Valioliigaraati: Piristynyt ManU, mestaruustaisto ja tammikuun siirtoikkuna – ”Pidän Cityä pienenä ennakkosuosikkina”

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Valioliigassa riittää jännitettävää sarjataulukon jokaisessa taitteessa. Vuoden 2019 ensimmäisessä Valioliigaraadissa Faneille.comin toimittajat Roope Liimatainen ja Jaakko Tiira puivat mestaruustaistoa, piristyneen ManU:n saumoja UCL-paikoille, taistelua 7. sijasta, mahdollisia manageripotkuja sekä tammikuun siirtoikkunaa.

Mestaruustaisto näyttäisi olevan kahden kauppa, kun City kuroi eroa Liverpoolin viihdyttävän huippuottelun voitolla. Nappaako Liverpool historiansa ensimmäisen Valioliigatittelin vai vieläkö hallitseva mestari nousee edelle?

RL: Mikäli Liverpool olisi tuon kärkitaistelun nimiinsä kammennut, niin olisin uskaltanut jo julistaa heidät mestareiksi. Nyt en sitä missään nimessä tee ja pidän Cityä jopa pienen pienenä ennakkosuosikkina, vaikka he ovatkin vielä neljä pistettä perässä. Joukkueiden välinen ottelu oli pienistä marginaaleista kiinni ja nyt näyttää siltä, että myös mestaruustaistelu tulee olemaan tiukkaakin tiukempi. Hyvä niin!

JT: Neljän pisteen kaula tekee Poolista ennakkosuosikin, varsinkin kun ottaa huomioon, kuinka vähän he ovat pisteitä pudottaneet. Redsin rekordi kärkikuusikon ulkopuolisia joukkueita vastaan on edelleen puhdas ja kevään peleissä se kohtaa kärkiseuroista vieraskentällä ainoastaan Man Unitedin. Pullat ovat siis edelleen hyvin Anfieldin uunissa. Yksi merkittävä aspekti mestaruustaistossa tulee olemaan Mestarien liiga. Pool priorisoi Valioliigaa, mutta City saattaa kierrättää UCL-voiton toivossa, mikä saattaa johtaa pistemenetyksiin.

Manchester Unitedista on riittänyt puhetta Ole Gunnar Solskjärin voitokkaan alun jälkeen. Onko Unitedilla edelleen eväitä kärkinelikkoon?

RL: Tällä hetkellä Manchesterin punaiset näyttävät ehdottomasti kärkinelikon joukkueelta, mutta odotellaan nyt tämä kuherruskuukausi ensin alta pois ja tehdään paremmat arviot sitten. Seuraavalla kierroksella saadaan jo osviittaa tulevasta, kun norjalainen johdattaa suojattinsa Tottenhamin vieraaksi. Voitto olisi todella kova päänahka ja todellinen myrskyvaroitus muille. Tappio puolestaan saattaisi katkaista upean lennon. Ei kärkinelikon sijat tuohon otteluun tietenkään ratkea, mutta etenkin Solskjärin joukoille se antaa vahvoja suuntaviivoja tulevasta. ManU:n hyökkäyspeli on ollut todella pirteää, mutta puolustuspeli on kärsinyt sen myötä. Saa nähdä onnistuuko Spurs repimään puolustuslinjan palasiksi, vai vetääkö Solskjär uusia kaneja hatusta.

JT: Solskjär ansaitsee kunniaa loistavasta startista, mutta on hyvä muistaa, että ManU:n kohtaamista joukkueista kolme on putoamistaistossa ja Bournemouth surkeassa vireessä. Ennusmerkit ovat kuitenkin hyvät, sillä ManU:n tekemisestä on paistanut vapautuneisuus ja esimerkiksi Paul Pogba ja Marcus Rashford ovat kuin uudesti syntyneitä. Solskjär ei rajoita pelaajien liikkumista tietyille alueille ja haluaa laitapakkien nostavan voimakkaasti hyökkäyksiin mukaan. Häntäpään ryhmät eivät ole onnistuneet hyödyntämään ManU:n toisinaan revennyttä kenttätasapainoa, joka Solskjärin täytyy saada kuntoon, mikäli Punaiset paholaiset mielivät kärkinelikkoon. Kautta on vielä pitkästi jäljellä, mutta loukkaantumisista kärsivän Arsenalin ja aavistuksen taantuneen Chelsean ohittaminen ei ole mahdoton tehtävä.

Huippulupaava Marcus Rashford on ollut loistovireessä viime otteluissa. (Michael Regan/Getty Images)

UCL-paikkojen ohella ylemmässä keskikastissa taistellaan seitsemännestä sijasta. Mikä joukkue on omissa papereissasi suosikki nappaamaan Best of the Rest -tittelin?

RL: Kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla Everton, mutta viime viikkoina joukkueen tekeminen on ollut todella sekavaa. Viimeisestä viidestä pelistä saldona on yksi voitto ja neljä tappiota, vaikka otteluohjelma ei ole ollut aivan vaikeimmasta päästä. Eroa seitsemänteen sijaan on kuitenkin vain neljä pistettä, joten pienellä ryhtiliikkeellä Marco Silvan joukot voivat tuon paikan itselleen napata. Mikäli tekeminen ei kohene, uskon Leicesterin hoitavan homman kotiin.

JT: Tätä on äärimmäisen hankala ennustaa, sillä tulokset ovat heitelleet. Esimerkiksi Leicester voitti Chelsean ja Cityn, mutta hävisi heti perään kotonaan Cardiffille. West Ham oli kovassa vireessä, mutta sai Burnleyltä ja Brightonilta vain pisteen. Wolves taas tuntuu olevan aina parhaimmillaan kärkiseuroja vastaan, mutta konttaa selvästi heikompia vastaan. Uskoisin seiskan tulevan kolmikosta: Leicester, West Ham, Everton. Jos nyt pitäisi veikata, niin sanoisin: Ketut.

Valmentajavaihdoksia on nähty vasta kolme kappaletta, mutta jokainen on tuonut lisäpuhtia joukkueisiin. Uskotko, että joku seura vaihtaa vielä käskyttäjää kevään aikana?

RL: Suurella todennäköisyydellä, kyllä. Viime kaudella nähtiin peräti kymmenet potkut kesken kauden, joten siihen nähden olisi hurja pudotus, jos vain kolme käskyttäjää saisi jättää työnsä tämän kauden aikana. Juuri tällä hetkellä yksikään jakkara ei välttämättä vielä pahasti heilu, vaikka esimerkiksi Huddersfield on karmivassa vireessä. Uskon viimeistään keväällä jonkun putoamisen kynnyksellä olevan joukkueen yrittävän uutta starttia managerivaihdoksella.

JT: Loppukauden aikana tuskin nähdään kovin monia valmentajavaihdoksia. Tämä johtuu pitkälti siitä, että lähes kaikilla seuroilla on niiden standardeilla hyvä manageri. Esimerkiksi häntäpään Huddersfield, Burnley ja Cardiff ovat Valioliigassa pitkälti valmentajansa ansiosta. Myös Bournemouthin Howe, Brightonin Hughtonin ja Newcastlen Benitezin ovat tehneet loistavaa työtä jo pidemmän aikaa ja heidän työpaikkansa ovat kiveen hakatut. Ainoa, joka saattaa saada monoa kesken kauden on Claudio Ranieri. Italialainen on laittanut Fulhamin surkuhupaisan puolustuspelin kuntoon, mutta peli on edelleen sekaisin.

Marraskuussa Fulhamin komentoonsa ottanut Claudio Ranieri on saanut Fulhamin peliä parempaan kuosiin, mutta nousija on edelleen putoamisviivan alapuolella. (Getty Images)

Siirtoikkuna on jälleen auki ja moni seura kaipaa vahvistuksia. Nähdäänkö tammikuussa isoja kauppoja?

RL: Ennusmerkit viittaavat hiljaisemman tammikuun puolesta, mutta kyllä jotain merkittäviäkin siirtoja nähdään. Chelsea varmasti yrittää vahvistaa hyökkäystään, joka tunnetusti on kaikkea muuta kuin edullista puuhaa. Manchester Cityn tiedetään olevan yhden keskikenttämiehen perässä, sillä Fernandinhon loukkaantuminen osoitti karulla tavalla ison puutteen joukkueen muuten varsin runsaassa materiaalissa. Myös vasen puolustaja saattaa olla Pep Guardiolan kiikarissa. Manchesterin punaisella puolella on tarvetta pelaajahankinnoille, mutta seurajohto ei oletettavasti anna väliaikasmanagerille kovinkaan isoa kirstua käytettäväkseen. Heillä olisi kuitenkin potentiaalia jysäyttää joku isompikin pommi tammikuun aikana. Liverpoolilla on paketti hienosti kasassa ja merkittävämpiä huhuja ei ainakaan tällä hetkellä heidän ympärillään liiku. Tottenhamilla on lompakko kiinni ja Arsenal tuskin lähtee nyt sen suuremmin törsäilemään. Kuuden ison alapuolella tehdään varmasti paljon siirtoja, mutta sieltä tuskin mitään jättihankintoja kannattaa odotella.

JT: Kollega tyhjensi pajatsoa osuvasti. Chelsea kaipaa uutta ykköskärkeä, sillä Alvaro Moratasta ei ole kantamaan isoa vastuuta ja Olivier Giroud on omimmillaan kakkoskärkenä. Arsenalin alakerta suorastaan huutaa uutta topparia. Tykkimiesten uusi rekrytointimalli näyttää kuitenkin olevan se, että seura etsii joko halpoja täsmähakuja tai nuoria tulevaisuuden nimiä, joten yli 30 miljoonan punnan huipputoppari tuskin on tulossa. Yksi seura, jolle tammikuun ikkuna on todellinen koetinkivi, on Newcastle. Benitez on vihjaillut pitkin syksyä harkitsevansa uutta sopimusta vasta tammikuun ikkunan jälkeen, minkä voi tulkita ukaasiksi – siirtokassaa joko tulee tai suosittu espanjalainen lähtee kauden päätteeksi lätkimään. Häntäpäässä ja keskikastissa kuuminta kauppatavaraa ovat hyökkääjät, sillä ainakin Cardiff, Wolves, Palace ja Huddersfield etsivät maalinsylkijöitä. Olisin yllättynyt, jos joku seura pistäisi Chelsean Christian Pulisicista maksamaa 57 miljoonaa puntaa paremmaksi.

Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images