TOP 10: Valioliigan alkusyksyn parhaat pelaajat

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Alkukauden odotetuin huippuottelu Liverpoolin ja Manchester Cityn välillä paketoi Valioliigan kahdeksannen kierroksen ja aloitti samalla lyhyen maaottelutauon. Päätimmekin tarkastella alkukauden onnistujia yksilötasolla. Tässä on näkemyksemme alkusyksyn parhaista pelaajista.

10. Ryan Fraser, Bournemouth

Dean Courtin piskuinen taskuraketti on ollut jo pidempään Eddie Howen luottomiehiä, mutta tällä kaudella Ryan Fraserin uurastus on palkittu myös tehojen muodossa. 24-vuotias skotti on maalannut kolmesti ja alustanut saman määrän osumia. 163-senttinen laitakiitäjä on muodostanut vaarallisen hyökkäystrion yhdessä Callum Wilsonin ja Joshua Kingin kanssa. Fraser on luonut 21 maalipaikkaa, mikä on neljänneksi eniten koko sarjassa. Luotujen maalipaikkojen laadulla (xA) mitattuna, Fraser on ollut alkukauden paras pelintekijä.

9. Marko Arnautovic, West Ham

West Hamin kausi alkoi murheellisesti neljällä tappiolla, mutta sittemmin kelkka on kääntynyt. Hammersin ylivoimainen ykköstähti on ollut odotetusti Marko Arnautovic, joka on jatkanut viime kauden tapaan keskushyökkääjänä. Oikukkaana persoonana tunnettu Arnautovic, 29, on kärsinyt pienestä polvivammasta, mutta on summannut silti tehot 4+1. Itävaltalainen on siten iskenyt puolet West Hamin maaleista ja on maaleissa mitattuna tärkein yksittäinen pelaaja omalle joukkueelleen. Pitkään Stokessa viihtyneestä laiturista on Itä-Lontoossa kuoriutunut kokonaisvaltainen hyökkääjä, joka paitsi päättää tilanteita myös luo paikkoja muille ja osallistuu aktiivisesti pelinrakenteluun.

Marko Arnautovic on ollut alkukauden vaarallisimpia hyökkäyspään pelaajia. (Getty Images)

8. Raheem Sterling, Manchester City

Viime kaudella peräti 18 osumaa viimeistellyt Raheem Sterling lyhensi kesälomaansa viikolla, jotta ehti Cityn sarja-avaukseen. Pep Guardiolan luottomiehiin lukeutuva englantilainen on pelannut tällä kaudella enemmän vasemmalla, mutta ollut oma juonikas itsensä. Sterling, 23, on maalannut neljästi ja alustanut kaksi osumaa. Syötötkin ovat löytäneet omille kovalla 90:n prosentin tarkkuudella. Sterling saattaa hyvinkin lyödä oman maaliennätyksensä uusiksi, sillä hän on ollut maaliodottamissa mitattuna aiempia kausia terävämpi.

7. Aymeric Laporte, Manchester City

Maailman toiseksi kallein puolustaja totutteli kevään elämään Valioliigassa ja on nyt noussut Cityn avainpelaajien joukkoon. 24-vuotias Aymeric Laporte on pelannut täydet minuutit Cityzensin jokaisessa sarjapelissä. Kolme maalia päästäneen Cityn päästettyjen maalien odottama on sarjan pienin ja sen maalia kohti on lauottu vähiten, joten Laportelle voi ohjata osan kunniasta. Hyvin peliä lukevalla baskilla on myös suuri rooli pelinavaamisessa. Toppari on syöttänyt keskimäärin 93 kertaa ja huimalla 93:n prosentin tarkkuudella.

6. James Maddison, Leicester

Norwichista Kettupaitaan täksi kaudeksi vaihtanut James Maddison on ollut alkusyksyn puhutuimpia pelaajia. Englantilaiset ovat syystäkin innoissaan 21-vuotiaasta pelintekijästä, joka on sopeutunut Valioliigaan välittömästi. Laadukkaita palloja jakava kymppipaikan pelaaja on pitänyt tasonsa myös laidalla ja maalannut kolmesti. Täysosumien päälle Maddison on alustanut kaksi maalia ja määrittänyt Leicesterin pelin rytmiä. Nuori coventryläinen sai loistavista otteista palkinnoksi kutsun A-maajoukkueeseen. Kattavampaa tarinaa Maddisonista voit lukea tästä.

5. Callum Wilson, Bournemouth

Bournemouthia jo vuodesta 2014 edustanut Callum Wilson on ollut Valioliigassa varsin epätasainen ja kärsinyt pahoista loukkaantumisista. Nyt tähdet ovat kuitenkin osuneet kohdilleen. Kirsikat ovat komeasti kuudentena ja etenkin hyökkäyspeli on ollut vakuuttavaa. Wilsonin johtama hyökkäys on iskenyt 16 osumaa, mikä on enemmän kuin Liverpoolilla ja Tottenhamilla. Keskushyökkääjä on ollut mukana seitsemässä maalissa hänen summattua tehot 3+4. 26-vuotiaalla coventrylaisella olisi vielä varaa parempaan, sillä hänen xG on yli viidessä maalissa.

Bournemouthin hyökkäys on ollut kovassa vedossa Callum Wilsonin johdolla. Myös nuori David Brooks on esiintynyt edukseen. (Getty Images)

4. Georginio Wijnaldum, Liverpool

Kolmatta kauttaan Liverpoolissa pelaava Georginio Wijnaldum näytti viime kaudella jäävän penkille, mutta on noussut tänä syksynä Redsin tärkeimpiin pelaajiin. Wijnaldum, 27, on avannut Poolin kaikki sarjaottelut. Hollantilainen on loistanut keskikentän kolmikossa, jossa hänet on nähty yleensä keskellä. Älykkäästi liikkuva ja hyvin pelivälinettä suojeleva Wijnaldum on passaillut omille yli 91:n prosentin tarkkuudella ja tehnyt siinä sivussa yhden osuman. Poolin numero viiden uurastus ei ole näyttävää, mutta kun Wijnaldumin ottaa tarkempaan syyniin, huomaa tämän tekevän poikkeuksetta oikeita ja Redsin peliä edistäviä ratkaisuja.

3. David Silva, Manchester City

Espanjalaismaestro on huilannut muutamia pelejä, mutta ollut oma dominoiva itsensä. Viekkaasti linjojen välissä operoiva David Silva, 32, on kantanut enemmän pelintekovastuuta Kevin De Bruynen poissa ollessa. Silva on antanut avainsyöttöjä 3,7 per peli, mikä on sarjan ylivoimaisesti kovin lukema. Lisäksi Silva on maalannut kahdesti. Silva ja De Bruyne ovat yhdessä ilmiömäinen kaksikko, mutta nyt kun belgi on sairastuvalla, on Silvan arvo korostunut. Se arvo on ollut koko ajan hurjan korkealla terävästi kääntyvällä ja pelivälinettä mestarillisesti kontrolloivalla espanjalaisella.

2. James Milner, Liverpool

Jürgen Kloppin mukaan James Milner, 32, voi pelata huipulla jopa nelikymppiseksi. Tammikuussa 33 vuotta täyttävä leedsiläinen ei osoita hidastumisen merkkejä, päin vastoin. Liverpoolin pelitapa on kehittynyt enemmän pallonhallinnan suuntaan ja kokenut keskikenttäpelaaja tuntuu ehtivän joka puolelle. Milner on päässyt myös tehojen makuun hänen summattua kahdeksaan otteluun 1+2. Tehoja keskeisempää on ollut väsymätön liikkuminen, mikä on helpottanut kanssapelaajien tekemistä niin pallolla kuin ilmankin sitä. Milnerin ja edellä mainitun Wijnaldumin loisto-otteita kuvaa etenkin se, että kesän isot hankinnat Naby Keita ja Fabinho ovat jääneet penkille. Kaksikolle saattaa kuitenkin aueta sauma, sillä takareisivamma pitää Milnerin sivussa kuukauden päivät.

James Milnerin uurastus on ollut tärkeä osa Poolin keskikentän pelaamista. (Shaun Botterill/Getty Images)

1. Eden Hazard, Chelsea

Valioliigan alkusyksyn parhaasta pelaajasta tuskin lienee epäselvyyttä. Eden Hazard on ollut täysin suvereenissa vireessä. Belgialaistaituri johtaa maalipörssiä seitsemällä osumalla. Hazard tuntuu olevan jatkuvasti vaarallinen Chelsean pallonhallintaa korostavassa pelitavassa. Chelsean talismaani on ollut pitkään huippupelaaja, mutta Maurizio Sarrin sapluuna näyttää kaivaneen belgialaisesta uuden vaihteen esiin. Vasemmalla laidalla operoiva Hazard on kuljettanut aiempaa vähemmän, mutta syötellyt enemmän ja hakeutunut paremmin maalipaikoille. Kattavampaa tarinaa Hazardin ja Sarrin mainiosta yhteistyöstä voi lukea tästä.

Kansikuva: Getty Images