Valioliigan mestaruustaiston analysointi – miten käy asiantuntijoiden mielestä?

Entiset huippupelaajat Jamie Redknapp, Martin Keown ja Chris Sutton antoivat tuomionsa, miten loppusuoralla käy. Liverpoolin ero Manchester Cityyn on yksi piste Liverpoolin eduksi, kun kymmenen kierrosta on jäljellä.

”Olette kaikki olleet mukana mestaruustaisteluissa. Minkä ohjeen antaisitte pelaajille?”

Keown: ”Nauttikaa joka hetkestä. Liverpoolin pelaajat, jotka eivät ole koskaan voittaneet mestaruutta, eivät välttämättä koskaan saa parempaa mahdollisuutta. Teillä on tietenkin hermot, mutta ette saa antaa niiden lamaannuttaa.

Liverpoolin pitää lähteä jokaiseen otteluun sillä mentaliteetillä, että ottelu voitetaan. He tietävät, että Cityn nykyinen miehistö pystyy voittamaan 18 ottelua peräkkäin, mutta heidän pitää omaksua haaste sen pelkäämisen sijasta.”

Redknapp: ”Hallitkaa hermonne. Olimme kärjessä jouluna 1996, mutta emme päässeet huipulla viivan yli. Viimeisen 29 vuoden aikana on ollut monta hyvää Liverpoolin joukkuetta, jotka ovat jääneet viivan alle. Historian paine on valtava, mutta teidän on oltava kärsivällisiä. Älkää hermostuko jos tilanne on 0-0, kun kymmenen minuuttia on jäljellä.

Olen pelannut myös sellaisissa joukkueissa, jotka ovat toisessa päässä sarjataulukkoa ja tässä kohtaa kautta joukkueet taistelevat elämästään pudotusta vastaan. Kumpikaan joukkue – ei Liverpool eikä Manchester City tule ottamaan täysiä pisteitä.”

Sutton: ”Uskokaa joukkuetovereihinne. Jotkut sanovat, että Liverpool osoittaa rohkeutta paineen alla. Sitä ei ole näkynyt. Viimeaikaiset tulokset ovat kuitenkin osoittaneet, että he voivat pysyä huipulla.

Rehellisesti sanoen – kauden alussa Liverpoolin joukkue olisi antanut mitä tahansa ollakseen nykyisellä paikalla. He ovat hävinneet vain kerran. City on kompastunut Crystal Palaceen, Newcastleen ja Leicesteriin. Heitä ei ’valvota’ samalla tavalla vain yhdestä syystä – koska he ovat hallitsevia mestareita.”

Onko sillä merkitystä, että et ole voittanut mestaruutta aiemmin?

Keown: ”Olin Liverpoolin joukkueessa 1998, kun Arsenal taisteli mestaruudesta Manchester Unitedin kanssa. Arsenalin porukassa oli sellaisia pelaajia kuin David Seaman, Tony Adams ja Lee Dixon, jotka olivat voittaneet mestaruuden aikaisemmin. Se oli valtavan tärkeää.

Kun olet voittanut mestaruuden, käytöksesi muuttuu. Pienet asiat, kuten oikeanlainen harjoittelu, palautuminen ja lepo – niiden tunteminen auttaa paljon. Pukukopissa on myös hyvä olla kokemusta. City tietää, miten mestariksi tullaan. Liverpoolissa vain James Milner on ollut iso osa mestaruuden voittanutta joukkuetta.”

Redknapp: ”Kokemuksen puute ei näytä haittaavan Liverpoolia. Trent Alexander-Arnold ei näytä epävarmalta. Virgil van Dijk on Valioliigan paras puolustaja. Vain laadulla on merkitystä ja Liverpoolilla on erinomainen joukkue.”

Sutton: ”Kaikkein tärkein asia on olla vahvojen persoonien ympäröimänä pukuhuoneessa, kun katsot ympärillesi. Sellaiset pelaajat kuin Alan Shearer, Tim Sherwood ja Tim Flowers Blackburnin joukkueessa – minulla oli jatkuvasti täysi itseluottamus. Sellaisia pelaajia Liverpoolissa ovat Alisson Becker ja Van Dijk.”

Kuka on avainpelaaja?

Keown: ”Alexander-Arnold palasi viime hetkellä. Ennen keskiviikkoista voittoa Watfordista oletin Liverpoolin menettäneen otteensa.

Tuo 5-0-voitto lähetti viestin Manchester Cityn suuntaan, osoittaen Alexander-Arnoldin olevan kentän johtohahmoja kolmella maalisyötöllään. Hän on vain 20-vuotias, mutta pelaa vapautuneesti ja voittajan itseluottamuksella. Sellaista persoonaa tämä joukkue on kaivannut.”

Sutton: ”Fernandinho on ratkaiseva nimi. Maalivahdin paikalla hän on ainoa pelaaja, jota ilman City ei tule toimeen. Cityllä on enemmän syvyyttä joukkueessa ja leveämpi kärki kuin Liverpoolilla, mutta heillä ei ole ketään, joka voisi korvata Fernandinhon. City kamppaili työvoiton West Hamista ilman häntä ja mieheltä saattaa jäädä kaksi ottelua väliin loukkaantumisen vuoksi.”

Redknapp: ”On vaikea erotella näitä joukkueita, mutta jos Liverpool menettää Van Dijkin, ei joukkue voita mestaruutta.”

Lopuksi kolmikko antoi veikkaukset kaikista jäljellä olevista Cityn ja Liverpoolin otteluista ja hämmästyttävästi kaikki päätyivät samaan tulokseen – Liverpool vie mestaruuden yhden pisteen erolla, loppulukemien ollessa 95-94. Mielenkiintoista nähdä, miten loppusuora avautuu.

Manchester City pelaa seuraavan kerran lauantaina Bournemouthin vieraana, Liverpool kohtaa sunnuntaina Evertonin vieraskentällä.

Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images

Lähde: Daily Mail