Valioliigakierroksen topit ja flopit: Lentävät Kotkat ja melankolinen Arsenal

Viaplay LogoSeuraa Valioliigan huippujännittävää loppukautta Viaplay-palvelusta.

Valioliigakausi 2016-17 etenee vääjäämättä kohti loppuhuipennustaan. Viikonloppuna mitelty kierros oli järjestyksessään jo numero 32. Muutaman hieman seesteisemmän kierroksen jälkeen nyt nähtiin yksi isompi yllätys ja todellinen tuomarifarssi. Tässä ovat kierroksen topit ja flopit.

Flopit:

3. West Bromwich

Nälkä kasvaa syödessä, paitsi jos olet Tony Pulis. Mestarillisesti joukkueensa sarjassa pitävän lätsäpään ryhmä hätyytteli jopa europaikkoja, mutta kun turvalliset 40 pistettä tärähti mittariin, on Baggies alkanut sakkaamaan. Kotitappio Southamptonille oli jo neljäs reilun kuukauden sisään. Paikkoja WBA kyllä rakensi, mutta ruuti oli tällä kertaa märkää. Edellisestä kuudesta ottelustaan WBA on raapinut vain neljä pinnaa.

2. Craig Pawson

Väkevällä rutiinilla heikommilta joukkueilta pisteet raapiva Manchester United sai Sunderland-ottelun tuominneelta Craig Pawsonilta merkittävää vetoapua vieraiden suvereeniin 3–0-voittoon päättyneessä pelissä. Ensimmäisen puoliajan lopussa Pawson kaivoi joulukortin Sebastian Larssonille aavistuksen vaarallisesta taklauksesta, joka ei kuitenkaan osunut Ander Herreran jalkoihin. Pelaajia on toki suojeltava ja Larssonin taklaus oli vaarallinen, mutta jos ”olisi käynyt pahasti jos olisi osunut” -kontakteista aletaan ajamaan pelaajia suorilla punaisilla ulos, lentää jokaisesta pelistä vähintään kolme pelaajaa suihkuun.

1. Arsenal

Keskiviikkona suonenvedon saanut Arsenal oli kaunis muisto, kun Tykkimiehet palasivat tutumpaan taaperrus formiinsa maanantaina Crystal Palacen vieraana. Yli 72-prosenttisesti palloa pitänyt Arsenal oli haluton lammaslauma, joka ei taistelisi nykyvireessä edes Veikkausliigan mestaruudesta. Tappio oli pohjoislontoolaisille jo kolmas viimeisen viiden sarjapelin ajalta. Jos Arsene Wenger kunnioittaa yhtään seuraa, ymmärtää ranskalainen päättää uransa tähän kauteen, sillä Tykkimiehillä ei ole mitään asiaa neljän joukkoon ja joukkueen melankolisista esityksistä päätellen ranskalainen on menettänyt pukukopin luottamuksen.

Topit:

3. Everton

Vuoden 2017 kuumin joukkue ei ole sarjaa johtava Chelsea, vaan toinen sinipaitainen ryhmä, Everton. Ronald Koemanin miehistö jatkoi vahvaa kevättään aiheuttamalla Craig Shakespearelle miehen manageriuran ensimmäisen tappion. Tanssit Goodison Parkilla päättyivät Toffeiden 4–2-kotivoittoon. Sinipaitojen ykköstähti oli vähemmän yllättäen kahdesti osunut Romelu Lukaku, joka nosti kauden maalimääränsä jo 23 nyyttiin. Kaiken kaikkiaan Evertonin esitys oli vakuuttava, eikä ole mitenkään mahdoton ajatus, että joukkue nousisi Arsenalin ohi kuudenneksi.

Romelu Lukaku johti Evertonin ilotulitusta, jossa myös kippari Phil Jagielka onnistui. (Michael Steele/Getty Images)

2. Tottenham

No Harry Kane, no problem. Tottenham ei jättänyt mitään arvailujen varaan, kun se nylki Watfordin kotonaan peräti 4–0. Spursin arveltiin olevan pahassa pinteessä Kanen loukattua nilkkansa viime kuussa, mutta joukkue on jälleen pystynyt paikkaamaan englantilaisen poissaolon. Heung-Min Son oli erityisen vahvalla pelipäällä tehden kaksi ja syöttäen yhden osuman. Spurs-fanien riemuksi myös Kane nähtiin kentällä viimeiset puoli tuntia. Vaikka Tottenhamilta ollaan vuosien saatossa nähty pahemman luokan kevätsulamisia, vaaditaan nyt jo katastrofia, jotta seura valahtaisi kärkinelikon ulkopuolelle.

1. Crystal Palace

Kulttihahmona tunnettu Sam Allardyce on saanut Kotkat lentämään viime aikoina. Komea 3–0-kotivoitto Arsenalista oli jo viides edelliseen kuuteen otteluun. Täysi pistepotti tarkoitti samalla putoamisviivan jäämistä jo kuuden pisteen päähän. Palacen esitys oli vakuuttava, sillä se jätti pelivälineen hallinnan suosiolla vieraille, mutta onnistui siitäkin huolimatta luomaan vaarallisemmat maalipaikat. Joukkueen ykköstähti oli kaksi maalia syöttänyt Wilfried Zaha, jonka ohella esiin täytyy nostaa uransa ensimmäisellä Valioliiga-osumalla loppulukemat pilkulta viimeistellyt Luka Milivojevic, joka tukki keskikenttää mestarillisella tavalla.

Kansikuva: Clive Rose/Getty Images