. Coutinho kiitteli erityisesti seuraa ja kannattajia, jotka ottivat Interissä hapuilleen olleen lupauksen loistavasti vastaan.

Coutinho ei ole ensimmäinen siirtoa pyytänyt Pool-tähti

Miksi Coutinho sitten jätti siirtopyynnön? Kaikki kunnia tietysti Liverpoolille, joka on iso seura, mutta kun Barcelona tulee kyselemään, on pelaajan vaikea kieltäytyä, varsinkin kun puhutaan eteläamerikkalaisesta pelurista. Coutinho luultavasti tietää Barcelonan etsivän korvaajaa Neymarille, eikä tilaisuus siirtyä Camp Noulle välttämättä enää toistu. Kyse ei ole niinkään siitä, että mies haluaisi pois Anfieldiltä, vaan siitä että hän haluaa pelata Barcelonassa.

Blaugrana on yhdistetty yhtä lailla myös Dortmundin huippulupaavaan Ousmane Dembeleen, joka ei Coutinhon tavoin ole peitellyt halukkuuttaan siirtyä planeetan tarunhohtoisimpaan seuraan. Voi toki olla, että Neymarista netotut rahat Barcelona käyttää hankkiakseen sekä Coutinhon, että Dembelen. Tottenhamin seurahistorian huonoimmaksi pelaajaksi äänestetty Paulinho tuskin kuitenkaan ratkoo katalaanien ongelmia keskikentällä, joten konehuone kaipaa edelleen vahvistusta.

Liverpoolin näkökulmasta tilanne on äärimmäisen ikävä, etenkin siitä syystä, että Coutinhon siirtopyyntö tuli niin myöhään. Jos Barcelona olisi tullut megatarjoustensa kanssa jo kesäkuussa, saattaisi Coutinho olla tällä hetkellä Blaugranan pelaaja. Muutama viikko ennen ikkunan sulkeutumista on kuitenkin haastavaa löytää korvaavia pelaajia, koska myyvä seura joutuu taas samaan tilanteeseen.

Coutinhon tilanne ei kuitenkaan ole uniikki. Muuan Luis Suarez jätti siirtopyynnön kesällä 2013, jonka seurauksena Arsenal lähetti surullisen kuuluisan 40 miljoonan ja yhden punnan tarjouksen. Uruguaylainen jäi kuitenkin Anfieldille ja esitti kaudella 2013-14 kenties suvereeneinta dominointia, mitä yksittäiseltä pelaajalta on Valioliigaviheriöillä nähty. Poolin lähelle mestaruutta johtanut talismaani takoi 31 maalia ja tarjoili 12 syöttöä.

Suarezin kohdalla tiedettiin kuitenkin jo kauden alkaessa, että hän tulee mitä todennäköisemmin lähtemään seuraavana kesänä. Vaikka Brendan Rodgersin hankinnoista voi olla montaa mieltä, oli Liverpoolilla runsaasti aikaa valmistautua Barcelonaan myydyn tähden lähtöön.

Myös Luis Suarez pyysi aikanaan siirtoa. (Alex Livesey/Getty Images)

Suarezin Liverpool-uran viimeinen kausi oli myös hyvä osoitus pelaajan ammattimaisuudesta. Muun muassa puremisepisodeista muistettava hyökkääjä jakaa mielipiteitä, mutta hän oli koko Pool-uransa ajan fanien rakastama pelaaja. Vaikka Suarez ei saanut haluamaansa siirtoa, ei se näkynyt miehen tekemisessä, päinvastoin. Suarezin viimeinen Pool-kausi oli hyökkääjän selvästi paras.

Jos Coutinho siis jää Liverpooliin, laitetaan hänenkin ammattimaisuutensa testiin. Suarezin tapaus on kuitenkin osoittanut, ettei siirtopyynnön jättäminen tarkoita sitä, etteikö pelaaja vielä haluaisi edustaa seuraa.

Mitä Liverpool menettäisi?

Liverpoolin täytyy pohtia Coutinhon tilannetta luonnollisesti oman pelaamisen näkökulmasta. Vieraspelit Watfordissa ja Hoffenheimissa ovat olleet osoituksia Poolin vaarallisuudesta, mutta myös näyttöjä siitä, kuinka kipeästi Coutinhoa kaivattaisiin.

Sadio ManeRoberto Firmino ja Mohamed Salah ovat muodostaneet juoksuvoimaisen ja viimeistelykykyisen hyökkäystroikan, mutta kukaan ei ole hyökkäyspään selkeä kapellimestari. Ajoittaisissa prässeissä nopea kolmikko on myrkyllinen ja jos vastustajan linjan taakse avautuu tiloja, on Pool todella vaarallinen.

Ongelmaksi on kuitenkin – viime kauden tapaan – muodostunut murtautuminen hitaammissa hyökkäyksissä. Juuri matalampaa pakkaa vastaan Kloppin miehistö kaipaisi Coutinhon juonikkuutta. Salah, Mane ja Firmino ovat tahoillaan loistavia pelaajia, mutta kukaan heistä ei ole varsinainen pelintekijä. Keskikentän työteliäät Emre CanGeorginio Wijnaldum sekä Jordan Henderson taas osaavat liikuttaa pelivälinettä, mutta kukaan heistä ei ole Coutinhon kaltainen linjojen puhkoja.

Eikä Liverpool kaipaa pelkästään Coutinhon murtavia syöttöjä, vaan myös hänen kykyään kuljettaa linjojen väleihin ja lähettää vihaisia oikean jalan laukauksia kohti vastustajan maalia. Brassi on ollut monena vuonna yksi sarjan ahkerimpia laukojia boxin ulkopuolelta, mikä käytännössä pakottaa vastustajan reagoimaan Coutinhon vetouhkaan. Tyhjään kenttään brassi ei ole muiden hyökkääjien veroinen kipittäjä, mutta ahtaisiin väleihin huipputekninen pelintekijä murtautuu kaikkein sulavimmin. Tämä taas rikkoo vastustajan puolustusmuotoa.

Coutinhoa voikin pitää Liverpoolin hyökkäyspelin kapellimestarina. Maaliverkko on heilunut komeat viisi kertaa kahteen peliin miehen poissa ollessakin, mutta yleisesti ottaen Poolin pelaaminen on ollut sekavaa. Juuri linkki nopean hyökkäystroikan ja peliä tekevän keskikentän välillä on puuttunut. Poolin päästessä hyökkäämään nopeasti tyhjään kenttään, on joukkue ollut vaarallinen, mutta hyökkääminen organisoitua puolustusmuotoa vastaan tuottaa tuskaa.

Entä jos Coutinho lähtisi?

Huhuissa pyörinyt 100 miljoonaa Englannin rahaa on järisyttävä rahasumma. Iso olisi toki myös menetyskin, sillä Coutinho iski edellisellä Valioliigakaudella 13 maalia ja alusti seitsemän osumaa. 181 Liverpool-paidassa pelattuun otteluun brassi on osunut 42 kertaa ja syöttänyt 37 maalia.

Vaikka Coutinhon poissaolo on osoittanut hänen pelillisen merkityksensä Poolille, kaipaisi joukkueen materiaali lisää syvyyttä, uudesta ykköstopparista puhumattakaan. Jotkut Pool-fanit tosin ovat optimistisia lahjakkaiden nuorten suhteen, mutta harjoituspelien väläytyksistä on pitkä matka Valioliigatason tekijämieheksi. Ottaen huomioon kuinka kuluttava Kloppin pelitapa on, kaipaisi Liverpool lisää pelaajia. Joukkue väsähti viime kaudella ilman europelejäkin ja nyt kun mukaan tulee Mestarien liigan kovat pelit matkustuksineen, on Kloppin pakko kierrättää pelaajiaan.

Jos Brasilian maajoukkuemies saisi unelmasiirtonsa Barcelonaan, lähtisi Pool todennäköisesti jahtaamaan keskikentälleen luovaa pelintekijää. Futissivusto Squawka hahmotteli viisi potentiaalista korvaajaa, jotka olivat: Hakim Zieych (Ajax), Rafinha (Barcelona), Riyad Mahrez (Leicester), Jean Michael Seri (Nice) sekä Manuel Lanzini (West Ham). Kaikki toki kelpo pelaajia, mutta eivät lähtökohtaisesti lähelläkään Coutinhon tasoa.

Liverpool ei kuitenkaan ole tehnyt hirveästi hankintoja, sillä Salahin ja Andy Robertsonin (Dominic Solanke oli ilmainen) myötä nettokulutus on ”vain” noin 35 miljoonaa puntaa pakkasella. Jos The Reds nettoaa Coutinhosta 100 miljoonaa puntaa, pitäisi sillä olla kaiken järjen mukaan varaa hankkia vähintään kolme kovan luokan pelimiestä. Toppari, keskikentän luova pelaaja ja laitureita kirittävä lahjakas rotaatiopelaaja tekisivät Poolista eittämättä kovemman joukkueen.

Coutinhon ilmassa roikkuvan tilanteen myötä on myös puhuttu siitä, tekisikö kauppa Liverpoolista niin sanotun ”b-luokan seuran”? Parhaan pelaajan myynti kirpaisee, mutta toisaalta yksikään englantilaisseura ei ole järin lähellä vanhan mantereen ehdotonta eliittiä.

Poolin avauksesta löytyy laatua, mutta avauspelit ovat osoittaneet joukkueen kaipaavan kapellimestariaan. (Alex Broadway/Getty Images)

On toisaalta aiheellista pohtia, onko tähtipelaajan myynti aina askel taaksepäin. Manchester United on globaalissa kannatuksessa ja liikevaihdossa mitattuna isompi seura kuin Juventus, mutta tuskin harhaisinkaan ManU-fani kykenee väittämään Paul Pogban siirtyneen urheilullisesti kovempaan seuraan, vaihtaessaan Vanhan Rouvan Punaisiin Pahoilaisiin.

Joskus kalliin tähden myynti voi olla strategisesti järkevää. Esimerkiksi juuri Juventus käytti Pogbasta netotut rahat pitkälti Gonzalo Higuainin ja Miralem Pjanicin hankintoihin, jotka tekivät Il Biaconerista eittämättä aiempaa kovemman joukkueen.

Juven vuoden takainen tilanne on kuitenkin siinä mielessä erilainen, että aivan kuten Pool Suarezin kanssa, ehti torinolaisseura varautua Pogban lähtöön jo pidemmän aikaa. Nyt Liverpoolilla tulisi kova kiire hankkia uudet pelaajat. Eikä kiireessä tehdyt ratkaisut ole aina ihan parhaasta päästä, kuten Tottenhamin Moussa Sissokosta maksama 30 miljoonaa puntaa viime kesän ikkunan loppuminuuteilla osoitti.

Kannattaisiko Coutinho siis myydä?

Coutinhon tilannetta on tässä artikkelissa pähkäilty eri kulmista, joten nyt on aika vetää johtopäätös. Yhdyn tässä tapauksessa BT Sportsin studiossa asiasta keskustelleisiin Steven GerrardiinFrank Lampardiin sekä Steve McManamaniin. Jokainen ex-huippu oli sitä mieltä, ettei Liverpoolin kannata tässä vaiheessa myydä Coutinhoa, koska korjaavien liikkeiden tekemiseen ei ole riittävästi aikaa.

Kyse ei ole pelkästään siitä, etteikö seura ehtisi hankkia korvaavia pelaajia, vaan heidät täytyy ajaa sisään Kloppin vaativaan pelitapaan. Rahasumma varmasti houkuttelee, mutta kuten kauden ensimmäiset viralliset pelit ovat osoittaneet, kaipaa Liverpool brassitähteään.

Seuran kaikkien aikojen pelaajiin lukeutuva Gerrard totesi Liverpoolin tehneen Coutinhosta sen pelaajan, joka hän on nykypäivänä ja uskoi Coutinhon kunnioittavan seuraa vaikka siirto menisikin puihin. Jos Liverpool ei suostu kaupoille, Dimitri Payetin tammikuussa esittelemää epäammattimaista lakkoilua tuskin nähdään.

Poolin kannattaisi näin ollen pitää Coutinho. Jos mies antaa seuralle kaikkensa ja Barcelona on vielä keväällä kiinnostunut, voi kaupan suorittaa ensi kesän alussa, eikä Coutinho ole tuossa vaiheessa kuin 26-vuotias. Se antaisi punapaidoille aikaa reagoida kapellimestarinsa poistumiseen, toisin kuin nykyisessä tilanteessa.

Lähteet:

Kansikuva: Victor Fraile/Getty Images