Katsaus Valioliigan kutkuttavaan loppukauteen: Chelsean mestaruus näyttää edelleen todennäköiseltä, putoamistaisto kahden kauppa

Viaplay LogoJuhliiko Chelsea mestaruutta? Kuka putoaa? Seuraa Valioliigan huippujännittävää loppukautta Viaplay-palvelusta.

Vappuna saatetaan nähdä ratkaisevia hetkiä, kun Valioliigakierros numero 35. näkee päivänvalon. Samalla tämä tarkoittaa sitä, ettei kautta ole jäljellä kuin muutama viikko. Tässä kohtaa onkin hyvä hetki tehdä katsaus loppukauteen ja sarjataulukon eri vaiheilla käytäviin taistoihin.

Mestaruustaisto: Chelsea (78p) VS Tottenham (74p)

Valioliigassa saatiin sittenkin mestaruustaisto loppukaudeksi, vaikka talvella näytti vahvasti siltä, ettei Chelsean mestaruusjunalle löydy pysäyttäjää. Loppusyksyn hirmuvireestä Siniset ovat aavistuksen hyytyneet, mutta eivät merkittävästi. Suurin syy mestaruustaistoon löytyy Tottenhamin huimasta kevätvireestä, eikä ole suuri vääryys väittää Spursin esittäneen viime viikkoina parasta futista, mitä koko sarjassa ollaan tällä kaudella nähty.

Pohjoislontoolaisten epäonneksi kausi vaan meinaa loppua auttamatta kesken. Neljä pistettä ei ole ero ei mikään, mutta ottaen huomioon joukkueiden loppuohjelmat, vaatisi Spursin mestaruus pienoista ihmettä. Tuleva sunnuntai saattaa olla mestaruustaistoa joko tiivistävä tai sen ratkaiseva päivä. Chelsealla on edessään sen loppukauden ylivoimaisesti haastavin ottelu, kun se matkaa kovassa kevätvireessä olevan Evertonin vieraaksi. Viime kaudella Chelsea hävisi kummatkin ottelut Goodison Parkilla (toinen FA Cupissa), mutta voitti tämän syksyn matsin Stamford Bridgellä peräti 5–0.

Tottenham taas saa vastaansa rakkaan vihollisensa Arsenalin, joka vierailee viimeistä kertaa White Hart Lanella. Tykkimiesten kevät on ollut pahasti mollivoittoinen, mutta kuten vanha klisee sanoo, ovat paikallispelit aina oma lukunsa ja mitä tahansa voi tapahtua. Tottenhamin olisi ehdottomasti voitettava, mikäli se mielii edes haaveilla Chelsean etumatkan kiinni kuromisesta.

Eeppinen mestaruustaisto jäänee valitettavasti piippuun, sillä Chelsean loppuohjelma Everton-pelin jälkeen on todella helppo. Se kohtaa kotonaan Middlesbrough’n, Watfordin ja sarjajumbo Sunderlandin. Vieraspeliin Antonio Conten poppoo saa matkata The Hawthronsille, jossa isäntäjoukkue WBA on jähmettynyt pahasti tutun ja turvallisen 40 pinnan tultua mittariin.

Spurs taas isännöi Manchester Unitedia ja pelaa vieraissa West Hamia, Leicesteriä ja Hullia vastaan. Näin ollen Liljanvalkoisten olisi otettava derbyvoitto ja toivottava Chelsean kompurointia Liverpoolissa, eikä sekään edes riitä. Niinpä mestaruus tulee matkaamaan odotetusti ja ansaitusti Länsi-Lontooseen.

Taistelu sijoituksista neljän joukkoon: Liverpool (66p), Man City (65p), ManU (64p) ja Arsenal (60p)

Loppukauden kiihkein taisto nähdään ehdottomasti viimeisestä kahdesta UCL-paikasta. Tähän taistoon saatiin viikolla lisäsähköä, Arsenalin voitettua Leicesterin kotonaan ja Manchesterin jättiläisten tasattua pisteet maalittomassa derbyssä. Nelikko on tällä hetkellä kuuden pinnan sisällä, mutta on pelannut eri määrän otteluita.

Vahvimmalta näyttää Pep Guardiolan luotsaaman Cityn kannalta, sillä sen teoreettinen maksimipistemäärä on nelikon korkein. Taivaansinisten loppuohjelmakaan ei ole kovimmasta päästä. Boron ja Watfordin luona vierailujen väliin mahtuu kolme kotipeliä, joissa vastaan astelee Crystal Palace, Leicester ja WBA. Etihad Stadiumin uusi suosikki Gabriel Jesus palasi derbyssä kentälle ja David Silvakin nähtäneen tositoimissa viimeistään Palace-pelissä, joten City on vahva kandidaatti neljän joukkoon.

Loppukirin jokerikortti on Liverpool. Joku voisi väittää Poolin ohjelmaa helpoksi (So’ton ja Boro kotona, Watford ja Hammers vieraissa), mutta Jürgen Kloppin miehistöllä on ollut vahvaa tendenssiä hapuilla heikompia joukkueita vastaan. Tämä johtuu erityisesti siitä, ettei Pool pääse pelaamaan Kloppolle ominaista kovatempoista vauhtifutista vastustajien maatessa syvällä omalla alueella. Sadio Manen puuttuminen verottaa Liverpoolia erittäin raskaasti, joten joukkueen pärjäämistä on äärimmäisen haastava arvioida.

Oma sanansa on sanottavana myös Manchester Unitedilla, mutta kaiken järjen mukaan Punaiset paholaiset hamuavat ensi kauden Mestarien liigaan Eurooppa liigan kautta. ManU:n loppua mutkistaa Zlatanin pitkälle sairaslomalle lähettänyt polvivamma. Myös toinen kesän megahankinnoista, Paul Pogba kärsii lihasvammasta, eikä ranskalainen ollut edes penkillä Cityä vastaan.

Friends Arenalla pelattavaan Eurooppa liigan finaaliin etenemiseksi ManU:n pitäisi kaataa La Ligassa 11. majaileva Celta Vigo, jonka jälkeen finaalissa vastaan tulisi joko Ajax tai Lyon. Valioliigassa ManU taas vierailee vielä kummankin Pohjois-Lontoon joukkueen luona ja Southamptonissa. Kotona United taas kohtaa Swansean ja päätöskierroksella Palacen. Jos siis pitäisi veikata, keskittää ManU paukkunsa 24.5. huipentuvan Eurooppa Liigan voittoon, mikä varmasti maistuisi enemmän kuin pelkkä sijoitus neljän joukossa.

Zlatanin loukkaantuminen on tiennyt lisää maalintekovastuuta Marcus Rashfordille ja Anthony Martialille. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Melankolista kevättä pelaava Arsenal on jo julistettu ulos kärkinelikosta, mutta viime aikoina hitusen skarpannut ryhmä on kuin varkain noussut taisteluun ensi kauden UCL-paikasta. Kirittävää Tykkimiehillä toki riittää, mutta se on pelannut nelikosta vähiten pelejä. Lähinnä Arsene Wengerin jatkoa jännittävän seuran loppuohjelma on kuitenkin varsin kimurantti sen kohdatessa ensin hirmuvireisen Spursin vieraissa ja ManU:n kotonaan heti seuraavana viikonloppuna. Tykkimiehiä odottaa aina yhtä ihana Stoke away sekä kotipelit Sunderlandia ja Evertonia vastaan.

Jos tässä vaiheessa pitäisi veikata kärkinelikon täydentävät joukkueet, sanoisin että City siellä tulee ainakin olemaan. ManU keskittänee paukkunsa Eurooppa liigaan, joten uskoisin Poolin olevan neljäs, ihan siitä syystä, että ManU:n ja Arsenalin loppuohjelmat ovat huomattavasti haastavampaa sorttia.

Putoamistaisto: Hull (33p) VS Swansea (31p)

Taistelu elämästä ja kuolemasta saa yleensä aikaan mystisiä asioita, näin ollen on ehkä turhan kapea katseista rajata taisto vain Hullin ja Swansean välillä. Burnley (36p) ei ole vielä turvassa, eikä Boroa (27p) voi vielä ihan täysin ulos dumata, vaikka säilyminen hyvin epätodennäköiseltä näyttääkin. Todennäköistä kuitenkin on, että viimeinen putoaja on joko Tiikerit tai Joutsenet.

Lyhytsyöttöpeli-ideologiansa täysin hylännyt Swansea näytti talvella jo varmalta putoajalta, mutta Carlo Ancelottin valmennustiimistä penkin päähän hypännyt Paul Clement on herättänyt walesilaiset henkiin. Joutsenten säilymistaistelu alkaa haastavilla matseilla, kun se kohtaa ensin ManU:n Unelmien teatterissa ja isännöi seuraavana viikonloppuna Evertonia. Näiden jälkeen Swansea pelaa vieraissa Sunderlandia vastaan ja isännöi päätöskierroksella WBA:ta.

Omistajasekoilujen keskellä paininut Hull on vastoin kaikkia odotuksia edelleen hengissä. Tästä suuri kiitos menee luonnollisesti Marco Silvalle ja hänen tekemilleen loistaville hankinnoille, joiden turvin Tiikerit ovat kohonneet uskottavaksi Valioliiga-joukkueeksi. Kahden pinnan etumatkalta loppukiriin lähtevän Hullin loppuohjelma on ehkä hiukan Swanseata kovempi sen pelatessa kotona Sunderlandia ja Spursia vastaan ja vieraissa So’tonia sekä Palacea vastaan.

Burnleyn viime aikainen vire on ollut kammottavan surkea, mutta joukkueelle riittänee säilymiseen yksikin voitto, jonka se voi hyvinkin napata kauden kolmanneksi viimeisellä kierroksella, kun WBA vierailee Turf Moorella. Mahdotonta Burnleyn putoaminen ei ole, mutta on hyvin epätodennäköistä, että kolmen ja viiden pinnan päässä vaanivat Hull ja Swansea tulisivat kummatkin sen ohi.

Näin ollen säilymistaisto käydään Hullin ja Swansean välillä. Viimeisen säilyjän ennakoiminen tuntuu kuitenkin melkoiselta kolikon heitolta, sillä esimerkiksi Spursilla ei välttämättä ole enää päätöskierroksella panosta, mikä voi hyvinkin johtaa Hullin yllätysvoittoon. Ohut panostus menisi ehkä kuitenkin Swansean hyväksi, joka on aavistuksen laadukkaampi nippu, vaikka takamatkalta loppukiriin lähteekin.

Loppukauden matsipoiminnat:

  • Su 30.4. (klo 16.05): Everton – Chelsea
  • Su 30.4. (klo 18): Tottenham – Arsenal
  • Su 7.5. (klo 18): Arsenal – Manchester United
  • Su 14.5. (klo 18.30) Tottenham – Manchester United
  • To 18.5. (klo 21.45) Leicester – Tottenham
  • Su 21.5. (klo 17) Päätöskierros, kaikki pelit samaan aikaan.

Kansikuva: Richard Heathcote/Getty Images