Oodi Wayne Rooneylle

Lyhyt vauhti, osuma palloon sisäterällä, kova ja kierteinen lentorata vastustamattomasti Stoke-maalin takayläkulmaan. Näin syntyy historiallinen maali. Waynen Rooneyn 250. Manchester Unitedin -paidassa, joka tekee 31-vuotiaasta englantilaisesta Punaisten paholaisten kaikkien aikojen maalipyssyn.

Ennätysmaali oli tietyllä tapaa Wayne Rooney pienoiskoossa. Liverpoolista kotoisin oleva hyökkääjä ei ole koskaan ollut mikään harhauttelija, päinvastoin. Rooneyn loistokkuus jalkapalloilijana tiivistyy juuri Britannia Stadiumilla nähdyn kaltaisiin suorituksiin. Ilmiömäistä teknistä osaamista vaativiin urotekoihin.

Croxtethin duunarilähiöstä Liverpoolista kotoisin oleva Rooney sai jalkapallo-oppinsa vanhempiensa suosikkiseura Evertonin akatemiassa. Huippulupaavan nuorukaisen Valioliiga-ura alkoi lähes 15 vuotta sitten, kun 16-vuotias teinipoika debytoi The Toffeesin Valioliiga-miehistössä elokuussa 2002. Rooneyn reilua kuukautta myöhemmin syntynyt avausosuma oli eilisen ennätysmaalin tapaan henkeäsalpaava ja rooneymainen. 16-vuotias pisamanaama tuli Arsenalia vastaan vaihdosta sisään 1–1-tilanteessa ja täräytti lisäajalla reilusta 20 metristä upean laukauksen etuyläkulmaan.

Siirto suureen ja mahtavaan Manchester Unitediin näki päivänvalon elokuun viimeisenä päivänä vuonna 2004. 18-vuotiaan superlahjakkuuden ManU-debyytti oli ikimuistoinen, kun Wazza paukutti hattutempun Fenerbahcen verkkoon Mestarien liigan lohkopelissä.

Vaikka Rooneylla ja Sir Alex Fergusonilla oli erimielisyytensä, teki skottimanageri suojatistaan sen pelaajan, joka rikkoi Stokessa seuran maaliennätyksen. Rooney ei ole puhdas kärki, muttei oikein kymppipaikan pelaajakaan. Fergusonin suosimassa 4–4–2-formaatiossa liverpoolilainen istutettiin toiseksi kärjeksi, Pro Evolution Soccer -peleistä tutun SS:n eli piilokärjen rooliin. Tuossa roolissa Rooney viihtyi aina Fergusonin viimeiseen peliin saakka, tehden maaleja ja syöttäen niitä pelikavereille.

Vaikka ManU on viime vuosina kyntänyt pahemman kerran ja Rooney Unitedin kipparina on antanut konttaukselle kasvot, on oikeastaan sääli kuinka paljon lokaa englantilainen on niskaansa saanut. Monilta on nimittäin unohtunut kuinka loistavasta jalkapalloilijasta on kyse. Ei ehkä enää maailmanluokan pelaajasta, mutta huippupelaajasta kuitenkin.

Rooneyn komea ura alkoi Evertonin paidassa, jossa Valioliiga-debyytti näki päivänvalon vain 16-vuotiaana. Kuva: Getty

Se, että Rooneysta tulee Manchester Unitedin kokoisen seuran kautta aikojen paras maalintekijä kertoo paljon kymppipaitaa kantavan englantilaisen upeasta urasta. ManU:a voi kuitenkin monilla mittareilla pitää maailman suurimpana seurana, ainakin jalkapallon synnyinmaan suurimmaksi sitä voi tituleerata ihan sama minkä värisillä laseilla asiaa katsoo.

Eivätkä Rooneyn maalit ole olleet mitään filippoinzaghimaisia ruikkimisia. Uskomattoman kauniilla tekniikalla palloon osuva Toffees-kasvatti on tehnyt läjän ikimuistoisia osumia, joista ikonisin lienee saksipotkulla taiteiltu voittomaali paikallispelissä Man Cityn verkkoon helmikuussa 2011. Rooneyn upeista maaleista saisi luultavasti kirjan kirjoitettua, mutta onneksi on olemassa YouTube, joka on pulollaan Väinön viimeistelemiä osumia.

Eikä Rooney ole pelkästään ManU:n kaikkien aikojen paras maalintekijä, vaan 53 maalia Englannille iskenyt maajoukkue-kippari on myös Kolmen leijonan kautta aikojen paras maalintekijä.

551 peliä United-paidassa, viisi Valioliiga-mestaruutta, Mestarien liigan voitto, FA Cup -voitto ja nyt 250 maalia. Siinä saavutuksia Rooneyn mittavalta ManU-uralta. Rooneyn takana on sellaisia United-legendoja kuten George BestRyan GiggsDennis Law ja eilen ohitettu Sir Bobby Charlton. Joten eiköhän nosteta hattu päästä Wayne Rooneylle, ManU-legendalle, yhdelle 2000-luvun parhaalle jalkapalloilijalle ja nautitaan miehen suorituksista vielä kun se on mahdollista.

Rooneyn menoa voit ihastella ViaPlay-palvelusta, muista myös turvata Valioliiga-vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin

Kansikuva: Getty