Kun toivottu siirto kariutui – Monen Valioliigatähden ammattimaisuus laitetaan tänä syksynä testiin

Muista myös Betsafen Fantasiavalioliigan yhteydessä järjestettävä kerroinkisa, jossa joka viikon paras osuma voittaa sata euroa pelirahaa!

Englannin Valioliiga palaa viikonloppuna ruutuihin maaotteluiden jälkeen, mutta elokuun otteluista poiketen seurat saavat keskittyä jalkapallon ilman siirtoikkunan tuomio rasitteita – tai mahdollisuuksia, kummin asian haluaa nähdä. Syyskausi on siinä mielessä poikkeuksellinen, että sarjassa nähdään monta pelaajaa, jotka jättivät siirtopyynnön, mutta eivät saaneet toivomaansa maisemanvaihdosta. Näiden pelaajien osalta ammattimaisuus laitetaan toden teolla testiin.

Siirtoa hamunneita, mutta siinä syystä tai toisesta epäonnistuneita pelaajia, joiden ammattimaisuutta mitataan toden teolla on kolme kappaletta: Leicesterin Riyad Mahrez, Southamptonin Virgil Van Dijk sekä Liverpoolin Philippe Coutinho. Kolmikon lisäksi viimeisiin sopimuskausiinsa lähtevät Alexis Sanchez ja Ross Barkley ovat tienhaaroissa, tosin jälkimmäinen on pelikunnossa vasta marraskuussa, eikä hän välttämättä mahdu edes Evertonissa pelaamaan. Tämä artikkeli ruotii jokaisen viiden pelaajan tilanteet läpi ja pohtii skenaarioita heidän lähitulevaisuuden suhteen.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei siirtopyyntö tarkoita välttämättä sitä, ettei pelaaja halua enää edustaa seuraa. Liverpool-legenda Steven Gerrard puhui taannoin Luis Suarezin tilanteesta, joka jätti siirtopyynnön kesällä 2013. Gerrardin mukaan uruguaylaisen perässä oli vain Arsenal, joka ei pysty takaamaan pokaaleita. Pool-kippari sanoi puhuneensa Suarezin kanssa pyytäen tätä antamaan Liverpoolille vielä yhden kauden ja katsomaan sen jälkeen onko hänellä ottajia. Loppu viimein Suarez dominoi Reds-paidassa, iski tehot 31+12 ja sai unelmasiirron FC Barceloonaan, jossa mies juhli triplaa heti debyyttikaudellaan.

Pettymyksen huuhtominen vaatii kuitenkin rutkasti ammattimaisuutta, sillä fanien ja ennen kaikkea joukkuekavereiden luottamus täytyy voittaa takaisin. Kannattaa myös huomioida, että ensi kesänä pelataan MM-kisat, jotka velvoittavat pelaajia antamaan näyttöjä kisalipun ja avauskokoonpanon paikan lunastaakseen.

Toisin sanoen, asiat eivät ole niin yksioikoisia, mitä mediat monesti esittävät. Siirtopyynnön jättämisen jälkeen on helppo rummuttaa ja lietsoa jos jonkin näköisiä huhuja. Sen takia jokaista tapausta kannattaa käsitellä yksittäisenä.

Virgil Van Dijk

Van Dijkin saaga oli kaiken kaikkiaan eriskummallinen. Keväällä sattunut loukkaantuminen ei hidastanut kesää kohti yltyneitä siirtohuhuja ja hollantilaista pidettiin lähes varmana siirtyjänä, vaikka viime vuoden toukokuussa hän laittoi nimeä alle peräti kuuden vuoden jatkopahviin. Liverpool oli aktiivisesti topparin perässä, mutta kun siirto ei näyttänyt tapahtuvan, jätti Van Dijk siirtopyynnön, eikä osallistunut joukkueen yhteisiin harjoituksiin vaan treenasi omatoimisesti.

Southamptonin puolelta vakuuteltiin koko ajan ettei Van Dijk ole myynnissä, koska eteläenglantilaiset haluavat eroon myyjäseuran maineesta. Siirtohuhuihin saatiin kuitenkin lisää lämpöä, kun Van Dijk poistui elokuun viimeisenä päivänä aikaisin Pyhimysten harjoituskeskuksesta, mutta loppuen lopuksi mitään ei tapahtunut ja Van Dijk on Saints-pelaaja vielä ainakin tammikuuhun asti.

Van Dijk on ainakin tältä erää tehnyt sovinnon Pyhimysten kanssa ja palannut työnantajansa harjoituksiin. The Telegraphin mukaan 26-vuotiasta topparia ei kuitenkaan kannata odottaa pelikentille vielä pariin viikkoon, sillä hän ei ole täydessä kunnossa. Kaiken järjen mukaan Mauricio Pellegrino ottaa Hollannin maajoukkuemiehen ilolla vastaan, sillä Southamptonin toppariosasto ei Van Dijk pois lukien ole järin laadukas.

Van Dijkin osalta tuleva kausi taas tulee olemaan monin tavoin merkittävä. Ensinnäkin hänen täytyy voittaa seuran kannattajat takaisin puolelleen, mikä ei varmasti ole helppo tehtävä kesän lakkoilun jälkeen. 193-senttinen jässikkä ei ole 26 vuoden iässä enää nuori mies, mutta huippuvuosia on taatusti jäljellä. Näin ollen Van Dijkin pitää näyttää miksi hänestä kannattaa maksaa yli 50 miljoonaa puntaa. Topparin elämää helpottaa taatusti se, että hän saa vierelleen maajoukkuekaveri Wesley Hoedtin, joka saapui Laziosta.

Virgil van Dijk tulee kiukuttelustaan huolimatta olemaan tärkeä pelaaja Southamptonille. (Stephen Pond/Getty Images)

Näin ollen näyttää siltä, että Van Dijk on tekemässä paluuta Southamptonin kokoonpanoon. Willem II -kasvatti on osoittanut olevansa huipputekijä Valioliigassa, mutta kuten tämä kesä osoitti, ei yksikään seura uskaltanut panostaa moderniin keskuspuolustajaan So’tonin pyytämiä rahoja. Jos ja kun Van Dijk suurseuraan haluaa, täytyy hänen pelata huippukausi. Niinpä Southamptonin tuskin tarvitsee pelaajansa motivaation puolesta pelätä. On tietysti toinen juttu miten joukkuekaverit ottavat läpi kesän kiukutelleen pelaajan vastaan.

Riyad Mahrez

Jotkut närkästyivät Riyad Mahrezin menohaluista, mutta toisin kuin Van Dijk, on Mahrez osoittanut elokuun aikana olevansa rautainen ammattilainen. Tästä kertovat myös Leicester-manageri Craig Shakespearen antamat kehut siirtoa odotelleen Mahrezin asenteesta.

Van Dijkin tavoin vuonna 1991 syntynyt peluri on monella tapaa samanlaisessa tilanteessa. Algerialainen pokkasi toissa kaudella koko sarjan parhaan pelaajan palkinnon – täysin ansaitusti – mutta selkeästi heikomman viime kauden jälkeen yksikään seura ei uskaltanut panostaa Leicesterin pyytämää 40-50 miljoonaa puntaa. Alkukesästä Mahrezia vietiin Barcelonaan, sitten Arsenaliin ja heinä-elokuussa AS Romaan. Viimeisinä päivinä oli puhetta Chelsean kiinnostuksesta, mutta Algerian maajoukkueleiriltä Pariisiin lentänyt laituri jäi lopulta Kettujen palvelukseen.

Pyydettyyn 50 miljoonan punnan hintaa Mahrez olisi ollut riskisijoitus suurseuralle. Käytännössä tekninen laituri omaa kaikki eväät pärjätä dominoivassa joukkueessa, mutta hänellä ei ole takanaan kuin yksi huippukausi. Näin ollen tulevan kauden voi nähdä todellisena näytön paikkana Mahrezille, sillä jos hän tulevalla sesongilla onnistuu, pitäisi siirto isompiin ympyröihin olla realismia ensi kesänä.

Kettu-fanien ei kannata näin ollen huolestua tähtensä asenteesta, vaikka siirron kariutuminen on taatusti pettymys. Mahrez on avannut jokaisen pelin, eikä hänen työmoraalissaan ole ollut moitteiden sijaa.

Philippe Coutinho

Selkävaivaisten kannattaa suunnata Brasiliaan, sillä Philippe Coutinhoa alkukauden sivussa pitäneet selkäongelmat kaikkosivat saman tien, kun mies astui isiensä maille. Tammikuussa uuden sopimuksen sorvannut Coutinho jätti siirtopyynnön toiveissa varmistaa unelmapesti FC Barcelonaan. Liverpool olisi saattanut suostua kauppoihin, jos saaga ei olisi käynnistynyt niin myöhään. Barca on toki jahdannut brassia jo viime kesästä, mutta jahti kiihtyi toden teolla vasta Neymarin elokuisen megasiirron jälkeen.

Coutinho ei ollut 25-pelaajan karsintakokoonpanossa, joka rekisteröitiin Mestarien liigan viimeiselle karsintakierrokselle, mutta lohkovaiheeseen pelintekijä nimettiin. Katalaanilehti Sportin mukaan Coutinho aikoo kuitenkin kieltäytyä UCL-peleistä, jotta Barca-siirto toteutuisi tammikuussa ja hän saisi jahdata herkkusieniliigan voittoa katalaanien paidassa. Tämän kaltaisiin spekulaatioihin kannattaa kuitenkin suhtautua erityisellä varauksella, koska ne harvemmin pitävät paikkansa.

Verrattuna kahteen aiemmin käsiteltyyn pelaajaan, vaikuttaa Coutinhon tilanne huomattavasti kimurantimmalta. 25-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on todistanut tasonsa huippupelaajana ja kertonut viihtyvänsä Anfieldillä, mutta siirtopyyntö ja mystiset selkävaivat heittävät kysymysmerkkejä ilmoille. Pool teki kuitenkin hyvin selväksi, ettei seura ole myymässä kultakimpalettaan tänä kesänä. Saagassa oli Coutinhon osalta enemmän kyse siitä, että mies halusi juuri Barcelonaan, eikä niinkään että hän kaipaisi pois Liverpoolista.

Näin ollen on varsin mielenkiintoista nähdä, onko brassi Poolin kokoonpanossa lauantain huippuottelussa Man Cityä vastaan. Avaukseen Coutinho tuskin pääsee, sillä The Redsin keskikenttä ja hyökkäys on ollut niin tulessa, ettei komboa hevillä rikota. Coutinhon ei varsinaisesti tarvi tasoaan todistella, mutta ottaen huomioon, että edessä on MM-kisavuosi, täytyy brassin esiintyä edukseen, jotta paikka sambamaan avauskokoonpanossa säilyisi. Niinpä voisi kuvitella, että Anfieldilla nähdään motivoitunut huippupelaaja. Jos Coutinho aikoo epäammattimaisesti kiukutella saattaa Venäjän matka vaihtua kesälomaan. Avauskierrosten pelit Watfordia ja Crystal Palacea vastaan ovat kuitenkin osoittaneet, että Pool kaipaa pelintekijänsä juonikkuutta juuri syvältä puolustavia joukkueita vastaan.

Alexis Sanchez

Sanchez on siinä määrin ”onnellisessa” asemassa, että hän on vapaa valitsemaan uuden seuransa ensi kesänä, tai oikeastaan jo tammikuussa, mutta virallisesti Bosman-siirto voi tapahtua vasta heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Chileläistä vietiin läpi kesän eri suurseuroihin, mutta Arsene Wenger ilmaisi, ettei tähtipelaaja ole lähdössä. Siirtoikkunan viime päivinä Sanchez kuitenkin oli hilkulla siirtyä Man Cityyn, mutta eri lähteiden mukaan kauppa kuivui kasaan, koska Arsenal ei saanut Thomas Lemaria paikkaajaksi.

Deadline dayn jälkeen Sanchezin tilanteesta on tihkunut ristiriitaista tietoa, joista osa kertoo miehen jo luulleen olevansa Cityn pelaaja. Osa lähteistä kertoi hyökkääjän raivostuneen Arsenalille, mutta niin miehen leiristä, kuin hänen sosiaalisen median tileiltään on vakuuteltu Sanchezin olevan 100-prosenttisen keskittynyt Tykkimiehiin. Wenger kuitenkin vihjasi, että tuleva kausi olisi chileläisen viimeinen Pohjois-Lontoossa, ranskalaisen kerrottua seuran uhranneen 60-70 miljoonaa puntaa pitäessään hyökkääjän.

Alexis Sanchez ei varsinaisesti riemusta pomppinut Anfieldin ryöpytyksessä. (Michael Regan/Getty Images)

Joulukuussa 29 vuotta täyttävän Sanchezin ei varsinaisesti tarvitse tasoaan todistaa, sillä hän on kolmen Englannissa pelatun kauden ajan kuulunut sarjan ykköspelaajien joukkoon. Murheellisessa Liverpool-tappiossa kautensa avannut Sanchez kyllä yritti, mutta näytti kentällä tuskastuneelta ja vaihdossa huvittuneelta. Peliajan puolesta miehen ei kuitenkaan tarvitse jännittää, sillä Arsenal kaipaa ykköspelaajaansa kipeästi.

Ross Barkley

Takareisileikkauksesta toipuva Ross Barkley kävi kaikkein lähimpänä Deadline day -siirtoa, sillä Everton pääsi Chelsean kanssa sopuun 35 miljoonan punnan siirtosummasta ja Barkley oli jo mestarien lääkärintarkastuksessa, kunnes liverpoolilainen veti liinat kiinni. The Guardianin suositussa Weekly Football -podcastissa syyksi kerrottiin se, ettei kotimaassaan ollut Antonio Conte vastannut puhelimeen, kun Barkley halusi udella hänelle kaavailtua pelipaikkaa.

Hetki puihin menneen siirron ja ikkunan sulkeutumisen jälkeen Sky Sportsin studio tavoitti Evertonin johtoporrasta, josta sanottiin Barkleyn olevan nimellisesti Toffees-pelaaja ja tutkivan vaihtoehtojaan vielä syksyn ajan. Lausunto ja keskikenttäpelaajan marraskuulle asti sivussa pitävä loukkaantuminen kielivät siitä, ettei Barkleya tulla välttämättä Everton-paidassa enää näkemään. Ronald Koeman hankki kymppialueelle Davy KlaasseninGylfi Sigurdssonin sekä Wayne Rooneyn, joten jatkosopimuksesta kieltäytyneellä Englannin maajoukkuepelaajalle ei ole liiemmin käyttöä Goodison Parkilla.

Barkleyn pitäisi kuitenkin pitää itsensä jollakin ilveellä kunnossa ja saada siirto mielellään jo tammikuussa, sillä jos mies homehtuu reservien mukana marraskuusta toukokuulle, ei huippuseuran avauskokoonpanosta saatikka kuusinumeroisesta viikkopalkasta kannata edes haaveilla. Barkley on muutenkin erikoinen pelaaja, sillä parhaimmillaan hän on erinomainen kymppipaikan pelaaja, joka pystyy tempokuljetuksilla rikkomaan vastustajan pakkaa, jakelemaan vapauttavia syöttöjä omille ja maalaamaan itse. Pahimmillaan – kuten viime syksynä – seuran oman pojan pelaaminen menee puskemiseksi, jossa huonoja ratkaisuja ja suorituksia tulee yksi toisensa jälkeen. A-korin huipuksi Barkleyn pitäisi saada roppa kaupalla tasaisuutta otteisiinsa.

On toki mahdollista, että Koeman kelpuuttaa suojattinsa vielä takaisin jahka hän kuntoutuu. Tässä tapauksessa Barkleyn pitäisi esittää harjoituksissa kovaa työmoraalia ja olla edellä mainittua kolmikkoa parempi, muuten kauden päätteeksi ilmaisella lähtevää pelaajaa ei ole järkeä peluuttaa.

Juhlitaanko mestaruutta Manchesterissa, Lontoossa vai Liverpoolissa? Seuraa Valioliigan huippujännittäviä vaiheita Viaplay-palvelusta, koko kauden ajan.

Kansikuva: Michael Regan/Getty Images