Kommentti: Sanchez–Mkhitaryan-kaupassa voittaa jokainen osapuoli

Viaplay LogoLoistaako Sanchez Old Traffordilla, entä Mkhitaryan Emiratesilla? Seuraa kaksikon otteita Viaplay-palvelussa.

Työlupien, sopimusasioiden, kauppasummien ynnä muiden myötä jo viikon päivät varmana pidetty vaihtokauppa Arsenalin ja Manchester Unitedin välillä meni vihdoin läpi. Kauppa, jossa Alexis Sanchez matkaa Old Traffordille ja Henrikh Mkhitaryan Emiratesille, on olosuhteet huomioiden winwin-diili jokaiselle osapuolelle – niin seuroille kuin itse pelaajille.

Teoreettisella tasolla Arsenal on kaupan häviäjä, sillä heidän viime kausien kenties paras pelaaja häipyy kilpailijan riveihin ja tilalle tulee viimeiset puolitoista kautta alavireisesti esiintynyt peluri. Kun kuvaan otetaan mukaan erinäiset realiteetit, kuten se, että Sanchezin sopimus olisi loppunut tänä keväänä, on Mkhitaryanin kaltaisen laatupelurin saaminen vaihtokaupassa vähintäänkin torjuntavoitto.

United saa hyökkäykseensä maailmanluokan pelaajan

29-vuotias chileläinen pelaa neljättä kauttaan Valioliigassa, eivätkä tehot valehtele. 122:ssa Valioliiga-pelissä Sanchez on maalannut 60 kertaa ja alustanut 27 osumaa. Kaudesta 2014-15 alkaen ainoastaan Harry Kane ja Sergio Agüero ovat olleet Sanchezia tehokkaampia.

Jotain Sanchezin loistokkuudesta kertoo se, että hän on saanut paljon rapaa tämän kauden otteistaan, mutta on silti maalannut seitsemän kertaa ja alustanut kolme osumaa. Ei Sanchez missään nimessä ole ollut parhaimmillaan, mutta tulosta tuntuu silti tulevan.

Unitedille Sanchezin naaraaminen on mainio asia kahdessakin mielessä. Ensinnäkin he saavat hyökkäykseensä todellisen syömähampaan. Toisekseen Sanchezin hankinta on myös imagovoitto, sillä chileläisen siirtoa paikalliskilpailija Cityyn pidettiin likipitäen varmana.

Sanchezille itselleen kauppa on myös mitä mainioin. Viikkopalkasta on pyörinyt erilaisia huhuja, mutta tiettävästi Arsenalin maksama 140 000 puntaa vähintään tuplaantuu Unelmien teatterissa. Tähän, kun lisätään erinäiset allekirjoitusbonukset ja kuvaoikeudet sun muut, puhutaan useiden kymmenien miljoonien potista. Joidenkin lähteiden mukaan Sanchez tulee kaikkine kuluineen maksamaan lähes 200 miljoonaa puntaa jos hän viihtyy Manchesterissa koko vuoteen 2022 kestävän sopimuksensa loppuun asti.

Mitä ilmeisemmin Sanchezista myös tulee Valioliigan parhaiten tienaava pelaaja, mikä on nostattanut palkkasoturi-puheita. Etenkin studioasiantuntijana kunnostautunut ex-Arsenal Martin Keownin on ollut vahvasti tätä mieltä. Huhujen mukaan City löi jarrut päälle, kun Sanchezin leiri kertoi Unitedin huomattavasti kovemmasta tarjouksesta.

Rahalla luultavasti on ollut osuutta asiaan, mutta sikäli, kun Sanchez haluaa olla hyökkäyspään talismaani, oli siirto Unitediin hyvä ratkaisu. Tämän syksyn perusteella Sanchezilla ei olisi ollut asiaa Cityn avaukseen ja vaikka hän olisi Taivaansinisiä vahvistanut, ei rooli olisi ollut millään niin suuri, kuin työläiskaupungin punaisessa leirissä.

Unitedissa Sanchez pääsee hyökkäyksen ykkösmieheksi, mistä kertoo omaa kieltään jo se, että hän sai ikonisen numero seiskan selkäänsä. Sitä paitsi, jos Sanchez olisi halunnut maksimoida saamisensa, olisi hän roikkunut Emiratesilla kevään ja vaihtanut maisemaa ilmaiseksi ensi kesänä, jolloin mukaan olisi tarttunut massiivinen allekirjoitusbonus.

Sanchezin olettaisi myös sopivan erinomaisesti Jose Mourinhon vastaiskuja painottavaan sapluunaan. Lusitaania pidetään pragmaattisena luotsina, mutta enemmän jalkapalloa seuraavat tietävät, ettei Mourinho ole pelitavallisesti niin mukautuva, kuin jotkut tuntuvat kuvittelevan. Se, että Jesse Lingard loistaa kymppipaikalla, eikä Mkhitaryan mahtunut toisinaan edes penkille, summaa lusitaanin pelitavan oivallisesti. Bussit tuottavat Mourinhon ryhmälle ongelmia, mutta kärkipeleissä portugalilainen haluaa ylittää kymppialueen nopeasti, yleensä joko ilmassa tai spurttaamalla pallon kanssa.

Hyökkäyspäähän Mourinho antaa vapauksia, eikä Unitedilla ole liiemmin selkäytimiin hakattuja etenemis- tai murtautumismalleja. Mourinhon ManU puolustaa tiiviisti ja etsii oikeaa hetkeä iskeä tilapäisprässillä. Ja, kun pallo riistetään, lähtevät Punaiset paholaiset salamannopeasti tilanteenvaihdon kautta suoraviivaiseen vastahyökkäyksiin. Tähän sapluunaan työteliäs ja vikkelä Sanchez sopii loistavasti.

Pallottomaan pelaamiseen Mourinho kuitenkin haluaa kurinalaisuutta. Esimerkiksi Eden Hazard turhautui toisinaan velvoitteisiin seurata vastustajan nousevia laitapakkeja aina omalle kulmalipulle asti. Tässä suhteessa Sancheziin liittyy myös riskejä, sillä hän on puhdas hyökkäyspään pelaaja.

Toinen Sanchezin varjopuolista on ajoittainen sooloilu. Chileläistä voisi kuvailla high risk, high reward -pelaajaksi. Upeiden yksilösuoritusten vastapainona nähdään tukku menetyksiä ja harhasyöttöjä, joista Arsenalin vastustajat ovat käynnistelleet lukuisia vaarallisia vastaiskuja. Marraskuussa Cityä vastaan chileläinen menetti pelivälineen peräti 12 kertaa. Keskimäärin Sanchez hukkaa pallon kuusi kertaa pelissä. Hieman vastaavanlaisessa roolissa pelaavan Hazardin lukema on puolet pienempi.

Sanchezin täyden potentiaalin valjastaminen Unitedin hyödyksi vaatii ainakin jonkinasteisten vapauksien antamista. Joka tapauksessa chileläinen tuo ManU:lle kaivattua leveyttä ratkaisijaosastolle. Vaikka United on tehnyt kolmanneksi eniten maaleja tämän kauden Valioliigassa, on se luoduissa maalipaikoissa jopa selvästi muuta kärkikuusikkoa perässä. Myös maaliodottaman mukaan United on tehnyt enemmän maaleja, mitä sen olisi pitänyt. Maailmanluokan pelaajan tuominen hyökkäyskalustoon voi olla juuri se ratkaiseva tekijä, joka nostaa Unitedin Cityn haastajaksi ensi kaudella.

Sanchezille siirto on askel eteenpäin. Arsene Wenger voi yrittää huijata Arsenal-faneja väittämällä ainoastaan rahan motivoineen entistä suojattiaan, mutta rehellisyyden nimissä ManU tarjoaa Arsenalia paremman sauman voittaa pokaaleja, sillä United on ainakin osoittanut kunnianhimoa panostamalla joukkueeseensa. Puhtaasti pokaalien näkökulmasta City olisi ollut parempi kohde, mutta palkka ja asema joukkueessa tekevät Unitedin tarjoamasta paketista kenties astetta houkuttelevamman.

Sanchezin naaraaminen istuu erinomaisesti myös Unitedin strategiaan tuoda ison pr-arvon omaavia tähtipelaajia osaksi huippuunsa rasvattua talouskonetta. Omien poikien ympärille kasattu ryhmä on historiaa ja liikevaihdossa mitattuna omassa kastissaan hurjasteleva United haluaa tähtiä loistamaan Unelmien teatteriin. Valioliigaseurojen suurimman fanipohjan omaavien Punaisten paholaisten pelipaitamyynnit ovat myös omaa luokkaansa ja Sanchezin seiskapaitojen voi olettaa tekevän kauppansa.

Sanchezin palkkoihin palavaa rahamäärää voi toki taivastella, mutta kun Unitedilla on niin sanotusti millä mällätä, niin miksipä seura ei näin tekisi? Varsinkin, kun kilpailijan omistama maailmanluokan pelaaja tulee tarjolle reilusti alle markkinahintaan ja hänet saa vieläpä napattua pahimman kilpailijan nenän edestä.

Alexis Sanchez on tullut tutuksi erinomaisena maalinsylkijänä. (Dan Istitene/Getty Images)

Kumman Mkhitaryanin Arsenal saa, ManU:ssa flopanneen vai Dortmundissa loistaneen?

Sanchezin floppausvaara Old Traffordilla on pieni, mutta Henrikh Mkhitaryan taas on kinkkisempi tapaus. Shakhtar Donetskissa ja Borussia Dortmundissa loistanut armenialainen ei istunut missään vaiheessa Mourinhon pelitapaan ja jäi lopulta selkeäksi flopiksi Old Traffordilla. Mukaan mahtui muutamia hyviä jaksoja, mutta yleisesti ottaen taannoinen Bundesliigan vuoden pelaaja ei vastannut huutoon.

Siinä sivussa hiljattain 29 vuotta mittariin saaneen pelintekijän itseluottamus lakosi lähellä pohjalukemia – ainakin viimeisten esiintymisten perusteella. Mkhitaryan tosin ei ole ensimmäinen luova pelintekijä, jonka Mourinho on lähestulkoon tuhonnut. OscarKevin De Bruyne tai Juan Mata Chelseassa, eivät saaneet lusitaanilta ymmärrystä. De Bruyne on kääntänyt uransa, kuten kaikki tiedämme, mutta Mata ja Oscar eivät ole päässeet lähellekkään huippuvirettään.

Alkusyksystä Mkhitaryan loisti kun United pyrki pysymään enemmän pallossa, mutta pelien koventuessa vaihtui Mourinhon pelitapa inhorealistisempaan suuntaan. Siinä armenialaisen kaltainen kymppialueella operoiva pelintekijä ei pääse oikeuksiinsa, sillä pelintekoalueille ei liiemmin palloa pelata. Esimerkiksi tunnin Chelseaa vastaan pelannut Mkhitaryan koski pelivälineeseen vain 26 kertaa.

Siirron Arsenaliin pitäisikin olla erittäin hyvä liike. Pokaaliodottama laskee, mutta Wengerin vapaasti virtaavaan hyökkäyspeliin armenialaisen pitäisi ominaisuuksiltaan soveltua Unitedia paremmin. Toisin sanoen Arsenal tarjoaa hänelle erittäin hyvän sauman kääntää laskuun kääntynyt ura.

United-kannattajille suunnatussa Instagramin kiitosviestissä pelintekijä korosti hänen olevan siinä vaiheessa uraansa, että peliaikaa pitäisi saada. ManU:ssa Mkhitaryan ei mahtunut toisinaan edes penkille, mutta Arsenalissa hänen pitäisi olla selkeä avauksen pelaaja.

Arsenalin ja Mkhitaryanin kannalta oleellista on löytää kadoksissa ollut itseluottamus ja palauttaa sitä kautta Dortmundissa loistanut pelintekijä takaisin nurmelle. 39:ään ManU:ssa pelattuun Valioliiga-otteluun syntyi vain viisi maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä, kun taas 90:n Bundesliiga-ottelun saldo oli 23 maalia ja 36 syöttöä. Jos Arsenal saa ManU:ssa nähdyn huippupelaajan haamun, ei Mkhitaryan ole merkittävä vahvistus, mutta jos Emiratesilla viilettää Westfalen-stadionilta tuttu kymppi, on kauppa ollut Tykkimiesten osalta onnistunut.

Sanchezin lähtö kirpaisee, mutta Arsenal-leiristä on kuulunut puheita chileläistä ympäröineen epävarmuuden hiertäneen pukuhuonetta. Jatkosopimuksesta kieltäytynyt Sanchez oli joka tapauksessa lähdössä ja Gunners kaipasi lisää ruutia kapeaksi käyvään hyökkäyspäähän.

Siinä mielessä Mkhitaryanin saamista voi pitää vähintäänkin tyydyttävänä korvauksena chileläisen irrottamisesta. Jos Sanchez olisi lähtenyt pelkästään rahaa vastaan olisi Arsenal joutunut joka tapauksessa kaupoille, sillä Alex Iwobi tai Danny Welbeck eivät ole riittävän laadukkaita tai tehokkaita ihanneavauksen pelaajia. Armenialaisen tulon myötä Arsenal ainakin välttyy ylihintaisilta paniikkiostoksilta.

Oman lisänsä Mkhitaryan-kauppaan heittää alati kiihtyvä huhumylly ex-tutkapari Pierre-Emerick Aubameyangin ympärillä. Arsenalin edustajat kuvattiin viikonloppuna Saksassa ja Dortmundista jo pidempään lähtöä tehneen gabonilaisen siirto Pohjois-Lontooseen näyttää jopa todennäköiseltä. Lisäksi Arsenalissa vaikuttaa kaksikon Dortmundiin löytänyt Sven ”timanttisilmä” Mislintat.

Joka tapauksessa Mkhitaryanilla riittää paljon todistettavaa ja floppausvaara on ilmeinen. Tykkimiesten olisi pitänyt joka tapauksessa lähteä Sanchezin lähdön myötä kaupoille ja jos vielä Mesut Özil livahtaa kauden jälkeen muualle, on Mkhitaryanin hankkiminen vaihdossa Sancheziin erittäin looginen ratkaisu.

Löytääkö Mkhitaryan vanhan vireensä vai jatkuuko ManU:sta tuttu tuskailu? (Mike Hewitt/Getty Images)

Yhteenveto – siirtomarkkinoilla ei pelata nollasummapeliä

Jälkiviisaana voi tietysti todeta, että Arsenalin olisi kannattanut myydä Sanchez elokuussa, kun City tarjosi hänestä 60 miljoonaa. Wenger otti kuitenkin riskin, joka kostautui, mutta nyt pohjoislontoolaiset saavat ainakin jotain vaihdossa tähdestään.

Yhteenvetona vaihtokaupasta voidaan sen väittää olevan valtaisa arvovaltatappio Tykkimiehille. Arsenal on iso seura, mutta parhaan pelaajan menettäminen kilpailijalle – joka on vieläpä sijoittunut pohjoislontoolaisten taakse neljänä edelliskautena – kuvastaa sitä, ettei Wengerin johtama seura kuulu vieläkään isojen poikien kerhoon.

Kääntäen, Sanchezin hankkiminen on Unitedille iso arvovaltavoitto, sillä se nitistää yhden kilpailijansa parhaista pelaajista. Sir Alex Ferguson pystyi aikanaan tarjoamaan Robin Van Persielle lähes pokaalitakuun. Tällä hetkellä United on Cityä niin paljon pelillisesti perässä, että Valioliigan valloitus on pitkässä kuusessa, mutta siitäkin huolimatta Sanchez suuntaa Old Traffordille.

Nollasummapeli on vanhakantaista ajattelua, myös jalkapallossa. Kun kauppasumma ja kauppatavara on kohdillaan voittavat kummatkin osapuolet. Esimerkiksi voisi heittää vaikkapa Phillip Coutinhon myynnin Barcelonaan.

Tässä vaihtokaupassa voittaa lähtökohtaisesti jokainen osapuoli: ManU, Arsenal, Sanchez ja Mkhitaryan. United ja Sanchez ovat ennakkoon suuremmat voittajat, mutta loppu viimein kaupan onnistumista päästään arvioimaan tulevina keväinä.

Kansikuva: Jamie McDonald/Getty Images

Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta