Mino Raiolan värikäs ura – Miten tiskaajasta tuli maailman paras pelaaja-agentti?

Mino Raiola on jälleen yksi jalkapallomaailman puhutuimmista henkilöistä, vaikka hänen omista peleistään on jo 30 vuotta aikaa. Italiassa syntynyt, mutta lähes heti Hollantiin muuttanut Raiola on Gianluigi Donnarumman pelaaja-agentti ja AC Milanin huippulupaus on ollut viime aikoina isoissa otsikoissa, kun nuorukainen ei tehnyt jatkosopimusta milanolaisten kanssa.

Donnarumma ei ole läheskään ainoa pelaaja, jota Raiola edustaa. Maailman parhaana pelaaja-agenttina pidetyn herran talliin kuuluvat muun muassa Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Mario Balotelli ja Henrikh Mkhitarjan.

Jalkapalloromantikoiden mielestä pelaaja-agenteilla on tänäpäivänä aivan liian paljon valtaa, ja heitä pidetään yhtenä suurimmista syistä siihen, että pelaajien hinnat ovat kohonneet niin korkeiksi. Miten Raiola on onnistunut nousemaan nykyiseen asemaansa kenties maailman johtavaksi agentiksi? Taustalla on valtavasti määrätietoista työtä ja matkalle on mahtunut myös vihamiehiä.

Tiskaajasta pelaaja-agentiksi

Carmine ”Mino” Raiola syntyi eteläisessä italiassa vuonna 1967, mutta muutti jo vuoden kuluttua perheineen Hollantiin, Haarlemin kaupunkiin. Minon isä perusti pian ravintolan, jossa poika aloitti työskentelyn kymmenen ikävuoden jälkeen. Ravintolataustalla oli yllättävän iso vaikutus tulevaan uraan pelaaja-agenttina.

Raiola aloitti ravintolassa tiskaajana, mutta taitavaa puhujaa haluttiin hyödyntää myös salin puolella. Näinpä nuori mies ylennettiin tarjoilijaksi. Hän piti asiakkaista todella hyvää huolta ja kuunteli heidän huoliaan ja murheitaan. Tätä nykyä Raiola puhuu peräti seitsemää eri kieltä: italiaa, englantia, saksaa, espanjaa, ranskaa, portugalia sekä hollantia. Varsinkin italian kielen osaamisesta oli paljon hyötyä, sillä Raiola teki jo nuorena bisnestä auttamalla hollantilaisia yrityksiä hoitamaan asioita Italian suuntaan.

Raioloiden pizzeriabisnes osoittautui menestykseksi. Raiolat eivät tosin nähneet ravintoloitaan ravintoloina. He pitivät niitä koteina, ja kohtelivat vieraita sen mukaan. Myös tällä on ollut iso vaikutus Minon uraan pelaaja-agenttina.

Raiolan oma pelaajaura jäi varsin vaatimattomaksi. Mino pelasi paikallisessa HFC Haarlemissa, mutta lopetti jo 18-vuotiaana, minkä jälkeen hän työskenteli seurassa hetken aikaa muissa tehtävissä.

Samoihin aikoihin Raiolasta tuli miljonääri. Hän osti 19-vuotiaana paikallisen McDonaldsin ja myi sen paikalliselle kiinteistökehittäjälle. Raiola mukaan tämän jälkeen raha ei enää ohjannut hänen tekemisiään.

Niinpä Raiola siirtyi seuraavaksi töihin agenttifirmaan nimeltä Sports Promitions. Tuolloin hän vastasi pääasiassa hollantilaisten pelaajien siirroista ja tuore agentti junaili muun muassa Dennis Bergkampin Ajaxista Interiin sekä Bryan Royn Ajaxista Foggiaan vuonna 1993.

Raiola vietti Royn kanssa Italiassa seitsemän kuukautta ja auttoi muun muassa maalaamaan hänen talonsa. Tämä kuvasti nuoren agentin sitoutuneisuutta pelaajiinsa. Aika Italiassa opetti Raiolalle myös paljon ammattijalkapallon maailmasta.

Ensimmäiset tähtipelaajat

Pian Raiola perusti kuitenkin oman agenttifirmansa. Hänen läpilyönnikseen muodostui Pavel Nedved, jonka otteisiin Tshekin pääsarjassa hollantilainen oli ihastunut. Vuonna 1996 Raiola kauppasi Nedvedin Lazioon Zdenek Zemanin alaisuuteen, johon hän oli tutustunut Foggiassa. Nedvedin kauppahinta oli noin neljä miljoonaa euroa. Viiden vuoden kuluttua Raiola junaili tshekin Juventukseen reilulla kymmenkertaisella hinnalla.

Zlatan Ibrahimovicista on muodostunut merkittävä pelaaja Raiolalle. Eikä ihme, onhan ruotsalaisesta maksettu vuosien saatossa yhteensä yli 130 miljoonaa euroa siirtokorvauksia. Kaksikon ensikohtaaminen ei mennyt aivan kuin sadussa. Zlatan saapui tapaamiseen Porschella, päällään kallis puku ja kultainen kello kädessä. Raiola ilmeistyi paikalle farkuissa ja Niken t-paidassa.

Superagentti ei suosi ylipäätänsäkään pukuja tapaamisissa, vaan enemmänkin tavallisia asuja. Se on tarkoituksellista, sillä tämä saa monet ihmiset aliarvioimaan hänet. No, tuskin enää tänäpäivänä.

Kaksikko löysi kuitenkin nopeasti yhteisen sävelen. Raiolan viesti Ibrahimovicille oli selkeä.

– Jos aiot työskennellä minun kanssani, niin sinun on tehtävä miten sanon. Myy autosi, kellosi ja ala harjoittelemaan kolme kertaa kovemmin. Tilastosi ovat roskaa, Zlatan kertoi elämäkerrassaan.

Zlatan totteli ja loppu on historiaa.

Zlatanin ja Raiolan yhteistyö on kestänyt jo yli 15 vuotta. Kuva: Getty

Askeleen muita edellä

Raiolan toiminta on hyvin yksinkertaista, mutta tehokasta. Hän pitää omiensa puolta viimeiseen asti. Superagentin ovelle riittäisi jonoa loputtomiin, mutta Raiola haluaa pitää agenttitoimistonsa tiiviinä. Tällä hetkellä hänen listoillaan on 51 pelaajaa.

Raiolan suojatit ovat hänelle perhettä. Jokainen pelaajista voi soittaa hänelle missä vaiheessa tahansa, ja hän on aina valmis auttamaan. Raiola haluaa tarjota pelaajille persoonallista palvelua. Hän ei puhu pelaajistaan asiakkaina, vaan perheenä.

Sama periaate oli Raiolan isän perustamassa menestyneessä pizzeriassa.

Pizzeria on lähellä myös Raiolan Haarlemin työskentelytilaa. Raiolan mielestä jalkapalloilijat tuntevat olonsa epämukaviksi toimistoissa, joten toimitila muistuttaa keittiötä, jossa on kulmassa näyttö otteluiden näyttämistä varten.

Raiola on myös todella päättäväinen. He asettavat pelaajien kanssa selkeitä tavotteita toiveiden sijaan.

– Pyrin aina luomaan tavoitteen pelaajille. Se on mitä me haluamme. Me emme istu ja katso minne tuuli kuljettaa, Raiola kertoo Financial Timesin haastattelussa.

Tämä on mahdollistanut monet epätodennäköisiltä vaikuttaneet siirrot. Raiola ei kumarrellut ketään edes nuorena miehenä, eikä varsinkaan tänäpäivänä.

Raiola on tuttu näky puhelin kädessä. Hän on valmis vastaamaan pelaajilleen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Nuorempien pelaajien kanssa hän puhuu Facetime-puheluita. Kuva: AOP

Taitava agentti on ollut koko uransa myös askeleen muita edellä.

– Se kuulostaa ylimieliseltä. Näin jokaisen muutoksen jalkapallon maailmassa ennen kuin ne tapahtuivat, Raiola tokaisi FT:lle.

Ja kyllä puheissa ainakin totuuden siemen on. Raiola aisti etukäteen Juventuksen sopupelisotkut ja hoiti Zlatanin seurasta pois ennen kuin Juventukselle tuomittiin rangaistuksena putoaminen sarjaporrasta alaspäin. Vuonna 2012 hän junaili ruotsalaisen pois Italiasta, vaikka Zlatan oli tyytyväinen AC Milanissa. Raiola kuitenkin aisti, että Italian jalkapallossa oli koittamassa lama. Lopulta Zlatan suostui taivutteluun ja teki 14 miljoonan euron vuosipalkkaan oikeuttavan diilin PSG:n kanssa, samalla kun AC Milanilla alkoi mennä todella heikosti.

Täysin virheetön ei Raiolakaan ole. Hän ottaa omaan piikkiinsä esimerkiksi osan Mario Balotellin uran kulusta. Agenttia kaduttaa, että hän päästi Balotellin aikoinaan lähtemään Manchester Citystä.

Manchester United

Paul Pogba on täysin oma lukunsa Raiolan historiikissa. Ranskalainen huippulupaus oli ajautunut umpikujaan Manchester Unitedissa ja agenttinsa mukaan hänelle maksettiin liian vähän. Neuvottelut Sir Alex Fergusonin kanssa olivat tiukkoja ja manageri olisi halunnut Pogban jatkavan Unitedissa. Raiola pysyi kuitenkin tiukkana palkkavaatimuksen suhteen ja ranskalainen suuntasi lopulta Juventukseen. Agentti oli aluksi tätä siirtoa vastaan, koska Juventus ei ollut tunnettu nuorten pelaajien peluuttamisesta. Pogba halusi kuitenkin kulkea vaikeaa reittiä helpomman sijaan.

Fergusonin ja Raiolan välit eivät olleet muutenkaan kovin lämpimät. Esimerkiksi Pogbaan liittyvien neuvotteluiden yhteydessä Ferguson kutsui Raiolaa useaan otteeseen kusipääksi.

Viime kesä oli tietynlainen läpimurto myös Raiolalle, koska Manchester United hankki kolme hänen pelaajaansa. Jose Mourinho on yleensä luottanut oman superagenttinsa Jorge Mendesin pelaajiin, mutta tällä kertaa voiton vei Raiola.

Hän oli nähnyt Unitedin tarpeet jo kauan sitten. Agentin mielestä Anthony Martial ja Memphis Depay eivät olleet oikeanlaisia pelaajia suurseuran kannattalemiseen, vaan joukkue tarvitsi Pogban ja Ibrahimovicin kaltaisia pelureita. Kaksikon lisäksi armenialainen Henrikh Mkhitarjan liittyi Unitediin.

Raiola korostaa varsinkin Zlatanin merkitystä Unitedille, koska ruotsalaiseen kohdistui valtavasti huomiota, mutta hän pystyi käsittelemään sen. Toisin kuin monet nuoremmat pelaajat, joita Man United oli aikaisemmin hankkinut.

Raiola työskenteli Pogban maailmanennätyssiirron parissa kaksi vuotta. Summa oli lopulta 105 miljoonaa euroa, josta agentti on huhujen mukaan saanut todella maukkaan siivun. On puhuttu jopa 20 miljoonan euron osuudesta, mutta Raiola ei myönnä tätä, vaikka kertookin netonneensa siirrosta hyvin.

Viimeistä lukua ei ole vielä kirjoitettu

Raiola ei ole raivannut tietään agenttimaailman huipulle sattumalta. Kyseessä on ollut määrätietoista työtä kelloon katsomatta. Hänelle pelaajat ovat perhettä, joista hän pitää viimeiseen asti huolta. Raiolan puolella on mukava olla, kun taas vastapuolella ei niinkään. Jo nuorena tarjoilijana hankitut taitavat puheenlahjat ja kielitaito ovat niin ikään auttaneet valtavasti agenttina toimimisessa. Kirsikkana kakun päällä ovat kunnianhimo ja määrätietoisuus. Raiola ei tyydy kompromisseihin, vaan saa aina tahtonsa läpi, tavalla tai toisella.

Vaikka superagentti on tienannut urallaan valtavasti rahaa, niin hän ei ole vielä poistumassa markkinoilta. Raiolalla on jo nyt riveissään muutamia maailman lupaavimpia pelaajia, kuten Gianluigi Donnarumma sekä Moise Kean, mutta hän tarkkailee jatkuvasti pelaajia esimerkiksi Brasiliasta.

Raiolan uralla on riittänyt monia värikkäitä vaiheita. Eikä viimeistä lukua ole vielä kirjoitettu, vaan superagentista tullaan varmasti kuulemaan vielä monia mielenkiintoisia tarinoita.

Kansikuva: All Over Press

Lähteet:

Financial Times

Telegraph

Business Insider