Kommentti: Tuomareista on tullut Manchester Unitedin 12. pelaaja

Onko kylmä? Kymmenelle nopeimmalle pipo!

Tuomarin osa ei ole kadehdittava. Niin joukkueille kuin katsojillekkin kelpaa vain ja ainoastaan täydellinen suoritus. Virheet, olivat ne sitten isoja tai pieniä nousevat yleensä tapetille, varsinkin jos sellaisen tekee väärässä paikassa. Tosiasia on kuitenkin se, että huippuammattilaisten kovatempoisessa Valioliigassa tilanteet tulevat äärimmäisen nopeasti ja niihin on kyettävä myös reagoimaan nopeasti. Yksi joukkue, Manchester United tuntuu kuitenkin hyötyvän poikkeuksellisen paljon tuomareiden kiistanalaisista päätöksistä.

”Fergie time” tai tuomarilegenda Howard Webbin kevyin perustein ManU:lle tuomitsemat rankkarit olivat aikansa myyttejä. Muiden joukkueiden fanit veivät pilkkansa Webbin ja ManU:n liitosta niin pitkälle, että tuomarin lopetettua aktiiviuransa irvailtiin Webbin olleen Unitedin suurin menetys. Ottamatta sen kummemmin kantaa menneisiin ristiriitaisuuksiin näyttää ManU:n ja Valioliiga-tuomareiden pyhä liitto voimistuneen ainakin tällä kaudella.

Viime viikonlopun yksi eniten keskustelua herättäneistä tapauksista oli luonnollisesti ManU:n Juan Matan Leicesterin Jamie Vardyyn kohdistunut törkytaklaus. Espanjalainen liukui kovalla vauhdilla Leicester-hyökkääjän nilkkaan ja vieläpä jalkapohjat edellä. Vardyn onneksi miehen paino ei ollut jalassa johon Matan taklaus kohdistui, muuten viime kauden sensaatiohyökkääjän kausi olisi todennäköisesti paketissa. Ottelun tuominnut Anthony Taylor palkitsi Matan jostain kumman syystä ainoastaan varoituksella, vaikka selvempää ulosajoa saa hakemalla hakea.

Eikä Matan tilanne ollut suinkaan ainoa Unitedia suosinut tuomaripäätös viime kuukausina. Joulukuussa Marcos Rojo esitteli kahteen otteeseen äärimmäisen vaarallista kahden jalan pulkkaa, jossa argentiinalainen liukui tilanteeseen voimalla ja kummatkin jalkapohjat edellä. Niin Michael Oliver kuin Craig Pawson päästivät ManU-topparin pälkähästä, jostain täysin tuntemattomasta syystä.

Kovat ja vaaralliset taklaukset ovat herättäneet muutenkin runsaasti keskustelua meneillään olevalla Valioliiga-sesongilla. Viime viikonloppuna Burnleyn Jeff Hendrick katseli joulukorttia holtittomasta taklauksestaan ja täysin ansaitusti. Vähintäänkin ansaitut ulosajot saivat myös Manchester Cityn Sergio Aguero ja Fernandinho, jotka esittelivät kykyjään teloa vastustajaa.

Marcos Rojolta on tällä kaudella nähty järkyttäviä pulkkia, joita ei olla punakorteilla kuitenkaan palkittu. Kuva: Clive Brunskill/Getty Images

Taklaus-keskustelun toisessa päässä on Matan kolhimaksi joutunut Jamie Vardy. Entinen tehdasduunari katseli punaista viikko ennen joulua Stoken vieraana, taklauksesta jossa kyllä oli vauhtia, mutta Vardy ei missään nimessä liukunut holtittomasti nappulat edellä. Joulukortin taskustaan kaivoi juuri Pawson, joka oli armahtanut Rojon muutamaa päivää aiemmin ManU:n ja Crystal Palacen välisessä ottelussa.

Pahin farssi nähtiin West Hamin ja ManU:n välisessä ottelussa tämän vuoden toisena päivänä. Hammersin Sofiane Feghouli ajettiin ulos vartin kohdalla United-toppari Phil Jonesin kanssa tapahtuneen pallontavoittelutilanteen seurauksena. Toki täytyy muistaa, että punalappua algerialaiselle näytti sekoiluistaan tunnettu Mike Dean, joka on täysin oma lukunsa Valioliigan tuomaritaivaalla.

Eikä ManU:n hyväksi viime kuukausina menneet tuomaripäätökset ole rajoittuneet pelkkiin taklauksiin. Esimeriksi 2–1-vierasvoittoon päättyneessä Crystal Palace -pelissä joukkueen avausosumaa edelsi selvä paitsio. Toisaalta samassa ottelussa Unitedilta myös hylättiin maali väärin perustein.

Juuri Deanin viheltämässä Hammers–ManU-ottelussa Zlatanin viimeistelemä 2–0-osuma syntyi räikeän paitsion avustuksella, eikä ruotsalaistähti meinannut aluksi itsekään uskoa, että maali todella hyväksyttiin. Tammikuun huippuottelussa Liverpoolia vastaan Zlatanin ottelun viimeisellä kympillä tekemän tasoitusmaalin syötti Antonio Valencia, joka oli selvästi paitsioasemassa.

Salaliittoteoriat ovat tietysti trendikkäitä, mutta tässä tuskin on siitä kysymys. Kenties Jose Mourinhon ainainen valitus tuomareista ja siitä kuinka kaikki sorsivat häntä ja hänen joukkuettaan ovat vaikuttaneet oikeudenjakajiin Unitedin otteluissa. Tai sitten suuren ja mahtavan ManU:n tuoma psykologinen paine saa tuomarit alitajuisesti suosimaan Unitedia.

Vanha sanonta kuuluu, että pitkässä juoksussa tuomarivirheet menevät aina tasan. Niin tai näin on United ainakin tällä hetkellä selvästi voiton puolella, eikä sitä ole rangaistu kuin yhdellä ulosajolla. Sekin tuli lokakuussa Ander Herreran saamien keltaisten korttien seurauksena.

Valioliigan tuomarityöskentelyn uskottavuuden kannalta olisi suotavaa, että myös ManU pelaisi muiden kanssa samoilla säännöillä. Tällä hetkellä nimittäin näyttää siltä, että tuomareista on tullut Mourinhon tähtisikermän 12. pelaaja.

Seuraa Valioliigan huippujännittävää loppukautta ViaPlaysta.

Kansikuva: Clive Mason/Getty Images