Veikkausliigakausi päättyi viikko sitten, mutta siirtomarkkinat käyvät jo nyt kuumina

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapalloa Ruutu+ -palvelusta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Veikkausliigaseurojen ympärillä käyvää siirtomyllerrystä seuratessa ei uskoisi, että sarja päättyi viime viikon lauantaina. Tai oikeastaan kausi on vielä liigakarsintojen myötä käynnissä, jotka tulevat myös osaltaan vaikuttamaan tulevan talven kilpavarusteluun. Tämä katsaus kartoittaa jo läpi menneitä siirtoja, huhuttuja liikkumisia ja ikkunan kuumia nimiä.

Seinäjoella on laitettu pyörät pyörimään

Kolmena edelliskautena mitalin napanneen Seinäjoen Jalkapallokerhon osalta päättynyt kausi oli kaikkine käänteineen tragikoomista sorttia. Tommi Kautosen alaisuuteen siirtyvässä seurassa ei kuitenkaan jääty surkuttelemaan, vaan ryhmää on vahvistettu jo kolmella pelaajalla. Ensimmäinen tulija oli 127 Allsvenskan ottelun Anders Bååth, 26, joka saapuu vahvistamaan Kerhon konehuonetta.

Veikkausliigan ystäville tutumpi kaksikko on Ilveksestä rantautunut parivaljakko Reuben Ayarna & Emile Paul Tendeng. Etenkin 32-vuotiaasta Ayarnasta SJK saa huippuvahvistuksen, sillä ghanalainen oli päättyneellä kaudella koko sarjan parhaita pelaajia, jonka suoritustaso oli tapissa pelistä toiseen. Vastaavasti 25-vuotias Tendeng on niin sanottu ”high risk, high reward” -hankinta. Kaudella 2016 senegalilainen palkittiin koko sarjan parhaana pelaajana, mutta viime kaudella hyökkäävä keskikenttämies oli yksi liigan pahimpia floppeja.

Tendengiä Tammelassa ei jäädä kaipaamaan, mutta Ayarnan jättämä aukko keskikentällä on massiivinen. Pronssia juhlineet tamperelaiset menettivät myös kipparinsa Antti Hynysen, joka ripusti nappulat naulaan. Uutena miehenä Ilvekseen saapuu KuPSissa hopeaa pokannut Tuomas Rannankari.

Päättyneen kauden toinen floppijoukkue, FC Inter on aloittanut pelaajistonsa mylläämisen ja iso kasa ulkomaalaispelaajia on saanut kantaa kamppeensa pois Veritas Stadionin uumenista. Tulopuolella taas on nuori suomalaiskaksikko Mikko Kuningas, 20, joka saapuu FC Lahdesta, ja Niilo Mäenpää, 19, joka pelasi Ykköstä FC Hakan riveissä. Lahjakkaan duon lisäksi Inter kiinnitti kasan lupauksia. Pelaajasiirtojen ohella Inter tiedotti tehneensä jatkosopimuksen päävalmentaja Fabrizio Piccaretan kanssa. Shefki Kuqin sirkuksen jäljiltä Piccareta joutui hankalaan paikkaan, mutta Interin ratkaisun voi silti kyseenalaistaa, turkulaisten napsittua vain 14 pistettä 14:sta italialaisen alaisuudessa pelaamasta ottelusta.

Sarjan sisäistä liikehdintää on nähty myös Maarianhaminassa, jonne saapuu RoPSissa viime kaudella pelannut Ivan Tatomirovic. Serbi korvaa oletettavasti tähän kauteen uransa lopettaneen IFK-ikoni Jani Lyyskin. Lapista karkasi myös sarjan läpimurtopelaajiin viime kaudella kuulunut Rasmus Karjalainen, joka viilettää jatkossa KuPSin paidassa.

Tuco huhumyllyn kärjessä

Tamperelaisten niskaan on tulossa lisää jääkylmää vettä, sillä Iltasanomien mukaan Tuco siirtyy ylivoimaiseen mestaruuteen marssineen HJK:n riveihin. Ilveksen kehitysjohtaja Toni Hevonkorpi kertoi Aamulehden haastattelussa, ettei 15 maalia paukuttanut kärki ole vielä tehnyt sopimusta kenenkään kanssa, mutta lisäsi, että hänen jatkamisensa pronssimitalistin riveissä on hyvin epätodennäköistä.

HJK:n näkökulmasta 29-vuotias Tuco on varmasti mielipiteitä jakava hankinta. Kamerunilainen on eittämättä huippupelaaja Veikkausliiga-tasolle, mutta kysymys kuuluu, onko mies riittävän hyvä europeleihin? Klubin hyökkääjätilanne on muutenkin levällään, sillä Akseli Pelvaksen jatkosuunnitelmista ei ole tietoa. Veikkausliigaan jo SJK:ssa mestaruutta juhlinut Pelvas & Tuco parivaljakko olisi kovaa valuuttaa, mutta europeleihin HJK kaipaisi laadukkaampia maalipyssyjä.

15 maalia iskeneen Tucon siirtoa HJK:n paitaan pidetään lähes varmana. (Matti Raivio/AOP)

Lähes varmana pidetään myös PS Kemissä pari edelliskautta pelanneen Matias Ojalan siirtoa Ilveksen riveihin. Ympäristönä Ilves on varmasti mitä mainioin itseään viime vuodet etsineelle ex-huippulupaukselle, sillä Ojala on edelleen vasta 22-vuotias. Ilvekseen ollaan huhuissa tuotu myös U19-maajoukkueeseen kuuluvaa Eero Hyökyvirtaa, joka jäi HIFK:ssa vaille minuutteja. Näin ollen Ilves on jatkamassa viime vuosien linjalla, eli joukkue panostaa nuoriin suomalaispelaajiin.

Vastaavasti tornihuhujen puolella on ollut useampiakin siirtoja, jotka toki voivat tapahtua, mutta ainakaan tässä vaiheessa niitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Yksi niistä on Aleksandr Kokon paluu kotimaahan. Entistä Veikkausliigan maalitykkiä on tuotu huhuissa juuri Tucon paikkaajaksi Ilvekseen. Vastaavasti JJK:lle 11 häkkiä iskenyttä Gael Etockia ollaan viemässä ”naapuriseura” KuPSin riveihin, mikäli Gbolahan Salami jatkaa matkaa muihin maisemiin.

Paluun pääsarjaan tekevään Turun Palloseuraan taas on yhdistetty SJK:ssa pelannut TPS-kasvatti Tomas Hradecky. Myös polveaan heinäkuulle kuntouttava Matej Hradecky on palaamassa kasvattajaseuransa vahvuuteen. SJK:n konehuoneesta saattaa olla poistumassa myös pitkään lakeuksilla viihtynyt Johannes Laaksonen, jota on huhuiltu sekä TPS:n ohella FC Lahden paitaan.

TPS julkaisi hiljattain liudan jatkosopimuksia, mutta Ykkösen parhaisiin pelaajiin kuuluneen Miro Tenhon nimeä listalta ei löytynyt, mikä on saanut huhumyllyn pyörimään 22-vuotiaan keskuspuolustajan ympärillä. Etenkin SJK:a on pidetty Tenhon potentiaalisena työnantajana.

Erinomaisen syyskauden Ilveksessä pelannut Teemu Penninkangas kuuluu ikkunan kuumiin nimiin, sillä puolustajan sopimus oli yksivuotinen. Villeimmät spekulaatiot ovat vieneet kookasta puolustajaa Klubiin ja tiettävästi ulkomaille hamuavan Juha Pirisen korvaajaksi. Myös paluu Seinäjoelle on yksi vaihtoehto.

Vapailla markkinoilla on tällä hetkellä tukku laadukkaita puolustajia, esimerkiksi Huuhkajien riveissä edukseen esiintynyt Albin Granlund. Joko Vaasassa neuvotellaan kuumeisesti tai sitten puolustus on menossa remonttiin, nimittäin Mikko ViitikkoTimi Lahti ja Ville Koskimaa ovat kaikki ilman jatkosopimuksia.

Edellä mainittujen puolustajien lisäksi sopimuksettomien pelaajien joukossa on laadukkaita ulkomaalaispelaajia, kuten FC Lahden trio Marko SimonovskiIgor Jovanovic sekä Hendrik Helmke tai IFK Mariehamnin Brian Span. Myös SJK:n harvoihin onnistujiin lukeutunut Erfan Zeneli on tammikuusta alkaen vapaa agentti.

Ensi vuonna kotimaisessa pääsarjassa saatetaan nähdä myös paluumuuttajia. Ruotsissa pelannut HJK-kasvatti Nikolai Alho, edellä mainittu Kokko sekä kovassa mediamyllyssä kesästä lähtien ollut Petteri Forsell ovat potentiaalisia palaajia.

Isoja eroja sopimustilanteissa

Veikkausliigassa vaihtuvuus on tunnetusti suurempaa kuin esimerkiksi Euroopan huippusarjoissa. Jotkut seurat haluavat tietoisesti tuulettaa paikkoja, kun taas osalla on vaikeuksia pitää ykkösnimistään kiinni. Niinpä seurojen sopimustilanteissa on tällä hetkellä isoja eroja.

Suurta vaihtuvuutta nähdään ainakin Interissä, joka on tämän hetkisten tietojen mukaan laittamassa jokseenkin koko ulkomaalaiskaartiaan pihalle. Myös Perämeren rannalla Kemissä nähdään viime talven tapainen pajatson tyhjentyminen ja uudelleen täyttö. Lapin Kansan haastatteleman PS Kemin toimitusjohtaja Arto Hakalan mukaan esimerkiksi joukkueen ykköspelaajiin kuuluneen Abdoulie Mansallyn kanssa ei olla ensimmäisenä neuvottelemassa jatkosta, kun taas Sergei Mosnikov on kemiläisille liian kallis. Myös Ilvekseen huhuillun Matias Ojalan siirto toiseen Veikkausliigajoukkueeseen vahvistettiin samaisessa haastattelussa.

Myös lappilaisseuroista perinteikkäämmän eli Rovaniemen Palloseuran tilanne on pahasti auki. Seura kertoi saaneensa useita kymmeniä hakemuksia täyttämään Juha Malisen saappaita, jonka lisäksi myös pelaajistoon on tulossa runsaasti muutoksia.

Hopeamitalista Kuopion Palloseura on selviämässä pienellä vaihtuvuudella, sillä joukkueen käytännössä ainoa jatkosopimukseton avainpelaaja on Gbolahan Salami. Voi toki olla, että kauden komeettoihin kuulunut Urho Nissilä tai loistokauden torjunut Otso Virtanen ostetaan muihin maisemiin, mutta tässä tapauksessa kuopiolaiset saavat ainakin jonkinlaisen korvauksen viime kauden ykköspelaajistaan.

Pullat ovat hyvin myös ylivoimaiseen mestaruuteen kävelleen HJK:n uunissa. Viime vuosien palkkakunkku Atomu Tanaka jättää Klubin, mutta ottaen huomioon japanilaisen loukkaantumishistorian, ei Atom ole niin jättimäinen menetys, mitä voisi olettaa. Klubin parhaaksi maalintekijäksi nousseen Akseli Pelvaksen sopimus päättyi tähän kauteen, mutta tyylikkään kärkimiehen jatko Klubissa tuskin on poissuljettu vaihtoehto. Tucon todennäköinen siirto vahvistaa oletuksia Klubin bayernmunchenmäisestä toimintatavasta, eli se pyrkii ulkomaan arpojen sijaan hankkimaan kotimaassa tasonsa näyttäneitä pelaajia kilpailijoiden riveistä.

Aktiivinen liikehdintä tuskin päättyy tähän viikkoon, varsinkaan kun lauantaina selviää, pelaako ensi kaudella Veikkausliigaa HIFK vai Honka. Loppuvuoden aikana voidaan odottaa seurojen tiedotteita sarjan sisäisistä siirroista ja jatkosopimuksista, kun taas ulkomaalaisvahvistukset rantautuvat yleensä keväämmällä ja usein lähempänä kauden alkua.

Kansikuva: All Over Press