VPS, Morrissey ja mahdollisuudet mitalitaisteluun

Morrissey on Vepsin keihäänkärki (VPS)

Morrissey on Vepsin keihäänkärki (VPS)

Vaasan Palloseura sijoittui viime kaudella Veikkausliigassa kolmanneksi ja palasi näin mitalikantaan 15 vuoden tauon jälkeen. Tänä vuonna VPS täyttää 90 vuotta ja syntymäpäiväjuhlien lisäksi Vaasassa saatetaan hyvin juhlia myös mitaleita.

VPS on pelannut päävalmentaja Olli Huttusen johdolla hyvän talvikauden. Tulevana lauantaina vaasalaisryhmä pelaa Liigacupin finaalissa SJK:ta vastaan.

Sillanpää puolustuksen lukkona

VPS:n maalivahtiosasto on Veikkausliigan parhaimmistoa. A-maajoukkuerinkiin kuuluva Henri Sillanpää on varmaotteinen maalivahti, joka johtaa koko joukkueen puolustuspeliä. Helppoja maaleja ei vaasalaisverkkoon uppoa ja sen varaan voi laskea jo paljon. Jos ja kun Sillanpää ei kaikkia pelejä pysty pelaamaan, tuuraa häntä Janne Henriksson. Kakkosvahdin uran piti olla jo ohi VPS:ssa ohi, mutta osapuolet solmivat talvella vielä yhden kauden mittaisen sopimuksen.

Toppari Ville Koskimaa on noussut koko sarjan parhaimpien keskuspuolustajien joukkoon parin viime kauden aikana. Koskimaa on isokokoinen pelaaja, jolla on puutteita pallollisessa pelaamisessa ja vauhdissa, mutta kaksinkamppailut, pääpallot ja peruspelaamisen hän hoitaa illasta toiseen erinomaisesti. Koskimaan rinnalla eniten vastuuta saa HJK:sta siirtynyt Timi Lahti, jolla on edessä nyt iso näytönpaikka. Lahti on Veikkausliigassa hyvä pelaaja, mutta viime vuosien otteet eivät ole ihan vastanneet mieheen kohdistuneita odotuksia.

Laitapakkeina Antti Uimaniemi ja Viikingeistä siirtynyt Teemu Honkaniemi tulevat saamaan paljon vastuuta. Puolustuslinjassa voivat pelata ja tuurata myös Cheyne Fowler ja Jesper Engström.

Puolustuspäässä Vepsulla on hyviä pelaajia, mutta materiaali on varsin kapea. Jos ja kun loukkaantumisia tulee, voi VPS olla pulassa.

Björk ja Strandvall rakentavat

Keskikentän keskustassa puolustavassa roolissa pelaavat Fowler sekä Anthony Dafaa. Varsinkin Dafaa on osoittautunut Veikkausliigassa todella hyväksi pelaajaksi ja hänellä on iso rooli vaasalaisjoukkueessa. Keskikentällä peliä rakentaa Tony Björk, joka on yksi Veikkausliigan aliarvostetuimmista pelaajista. Björk on parhaimmillaan liigan eliittiä. Keskikentän keskustassa vastuuta tulee saamaan myös Jarosta siirtynyt Thomas Kula, joka pystyy pelaamaan myös laidalla.

Kulan lisäksi laitapelaajina ovat FC Lahdesta siirtynyt Jean Fridolin Nganbe Nganbe, Cornelius Stewart, Jesper Engström sekä joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall, jolla on merkittävä rooli joukkueen hyökkäyspelin rakentelussa. Strandvall kerää mukavasti tehoja joka vuosi ja hän on myös vaarallinen vapaapotkuissa.

Morrissey ykköstykkinä

Jordan Seabrook liittyi seuraan tälle kaudelle (VPS)

Jordan Seabrook liittyi seuraan tälle kaudelle (VPS)

Vepsun ykköstähti on hyökkääjä Steven Morrissey, joka on liigan yksi parhaista maalintekijöistä. Jos VPS:n peli toimii hyvin, tulee Morrissey taistelemaan myös koko sarjan maalikuninkuudesta.

Vaihtoehto kärkeen olisi ollut isokokoinen Tomi Ameobi, joka oli viime kaudella Vepsun paras maalintekijä, mutta mies ei enää Vepsun rosterissa ole. Nopeajalkainen Jordan Seabrook on mielenkiintoinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan monessa eri roolissa hyökkäyspäässä.

Hyökkäyspäässä Vepsulla on asettaa kentälle myös Jarno Parikka, joka toipuu hyvää vauhtia vakavasta polvivammastaan. Parikka viihtyy parhaiten ns. 10-paikalla ja varsinkin Morrisseyn kanssa yhteispeli toimii hyvin. Alkukaudesta Parikka nähtäneen kuitenkin vielä vaihtopelaajana, sillä polvivamma on ottanut veronsa.

Taustatukea maalintekoon?

Vaasassa on varmasti kovat odotukset tähän kauteen. Lisämielenkiintoa tuovat europelit, jotka VPS tosin joutuu pelaamaan Valkeakoskella.

VPS on ollut jo monena vuonna hieman hajuton ja mauton joukkue, mutta viime kausi antoi hyvää esimakua siitä mitä VPS on parhaimmillaan. Vaikka VPS:n pelaajaryhmä on vahva ja viime kaudella tuli pronssia, sijoittaa moni Vepsun ennakkoarvioissa liigan keskikastiin.

Kysymysmerkkejä VPS:ssa on joukkueen puolustuslinja. Avaukseen Huttusella on heittää kelpo pelaajia, mutta tuuraajat ovat vähissä. Pari loukkaantumista voi sekoittaa pakan todella pahasti.

Keskikentällä ja laidoilla on hyviä liigapelaajia, mutta varsinaisia maalintekijöitä ei ole yhtään. Maalinteko lepääkin pitkälti Morrisseyn varassa. Jamaikalaispelaaja sai Liigacupissa hanat auki pari viikkoa sitten, mutta tulevana kesänä hän on merkitty mies liigapeleissä. Jos Morrissey pystytään eliminoimaan, ei Vepsun peleissä tulla maajuhlia viettämään.

Jos kaikki menee nappiin, voi VPS uusia viime kauden pronssinsa.