Vastaisku nykyiselle urheilukulttuurille – Monnari täynnä Riemua

Yhteisöllisyys, rakkaus lajiin ja aito into liikuntaa kohtaan liigatasolla lähes täysin amatööripohjalta. Kuulostaako utopialta? Ei, sitä se ei ole, ainakaan mikäli kysytään jyväskyläläiseltä Liikunnan Riemulta. Vuonna 2011 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama seura voi hyvin ja kasvaa vauhdilla – sekä pelaa futsalia liigatasolla.

Kauden 2012-2013 päätteeksi Riemu nousi sensaatiomaisesti Futsal-Liigaan heti ensimmäisen ykkösessä vietetyn kautensa päätteeksi. Kausilla 2013-2014 ja ’14-15 Riemu ylsi pudotuspeleihin, ja tälläkin kaudella vauhti on viemässä joukkuetta kohti pudotuspelejä. Mutta urheilullinen menestys ei ole Riemun tapauksessa ykkösjuttu.

Riemu edustaa muutosta nykyisessä osakeyhtiömuotoisessa ja talouden ehdoilla toimivassa (ammattilais)urheilukulttuurissa. Toiminta on lähtöisin omasta tekemisen halusta ja innostuksesta, oman yhteisön sisältä, ilman turhia välikäsiä ja byrokratiaa.

Ja sitä Riemu todellakin on, yhteisö. On merkittävää huomata, että suhteellisen pienessä, Jyväskylän kokoisessa kaupungissa Riemu on saanut jalansijaa siinä määrin, että miesten puolella seura tarjoaa toimintaa yhdeksässä eri jaostossa. Mukana on lajeja alamäkiluistelusta kamppailulajeihin, futsalista jääkiekkoon (jossa Riemu kamppailee II-divisioonan nousupeleissä pääsystä Suomi-sarjaan). Naisten puolella aktiivista toimintaa on viiden jaoksen puolella, ja myös Riemun naisjoukkue nousi kuluvan kauden päätteeksi Futsal-liigaan.

”Liikunnan Riemu on sellainen perhe missä kaikki pitää hauskaa yhdessä. Se on se pääasia. Mutta sitten totta kai mitä korkeammalle mennään näissä pelihommissa, niin sitä vakavammaksi menee myös. Kun futsalissa nousimme liigaan, niin sitten olemme tehneet totta kai ammattimaisesti hommia kentällä ja kentän ulkopuolellakin”, kommentoi seuran perustajajäseniin kuuluva Eemeli Jokinen Riemun filosofiaa YLE:n haastattelussa.

Samalla kun nostalgiset urheiluromantikot menettävät yöuniaan ja kokevat pahanolon tunnetta urheilun tuntuessa yhä pinnallisemmalta ja kenties tuotteellistetummalta, Liikunnan Riemu ui vastavirtaan. Yhteisöllisyyden ja innon voimalla ponnistava seura on omalta osaltaan juurruttamassa ”oman kylän tyttöjen ja poikien” seurojen paluuta suomalaiseen urheilukulttuuriin.

Haasteita nuorella seuralla toki on edessään. Miten pitää toimijat mukana seuratoiminnassa, kun suurin osa jäsenistä on väliaikaisesti paikkakunnalla asuvia opiskelijoita, myös pelaajat? Sarjanousujen myötä myös toiminnan kulut kasvavat, ja menoja pitäisi pystyä kattamaan ilman taustalla olevia mesenaatteja. Toistaiseksi tässä on onnistuttu, mutta miten käy tulevaisuudessa, jos vaikkapa Riemun oma jääkiekkojoukkue Koirat nousee Suomi-sarjaan.

Minä uskon Riemun voittoon. Seura on saanut luotua yhteyden paikalliseen väestöön, eli siihen joka loppupeleissä toiminnan rahoittaa. Yleisöä käynee lehtereillä runsain mitoin myös tulevaisuudessa ja jäsenkortit käyvät kaupaksi – sen verran kova halu jyväskyläläisillä opiskelijoilla on kuulua Riemun perheeseen.

Maanantaina rikotaan ennätyksiä, kun Liikunnan Riemu ja Kampuksen Dynamo iskevät yhteen Jyväskylän Derbyssä. Otteluun myytiin ennakkoon yli 1000 lippua, ja Monnari tulee olemaan ääriään myöten täynnä – mikä tietää myös Futsal-liigan yleisöennätyksen syntymistä. Jos et pääse paikalle, voit seurata ottelua Riemun YouTube-kanavalla

Lisäjännitystä historialliseen Futsal-kamppailuun tarjoaa NordicBet, joka tarjoaa kohteeseen 1X2-kertoimet. Kohteeseen pääset käsiksi tästä linkistä!