Englannin Valioliigan FA Cup: Arsenal – Manchester United -ottelutapahtumien raportti

Viaplay LogoKattava kattaus Englannin Valioliigaa Viaplayn kautta.

Englannin liigan FA Cupin neljännellä kierroksella pelattiin myöhään perjantai-iltana huippujoukkueiden jalkapallo-ottelu. Tasatuloksen sattuessa pelataan uusintaottelu. Ottelu pelattiin Arsenalin kotikentällä, Emirates Stadiumilla.

Ottelun alussa Manchester United prässäsi voimakkaasti ja sai kulmapotkun, mutta Arsenalin puolustus siivosi pallon kauemmas. Jälkitilanteesta lähti pitkä avaus vasempaan laitaan Sead Kalesinacille, mutta matala keskitys katkaistiin 12 metrin kohdalla.

Yleisön reaktiosta voi helposti päätellä, että ManU:n Alexis Sanchezilla on pallo, sillä massiiviset buuaukset alkavat joka kerta hänen koskiessaan pelivälineeseen. Chileläisellä Sanchezilla on historiaa Arsenalin paidasta neljän kauden ja yhteensä 122 ottelun ajalta. Näissä Sanchez viimeisteli peräti 60 maalia.

Ottelun ensimmäinen puolittainen maalipaikka tulee 10. minuutilla, jossa Sanchez pelaa rangaistusalueen rajalla seinäsyötön Paul Pogban kanssa, mutta syöttö menee aavistuksen pitkäksi ja Arsenalin maalivahti Petr Cech kahmaisee pallon päätyrajan tuntumassa.

15. minuutilla keskiympyrään tulee korkea syöttö ja kaksinkamppailutilanteessa Arsenalin kreikkalainen puolustaja Sokratis loukkaa jalkaansa laskeutuessaan kentän pintaan. Muutaman minuutin huilin jälkeen hän pystyy kuitenkin jatkamaan ottelua. Hetkeä myöhemmin Arsenal joutuu silti vaihtamaan Sokratiksen kentältä, sillä jalka ei kestä. Tilalle tulee Shkodran Mustafi.

24. minuutilla Arsenal pelaa pallon rangaistusalueen rajalle ja suora jatko Alex Iwobille, joka laukoo pienestä kulmasta, Sergio Romero ManU:n maalilla torjuu helposti. 29. minuutilla Arsenalin hyökkäys tulee jälleen vasemmalta ja puolustus katkaisee matalan keskityksen ja aiheuttaa kulmapotkun.

31. minuutilla ManU pelaa nopeaa lyhytsyöttöpeliä Arsenalin alueen oikeassa laidassa. Puolustuslinja näyttää rakentavan paitsioansaa ja valtaosa Arsenalin pelaajista on rangaistusalueen ulkopuolella, mutta kaksi laitapuolustajaa on monta metriä rankkarialueen sisällä. Pogballe pelataan puolustuslinjan eteen, josta nopea jatko tavoittaa Sanchezin. Arsenalin maalivahti Cech tulee vastaan, mutta myöhästyy parin metrin verran ja Sanchez kiertää hänet ja laukoo pienestä kulmasta 0-1 ManU:lle. Selostajan mukaan puolustajan kokemattomuus näkyy tilanteessa, jossa muu joukkue nosti linjaa ja prässäsi pallollista pelaajaa.

33. minuutilla Arsenal yrittää lisätä tempoa ja prässää voimakkaasti, pelaten palloa nopeasti ylöspäin. ManU:n puolustuksessa Luke Shaw saa pallon ja nostaa hyökkäystä nopealla juoksulla. Laidassa on paljon tilaa ja Shaw avaa Lukakulle, joka pääsee vapaasti nousemaan oikealta laidalta. ManUlla on yksi pelaaja enemmän rangaistusalueella ja Lukaku löytää vapaana olevan Jesse Lingardin, joka sijoittaa pallon tarkasti oikeaan alakulmaan. Tilanne 0-2 ManU:lle.

43. minuutilla Arsenalin hyökkäys etenee vasemmalta laidalta. Alex Iwobi saa pallon Aaron Ramseylta, kääntyy ja syöttää takaisin Ramseylle, joka murtautuu rangaistusalueelle. Matala syöttö menee ManU:n puolustajan jalkojen välistä takatolpalle, josta Pierre-Emerick Aubameyang laittaa pallon tyhjään maaliin. Tilanne 1-2. Alex Iwobi on ollut todella aloitteellinen koko ottelun ajan ja haastanut ManU:n pelaajia taitavilla ja oikea-aikaisilla kuljetuksillaan.

Lisäajan loppuhetkillä ManU:n Alex Sanchez tulee puolustuksen avuksi, mutta kaatuu ottaessaan haltuun. Arsenal saa pallon ilmaiseksi ja oikealta lähtee keskitys takatolpalle. Mustafi puskee kuitenkin metrin verran vasemmalta ohi. Puoliajalle tilanteessa 1-2.

Toisen puoliajan avausminuutilla Arsenal pelaa pitkän syötön oikeaan laitaan, jonne ehtii Pierre-Emerick Aubameyang. Keskitys osuu Ainsley Maitland-Nilesiin, joka saa hieman tuurilla pallon mukaansa. Maitland-Niles nostaa päätyrajalta maalin kulmalle, josta Ramsey puskee etuyläkulmaan ja Romero reagoi mahtavasti torjuen yhdellä kädellä pallon yläriman kautta päätyrajasta yli.

54. minuutilla Pogba saa pallon omalla puolustusalueella ja ManU lähtee jälleen kolmella pelaajalla kahta vastaan. Koscielny juoksee hänen perässään ja kaataa Pogban, saaden keltaisen kortin. Lukakun vapaapotku lentää taivaan tuuliin.

55. minuutilla loukkaantuu jo toinen Arsenalin toppari. Koscielny antaa kovan paineen Lukakulle, mutta menettää tasapainonsa ja Lukaku astuu Koscielnyn korvan päälle ja lääkintämiehet tulevat kentälle. Ottelu on poikki yli seitsemän minuuttia ja vaihtomies lämmittelee kentän reunalla.

64. minuutilla Arsenalin Mesut Özil tulee kentälle ja Alex Iwobi lähtee vaihtopenkille. Samassa ajassa myös loukkaantunut Koscielny vaihdetaan Matteo Guendouziin. Arsenalin valmentaja Unai Emery joutuu näin käyttämään jo toisen vaihdon loukkantumisten vuoksi ja tämä vie tykkimiehiltä yhden taktisen edun pois.

72. minuutilla Marcus Rashford tulee kentälle ja Romelo Lukaku menee vaihtopenkille. Samassa ajassa myös Alexis Sanchez vaihdetaan Anthony Martialiin.

76. minuutilla Jesse Lingard saa keltaisen kortin hävittyään kaksinkamppailun ja käveltyään jälkitilanteessa kirjaimellisesti Arsenalin pelaajan yli.

82. minuutilla Arsenal rakentaa hyökkäystä hitaanpuoleisesti. Yksi huono syöttö ja pallo ajautuu Pogballe. Pitkä pystyjuoksu, laukaus, Cech torjuu ja Anthony Martial tekee tyhjään maaliin lukemiksi 1-3 ManU:lle.

86. annetaan kaksi keltaista korttia, kun sivurajan luona tönitään puolin ja toisin. Sekä virkailijat että vaihtomiehet rauhoittelevat tilannetta tuomareiden kanssa. Kolasinac ja Rashford pääsevät tuomarin varoituskirjaan.

88. minuutilla ManU:n Jesse Lingard tulee pois kentältä ja tilalle tulee Phil Jones.

90. minuutilla neljäs tuomari näyttää peräti 10 minuutin lisäaikaa. Alle minuutti myöhemmin Matteo Guendouzi tulee myöhässä tilanteeseen ja jyrää itselleen keltaisen kortin.

90+4 minuutin kohdalla Pogba kamppailee rajusti Arsenalin vastustajan päätyrajan tuntumassa ja kaataa lopulta vastustajansa takaapäin. ManU pelaa lopun järkevästi ja pyrkii pitämään palloa eikä Arsenal saa minkäänlaista kiriä aikaan. Ottelu päättyy lukemiin 1-3 ja ManU jatkaa 5. kierrokselle. Tämä oli ManUlle jo kahdeksas voitto putkeen, kun FA Cupin ja Valioliigan ottelut lasketaan yhteen.