Näkökulma: Manchester Unitedilla on ainoastaan huonoja vaihtoehtoja Mourinhon ja Pogban valtataistelussa

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen!

Viime päivien ylivoimainen ykköspuheenaihe Valioliigassa on ollut Manchester Unitedia manageroivan Jose Mourinhon ja tähtipelaaja Paul Pogban välirikko. Mistä riidassa on oikein kyse ja miksi se on niin hankala ManU:lle?

Kesällä 2016 Old Traffordille saapuneiden Mourinhon ja Pogban suhde on ollut alusta asti sähköinen. Pahimmilta välirikoilta on vältytty, mutta kipinät ovat lennelleet. Lusitaani on toisinaan puolustanut suojattiaan ja välillä kritisoinut tätä.

Tuhon siemen tämän hetkiselle kiistalle kylvettiin heti Ranskan kultajuhliin päättyneen MM-turnauksen jälkeen. Mourinhon antoi hyvin erikoisia lausuntoja Venäjällä säkenöineestä Pogbasta.

– En usko, että kyse on siitä, miten me saamme hänestä parhaan irti, vaan että hän antaa meille parhaansa. MM-turnaus on hänen kaltaiselleen pelaajalle täydellinen paikka loistaa. Miksi? Koska se on kuukauden suljettu turnaus, jossa keskitytään ainoastaan jalkapalloon. Hän on joukkueensa kanssa eristyksessä harjoituskeskuksessa ja ainoa motivoiva asia on pelin eri ulottuvuudet.

– Kauden aikana saatat pelata ison ottelun, sitten pienemmän ja vielä pienemmän. Siinä välissä fokus ja keskittyminen voi hukkua. Joten se (MM-kisat) oli hänen kaltaiselleen lahjakkaalle pelaajalle täydellinen ympäristö keskittyä työhönsä, Mourinho kommentoi ESPN:n haastattelussa.

Pogba ei varsinaisesti vastannut koko kesän tulipaloja sytytelleen managerin erikoisiin kommentteihin, mutta ilmaisi sarja-avauksen jälkeen, ettei voi sanoa rehellistä mielipidettään seuran sekasortoisen kesän tapahtumista.

Tulenaralta vaikuttanut tilanne vaikutti ratkenneen, kun Mourinho teki ranskalaisesta joukkueen varakapteenin, joka myös kipparoi ryhmää kauden avausotteluissa Antonio Valencian ollessa sairastuvalla.

Ranskalaistähti on aloittanut kautensa vahvasti summaten seitsemään otteluun neljä maalia ja kaksi maaliin johtanutta syöttöä.

Pogba seurasi tiistain liigacup-ottelun katsomosta. (Gareth Copley/Getty Images)

Managerin ja tähtipelaajan välinen suhde vaikuttaa kuitenkin räjähtäneen kuluneen viikon aikana. Riita alkoi tasapeliin kotinurmella päättyneen Wolverhampton-ottelun jälkeen, jossa nähtiin ManU:ssa pari vuotta pelannut Paul Pogba pienoiskoossa. Hän alusti Unitedin johtomaalin upealla oivalluksella, joka vapautti Fredin laukaisupaikkaan. Vastaavasti Wolvesin vastahyökkäyksestä syntynyt tasoitus sai alkunsa ranskalaistähden karmaisevasta menetyksestä keskialueella. Turhan ja kohtalokkaan menetyksen ohella Mourinhon kerrotaan soimanneen Pogbaa tämän soitettua musiikkia turhan kovalla joukkueen bussissa.

Pogban ottelun jälkeiset kommentit vastaavasti voi tulkita epäsuoraksi kritiikiksi Mourinhon taktisille valinnoille.

– Olemme kotona ja meidän pitäisi pelata paljon paremmin Wolvesia vastaan. Kun olemme kotona meidän pitäisi hyökätä, hyökätä ja hyökätä. Tämä on Old Trafford, täällä me hyökkäämme. Uskon, että joukkueet ovat peloissaan nähdessään Man Unitedin hyökkäävän. Se oli virheemme tänään, Pogba kommentoi.

Kun Pogbalta kysyttiin, toivoisiko hän enemmän vaihtoehtoja yläpuolelleen, ranskalaistähti naurahti ja vastasi seuraavasti:

– En ole manageri, joten en voi sanoa, mutta luonnollisesti meidän pitäisi pelata monipuolisemmin. En kuitenkaan voi kommentoida, koska olen pelaaja. Mielestäni meidän pitäisi liikkua paremmin ja enemmän, Pogba vastasi.

Tämän jälkeen Mourinho riisui Pogbalta varakapteenin aseman ja sanoi, ettei ranskalainen tule ikinä kipparoimaan Manchester Unitedia. Hän kuitenkin ilmaisi, ettei kaksikon välillä ollut riitaa ja päätöksen olleen hänen tekemänsä, eikä hänen tarvitse sitä julkisesti perustella.

Lisää vettä kiukaalle lensi tiistaina, kun katsomon puolelta tappiollista liigacupin ottelua Derbya vastaan seurannut Pogba julkaisi Instagram-tarinan, jossa hän naureskeli niin ikään ottelun huilanneiden Andreas Pereiran ja Luke Shaw’n kanssa. Video tuli julki heti tappioon päättyneen rankkarikisan jälkeen, vaikka se oli kuvattu tuntia aiemmin.

Ilmeisesti Old Traffordilla oli tiistai-iltana ollut WiFin kanssa ongelmia, mikä oli Pogban mukaan syy videon ajoitukseen. Mourinho ei selitystä niellyt, vaan uskoi pelaajan nauttineen joukkueensa tappiosta. Mourinhon toimintatavat tuntien, on kuitenkin täysin mahdollista, että hän tarttui ajoitukseen saadakseen pelaajan ruotuun – riippumatta siitä oliko kyseessä vahinko vai ei. Lopulta vain Pogba itse tietää oliko videon ajoitus vahinko vai tarkasti ajoitettu.

Riidan dramaattisin käänne nähtiin keskiviikkoaamuna Unitedin harjoituskeskuksessa Carringtonissa, jossa Mourinhon ja Pogban keskustelu näytti kaikkea muuta kuin ystävälliseltä. Olennaista keskustelussa oli myös se, että Pogba ei näyttänyt nöyristelevän pomoaan.

Moni on arvellut kyseessä olevan valtataistelu. Sky Sportsin dokumentoima sanattelu käytiin juuri sopivasti sen vartin aikana, kun media pääsee seuraamaan Unitedin harjoituksia. Ajoitus tuskin oli Mourinhon puolelta sattumaa, sillä hän tiesi kameroiden olevan paikalla.

Brittilehti Daily Mirror esitti keskiviikkona ManU:n pukuhuoneen jakautuneen riitapukareiden leireihin. Lehden mukaan Nemanja MaticinAshley Youngin ja Maroune Fellainin tapaiset kokeneemmat pelaajat seisovat Mourinhon takana, kun taas Pogban leirissä olisi Anthony Martialin, Fredin ja Andreas Pereiran kaltaisia nuorempia pelureita.

Kyseinen aviisi ei varsinaisesti lukeudu saarivaltion laadukkaimpiin, joten on arviot pukuhuoneen jakautumisesta voivat olla täyttä höttöä. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan kannata täysin poissulkea. Onko pukukoppi todella jakautunut, nähdään tulevissa peleissä.

Pogba vai Mourinho?

Jos ManU:n seurajohto joutuu valintapeliin kaksikon välillä, on kontekstista irrotettuna helppo sanoa, että seuran kannattaisi pitää Pogba ennen Mourinhoa.

25-vuotiaalla ranskalaisella on useita huippuvuosia tankissa ja MM-viheriöillä nähtiin, kuinka hyvä Pogba voi oikein roolitettuna olla. Tämän lisäksi Pogba on erittäin tärkeä osa Unitedin huippuunsa rasvattua markkinointikoneistoa. Joviaalina ja kiinnostavana persoonana tunnettu Pogba on Valioliigan seuratuin pelaaja Instagramissa ja hänellä on jopa useita miljoonia seuraajia enemmän kuin Manchester Unitedilla.

Italialaiseen futikseen erikoistunut toimittaja James Horncastle uskoikin BBC:n haastattelussa, että Pogba pitää itseään Mourinhoa tärkeämpänä kentällä ja sen ulkopuolella.

– Yksi syy miksi Pogba reagoi kuten reagoi ja vastasi Mourinholle harjoituksissa on, koska hän luultavasti uskoo kestävänsä pidempään seurassa.

– Valtataistelun näkökulmasta Pogba pitää itseään merkityksellisempänä – sen suhteen, mitä Unitedin täytyy tehdä ollakseen menestyksekäs nurmella, mutta myös sen ulkopuolisena viihdeyrityksenä. Pogballa on siinä suuri rooli, paljon isompi kuin Mourinholla, Horncastle arvioi.

Moni United-kannattaja olisi iloinen jos seura vapauttaisi Mourinhon tehtävistään. Portugalilainen on voittanut muutaman cup-kilpailun, mutta pelin kehittäminen on jäänyt olemattomaksi. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että naapuri Cityn pelillinen etumatka olisi kaventumassa kotimaan kentillä. Myös pitkäaikainen verivihollinen Liverpool on mennyt selvästi ManU:sta ohi.

Tilanne täytyy kuitenkin nähdä laajemmin. Jos Mourinho saa pian potkut, mitä se kertoo ManU:sta? Jos yksi pelaaja kaappaa vallan pukuhuoneessa ja onnistuu savustamaan managerin pihalle, onko seurasta mahdollista rakentaa taas kestomenestyjää?

Juuri tästä syystä tilanne on ManU:n seurajohdolle niin kinkkinen. Yksi Sir Alex Fergusonin vahvuuksista oli seuran asettaminen kaiken yläpuolelle. Managerilegendaa ei kylmännyt myydä David Beckhamin tai Cristiano Ronaldon kaltaisia supertähtiä, joiden sosiaaliset statukset hän koki liian häiritseviksi. Samalla skotti lähetti vahvan viestin siitä, ettei kukaan ole seuraa suurempi. Ferguson itse asiassa lähetti Pogban Juventukseen, koska ei ollut valmis nöyrtymään nuoren lupauksen vaatimuksiin isommasta roolista joukkueen keskikentällä. Jälkikäteen on helppo todeta päätöksen olleen virhe, mutta samalla tiivistäneen sen, miksi Ferguson oli niin pitkään absoluuttisella huipulla.

Jos Pogban ja Mourinhon välirikko on lopullinen ja seurajohto preferoi ranskalaista, asettaa se Pogban pukuhuonetta dominoivaksi hahmoksi. Jalkapallon pitkä ja rikas historia tuntee monta huippupelaajaa, mutta loppuviimein menestys lähtee aina joukkueesta ja osaavasta valmentajasta.

Onko Mourinho enää osaava valmentaja, on toinen kysymys, mutta tilanteen kääntämisellä Pogban eduksi voi olla kauaskantoisia ja tuhoisia seurauksia.

On myös aiheellista pohtia, miksi ManU:n pitäisi preferoida Pogbaa. Ranskalainen on parhaimmillaan koko sarjan eliittiä, mutta päästäkseen Kevin De BruynenEden HazardinHarry Kanen ja kumppaneiden kanssa samaan tähtikategoriaan, täytyy Pogban olla tasaisempi.

Onko hän siis ollut nurmella niin hyvä, että seura asettaisi ranskalaisen managerin yläpuolelle. Toisaalta asian voi nähdä myös niin, että osittain juuri Mourinhon taktiikoiden takia Pogba ei ole säkenöinyt. Wolves-pelin kohtalokasta pallonmenetystä ei kuitenkaan voi laittaa managerin piikkiin, vaan Pogba tekee edelleen huonoja valintoja.

Umpisolmu on hankala purkaa myös Pogban päästä, sillä ranskalaista voi olla vaikea kaupata – varsinkin tammikuussa. Horncastle ja ranskalaistoimittaja Julien Laurens arvioivat BBC:lle, että Juventus ja PSG ottaisivat ranskalaistähden mielellään, mutta heillä tuskin on varaa Pogbaan. Ronaldon megasiirto ja jättisopimus syö Juven kassaa, kun taas PSG painii FFP-sääntöjen kanssa. Kotimaan kilpailijoihin United tuskin haluaa tähteään päästää.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty Barcelonaa, mutta espanjalaistoimittaja Guillem Balaguen mukaan Pogban agenttina häärivä Mino Raiola voi muodostua ongelmaksi.

Suoranaisena ”mulkkuna” tunnettu Raiola on sättinyt Barcelonaa useaan otteeseen toisen asiakkaansa Zlatan Ibrahimovicin saamasta kohtelusta. Tästä syystä Blaugrana ei ole halunnut olla tekemisissä Raiolan kanssa, eikä ole tehnyt Pogbasta tarjousta, vaikka brittimedia niin uutisoikin. Myöskään Mourinhon suhde hollantilaisagenttiin ei ole järin lämmin, sillä keväällä liikkui huhuja, joiden mukaan Mourinho olisi vaatinut Pogbaa vaihtamaan agenttia.

Vielä ennen Derby-ottelua Mourinhoa hymyilytti, kun tämä kohtasi vanhan suojattinsa Frank Lampardin. (Jan Kruger/Getty Images)

Umpisolmu, joka tuskin aukeaa sopuisasti

Luonnollisesti paras skenaario seuran kannalta olisi jos riitapukarit saisivat välinsä korjattua. Entinen ManU-hyökkääjä Dimitar Berbatov antoi kaksikolle palautetta riidasta verkkolehti GOALn haastattelussa.

– Olen todella yllättänyt, että olemme tässä pisteessä. Tämän kaltaiset asiat tulisi käsitellä seuran sisällä, ei mediassa. Olette aikuisia, joten sopikaa asiat pukuhuoneessa.

– Henkilönä, joka haluaa Manchester Unitedin pärjäävän hyvin, olen kyllästynyt heräämään ja lukemaan tämän kaltaisia otsikoita. Jalkapallossa on kyse siitä, mitä tapahtuu nurmella, ei siitä kenellä on pisin sukupuolielin. Tämä on typerä tilanne, bulgarialaishyökkääjä latasi.

Berbatovin mainitsema riidan julkisuus viittaa siihen, ettei sotakirves ole ihan hetkeen menossa hautaan. Torstain harjoitusten jälkeen Pogba latasi Instagramiin kryptisen tarinan, jossa hän lauloi Ranskan MM-kisaryhmän kannatusbiisiksi tehtyä kappaletta ja tarinaa koristi sanat ”En tule koskaan vanhaksi”.

Se tosiasia, että osapuolet taistelevat julkisesti, on tulkittavissa nimenomaan niin, että kyseessä on valtataistelu. Ja kuten seurojen sisäisissä valtataisteluissa yleensä, osapuolten tavoitteena on vahvistaa omaa asemaansa.

Mourinhon valtapelin taustalla voi olettaa olevan pyrkimys osoittaa kuka edustusjoukkueessa määrää ja saada sitä kautta seurajohdon tuki. Sen Mourinho sai ainakin kapteenius-asian suhteen. Pogban kaltaisen megatähden kustannuksella asemansa voi tehdä harvinaisen selväksi. Vaarana tosin on se, että tilanne räjähtää Mourinhon käsiin jos pukukoppi kääntyy häntä vastaan, kuten kävi Chelseassa ja Real Madridissa.

Huomionarvoista Mourinhon tilanteessa on myös se, kuinka hän on muuttunut pelaajien ylistämästä luotsista riidankylväjäksi. Managerin täytyy silti olla yksittäisten pelaajien yläpuolella seuran hierarkiassa.

Unai Emery kertoi olleensa viime kaudella Neymarin joukkueen pelinohjaaja, mikä näkyi karusti, kun kollektiivisesti eheämpi Real Madrid pöllytti pariisilaisia Mestarien liigassa. Pep Guardiolan Bayernia ryöpytettiin niin ikään Real Madridin toimesta keväällä 2014, kun katalaani jousti omista ajatuksistaan ja antoi pelaajille vapauden määrittää taktisia nyansseja.

Pelin evoluutio menee koko ajan vauhdikkaampaan ja sitä kautta organisoidumpaan suuntaan, mikä väistämättä tarkoittaa päävalmentajan olevan joukkueen tärkein yksilö. Mourinho tuskin tuo toivottua menestystä Unelmien teatteriin, mutta seura tekee lusitaanin seuraajalle karhun palveluksen, jos se antaa Pogban savustaa managerin pihalle. Samalla se tekee pukukopista merkittävän vallankäyttäjän, mikä ei ole hedelmällinen tilanne seurassa, jossa ei edelleenkään ole urheilutoimenjohtajaa.

Toisaalta tämä ei olisi missään määrin yllättävä skenaario, sillä Unitedin urheilullisen puolen johtamisesta on vaikea löytää punaista lankaa. Jos jommankumman on lähdettävä, kenkää saa todennäköisesti Mourinho – jo ihan liiketoiminnallisista syistä.

Jos – ja kun Mourinhon ollessa toinen osapuoli – tilanne eskaloituu entisestään, on Unitedin seurajohdon reagoitava. Tällöin valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja. Seura joko menettää tähtipelaajansa tai antaa tälle ison valta-aseman. Huonoista vaihtoehdoista paras voisi olla molempien ulostaminen, mikä tarjoaisi uudelle managerille puhtaan pöydän.

Lähteet: The Guardian, Sky Sports, Manchester Evening News, Daily Mirror, GOAL, BBC, ESPN

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images