Valioliigaennakko: Uuteen kotiin muuttava Tottenham uhkaa jäädä jälleen kärjen sympaattiseksi haastajaksi – kärkinelikkoon se kiilaa silti

Viaplay LogoValioliigakausi 2018-19 starttaa perjantaina 11.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Tottenham Hotspurin seurahistoriassa alkaa uusi aika, kun seura muuttaa uudelle modernille stadionille. Valioliigan kärkijoukkueeksi ennen kaikkea hyvällä johtamisella nousseen Spursin kesä on kuitenkin mennyt hiljaisissa merkeissä siirtojen osalta. Ryhmä eittämättä kaipaisi muutamaa laadukasta täsmähankintaa, muuten se uhkaa jäädä jälleen kärjen sympaattiseksi haastajaksi. Faneille.comin ennakkoarvioissa Tottenham löytyy sijalta 3.

Viime kausi

Aiemmin hyvin sekalaisena seurakuntana tunnettu Tottenham on noussut aidoksi kärkijoukkueeksi Mauricio Pochettinon alaisuudessa. Toissa kauden vakuuttava kakkossija nostatti toiveita Pohjois-Lontoossa ja innokkaimmat uumoilivat syystäkin ylistetyn Pochettinon prosessin huipentuvan mestaruuteen.

Man Cityn ylivoiman edessä jokainen oli voimaton, mutta Spursin viime kausi oli jopa pientä takapakkia. Uuden stadionin tieltä väistyvän White Hart Lanen vaihtuminen Wembleyyn vei Tottenhamilta kotiedun, mutta myöskään pelillisesti liljanvalkoiset eivät yltäneet edelliskauden tasolle. Edelliskauden pistepotista hupeni yhdeksän pinnaa ja Spurs sijoittui 77 pinnan turvin kolmanneksi, mikä täytti minimitavoitteen eli pääsyn tulevan kauden Mestarien liigaan.

Valioliigassa Spurs vaikutti polkevan hieman paikallaan, mutta Euroopassa se nosti selvästi profiiliaan. Syksyllä 2016 Mestarien liigan lohkovaiheessa kompastunut ryhmä selvitti kovan alkulohkonsa tyylillä ja dominoi kenttätapahtumia myös neljännesvälierissä Juventusta vastaan. Kummankin ottelun mustat hetket kuitenkin siivittivät torinolaiset jatkoon. Myöskään FA Cupissa ei tullut kauan himoittua pokaalia, kun Pochettinon ryhmä putosi edelliskauden tapaan välierissä, tällä kertaa Manchester Unitedille.

Siirrot

Sisään: 

Ulos: 

Lähtökohdat

Tottenham on siitä erikoinen kärkijoukkue, että vaikka se säväyttää viheriöllä, on se taloudellisesti kaukana muista kärkiseuroista. Spursin palkkabudjetti on kaksi kolmasosaa Cityn ja Unitedin vastaavista. Seuran ostot ovat olleet pitkälti myyntien varassa. Tottenhamin nettokulutus Pochettinon kesästä 2014 alkaneen valmentajapestin aikana on vain 33 miljoonaa puntaa pakkasella, kun esimerkiksi Manchesterin joukkueet ovat samassa ajassa satsanneet joukkueisiinsa useita satoja miljoonia.

Jo se, että Tottenham on kiilannut kolmesti peräkkäin kärkinelikkoon on huima suoritus. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja Pohjois-Lontoossa odotetaan kuumeisesti pokaaleja, joita seura ei ole argentiinalaismanagerin alaisuudessa nostellut. Tämän vuosituhannen ainoa pysti on keväällä 2008 valloitettu liigacup.

Spursin nousu ylemmästä keskikastista kärkijoukkueeksi kulminoituu juuri Pochettinoon. Etenkin Andre Villas-Boasin aikana seura yritti ostaa tiensä huipulle, mutta sittemmin linjaksi on valittu nuorien pelaajien hankkiminen ja heidän kouliminen. Tässä tehtävässä Southamptonista saapunut argentiinalainen on onnistunut ilmiömäisesti, sillä Harry KaneDele AlliEric Dier ja kumppanit ovat nousseet lähes täydestä tuntemattomuudesta Valioliigatähdiksi. Myös Christian Eriksenin ja Jan Vertonghenin kaltaiset pelaajat ovat menneet selvästi eteenpäin Pochettinon alaisuudessa.

Viime kauden päätöspelin jälkeen Pochettino esitti jonkinasteiseksi ukaasiksi tulkittavan lausunnon, kun hän epäsuorasti penäsi seuraa panostamaan. Spurs-manageri puhui pokaalien olevan seuran tavoite, mutta niiden voittamiseen ei ole oikotietä. Managerin mukaan muutto uudelle stadionille vie Spursia eteenpäin, mutta se ei riitä, vaan seurajohdon on oltava rohkea.

Tällä hetkellä Spursin pelaajaliikenne näyttää – sekä tulijoiden että lähtijöiden osalta – pyöreää nollaa. Myös ääni Pochettinon kellossa näyttää muuttuneen, sillä hän kertoi hiljattain, ettei Spurs tule välttämättä tekemään uusia hankintoja.

Joukkueen vahvistaminen on hankala rasti Spursin resursseilla, sillä seura ei pysty tekemään yli 50 miljoonan punnan jättihankintoja. Joukkueen ydinryhmä on niin laadukas, että avauksen vahvistaminen alle 40:n miljoonan punnan miehellä on liki mahdotonta, ellei haaviin tartu Dele Allin kaltainen tuntemattomampi kultakimpale.

Tarvetta hankinnoille kuitenkin olisi, sillä materiaali on Mestarien liigassa pelaavalle huippuseuralle turhan kapea. Etenkin hyökkäyspäähän ja keskikentälle pitäisi saada laadukkaampia vaihtoehtoja. Pochettino ja seurapomo Daniel Levy ovat kyllä yrittäneet, mutta parina viime kautena hankitut pelaajat ovat useimmiten flopanneet. Esimerkiksi tammikuun hankinta Lucas Moura ei onnistunut, Serge Aurier oli epätasainen ja Kanen taakkaa kärjessä jakaviksi kakkosmieheksi vuoden välein hankitut Fernando Llorente ja Vincent Janssen eivät tuoneet joukkueelle minkäänlaista lisäarvoa. Tämä lienee päällimmäinen syy Spursin rauhallisuuteen siirtomarkkinoilla – se haluaa välttää viime kausien hutihankinnat. Onnistumisiakin toki löytyy, kuten Davinson Sanchez tai Victor Wanyama.

Levy ja Pochettino joutuvat kuitenkin käärimään hihansa, mikäli huhut Toby AlderweireldinDanny Rosen ja Mousa Dembelen lähdöistä käyvät toteen.

Loistavat MM-kisat pelannut Kieran Trippier on yksi monista Mauricio Pochettinon alaisuudessa huipulle nousseesta pelaajasta. (Shaun Botterill/Getty Images)

Pysähtyneisyyden tunteesta huolimatta seurassa alkaa uusi aika, kun se pääsee takaisin sydänmailleen Tottenhamin kaupunginosaan ja uudelle 62 000 katsojaa vetävälle kotiareenalleen. Stadion tuo tuloja lisääntyneiden lipputulojen ja oheismyyntien myötä, mutta liki miljardin maksava uusi pyhättö tuo myös menoja. Brexitin myötä kulut kasvoivat, kun punnan kurssi sukelsi ja sitä kautta ulkomailta tulleiden rakennustarvikkeiden hinnat nousivat. Seura ei myöskään ole onnistunut myymään stadionin nimioikeuksia, josta se toivoo nettoavansa minimissään 20 miljoonaa puntaa kaudesta.

Tottenhamin kannattajat näkisivät mielellään uusia vahvistuksia, jotka siivittäisivät joukkuetta kohti kansallista ja kansainvälistä huippua. Joka tapauksessa Pochettinon ryhmä lähtee kauteen vahvoista asetelmista, sillä jatkuvuus on yksi ryhmän valteista.

Spursin edelleen nuori ydinrunko on ollut pitkään yhdessä ja tuntee sekä toisensa, että Pochettinon pelitavan hyvin. Myös Pochettino tuo menestyksen pääarkkitehtinä turvaa. Hänen vahvasti organisoitu kollektiivi hurmaa jälleen viheriöllä.

Tottenham hallinnoi pelivälinettä maltilla. Se piti viime kaudella palloa yli 58-prosenttisesti, mikä oli sarjan toiseksi korkein lukema. Spurs etsii murtautumismahdollisuuksia sisemmiltä laitakaistoilta, mistä se etenee nopeilla syöttökombinaatiolla tai keskityksillä rankkarialueelle. Tässä piilee myös Pochettinon suurin kehityskohde. Tottenham teki viime kaudella 48 maalia avoimesta pelistä, mikä oli peräti 30 maalia vähemmän kuin Manchester Cityllä. Murtautumisten yksi ongelma on ollut se, että joukkue etsii lähes pakonomaisesti Kanea.

Vastaavasti ilman palloa Spursin leimallisin piirre on ollut yhtenäinen ja aggressiivinen prässi. Se ei välttämättä säntää suuna päänä vastustajan kimppuun, mutta kun sauma aukeaa, tukkivat valkopaidat syöttösuunnat tehokkaasti ja riistävät pelivälineen. Viime kaudella ryhmä oli vahva tilanteenvaihdoissa, joista se iski kahdeksan osumaa.

Tottenhamin pelissä perusasiat ovat kunnossa ja ryhmä liikkuu yhtenäisesti pelin eri vaiheissa. Viime kaudella Pochettino ei kuitenkaan löytänyt keinoja kehittää joukkueen peliä. Etenkin vauhdin puute laidoilla näkyi toisinaan karusti, kun ryhmä ei saanut murrettua vastustajan linjoja onnistuilla yksi vastaan yksi -haastoilla. Juuri tästä syystä sarjan parhaimpiin ohittajiin kuuluva Wilfried Zaha olisi erittäin otollinen hankinta liljanvalkoisille. Myös keskikentän keskusta kaipaa kipeästi uusia vaihtoehtoja ja saattaa vahvistua Celta Vigossa säväyttäneellä Stanislav Lobotkalla tai Bournemouthin lupaavalla Lewis Cookilla.

Avainpelaajat

Spursin tärkein pelaaja on itse oikeutetusti seuran oma kasvatti Harry Kane, joka paukutti viime kaudella 30 maalia. Monien mielestä maailman paras puhdas ysi on huippuammattilainen, joka näyttää suuntaa koko joukkueelle. Kane ei ole tyypillinen supertähti, vaan tylsä persoona, joka tekee kaikkensa tullakseen paremmaksi. Hän on jopa palkannut oman kokin pitämään ruokavalion urheilun kannalta optimaalisena. Ylistetty talismaani kaipaisi kuitenkin tukea. Hän on takonut viime kausilla liki puolet Spursin maaleista ja pelaa kammottavia minuutteja kaudesta toiseen. Kane hakee hanakasti täysosumia, mutta myös hänen tyhjentävät juoksut ja prässipelaaminen ovat arvokas ase Tottenhamille.

Kanea tahdittaa keskikentän ylemmän oksan kaksikko Dele Alli ja Christian Eriksen. Vastustajien ihon alle kaivautuva Alli liikkuu älykkäästi pallottomana ja viimeistelee kovalla prosentilla. Vastaavasti Eriksen hoitaa tilanteiden järjestelyn ja pelin rytmittämisen. Juutin potkutekniikka on planeetan parhaita ja hänen siirtonsa rangaistusalueen tuntumassa ovat korvaamaton osa Spursin pelaamista. Yläkerran nelikon täydentää väsymättömästi ravaava eteläkorealainen Heung-min Son, jolta voi jälleen odottaa yli kymmenen maalin kautta.

Alempana Spursin orkesteria johtaa vaivattomasti ohittava Mousa Dembele, joka voittaa tiloja pujahtamalla ahtaista väleistä. 31-vuotias belgialainen on kuitenkin ollut siirtohuhujen kohteena ja hänen nykyinen sopimuksensa umpeutuu alkavan kauden päätyttyä. Uniikin Dembelen menettäminen saattaisi olla Spursille tuhoisaa, sillä konehuoneen tarjonta on muutenkin ohutta, eikä puolustavia rooleja hoitelevien Victor Wanyaman ja Eric Dierin pallollinen osaaminen riitä hyökkäysten käynnistelyyn.

Alakerran johtohahmona jatkaa viime kauden tähdistön toiseksi toppariksi valittu Jan Vertonghen, joka ennakoi mestarillisesti. Kokenut belgialainen ei häkeltynyt vaikka luottopari Alderweireld vaihtui viime kaudella aggressiivisesti eteenpäin puolustavaan Davinson Sancheziin. Viime syksynä Pochettino suosi kolmen topparin alakertaa, mutta Alderweireldin loukkaantuminen pakotti argentiinalaisen palaamaan neljän alakertaan. Jos Vertonghenin maanmies myydään Man Unitediin, jatkanee Spurs neljän linjalla, vaikka myös Dier pystyy paikkaamaan alakerrassa.

Fyysisyydellään vakuuttava Davinson Sanchez oppi Valioliigan tavoille Jan Vertonghenin valvovan silmän alla. (Shaun Botterill/Getty Images)

Spurs-kannattajilla on kovat odotukset linjan oikealla sivustalla operoivan Kieran Trippierin suhteen. MM-kisojen paras laitapakki lähettää millintarkkoja keskityksiä rangaistusalueelle, mutta pärjää myös omassa päässä. Samat sanat pätevät vasemman laidan Ben Daviesin. Spursin hyökkäävät pelaajat operoivat kapealla, joten ulompien laitakaistojen hyökkäysvastuu avautuu juuri laitapuolustajien nousuille.

Pohjoislontoolaisten ehdottomiin avainpelaajiin on luettava myös kapteeni Hugo Lloris. Viime kaudella kokenut ranskalainen haparoi ajoittain, mutta loistavat MM-kisat nostattavat miehen itseluottamusta. Kimmoisa Lloris on edelleen sarjan parhaita maalivahteja.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Kolmen leijonan odottamaton menestys sai koko Englannin innostumaan maajoukkueen edesottamuksista, mutta Tottenhamille Englannin menestys tuo haasteita. Spursin viisi Englannin maajoukkuepelaajaa uurasti MM-kisoissa vielä heinäkuun puolivälissä. Tähän kun lisätään Lloris ja joukkueen belgialaiskolmikko, niin yhteensä yhdeksän Tottenhamin miestä päätti kautensa reilut kolme viikkoa sitten. Lisäksi Eriksen ja Sanchez esiintyivät kisojen jatkopeleissä. Tämä näkyi karusti joukkueen preseasonilla, jonka kokoonpano oli hyvin nuorisopainotteinen. Kova kisarasitus syö Spursin kapeaa ryhmää, jonka yhdeksästä yli 3000 minuuttia viime kaudella urakoineesta pelaajasta ainoastaan Ben Daviesia ei nähty Venäjällä. Pochettinolla on näin ollen kova työ parsia ryhmä valmiiksi Valioliigan starttiin.

Toinen, joskin huomattavasti pienempi uhkakuva liittyy uuteen kotistadioniin. Tilastot kertovat, että asettuminen uuteen pyhättöön ottaa aikansa. Tällä vuosituhannella Arsenal, Manchester City, Southampton, Derby County ja West Ham ovat vaihtaneet kotiareenaa Valioliigassa pelatessaan. Joukkueista ainoastaan Derby on onnistunut keräämään uudessa pyhätössä vanhaa enemmän pisteitä, kun katsotaan vanhan stadionin viimeistä ja uuden ensimmäistä kautta. Spursin laskua tosin pehmentää viime kauden evakko Wembleyllä, mutta White Hart Lanen kaltaista kotietua joukkue tuskin heti alkuunsa saavuttaa, vaikka pelaajat pääsevät potkimaan pelivälinettä osin jopa fyysisesti samoilla jalansijoilla, kuin uuden stadionin alta väistyneellä The Lanella.

Ota seurantaan

Harry Winks. Tottenhamin oma kasvatti murtautui viime syksynä pelaavaan kokoonpanoon ja vakuutti siinä määrin, että Gareth Southgate antoi Winksille A-maajoukkuedebyytin. Alkuvuodesta sattunut nilkkavamma kuitenkin pilasi pienikokoisen keskikenttämiehen kauden ja hän on edelleen loukkaantuneena, mutta ilmaisi sosiaalisessa mediassa olevansa pian pelikuntoinen. Hennosta Winksistä tulee olemaan Spursille paljon iloa tulevaisuudessa. Keskikentän keskustassa luutiva 22-vuotias englantilainen liikuttaa palloa 90-prosentin varmuudella omille. Winks pystyy määrittämään pelin rytmiä ja hallitsemaan sitä kautta pelin virtausta. Jahka englantilainen saa jalkansa pelikuntoon, tulee hän saamaan taas vastuuta keskikentällä. Spurs-kasvatti on hyvin erityylinen pelaaja kuin saman pelipaikan Dembele, mutta hän saattaa hyvinkin napata keskikentän tahtipuikon belgialaiselta jo tulevalla kaudella.

Arvio

MM-kisojen tuoma rasitus heittää kovan haasteen Spursin alkukauteen, mutta siitä toivuttuaan hurmaavat pohjoislontoolaiset tutuilla aseilla. Siinä vaiheessa mestaruusjuna lienee kuitenkin jo karannut. Tottenham on laatujoukkue, mutta se uhkaa jäädä jälleen sympaattiseksi kärjen haastajaksi, joka pelaa loistavaa jalkapalloa, mutta ei saa palkintoa pokaalien muodossa. Joukkue on muutaman huippuvahvistuksen päässä uskottavasta mestarikandidaatista, mutta niitä ei ole taaskaan tulossa. Piruja ei kuitenkaan kannata maalailla uuden stadionin seinille. Taistelu top4-sijoituksista on kovaa, mutta Spurs kampeaa itsensä sinne neljättä kertaa peräkkäin.

Faneille.comin Valioliigaranking 2018-19:

Kansikuva: Stu Forster/Getty Images