Kommentti: Everton polttaa rahaa, mutta tekee sen fiksusti – Kaikkien hankintojen huippuvuodet odottavat edessäpäin

Viaplay LogoHaastaako Everton ensi kaudella kärkikuusikon? Se selviää Viaplay-palvelussa, joka näyttää Valioliiga-ottelut kaudella 2017-18.

Valioliigan siirtoikkunan aktiivisinta seuraa ei tarvitse kauaa arvuutella. Viime kaudella seitsemänneksi sijoittunut Everton on ostanut jo viisi pelaajaa, joihin on futissivusto Transfermarktin mukaan palanut 83 miljoonaa puntaa. Uudet hankinnat viestittävät paitsi Evertonin kunnianhimosta, myös strategiasta, millä seura pyrkii nousemaan huipulle. Evertonin täytyy kasvaa kärkijoukkueeksi, ei ostaa itseään huipulle.

Uudet Everton-pelaajat pähkinänkuoressa

Jordan Pickford, 23. Osa pudisteli päätään Evertonin ladottua pöytään 25 miljoonaa puntaa Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuevahdista. Todellisuudessa Pickfordin pitäisi olla loistava hankinta, sillä hän oli viime kaudella koko sarjan parhaita maalivahteja umpisurkeassa Sunderlandissa. Atleettinen Pickford on paitsi erinomainen torjuja, myös hyvin peliä avaava maalivahti, josta Everton saa todennäköisesti ykköstorjujan seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, ellei häntä viedä isompaan seuraan.

Davy Klaassen, 24. Keskikentällä, joko keskustassa tai kymppipaikalla viihtyvä hollantilainen maksoi Evertonille 23 miljoonaa puntaa. Klaassen on nuoresta iästään huolimatta kokenut pelaaja, sillä kaksi edelliskautta Ajaxia kipparoinut pelaaja on operoinut kasvattajaseuransa riveissä jo 180 ottelua. Hollannin maajoukkuemies teki viime kaudella kovaa jälkeä, kun täysosumia syntyi 20 ja maaliin johtaneita syöttöjä 12 kappaletta.

Sandro Ramirez, 21. Kanarian saarilta kotoisin oleva Barcelona-kasvatti saattoi olla yksi siirtoikkunan ryöstöistä. Sandro matkasi vuosi sitten ilmaisella siirrolla Malagaan, jossa nuori kärki viimeisteli 14 La Liga -maalia. Erinomaisen laukauksen omaavan hyökkääjän sopimuksessa oli vaivaisen viiden miljoonan punnan ulosostopykälä, jonka aktivoimalla Everton sai Sandron omakseen.

Henry Onyekuru, 20. Nuori nigerialaislaituri saapui Evertonin belgialaisesta KAS Eupenista. Seitsemän miljoonaa puntaa maksanut Onyekuru on sijoitus tulevaisuuteen, sillä nuorukainen lainattiin tulevaksi kaudeksi Anderlechtiin. Niukasti säilyneen KAS Eupenin paidassa syntyi kuitenkin 12 maalia ja 7 maalisyöttöä, joten muun muassa Arsenalin tavoitteleman pelurin pitäisi omata potentiaalia pärjätä myös Valioliigassa.

Michael Keane, 24. Evertonin viimeisin, muttei missään nimessä vähäisin hankinta, joka maksoi Transfermarktin mukaan 25 miljoonaa puntaa, mutta brittimedian kertoi hinnan olleen Evertonin uusi seuraennätys, 30 miljoonaa. Joka tapauksessa Everton saa Burnleysta tulleesta maajoukkuetopparista huippupuolustajan, joka on modernin keskuspuolustajan prototyyppi. Keane on älykäs pelaaja, joka sijoittuu erinomaisesti ja taitaa jalalla pelaamisen. Hinta saattaa äkkiseltään tuntua kovalta, mutta ottaen huomioon kuinka kovalla tasolla Keane on viime kaudet pelannut, ei siirtosumma ole missään nimessä ylitseampuva.

Burnleyssä loistaneesta Michael Keanesta Everton saa alakertaan uuden ykköstopparin. (Jan Kruger/Getty Images)

Järkeviä liikkeitä

Evertonin uusia miehiä yhdistää etenkin yksi asia, he ovat kaikki alle 25-vuotiaita. Toisin sanoen Toffees on panostanut nuoriin ja urallaan eteenpäin meneviin pelaajiin. Pickford ja Keane ovat kuitenkin todistaneet tasonsa Valioliigassa, Klaassen johdattanut Ajaxin Eurooppa liigan finaaliin ja Sandro takonut komean maalimäärän eurooppalaisessa huippusarjassa.

Etenkin englantilaiskaksikko tuli Evertonille tarpeeseen, sillä maalivahdin ja toisen topparin tonteille seura kaipasi laadukkaampia pelureita. Klaassen taas saattaa olla Ross Barkleyn korvaaja, riippuen siitä, meinaako englantilainen jatkaa ensi kesään päättyvää sopimustaan vai nostaako hän kytkintä. Vuonna 1993 syntyneet Barkley ja Klaassen eivät kuitenkaan ole toisiaan avauksesta poissulkevia pelaajia, vaan pragmaattinen Ronald Koeman pystyy käyttämään molempia yhtä aikaa.

Malagasta tullut Sandro voi olla joko Romelu Lukakun korvaaja tai kirittäjä. Siirtoikkunan kuumimpiin nimiin kuuluvan belgialaisen lähtöä on pidetty lähes varmana, eikä espanjalainen luultavasti tullut Evertoniin istumaan penkille. Jos 25 Valioliiga-maalia viime kaudella iskenyt Lukaku lähtee, hankkinee Everton myös toisen hyökkääjän. Toffees on Lukakun kanssa siinä määrin onnellisessa tilanteessa, että myynti kattaisi lähes kokonaan kaikki kesän aiemmat hankinnat.

Evertonin uudet miehet, Belgiaan lainattua Onyekurua lukuunottamatta vahvistavat nykyistä ryhmää jo ensi kaudella, mutta jokaisessa hankinnassa on silmäilty myös tulevaisuutta. Ei varmasti ole sattumaa, että Everton on ostanut pelkästään kohti uransa parhaita vuosia seilaavia pelaajia. Liverpoolissa ollaan selvästi ymmärretty, ettei Valioliigan kärkikuusikkoa tavoiteta yhdessä kesässä, vaan seuran täytyy tehdä pitkäjänteistä työtä.

Kärkikuusikon haastajaksi on yhä matkaa

Valioliiga ollaan perinteisesti tavattu jakaa kolmeen osaan, kärki, keskikasti ja putoamiskamppailu. Viime kaudella kasteja oli kuitenkin neljä: kärki, Everton, keskikasti ja putoamiskamppailu.

Kuudenneksi tulleesta Manchester Unitedista Everton jäi kahdeksan pisteen päähän. Ero olisi luultavasti ollut suurempikin, jos Eurooppa liigaan panostanut ManU ei olisi peluuttanut loppukaudesta kakkosmiehistöään. Kahdeksanneksi tullut Southampton jäi peräti 15 pisteen päähän. Sinipaidat olivat Manchester Cityn ohella eniten yläpuolellaan olleelle joukkueelle jäänyt ryhmä ja selvästi eniten alapuolelle jäänyttä joukkuetta edellä ollut nippu.

Seitsemättä sijaa aina joulukuun lopusta kauden päättymiseen asti hallinnoinut Everton on ollut jo vuosia kärkikuusikon vahvin haastajakandidaatti. Viime kausi kuitenkin osoitti, että kärkeen on lupaavista otteista huolimatta matkaa myös pelillisesti. Koemanin miehistö hävisi kahdesti Chelsealla ja Liverpoolille, nappasi Cityltä neljä pistettä, Arsenalilta kolme, ManUlta kaksi ja Spursilta yhden. Joukkue onnistui näin ollen voittamaan kärkijoukkueita vastaan pelatuista 12 ottelusta vain kaksi ja jaossa olleista 36 pisteestä se keräsi vain 10.

Evertonin siniseen pelipaitaan ensi kaudella pukeutuva Sandro Ramirez (oik.) saattoi olla yksi siirtoikkunan ryöstöistä. (Aitor Alcalde/Getty Images)

Vaikka kärki on sijoitusten perusteella lähellä, on pisteiden ja peliesitysten valossa Everton vielä muutaman askeleen isoja jäljessä. Ja kuten todettua, ei tuota eroa kurota kiinni yhdessä kesässä, vaan kärkijoukkueeksi päästäkseen Evertonin täytyy olla kärsivällinen.

Leicesteristä viime kesäksi tullut siirtovelho Steve Walsh ja Ronald Koeman olivat oivia rekrytointeja viime kesänä. Nyt ostetut pelaajat tukevat Evertonin viime kaudella alkanutta uutta ja huomattavasti Roberto Martinezin vastaavaa uskottavampaa projektia.

Juuri Klaassenin ja Keanen kaltaisten pelaajien ja heidän kehittymisen myötä Everton voi nousta Tottenhamin tavoin kärkijoukkueeksi. Ja onhan seurassa jo ennestään Tom Daviesin ja Mason Holgaten kaltaisia huippulupauksia. Vaikka Everton on polttanut rahaa uusiin pelaajiin, pyrkii se huipulle pelaajia kasvattamalla, ei valmiita pelaajia ostamalla ja se tekee liverpoolilaisseurasta erittäin mielenkiintoisen seurattavan tuleviksi vuosiksi.

Kansikuva: Clive Brunskill/Getty Images