Arsene Wengerin seuraaja hakusessa – Tässä ovat kandidaatit Arsenalin uudeksi manageriksi

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Yksi aikakausi tulee toukokuussa päätökseen, kun Arsene Wengerin liki 22 vuotta kestänyt manageripesti Arsenalissa päättyy. Tykkimiesten seurajohto onkin ison valinnan edessä. Vaikka Wenger on jäänyt taktisesti huippufutiksen kelkasta, ei hänen korvaamisensa ole helppoa. Uuden luotsin pitäisi kyetä nostamaan seura takaisin muiden kärkiseurojen kyytiin.

Seuran toimitusjohtaja Ivan Gazidis käytti lehdistötilaisuudessa sanaa ”rohkea” kuvaamaan Arsenalin tulevaan managerin valinta -prosessia. Jo ennen Wengerin eroilmoitusta voimakkaana pyörineelle huhumyllylle tämä tarkoitti lisää kierroksia.

Tässä jutussa käydään läpi pestiin huhutut valmentajat – arvioidaan heidän profiilia ja sopivuutta Arsenalin peräsimeen. Kandidaatit on jaettu neljään kategoriaan. Ensimmäisenä käydään läpi vahvasti huhuissa pyörineet nimet, jotka ovat myös vedonvälittäjien suosikkeja. Toinen kategoria on isot nimet, joiden CV:stä löytyy täytettä. Kolmas kategoria on jokerit, eli nuoremman polven nousevat nimet. Neljäntenä taas ovat Arsenalia pelaajaurallaan edustaneet kandidaatit.

Vahvasti huhutut nimet

Thomas Tuchel

Huhumylly pitkänhuisken saksalaisen ympärillä kiihtyi maaliskuussa, kun arvostettu saksalaisaviisi Kicker kertoi Thomas Tuchelin tehneen Arsenalin kanssa sopimuksen. Huhuille ei kuitenkaan ole saatu vahvistusta. Entinen Dortmund- ja Mainz-luotsi sopisi valmennusfilosofiansa perusteella erinomaisesti Pohjois-Lontooseen, sillä Tuchel uskoo pallonhallintaan ja hyökkäävään jalkapalloon. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua se, että saksalaisella on ottajia kovemmissakin ympyröissä. Etenkin PSG on ollut 44-vuotiaan luotsin perässä. Välivuosi on tehnyt hyvää peliä innokkaasti opiskelevalle saksalaiselle, jonka saaminen Gunnersin penkin päähän olisi seuralle iso voitto. Todennäköisesti Tuchel nähdään kuitenkin pariisilaisten peräsimessä.

Joachim Löw

Saksan maajoukkuetta yli vuosikymmenen luotsannut Joachim Löw nostettiin Wengerin seuraajaehdokkaaksi jo kauan ennen kuin puheet ranskalaisen lähdöstä edes alkoivat. Löwin työn jälki Die Mannschaftin peräsimessä on kiistatonta, mutta 58-vuotias on suuri arvoitus seurajoukkuejalkapallossa. Löwin edellinen seurapesti on kaudelta 2003-04, kun hän valmensi Itävallan pääsarjaseura Austria Wieniä. Löwin nykyinen sopimus DFB:n kanssa ulottuu vuoteen 2020, mikä tekee Arsenal-pestistä epätodennäköisen. Kokenut ja menestynyt luotsi osaa rakentaa huippuyksilöistä joukkueen, joten hän sopisi myös Pohjois-Lontooseen. Onko Löwillä lopulta kiinnostusta Arsenal-pestiin, onkin sitten toinen kysymys.

Luis Enrique

Entisen huippupelaajan kolmevuotinen pesti Barcelonassa päättyi viime kevääseen, jonka jälkeen Luis Enrique on katsellut vaihtoehtojaan rauhassa. 47-vuotiaan valmentajan lyhyehkö valmentajaura on ollut epätasainen. Huippuna on kauden 2014-15 tripla, mutta esimerkiksi AS Romassa espanjalainen floppasi. Enriqueta on huhuiltu myös Chelseaan, mutta viikonloppuna hän on noussut brittilehtien ja vedonlyöjien ykkössuosikiksi Arsenal-pestiin. Hyökkäävän jalkapallon ystävänä Enrique sopisi Arsenaliin, mutta häneen liittyy myös kysymysmerkkejä. Barcelonassa käytössä oli tarunhohtoinen MSN-hyökkäystrio, josta luotsi ei saanut viime kaudella riittävästi irti.

Leonardo Jardim

43-vuotias portugalilainen on tehnyt kovaa jälkeä, mutta on silti pysytellyt tutkan ulkopuolella. Viime kausi oli Leonardo Jardimille täysosuma, kun hän vei nuoren Monacon Mestarien liigan välieriin ja Ranskan mestariksi. Ennen Monaco-pestiä lusitaani teki hyvää työtä Olympiakosissa ja Sporting Lissabonissa. Viime kaudella keskimäärin lähes kolme maalia per peli iskenyt Monaco hurmasi hyökkäyspelillään, mutta Jardim on yhtäältä osoittanut kykenevänsä organisoimaan puolustuksen. Myös hänen näyttönsä nuorten lahjakkuuksien kehittäjänä ovat kiistattomat. Ennen Kickerin Tuchel-uutisia, Jardim oli lehdistön ykköskandidaatti Wengerin seuraajaksi. Lusitaani ei ole valmentanut Arsenalin kaltaista suurseuraa, mutta lähtökohtaisesti hänellä pitäisi olla kaikki edellytykset jatkaa vahvaa urakehitystä myös Valioliigassa.

Leonardo Jardimin uroteot Monacossa ovat nostaneet hänet huhumyllyn kärkinimiin. (Jan Kruger/Getty Images)

Isot nimet

Massimiliano Allegri

Jalkapallopiirit äimistyivät kesällä 2014, kun Juventus korvasi ovet paukkuen lähteneen Antonio Conten heikosti esiintynyttä Milania luotsanneella Max Allegrilla. Vajaat neljä vuotta myöhemmin Allegri, 50, on juhlinut kolmea scudettoa, kolmea Italian cup-mestaruutta ja vienyt Vanhan Rouvan kahdesti Mestarien liigan finaaliin. Pedanttia Allegria ovat kuitenkin vaivanneet yhteenotot tähtipelaajien kanssa, mistä Leonardo Bonuccin myynti viime kesänä oli räikein esimerkki. Pragmaattinen taktikko teki viime kesänä vuoteen 2020 ulottuvan jatkosopimuksen, mutta Valioliiga-huhut eivät ole laantuneet, kun myös Chelsea on ollut kiinnostunut Juve-luotsista. Vaativa italialainen olisi erityyppinen kuin vapaasti virtaavasta pelistä pitävä Wenger. Juve on assosioitunut planeetan parhaaseen puolustuslinjaan, mutta Biaconeri osaa myös hyökätä. Planeetan kärkivalmentajiin kuuluvan Allegrin naaraaminen olisi Arsenalille lottovoitto ja hän on ilmaissut halunsa valmentaa jossain kohtaa myös Valioliigassa. Onko italialainen kuitenkaan vielä valmis jättämään saapasmaata?

Diego Simeone

Tykkimiesten tulevan Eurooppa-liiga-vastustajan valmentaja on pyörinyt huhuissa jo pidempään. Diego Simeonen saavutukset Atletico Madridissa ovat kiistattomat, mutta hänen edustamansa valmennusfilosofia on täysin päinvastainen, kuin Wengerillä. El Cholo asemoi ryhmänsä kolmeen tiiviiseen linjaan, joita on vaikea murtaa. Hyökkäyspelaamistaan hän on yrittänyt vuosien varrella monipuolistaa, mutta on aina tosipaikan tullen palannut puolustusvoittoiseen sapluunaan. Argentiinalainen kykenisi takuulla tilkitsemään Arsenalin pahasti viime vuosina vuotaneen peräpään, mutta toimintakulttuurin täydellinen muutos voisi olla liian radikaali. Varsinkin, kun nykyjoukkue on lähes täysin Wengerin rakentama.

Carlo Ancelotti

Alkutalvesta Carlo Ancelottia pidettiin Wengerin vahvimpana seuraajakandidaattina, mutta nyt kokenutta luotsia ollaan viemässä Italian maajoukkueen peräsimeen. 58-vuotias italialainen on voittanut paljon ja valmentanut useita maanosan kärkiseuroja. Kahdesti maailman parhaaksi seuravalmentajaksi (2006, 2014) valitun Ancelottin urassa huomionarvoista on kuitenkin se, että hän on voittanut liigamestaruuden vain neljästi (Milan 2004, Chelsea 2010, PSG 2013, Bayern 2017) vaikka on viettänyt viimeiset 20 vuotta absoluuttisissa huippuseuroissa. Vastapainona on kolme UCL-pystiä, mutta Euroopan himotuimmasta pystistä Tykkimiehet eivät tule vielä moneen vuoteen taistelemaan. Arsenal on näyttänyt liian mukavuuden haluiselta, eikä Carlettoa tunneta järin vaativana käskyttäjänä. Muun muassa Arjen Robben kommentoi hänen poikansa joukkueen harjoituksissa olleen Bayernia kovempi vaatimustaso. Ancelottin osakkeita heikentävä tosiasia on myös se, että hän savusti Mesut Özilin aikanaan Real Madridista pihalle ja pudotti saksalaisen Arsenalin syliin.

Rafael Benitez

Pitkäntähtäimen ratkaisuna 58-vuotias espanjalainen ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta parin vuoden pestiin erittäin varteenotettava kanditaatti. Rafael Benitez on tällä kaudella näyttänyt kuinka hyvä valmentaja hän on, sillä entinen Liverpool-manageri on viemässä Newcastlen divarijoukkuetta kärkikymmenikköön. Georgdien mailla jumaloitu espanjalainen ei ole peitellyt pettymystään Mike Ashleyn pihtailuun ja tarttuisi varmasti Arsenalin tarjoukseen. Kokenut Benitez ei ole ehkä kaikkein seksikkäin nimi, mutta hän osaa pelin organisoinnin jalon taidon ja juuri sitä Arsenal eniten kaipaisi.

Brendan Rodgers

Osa pitää pohjoisirlantilaista huumorivalmentajana – kenties somehitiksi nousseen Deluded Brendan parodia Twitter-tilin johdosta – mutta todellisuudessa Brendan Rodgers on mainettaan parempi manageri. Hän tuli Liverpooliin, kun edustusjoukkue oli pahasti sekaisin pölyttyneen Kenny Dalglishin ja amerikkalaisomistajien Moneyball-hankintojen jäljiltä. Parissa vuodessa Rodgers vei Poolin lähes mestariksi. Aika jälkeen Luis Suarezin meni pipariksi, mutta Celticissä entinen Swansea-manageri on tehnyt kovaa jälkeä, mistä osoituksena tällä kaudella päättynyt 69 ottelun tappioton putki liigapeleissä. Rodgers on pallonhallintafutiksen ystävä, minkä takia hän soveltuisi myös Arsenaliin. Rodgersilla on ikää vasta 45 vuotta, joten hän voisi onnistuessaan olla myös pidemmän tähtäimen ratkaisu. Pohjoisirlantilainen antoi kuitenkin sen suuntaisia lausuntoja, että hän olisi jäämässä skottiseuraan.

Jokerit

Julian Nagelsmann

Saksalainen ihmepoika on kerännyt suitsutusta uroteoistaan Hoffenheimissa. Vasta 30-vuotias Julian Nagelsmann vei kyläseuran kärkinelikkoon viime kaudella ja on tekemässä samaa temppua myös tällä kaudella, vaikka menetti ykköspelaajansa kesällä. Uuden sukupolven nousevaa tähteä huhuiltiin vahvasti Bayern Müncheniin, mutta pesti meni lopulta Niko Kovacille. Nuorta saksalaista on tuotu huhuissa Arsenaliin, mutta hän antoi hiljattain kryptisiä lausuntoja, joissa hän totesi ”huhujen olevan huhuja”. Nuori ja kokematon luotsi, joka on nuorempi kuin osa Arsenlin nykypelaajista, olisi iso riski, mutta myös potentiaalinen kultasuoni. Nagelsmann ei ole yhden kauden ihme, mutta hyppy piskuisesta Hoffenheimista Wengerin seuraajaksi saattaisi olla liian raju.

Eddie Howe

Bournemouthia jo akatemiapelaajana edustanut Eddie Howe saa vuosi toisensa jälkeen Kirsikoiden keskinkertaisesta nipusta maksimit irti. Pikkuseuran Ykkösliigasta Valioliigan keskikastiin nostanut englantilainen on tämän hetken paras englantilaismanageri ja häntä huhuiltiin Wengerin työn jatkajaksi jo pari vuotta sitten. Howe muistuttaa Wengeriä myös valmennustyyliltään. Hän haluaa joukkueensa pysyvän pallossa ja etenevän maata pitkin lyhyillä syötöillä. Myös heikkous on sama kuin ranskalaisella: puolustuksen organisointi. 40-vuotiaalla valmentajalla on valoisa tulevaisuus edessään, mutta tähän kohtaa hän olisi potentiaalinen ”uusi Moyes”. Hoween pätee samat sanat kuin Nagelsmanniin: jättimäinen riski, mutta potentiaalinen jättipotti.

Domenico Tedesco

Bundesliigasta on kovaa vauhtia tulossa nuorten valmentajien näyteikkuna. Viimeisin Saksan maalla säväyttänyt keltanokka on 32-vuotias Domenico Tedesco, joka on johdattamassa viime kaudella flopannutta Schalkea sarjan kakkoseksi. Saksalaisitalialainen Tedesco on aikuisten valmentajana lähes täydellinen noviisi, sillä ennen tänä syksynä alkanutta Schalke-pestiä, hän oli ehtinyt luotsata Stuttgartin ja Hoffenheimin junnujoukkueiden lisäksi vain muutaman kuukauden 2.Bundesliigan häntäpään Erzgebirge Auea. Nuori luotsi on kerännyt siinä määrin ylistystä, että hänet on viime aikoina nostettu mukaan Arsenalin managerihuhuihin. Jos Nagelsmann ja Howe olisivat isoja riskejä, niin Tedesco olisi sitä potenssiin kaksi.

Domenico Tedesco on fantastista jälkeä Schalken peräsimessä. (Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Eusebio Di Francesco

Hyvää työtä Sassuolossa tehneen italialaisen debyyttikausi AS Romassa on ollut vuoristoratamainen. Ikuisen kaupungin punaoranssit avasivat kauden vahvasti, mutta keskitalven heikot esitykset nostattivat huhuja seuraa jo pelaajana edustaneen Eusebio Di Francescon, 48, potkuista. Tällä hetkellä luotsin ei tarvitse jännittää kengitystä, sillä Mestarien liigan välieräpaikka puolivälierien sensaatiomaisen nousun jälkeen on kova työnäyte. Di Francesco osoitti Barcelonaa vastaan taktista kyvykkyyttään vaihtamalla ryhmitystä ennen toista ottelua, jossa Giallorossi jäädytti katalaanien pelin täydellisesti. Vastapainona nähtiin lähes täydellinen taktinen itsemurha Anfieldilla. Di Francescon nouseminen Arsenal-huhuihin on yllättävää, sillä hän luotsaa Romassa ensimmäistä kauttaan. Italialainen organisointikyky tekisi terää etenkin Arsenalin repaleiselle alakerralle, mutta ex-keskikenttäpelaajan liukeneminen Romasta vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Ex-pelaajat

Patrick Vieira

Arsenalin tarunhohtoisen Invincibles-joukkueen kapteeni nousi vedonvälittäjien ykköskandidaatiksi, kun Wenger kommentoi entisen suojattinsa omaavan potentiaalia ex-seuransa manageriksi. Pelaajauran jälkeen 40-vuotias entinen keskikenttäpelaaja on toiminut Man Cityn organisaatiossa ja luotsannut viimeiset pari vuotta Taivaansinisten MLS:ssä pelaavaa sisarseura New York City FC:tä. Vieira riensi kertomaan, ettei ole tällä erää kiinnostunut Arsenalin managerin pestistä. Hän olisi kokemattomana luotsina riskaabeli valinta, mutta seuran ja sen arvojen tunteminen toisaalta puhuu ranskalaisen puolesta.

Mikel Arteta

Toiselle entiselle Arsenal-kapteenille povattiin menestyksekästä valmentajauraa jo tämän pelatessa Tykkimiehissä. 36-vuotias baski siirtyi heti toissa kauteen päättyneen pelaajauran jälkeen Man Cityn apuvalmentajaksi ja on imenyt oppia Pep Guardiolalta. Arteta on kerännyt kehuja ja hänellä kerrotaan olleen suuri rooli Raheem Sterlingin palauttamisessa huipulle. Artetaa on pidetty yhtenä vahvimmista kandidaateista uudeksi Arsenal-käskijäksi ja hän on erittäin arvostettu hahmo Emiratesilla. Managerikokemusta Cityn apuvalmentajalla ei kuitenkaan ole. Toisaalta myös Guardiola nousi Barcelonan päävalmentajaksi vain yhden Barca B:ssä luotsatun kauden jälkeen ja me kaikki tiedämme, miten siinä kävi. Jos Arteta ei saa pestiä nyt, on hän hyvin todennäköinen Gunners-manageri tulevaisuudessa.

Thierry Henry

Arsenalin kaikkien aikojen maalintekijää on huhuiltu seuran manageriksi jo pidemmän aikaa, mutta se johtunee etupäässä hänen statuksestaan. Thierry Henry, 40, on valmensi aiemmin Arsenalin akatemiajoukkuetta, josta hänet siirrettiin Wengerin toimesta syrjään. Tällä hetkellä entinen tähtihyökkääjä kuuluu Belgian maajoukkueen valmennustiimiin, mutta paremmin hänet on uran jälkeen tunnettu Sky Sportsin asiantuntijana. Henry on sanonut olevansa aina avoin rakastamalleen seuralle, mutta hänen palkkaamisensa suoraan manageriksi on äärimmäisen epätodennäköistä.

Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images