Jalkapallon Ykkönen saa hurjan loppuhuipennuksen – Honka vai TPS Veikkausliigaan?

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Jalkapallon Ykkönen vuosimallia 2017 saa lauantaina parhaan mahdollisen loppuhuipennuksen. Kauden viimeisessä ottelussa kohtaavat kaksi sarjan kärkijoukkuetta, Honka ja TPS ja ottelun panoksena ei ole enempää tai vähempää kuin paikka ensi kauden Veikkausliigassa. Ottelun lähtökohdat ovat selkeät. Voitto vie kotijoukkue Hongan TPS:n ohi sarjataulukossa kun taas kaikki muut lopputulokset tarkoittavat turkulaisjuhlia.

Otteluohjelman laatijalle pitää nostaa hattua

Ykkösen päätöskierroksen asetelmat ovat siis varsin herkulliset, sillä vastakkain on kaksi sarjan ehdottomasti parasta joukkuetta. Täksi kaudeksi Ykköseen noussut Honka lähtee hakemaan toista peräkkäistä sarjanousua varsin hyvistä lähtökohdista, sillä joukkueen vire ennen kauden kliimaksia on erinomainen. Edelliset viisi sarjaottelua ovat kaikki päättyneet espoolaisten juhliin maalieron ollessa komealta kalskahtava 22 – 5. Maalieroa toki kaunistelee viime viikonloppuna otettu naurettava 10 – 0 vierasvoitto itsensä ja koko Ykkösen nolanneesta Oulun sirkuksesta, joka tunnetaan myös nimellä OPS.

Vaikka Honka on sarjanousija, lähti se kauteen ehkä suurimpana yksittäisenä nousijakandidaattina. Kovia satsauksia tehnyt seura ei myöskään arkaillut ilmoittaessaan tavoitteen olleen suora nousu takaisin Veikkausliigaan muutaman vuoden tauon jälkeen. HJK:sta takaisin Honkaan tulleen Vesa Vasaran alaisuudessa Espoon ylpeys onkin pelannut varsin kelvollisen kauden. Honka aloitti kauden äärimmäisen vahvasti pelaamalla peräti yhdeksän tappiotonta ottelua. Kauden puolessa välissä kaikki näyttikin hyvältä, mutta hetkellinen pelillinen kriisi pudotti joukkueen sarjan kärjiltä TPS:n taakse. Viime viikkoina joukkueen pelivire on kuitenkin ollut jälleen alkukauden veroinen ja Honka lähteekin kauden viimeiseen otteluun melko selkeänä ennakkosuosikkina.

TPS toivoo kolmannen kerran sanovan toden

Huono ei ole myöskään vierasjoukkue TPS:n vire ennen kauden loppuhuipennusta. Mika Laurikaisen valmentama joukkue surffaa niin ikään mukavassa voittoputkessa. TPS on viime vuosina ollut varsin iloista jalkapalloa pelannut joukkue, mutta tällä kaudella erityisesti turkulaisten puolustuspää on vakuuttanut. TPS on päästänyt 26 pelaamassaan ottelussa vain 13 maalia ja seuraa vastaan on tehty vain kahdesti kaksi maalia koko tämän kauden otteluissa.

TPS voi siis lähteä otteluun varsin luottavaisin mielin. Kahtena viime vuonna TPS on ollut aina mukana nousukamppailussa, mutta nuori ja kokematon joukkue ei oikein kestänyt raastavia paineita. Tällä kaudella TPS on kuitenkin osoittanut todellista pään kestävyyttä, sillä viime viikkoina joukkueen peli on ollut kaukana parhaimpien päivien vireestä. Siitä huolimatta raitapaidat ovat onnistuneet kääntämään tiukkoja otteluita voitoiksi ja esimerkiksi toissakierroksen 2 – 1 vierasvoitto OPS:stä tuli erittäin nihkeän peliesityksen jälkeen.

Honkaa ja TPS:ää yhdistää sekoilu kentän ulkopuolella

Honka ja TPS ovat 2000-luvun menestysseuroja Suomessa, joita yhdistää ulkojalkapalloilulliset sekoilut kentän ulkopuolella. Honka voitti viimeisen kymmenen vuoden aikana Mika Lehkosuon osaavassa valmennuksessa kolme liigahopeaa ja Suomen Cupin, mutta seuran talous ja olosuhteet eivät missään vaiheessa olleet Veikkausliigan kärkijoukkueen tasolla. Espoon keltamustat tekivät vuodesta toiseen mittavia tappioita, joista huolimatta seura onnistui kasaamaan kaudesta toiseen kasaan varsin kilpailukykyisiä joukkueita. Seuran taustahenkilöt Jouko Harjunpään johdolla suunnittelivat jos jonkinlaisia kuvioita ja uusia stadioneita, mutta seuran taival Veikkausliigassa tuli päätökseensä heikosti menneen kauden 2014 jälkeen. Tuolloin TPS putosi Ykköseen, mutta kauden päätyttyä myös Honka ilmoitti, ettei se kykene pelaamaan tulevalla kaudella pääsarjaa. Hongasta tuli Esport Honka, joka aloitti nousunsa kohti parrasvaloja Kakkosesta silloisen reservijoukkueen Pallohongan tilalla.

Myöskään TPS:n viime vuodet eivät ole sujuneet juuri Honkaa valoisammin. Myös TPS eleli 2000-luvun hulluina vuosina reippaasti yli varojensa. Tappiot tuolloin kuittasi pankkiiri Seppo Sairanen, mutta täysin vinksallaan ollut talous ei enää kestänyt miehen siirtyessä pois TPS:n pääomistajan paikalta. TPS ajautui konkurssin partaalle ja vain yli 300 000 euroa potin kerännyt joukkorahoituskamppania mahdollisti TPS:n edustusjoukkueen hengissä selviämisen. Nyt TPS:n talous on jo viime vuosia paremmalla tolalla, vaikka seura tekeekin jälleen tänä vuonna hieman tappiota. Enää talous ei kuitenkaan ole esteenä Veikkausliigapaikalle ja TPS haluaakin palata kolmen vuoden tauon jälkeen takaisin pääsarjaan, minne se eittämättä myös kuuluu.

Hongan Maximo Tolonen on yksi Suomen tämän hetken lupaavimmista jalkapalloilijoista. Matti Raivio / All Over Press

Honka ja TPS luottavat kotimaiseen jalkapallo-osaamiseen

Ykkönen on sarja, jossa valitettavan moni seura tyytyy kasaamaan joukkueen halpojen ulkomaalaispelaajien ympärille. Epävirallinen selitys asialle on kotimaisten pelaajien kallius, mutta vastapainona pahimpana esimerkkinä toimii sieluton ja hengetön OPS, joka tälläkin kaudella koottiin kasaan vasta hieman ennen kauden alkua. Honka ja TPS ovat kuitenkin kummatkin piristäviä poikkeuksia, sillä seurojen avauskokoonpanot koostuvat pääasiallisesti nuorista kotimaisista pelaajista. Hongalla on toki riveissään ulkomaalaispelaajia, mutta nämä ovat poikkeuksetta oikeita vahvistuksia. TPS:n tämän kauden ainoa ulkomaalaispelaaja on ykkösmaalivahti Jonathan Viscosi, joka alun haparoinnin jälkeen on noussut koko joukkueen tärkeimpien pelaajien joukkoon.

Ei lienekkään sattumaa, että Honka ja TPS ovat koko sarjan kaksi parhaiten valmennettua joukkuetta, joilla on kummallakin selkeä pelillinen identiteetti. Espoossa moni asia on muuttunut viimeisten vuosien aikana, mutta Honka on säilyttänyt sille niin ominaisen hyökkäävän ja pelaavan jalkapallojoukkueen leiman. Honka pyrkii ja haluaa pelata lyhytsyöttöihin pohjaavaa jalkapalloa ja lopputuloksena on ollut koko sarjan ylivoimaisesti eniten tehtyjä maaleja. TPS ei ole ollut aivan yhtä tehokas, mutta päävalmentaja Mika Laurikaisen laitapainotteinen pelitapa on parhaimmillaan nautittavaa seurattavaa.

Ottelusta ei taatusti tule puuttumaan tunnelmaa

Honka ja TPS ovat samalla Ykkösen kaksi suurseuraa, jotka ainakin pelillisesti ansaitsisivat paikkansa Veikkausliigasta. Hongan kotiotteluissa on tällä kaudella käynyt yllättävän vähän porukkaa, mutta TPS:n liki 2500 katsojan katsojakeskiarvo osoittaa, että Turku todella on mustavalkoinen, vaikka Inter tällä hetkellä onkin mahdollisesti parempi jalkapallojoukkue. Lauantaina Espoossa on odotettavissa kauden ylivoimaisesti suurin yleisömäärä, sillä kaikesta muusta kuin urheilukulttuurista tunnettu kaupunki tuntuu heränneen kauden lähestyessä loppuaan. Tapiolan ”jalkapallostadionin” pääkatsomo on jo myyty loppuun ja ottelupäivänä saatetaankin joutua myymään eioota, sillä myös seisomakatsomot alkavat olemaan täynnä. Espoolaisten lisäksi katsomossa on myös valtava määrä vieraskannattajia, sillä uskaliampien arvioiden mukaan paikalle on matkustamassa liki 500 turkulaista tai turkulaismielistä, joten tunnelman pitäisi olla taattu.

Lauantaina saattaa myös loppua yksi legendaarinen kotimainen jalkapalloura, sillä TPS:n ykköshyökkääjä Mikko Hyyrynen päättää oman pelaajauransa tähän kauteen. Omien rakastama ja vastustajien vihaama kaljupää debytoi liigakentillä jo vuonna 2001 ja lappeenrantalaislähtöinen hyökkääjä ehti pelata pitkällä urallaan 311 liigapeliä, joissa ”Hyper” viimeisteli 77 maalia. Jo kaudella 2002 ensimmäisen ottelunsa TPS:n paidassa pelannut hyökkääjä nousi viime vuosina kannattajien suursuosikiksi ja Hyyrynen onkin ollut TPS:n kolmivuotisen divaritaipaleen merkittävin yksittäinen pelaaja. TPS nousi edellisen kerran Veikkausliigaan kaudella 2002. Tuolloin joukkueen kärjessä pelasi uransa nousuun lopettanut seuralegenda Marko Rajamäki. TPS-kannattajat toivovatkin historian toistavan itseään melko tarkkaan viisitoista vuotta myöhemmin.

Kansikuva: Sam Kelly/AOP