Valioliigan päätöskierroksen topit ja flopit: Terryn tyylikkäät jäähyväiset ja Koscielnyn aivopieru

Viaplay LogoValioliiga huipentui, mutta FA Cupin finaali on vielä edessä. Sen voit katsoi Viaplay-palvelusta.

Se on siinä. Valioliigakausi mallia 2016-17 saatiin pakettiin sunnuntaina, kun kaikki joukkueet päättivät kautensa samanaikaisesti. Pelattavaa päätöskierroksella ei ollut kuin kolmessa ottelussa, jotka sujuivat nekin yllätyksettömästi. Muutamia jäähyväisiä ja komeita suorituksia kentillä kuitenkin nähtiin, joita luonnollisesti noteerattiin kauden viimeisissä topeissa ja flopeissa.

Flopit

3. Walter Mazzarrin jäähyväiset

Italialaisen Walter Mazzarrin luotsaama Watford oli yksi kauden epätasaisimmista joukkueista. Toisinaan Herhiläiset esiintyivät loistavasti, mutta vastapainona oli sunnuntain kaltaisia konttauksia. Italialaisluotsin ja Watfordin liiton päättymisestä tiedotettiin jo hyvä tovi sitten, mutta Mazzarrin epäonneksi jäähyväisistä tuli pahemman luokan pannukakku, joukkueen otettua kuokkaan Manchester Cityltä peräti 0–5. Kauden päättäneeseen kotipeliin luotsi oli valinnut topparipariksi Valon Behramin ja Jose Holebaksen, jotka eivät muistuta edes etäisesti keskuspuolustajia. Näin ollen Mazzarrin jäähyväisistä Vicarage Roadilla jäi huono maku jokaiselle keltaista väriä Lontoon kupeessa tunnustaneelle.

2. Putoajat

Putoajan osa on armoton, kun massiiviset tv-rahat menevät sivusuun. Yleensä putoajat ovat kuitenkin halunneet päättää kautensa ryhdikkäästi ja poistua pääsarjasta tyylillä. Sunnuntaina Boro hävisi UCL-paikkaa jahdanneelle Liverpoolille 3–0, jumbo Sunderland mestari-Chelsealle 5–1 ja Hull kotonaan Spursille peräti 7–1. Jokaisella putoajalla oli kärkipään joukkueet vastassa, mutta kolmen pelin yhteismaalierolla 2–15 Championshipiin matkanneet joukkueet olisivat voineet palkita faninsa edes hiukan ryhdikkäämmillä esityksillä.

1. Laurent Koscielny

Emirates Stadium oli yksi pelipaikoista, jossa oli vielä panosta. Arsenal hoiti oman pelinsä, muttei saanut muualta apuja ja jäi näin ollen Mestarien liigan ulkopuolelle ensimmäistä kertaa Arsene Wengerin 20-vuotisella valtakaudella. Sarjakausi on kiva päättää voittoon, mutta siitä Gunners maksoi kovaa hintaa. Ottelun 14. minuutilla Tykkimiesten Laurent Koscielny päätti Evertonin Enner Valencian nousun holtittomalla taklauksella, josta ranskalainen sai täysin ansaitun suihkukomennuksen. Koscielnyn järjettömästä taklauksesta vielä kestämättömämmän tekee se, että kauden aikana natisseen Arsenal-puolustuksen tärkein palikka on pelikiellossa ensi viikonloppuna pelattavasta FA Cupin finaalista.

Tähän joulukorttiin päättyi Laurent Koscielnyn kausi. (Clive Mason/Getty Images)

Topit

3. Philippe Coutinho ja Liverpool

Liverpool on tällä kaudella ollut ongelmissa heikompien vastustajien parkkeeratessa bussin rankkarialueen eteen. Päätöskierrokselta voiton tarvinnut Pool kesti kuitenkin paineet ja varmisti nelossijan vakuuttavalla 3–0-voitolla Middlesbrough’sta. Ottelun upein osuma nähtiin toisen puoliajan alkuun, kun brassitaikuri Philippe Coutinho täräytti komean vapaapotkun Boron reppuun. Poolin avainhahmo avasi kauden henkeäsalpaavalla vapaapotkulla Arsenalin reppuun ja päätti sesongin yhdeksän kuukautta myöhemmin lähes yhtä tyylikkäällä tavalla.

2. Harry Kane, maalikuningas

”Yhden kauden ihmeeksi” haukuttu Harry Kane tukki epäilijöidensä suut takomalla yli 20 maalia jo kolmannen kerran peräkkäin ja viemällä nimiinsä toisen perättäisen maalikuninkuuden. Vielä viikko sitten kultainen kenkä näytti menevän Romelu Lukakulle, mutta kahteen viimeiseen otteluun peräti seitsemän nyyttiä takonut Kane kirjasi kauden kokonaissaldonsa loppulukemaan 29. Hullin KCOM Stadiumulla hattutempun taikonut englantilainen osoitti olevansa sarjan paras hyökkääjä – ei kahta puhetta.

1. John Terry ja jäähyväiset Stamford Bridgelle

Jos Romassa seuralegenda Francesco Totti on saanut tökeröä kohtelua, nähtiin Stamford Bridgellä mestaruusjuhlien ohessa äärimmäisen tyylikkäät jäähyväiset. 2000-luvun parhaisiin keskuspuolustajiin kuuluva John Terry pääsi avaukseen ja mies vaihdettiin pois pelinumeronsa mukaisesti 26. peliminuutilla. Jo 14-vuotiaana länsilontoolaisten riveihin liittynyt JT toimi sinisten kipparina vuodesta 2004 saakka ja voitti Chelseassa kaiken mahdollisen. Päättyneellä kaudella 36-vuotias toppari jäi vaihtomiehen rooliin, mutta tunteikkaan puheen pitänyt seuraikoni sai arvoisensa jäähyväiset. Terryn 689 ottelua sisältänyttä Chelsea-uraa on jäljellä vielä yksi koitos, kun mestari kohtaa Arsenalin lauantaina FA Cupin finaalissa.

Kansikuva: Richard Heathcote/Getty Images