Veikkausliigan maalianalyysi: Hämmentäviä eroja koti- ja vierasjoukkueiden välillä

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista futista Ruutu+ -palvelusta, joka tarjoaa jokaisen Veikkausliiga-matsin suorana.

Veikkausliigasta on kohta ensimmäinen kolmannes takana. Valtaosa Veikkausliigan joukkueista on pelannut 9-10 ottelua, joten voimasuhteet alkavat hiljalleen hahmottua. Sarjassa on tehty yhteensä 148 maalia ja Faneille.com selvitti, miten täysosumat ovat jakautuneet otteluiden sisällä.

Osumista 61 on syntynyt ensimmäisten puoliaikojen aikana. Toisilla puoliajoilla maaliverkko on heilunut 87 kertaa.

61 avauspuoliaikojen osumasta 35 on kotijoukkueiden tekemiä, kun taas vierailijat ovat onnistuneet vain 26 kertaa. Toisten puoliaikojen aikana kotijoukkueet ovat viimeistelleet 40 osumaa, kun taas vierailijat ovat osuneet peräti 47 kertaa.

Jaoimme molemmat puoliajat myös kolmeen 15 minuutin pätkään. Vähiten maaleja on syntynyt otteluiden ensimmäisten varttien aikana, kun joukkueet ovat viimeistelleet tässä ajassa 16 täysosumaa. Näistä kotijoukkueiden maaleja on vain viisi, kun taas vierailijat ovat onnistuneet peräti 11 kertaa.

Peliminuuttien 16-30 ja 31-45 välillä ei ollut isoja eroja. Puoliaikojen keskivaiheessa täysosumia on syntynyt 22, kun taas viimeisen vartin aikana 23. Koti- ja vierasjoukkueiden välillä oli kuitenkin isoja eroja.

Kotijoukkueiden trendi oli nouseva puoliajan lähestyessä, kun taas vierailijoiden käyrä on päinvastainen. Kotijoukkueet ovat viimeistelleet avauspuoliajan keskimmäisellä vartilla 12 osumaa, kun taas puoliaikaa edeltävän vartin aikana maaleja on syntynyt peräti 18. Vierailijat ovat tehneet keskimmäisellä vartilla kymmenen osumaa, mutta viimeisellä vartilla vain viisi.

Maalimäärät nousevat toisella puoliajalla

Noin 59 prosentta osumista eli 87 maalia on syntynyt toisella puoliajalla. Avauspuoliaikojen tapaan maalimäärät ovat nousseet loppua kohden. Toisten puoliaikojen ensimmäisen vartin aikana täysosumia on syntynyt 24. Näistä vierasjoukkueiden maaleja on 14, kun taas kotijoukkueet ovat onnistuneet kymmen kertaa.

Keskimmäisen vartin suhteen on tasaista. Peliminuuttien 61-75 aikana kotijoukkueet ovat viimeistelleet 13 osumaa, kun taas vierailijat ovat onnistuneet 12 kertaa.

Ylivoimaisesti eniten osumia on tehty otteluiden viimeisen vartin aikana, kun joukkueet ovat tehneet peräti 38 täysosumaa. Tämä on peräti 25,68 prosenttia koko otteluiden maalimäärästä. Näistä kotijoukkueen osumia on ollut 17 maalia, kun taas vierailijat ovat onnistuneet peräti 21 kertaa viimeisten varttian aikana.

Kotijoukkueet skarppaavat puoliaikojen loppua kohden

Yhteenvetona voisi sanoa kärjistetysti, että vierailijat ovat aloittaneet puoliajat erinomaisesti. Kotijoukkueilla trendi on vastaavasti ollut päinvastainen. Vierailijat ovat edellä molempien puoliaikojen ensimmäisten varttien osumissa. Varsinkin avauspuoliaikojen osalta lukema oli merkittävän iso (5 vs 11 osumaa).

Kotijoukkueiden osalta maalimäärät nousivat tasaisesti puoliaikojen loppua kohden. Varsinkin avauspuoliaikojen viimeiset vartit ovat kääntyneet kotijoukkueiden eduksi murskaavasti. Kotijoukkueet ovat tehneet puoliaikaa edeltävän vartin aikana peräti 17 osumaa, kun taas vierailijat ovat onnistuneet vain viidesti. Vastaavasti vierasjoukkueiden osalta maalimäärät ovat laskeneet tasaisesti avauspuoliaikojen loppua kohti.

Kotijoukkueiden osalta sama kaava jatkui toisellakin puoliajalla. Avauspuolikkaisiin nähden poikkeavaa oli vain se, että vierailijat ovat olleet terävimmillään otteluiden lopuissa. Vierasjoukkueiden kaikista osumista peräti 29 prosenttia on syntynyt otteluiden viimeisten varttien aikana.

Kansikuva: Harri Bragge / All Over Press